Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d89d9d729111cb68f8b45e0/80

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj svečano obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj jučer je obilježen je Dan policije i blagdan Svetog Mihovila. Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na centralnom križu i groblju branitelja na gradskom groblju Lovrinac.
Načelnik Dražen Vitez predvodio je izaslanstvo koje je, uz nazočnost članova obitelji, položilo cvijeće i na grobove poginulih i preminulih kolega čije posljednje počivalište je na Lovrincu, a poginulih, stradalih i preminulih kolega sjetili smo se i na ceremoniji koja je održana u atriju Uprave ispred murala postavljenog u čast policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu.

Uz izaslanstvo Policijske uprave, cvijeće su položili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, izaslanstvo Udruge policijskih branitelja  Domovinskog rata Imotski, te udruge BATT. U crkvi Svetog Josipa održana je sveta misa koju su predvodili don Darko Poljak, don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, policijski kapelani splitskog policijskog dekanata, a pjevala je klapa Sveti Mihovil.

Svečano obilježavanje nastavljeno je akademijom, na kojoj je načelnik Dražen Vitez u svom obraćanju uzvanicima i dragim gostima naveo:

- Obilježavanje Dana policije posebna je prigoda da se danas s ponosom prisjetimo svih poginulih policajaca, svih branitelja koji su svoja imena i žrtvu utkali u povijest lijepe naše Domovine. Spomen na njih i njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata najznačajniji je dio ovog dana i svečanosti obilježavanja Dana policije. Posebno mjesto u našim mislima uvijek imaju naše kolege poginule na području Hrvaca i Maljkova, naš kolega Josip Jović iz Aržana kao prvi poginuli hrvatski redarstvenik, svi hrabri junaci koji su svoje živote položili na oltar Domovine na mnogim bojištima diljem Hrvatske. 

Uz njih svakako sjećamo se i naših kolega koji su stradali u obavljanju policijskog posla, posla koji je zahtjevan i krije opasnosti, posla kojeg su naše kolege obavljali profesionalno i savjesno do kraja. Na tome im hvala.“

Nadalje, zahvalio se na suradnji svim državnim i drugim institucijama, kao i žurnim službama koje nam uz svakodnevnoj suradnji i pomoći pružaju potporu kod najznačajnijih projekata.

U odnosu na unaprjeđenje rada i poboljšanje uvjeta za rad načelnik Vitez je istakao:

- Jedan od uvjeta za napredak u radu su i materijalni uvjeti za rad, a do sada smo također uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, te lokalne zajednice u nove prostorije premjestili Postaju prometne policije Split, uredili Policijsku postaju Trogir i Policijsku postaju Makarska, a u idućoj godini planirane su investicijska unaprjeđenja policijskih postaja na Braču, Visu, Hvaru, te u Sinju. U našim projektima i planovima je i uređenje cjelokupnog prostora u PU za izdavanje osobnih dokumenta i rada sa strankama u sklopu upravnih poslova."

- U ovom trenutku pred nas su postavljene jasno određene zadaće i ciljevi, koje zajednički možemo i moramo realizirati.  Pri tom prvenstveno mislim na realizaciju ciljeva vezanih uz unaprjeđenje svakodnevnog rada i službe opće, ostvarenje ciljeva vezanih uz zaštitu državne granice, podizanju razine spremnosti za izvršenje svih zadaća koja će se postaviti pred nas. Prvenstveno ovdje mislim na zadržavanje stanja sigurnosti na povoljnoj razini, realizacije svih planiranih projekata, posebno projekta vezanih uz turističku sezonu, te realizaciju svih vrsta osiguranja javnih okupljanja. Siguran sam da ćemo pružiti svoj maksimum kako bi ostvarili sve zadaće koje se postavljaju pred nas, ne zbog statističkih pokazatelja, niti zbog analiza stanja sigurnosti, već kako bi se građani naše Županije osjećali sigurno“ naveo je načelnik Vitez.

Na svečanoj akademiji načelnik je uručio zahvalnice službenicama i službenicima koji su se istakli svojim radom, profesionalnošću i time postigli iznadprosječne rezultate rada.

Zahvalnicu su dobili Ana Vasilj, Ivica Tolić, Marija Čubelić, Ivana Asanović, Mirjana Jenjić, Tonći Milan, Duško Erceg, Vjera Juroš, Mila Pivac, Cvitko Ercegovac, Keti Dumanić, Petar Bitunjac, Nena Batoš, Renato Rončević, Jasna Grbavac, Ivan Milas, Stipe Bilobrk, Zdenka Mendeš, Damir Svalina, Pera Dujmović, Duško Čerina, Antonio Babić, Katarina Roso, Marija Raič, Renata Sabljić, Marijan Ćelić, Alen Domazet-Lošo, Joško Dražić, Joško Ivkošić, Josip Škeva, Slavko Tirić, Ivan Žižić-Gušo, Ljubo Gabrić, Šima Domazet, Robert Radić, Marija Kujundžić, te poshumno Veljka Žderić.

Također, u ime glavnog ravnatelja policije, načelnik Vitez je policijskim službenicama i službenicima uručio zahvalnice za osobiti doprinos u provedbi projekta međunarodne policijske suradnje „Sigurna turistička sezona 2019“.

Zahvalnice Ravnateljstva policije su dobili: Ana Jurić, Toni Lučić, Dino Nemčić, Kristian Banović, Vjekoslav Gudelj, Lea Ćaleta, Mladen Lažeta, Marica Vrdoljak, Josipa Buzov, Goran Šerlija, Tonći Dinčić, Pavica Dukan, Matko Đogaš, Ante Radoja i Paško Ugrina.
hr Tue Sep 24 2019 10:55:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4af7bb29111c3c438b4577/80
Foto: Screenshot

Godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

U Krivom Putu kod Senja obilježena je 26. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana - legendarnog zapovjednika Tigrova i jednog od heroja Domovinskog rata. Njegovi suborci još su jednom istaknuli njegovu ljubav prema domovini te neustrašivost pred svakim zadatkom.
Nema toga bojišta u Domovinskom ratu na kojem Gavran nije vodio akcije ili branio položaje. Omiljen je bio i među vojnicima i među nadređenima. Nije bio profesionalni vojnik, no u hodu je brzo učio vojne vještine. Poginuo je na današnji dan od rafalne paljbe iz zasjede, dok je obilazio suborce na Velebitu. Ta je vijest slomila njegovu majku i obitelj, potresla suborce.

Damir Tomljanović Gavran, legendarni zapovjednik "Tigrova", dobio je najviša državna i vojna odlikovanja, a po njemu je nazvan i obučni centar gardijskog desantnog pješaštva u Šepurinama kod Zadra. Na Gavranovu grobu mnoštvo je došlo odati počast, piše HRT.
hr Mon Feb 17 2020 21:29:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4af52329111c40428b45bb/80
Foto: MORH/F. Klen

U MORH-u potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

U Ministarstvu obrane (MORH) danas su potpisani ugovori s 38 hrvatskih tvrtki koje proizvode vojnu opremu i pružaju usluge u ukupnoj vrijednosti od oko 453 milijuna kuna, što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.
Ugovore s tvrtkama potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasivši da su hrvatski vojnici potpuno opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, a njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referenca kod natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima.

Krstičević: MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja

"Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju da MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda“, rekao je Krstičević naglasivši da se time domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.
Ministar obrane ustvrdio je da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši" već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

"Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova", kazao Krstičević.

Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal te kompanije vidimo u daljnjoj modernizaciji tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley, rekao je ministar istaknuvši da sve hrvatske tvrtke imaju potporu MORH-a, pogotovo kada je riječ o inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

Krstičević je najavio da se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva broda do 2022. godine, dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

"Hrvatska vojska i obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvijek mora biti naš zajednički cilj", poručio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je predstavnicima hrvatskih tvrtki da se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje, te prijedloge novih rješenja koja će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

Šundov: Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor kvalitete hrvatskih proizvoda

"Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć, što dokazuje i dosadašnja praksa", kaže Šundov.
Po njegovim riječima, zadovoljni hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda.

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su MORH-u i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe da je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske, pri čemu svi zajedno svojim radom i proizvodima smanjuju njezinu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita pozdravio je opremanje Hrvatske vojske hrvatskim proizvodima i zahvalio Vladi na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

"Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju se danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa", istaknuo je Debeljak.
hr Mon Feb 17 2020 21:18:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Poskupljuje gorivo: Dizel skuplji čak četiri kune

U posljednje vrijeme cijene goriva bile su u padu, no od sutra bi se mogle drastično povećati.

Kako doznaje portal cijenegoriva.info, od sutra bi spremnici goriva trebali biti nekoliko kuna skuplji.

Spremnik od 50 litara benzina trebao bi biti skuplji za tri kune, a prosječni spremnik dizela za četiri kune. Prosječni spremnik LPG-a trebao bi poskupiti za dvije kune.


hr Mon Feb 17 2020 20:37:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Grad Split raspisao dva javna poziva: Za projekte udruga osigurano milijun i 550 tisuća kuna

Grad Split je objavio dva javna poziva za financiranje projekata udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije ukupne vrijednosti milijun i 550 tisuća kuna.
  • Prvi, Poziv za prijavu projekata udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2020. godinu sa projekcijama za 2021.- 2022. godinu vrijedan je milijun kuna, a planirana sredstva se raspoređuju na prioritetna područja:

1. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita djece i mladih – 250 tisuća kuna

2. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita pojedinca i obitelji – 200 tisuća kuna

3. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita osoba starije životne dobi – 100 tisuća kuna

4. Promicanje zdravlja i sprječavanje bolesti

    - Sprječavanje i suzbijanje kroničnih bolesti – 200 tisuća kuna

    - Sprječavanje i suzbijanje ovisnosti -  250 tisuća kuna.

Drugi objavljeni Poziv za prijavu projekata udruga iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2020. godinu sa projekcijama za 2021.-2022. godinu je u visini od 550 tisuća kuna, za sljedeće prioritetne aktivnosti i mjere:

  • razvoj usluga koje podižu kvalitetu života djece i odraslih osoba s invaliditetom
  • omogućavanje jednakih prava i mogućnosti
  • pomoć i podrška osobama s invaliditetom
  • promicanje zdravog načina života osoba s invaliditetom
  • poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom
  • unaprjeđenje zaštite zdravlja osoba s invaliditetom

Na Pozive se mogu prijaviti udruge koje su registrirane i djeluju najmanje jednu godinu u Republici Hrvatskoj zaključno s danom objave Poziva i koje ciljano i prema djelatnosti djeluju unutar prioritetnog područja Poziva. Detalji se nalaze u samom tekstu Poziva te u Uputama za prijavitelje objavljenima na internetskoj stranici Grada Splita. Rok za prijavu na pozive je 16. ožujka 2020. godine.

Pozivaju se i svi zainteresirani prijavitelji da se odazovu Radionici koja će se održati u utorak, 25. veljače 2020. godine u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Splita kako bi se informirali o svim potrebnim detaljima objavljenih poziva.

hr Mon Feb 17 2020 20:02:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .