Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d89d9d729111cb68f8b45e0/80

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj svečano obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj jučer je obilježen je Dan policije i blagdan Svetog Mihovila. Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na centralnom križu i groblju branitelja na gradskom groblju Lovrinac.
Načelnik Dražen Vitez predvodio je izaslanstvo koje je, uz nazočnost članova obitelji, položilo cvijeće i na grobove poginulih i preminulih kolega čije posljednje počivalište je na Lovrincu, a poginulih, stradalih i preminulih kolega sjetili smo se i na ceremoniji koja je održana u atriju Uprave ispred murala postavljenog u čast policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu.

Uz izaslanstvo Policijske uprave, cvijeće su položili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, izaslanstvo Udruge policijskih branitelja  Domovinskog rata Imotski, te udruge BATT. U crkvi Svetog Josipa održana je sveta misa koju su predvodili don Darko Poljak, don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, policijski kapelani splitskog policijskog dekanata, a pjevala je klapa Sveti Mihovil.

Svečano obilježavanje nastavljeno je akademijom, na kojoj je načelnik Dražen Vitez u svom obraćanju uzvanicima i dragim gostima naveo:

- Obilježavanje Dana policije posebna je prigoda da se danas s ponosom prisjetimo svih poginulih policajaca, svih branitelja koji su svoja imena i žrtvu utkali u povijest lijepe naše Domovine. Spomen na njih i njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata najznačajniji je dio ovog dana i svečanosti obilježavanja Dana policije. Posebno mjesto u našim mislima uvijek imaju naše kolege poginule na području Hrvaca i Maljkova, naš kolega Josip Jović iz Aržana kao prvi poginuli hrvatski redarstvenik, svi hrabri junaci koji su svoje živote položili na oltar Domovine na mnogim bojištima diljem Hrvatske. 

Uz njih svakako sjećamo se i naših kolega koji su stradali u obavljanju policijskog posla, posla koji je zahtjevan i krije opasnosti, posla kojeg su naše kolege obavljali profesionalno i savjesno do kraja. Na tome im hvala.“

Nadalje, zahvalio se na suradnji svim državnim i drugim institucijama, kao i žurnim službama koje nam uz svakodnevnoj suradnji i pomoći pružaju potporu kod najznačajnijih projekata.

U odnosu na unaprjeđenje rada i poboljšanje uvjeta za rad načelnik Vitez je istakao:

- Jedan od uvjeta za napredak u radu su i materijalni uvjeti za rad, a do sada smo također uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, te lokalne zajednice u nove prostorije premjestili Postaju prometne policije Split, uredili Policijsku postaju Trogir i Policijsku postaju Makarska, a u idućoj godini planirane su investicijska unaprjeđenja policijskih postaja na Braču, Visu, Hvaru, te u Sinju. U našim projektima i planovima je i uređenje cjelokupnog prostora u PU za izdavanje osobnih dokumenta i rada sa strankama u sklopu upravnih poslova."

- U ovom trenutku pred nas su postavljene jasno određene zadaće i ciljevi, koje zajednički možemo i moramo realizirati.  Pri tom prvenstveno mislim na realizaciju ciljeva vezanih uz unaprjeđenje svakodnevnog rada i službe opće, ostvarenje ciljeva vezanih uz zaštitu državne granice, podizanju razine spremnosti za izvršenje svih zadaća koja će se postaviti pred nas. Prvenstveno ovdje mislim na zadržavanje stanja sigurnosti na povoljnoj razini, realizacije svih planiranih projekata, posebno projekta vezanih uz turističku sezonu, te realizaciju svih vrsta osiguranja javnih okupljanja. Siguran sam da ćemo pružiti svoj maksimum kako bi ostvarili sve zadaće koje se postavljaju pred nas, ne zbog statističkih pokazatelja, niti zbog analiza stanja sigurnosti, već kako bi se građani naše Županije osjećali sigurno“ naveo je načelnik Vitez.

Na svečanoj akademiji načelnik je uručio zahvalnice službenicama i službenicima koji su se istakli svojim radom, profesionalnošću i time postigli iznadprosječne rezultate rada.

Zahvalnicu su dobili Ana Vasilj, Ivica Tolić, Marija Čubelić, Ivana Asanović, Mirjana Jenjić, Tonći Milan, Duško Erceg, Vjera Juroš, Mila Pivac, Cvitko Ercegovac, Keti Dumanić, Petar Bitunjac, Nena Batoš, Renato Rončević, Jasna Grbavac, Ivan Milas, Stipe Bilobrk, Zdenka Mendeš, Damir Svalina, Pera Dujmović, Duško Čerina, Antonio Babić, Katarina Roso, Marija Raič, Renata Sabljić, Marijan Ćelić, Alen Domazet-Lošo, Joško Dražić, Joško Ivkošić, Josip Škeva, Slavko Tirić, Ivan Žižić-Gušo, Ljubo Gabrić, Šima Domazet, Robert Radić, Marija Kujundžić, te poshumno Veljka Žderić.

Također, u ime glavnog ravnatelja policije, načelnik Vitez je policijskim službenicama i službenicima uručio zahvalnice za osobiti doprinos u provedbi projekta međunarodne policijske suradnje „Sigurna turistička sezona 2019“.

Zahvalnice Ravnateljstva policije su dobili: Ana Jurić, Toni Lučić, Dino Nemčić, Kristian Banović, Vjekoslav Gudelj, Lea Ćaleta, Mladen Lažeta, Marica Vrdoljak, Josipa Buzov, Goran Šerlija, Tonći Dinčić, Pavica Dukan, Matko Đogaš, Ante Radoja i Paško Ugrina.
hr Tue Sep 24 2019 10:55:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e77382829111cd29f8b4572/80
Foto: Pixabay

Potvrđen novi slučaj u Šibensko-kninskoj županiji, ukupno 32 oboljele osobe

Na virus je testirano ukupno 137 osoba iz županije.
Kako je izvijestio Stožer CZ, tijekom dana, za osobu s područja Šibensko-kninske županije stigao je još jedan pozitivan nalaz na SARS-CoV19.

Trenutno su u toj županiji 32 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih su:
- 22 osobe je s područja Općine Murter-Kornati
- 2 osobe s područja Općine Tisno
- 3 osobe s područja Grada Vodica
- 3 osobe s područja Grada Šibenika
- 1 osoba s područja Grada Drniša
- 1 osoba s područja Grada Skradina

Prosječna dob oboljelih na razini županije je 70 godina. Za područje otoka Murtera, na kojem je  najveći broj oboljelih, prosječna dob oboljelih je 73 godine, a za ostatak županije 46 godina.

Od ukupno oboljelih 7 je žena, a ostalo su muškarci.
hr Fri Apr 03 2020 17:36:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e87544729111c0bcb8b4570/80

Gradonačelnici, načelniku i dijelu članova sinjskog Stožera prestala mjera samoizolacije: Predstavljene nove mjere za društvene djelatnosti

Održana je konferencija Stožera civilne zaštite Grada Sinja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Na konferenciji su nazočni bili gradonačelnica Kristina Križanac, načelnik stožera CZ Grada Sinja Igor Vidalina, zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica.

Naime, gradonačelnici, načelniku Stožera CZ te dijelu članova Stožera CZ prestala je mjera samoizolacije, te su od danas na radnim mjestima i obavljaju redovite aktivnosti, a koje su za vrijeme trajanja mjera samoizolacije obavljali iz svojih kuća.

Tema konferencije su bile aktivnosti Stožera CZ Grada Sinja po pitanju provedbe i nadzora mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te druge aktualnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, kao i druge aktualnosti, o čemu je uvodno govorio načelnik Stožera CZ Grada Sinja, Igor Vidalina.

Načelnik je među ostalim naglasio važnost pridržavanja propisanih mjera, te apelirao na strogo pridržavanje istih, te zaključno zahvalio epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima, isto tako i operativnim snagama Stožera, kao i velikom broju volontera koji djeluju pod okriljem Sinjskog crvenog križa, na svemu što čine u ovim zahtjevnim i kriznim vremenima.

Gradonačelnica Kristina Križanac je istaknula mjere koje su već donešene u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednim okolnostima prouzročenim širenjem opasnosti od infekcije koronavirusom, a one su:

• odgoda svih ovrha koje se odnose na izvorne prihode Grada.

• odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte, obrtnike i fizičke osobe.

• oslobađanje od naplate poreza na korištenja javnih površina i zakupa poslovnih prostora za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine

Sve se ovo odnosi na rok od tri mjeseca s mogućnošću produženja.

U segmentu društvenih djelatnosti donesene su sljedeće mjere:

1. Predškolski odgoj

Roditelji djece upisane u sve vrtiće na području Grada Sinja oslobađaju se plaćanja cijene programa predškolskog odgoja za mjesec travanj.

Grad je osigurao sredstva za plaće djelatnika u DV „Bili cvitak“, dok će za privatni DV „Čarobni pianino“ i vjerski DV „Blagovijest“ ispuniti sve svoje obveze preuzete ugovorima o načinu i uvjetima sufinanciranja programa predškolskog odgoja, sve za za mjesec travanj. Buduća dinamika financiranja ovih vrtića utvrdit će se sukladno odlukama Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH, kojima će se regulirati odnosi u lokalnim samoupravama i javnom sektoru pa tako i u djelatnosti obrazovanja i predškolskog odgoja, kao i mjere za daljnje suzbijanje pandemije koronavirusom nakon 19. travnja 2020. godine.

2. Programi javnih potreba Grada Sinja

U svim programima javnih potreba Grada Sinja koje provode udruge (u područjima kulture, socijalne skrbi, školstva, civilnog društva i Domovinskog rata) za mjesec travanj 2020. godine, osigurat će se isplata dijela sredstva namijenjenih za plaće zaposlenih osoba, režijski i ostali osnovni troškovi (tzv. hladni pogon) dok se isplata sredstava za provođenje predloženih i usvojenih programa, projekata, akcija i manifestacija, obustavljaju do daljnjega. Na jednak način, a suglasno usvojenim odlukama, treba postupiti i Zajednica športskih udruga Grada Sinja.

3. Socijalna skrb

Grad će, u suradnji sa Hrvatskim društvom Crvenog križa, Gradskim društvom Sinj, osigurati podjelu uskršnjih poklon paketa u prigodi blagdana Uskrsa za 120 korisnika zajamčene minimalne naknade. Tijekom mjeseca travnja 2020. godine, Grad će osigurati i isplatu jednokratnih pomoći za zahtjeve podnesene u mjesecu ožujku, o čemu će korisnike obavijestiti putem svojih internetskih stranica, poštom i putem telefona.

4. Školstvo

Isplata studentskih stipendija za idućih 5 (pet) mjeseci (od lipnja do listopada) vršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju studenata, kao i odredbama iz ugovora o stipendiranju, potpisanih između Grada i korisnika stipendije.

Isplata učeničkih stipendija izvršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju učenika srednjih škola, a nakon sklapanja ugovora o stipendiranju između Grada i korisnika stipendije čim se steknu uvjeti za potpis istih.

Sve mjere za koje je potrebno usklađenje sa prihodovnom stranom proračuna Grada Sinja, kao i ostale mjere koje će biti predložene naći će se u Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Sinja za 2020.god., te će isti biti upućen Gradskom vijeću Grada Sinja na donošenje.

Na konferenciji su se javnosti još obratili i zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica, svatko na aktualne teme iz svog djelokruga.

hr Fri Apr 03 2020 17:20:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81ff5729111c05b78b4660/80
Foto: N1/Screenshot

Profesor Lauc: Slušajte znanost, nosite maske, čak i improvizirane!

Kako kaže profesor Lauc, maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.
Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc poručio je svima da nose maske, čak i improvizirane, jer su učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitisti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba.

Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Nažalost formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.

Stoga predlažem da slušate znanost (znanstveni rad), a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuk da svi nose maske)

Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve imoprovizacije su sasvim OK za ovu namjenu. Primjerice ja sam upravo u Varteksu naručio po 10 maski za svakog djelatnika Genosa. Ovim maskama štite druge, a ne sebe, tako da nije problem ako ih dodirujete, reciklirate i sl.

Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovno pokrenuti život.“

hr Fri Apr 03 2020 17:00:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d94cf3e29111cba9f8b4587/80
Foto: D.N. / Ilustracija

DVOJE ZARAŽENIH U MUĆU Načelnik poručuje: Najviše nas je strah vikendaša

Od 13 novozaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dvije osobe su iz Muća.
Splitsko-dalmatinska županija i dalje bilježi poprilično visok rast oboljelih od koronavirusa. Potvrđeno je još 13 novih slučajeva pa se brojka zaraženih popela na 159 osoba. Dvije novozaražene osobe su iz Muća, a novinari Indexa su kontaktirali načelnika općine Filipa Stupala.

- Ma dobro, nema se baš sve informacije. Jedno od njih dvoje je čak zaposlenica moje Općine na projektu Zaželi, europskih fondova. Srećom šta je cura, djevojka jako odgovorna i odma se povukla u izolaciju čim je primijetila prve simptome. Ja nisam u izolaciji, jedino šta je zamjenica ipak poslana u izolaciju, jer je koliko-toliko dijelila te prostore. Pošto oni iz projekta Zaželi ne dijele prostorije s nama, ali dijele hodnike i ovako nešto, znate."

I kako je oboljela sada?

- Ona je baš s Muća, 27-28 godina, mlada cura, da nije korone, već bi došla radit šta se tiče simptoma. Ima ih od ponedjeljka ujutro. Čim ih je dobila, odma je otišla kući oko 11 sati. Taj dan je nisam viđa, a kad nas je nazvala doktorica, infektolog i epidemiolog, njima je najvažnije od svega taj dan kad je ona osjetila simptome i dva dana ranije, a to je bio vikend, tako da ja curu nisam vidio i mene nije ostavilo u izolaciji. Majka joj je prehlađena, radi u dućanu, al nije još testirana. I ona želi da se testira, nema sad pouzdanih pokazatelja, mala je više nego odgovorna, toliko je odgovorna da nije dala ni materi ni ocu blizu sebe.

"Did je pozitivan, al se dobro osjeća"

- A drugi je jedan stariji čovjek iz Milešine gdje je u biti ono čega smo se mi uvijek bojali. Nama je, moj Matijaniću, najveća frka i strah od ljudi iz Splita, Solina i Kaštela koji vikendom svi vamo dolaze, znate. Pošto mi imamo ogroman broj ljudi doli u gradu i okolici. I doša je lipo unuk u Milešinu, živio je s didon i vratio se u Split. I posli kad se vratio u Split, završio je ka pozitivan u bolnici. Onda smo testirali dida, did je isto pozitivan, ali je dobar, jako se dobro osjeća, ima 83, on stoji u izolaciji.“

Dobro, ako dolaze vikendaši, onda zabrana kretanja baš i ne pomaže?

- Pomaže s naše strane, naš je stožer jako odgovoran i iz Muća je jako teško dobit propusnicu, ali ispada da je puno, puno lakše dobit iz ovih većih centara prema selima, jer sada ovi svi valjda tamo u svojim stožerima reču imamo ćaće, matere, babe na selu, moramo im otić odnit jist, pit i tako. Plus toga, zaista mi je puno svita sa strane došlo još prije nego šta je pokrenuta ova zabrana kretanja, puno zagrebačkih tablica, splitskih, ljudi imaju ovde rodne kuće i to je kontalo da je ovo najsigurnija baza za sakrit se od svega ovoga."

Znači, imate više stanovnika nego inače? Koliko?

- A nego kako? Teško je to sad procijenit, nas je četri tisuće, a svaki vikend, dok nije bilo ove pošasti, ima nas deset-dvanaest iljada. Sigurno ih sad ima jedno 300-400 više. Kaže mi ova šta prodaje kruv da dosta više kruva, naročito u ovim pasivnim dijelovima Ogorja, proda, znaš."

Koliko je u Općini ljudi u samoizolaciji?

- Možda je nekih petnaestak-20, ali pazite, imamo mi ljudi, ja znam osobno, da je sam iša bez ičije upute u samoizolaciju. Imate i takve ljude, ode u samoizolaciju, a da nije dobio nalog da ide. Mi smo ogromno područje, to je 221 kvadratni kilometar, ali nas je najveći strah ovih šta dolaze vikendom, ali šta ćeš.“, rekao je načelnik Stupalo za index.hr


hr Fri Apr 03 2020 16:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .