Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d89d9d729111cb68f8b45e0/80

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj svečano obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj jučer je obilježen je Dan policije i blagdan Svetog Mihovila. Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na centralnom križu i groblju branitelja na gradskom groblju Lovrinac.
Načelnik Dražen Vitez predvodio je izaslanstvo koje je, uz nazočnost članova obitelji, položilo cvijeće i na grobove poginulih i preminulih kolega čije posljednje počivalište je na Lovrincu, a poginulih, stradalih i preminulih kolega sjetili smo se i na ceremoniji koja je održana u atriju Uprave ispred murala postavljenog u čast policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu.

Uz izaslanstvo Policijske uprave, cvijeće su položili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, izaslanstvo Udruge policijskih branitelja  Domovinskog rata Imotski, te udruge BATT. U crkvi Svetog Josipa održana je sveta misa koju su predvodili don Darko Poljak, don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, policijski kapelani splitskog policijskog dekanata, a pjevala je klapa Sveti Mihovil.

Svečano obilježavanje nastavljeno je akademijom, na kojoj je načelnik Dražen Vitez u svom obraćanju uzvanicima i dragim gostima naveo:

- Obilježavanje Dana policije posebna je prigoda da se danas s ponosom prisjetimo svih poginulih policajaca, svih branitelja koji su svoja imena i žrtvu utkali u povijest lijepe naše Domovine. Spomen na njih i njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata najznačajniji je dio ovog dana i svečanosti obilježavanja Dana policije. Posebno mjesto u našim mislima uvijek imaju naše kolege poginule na području Hrvaca i Maljkova, naš kolega Josip Jović iz Aržana kao prvi poginuli hrvatski redarstvenik, svi hrabri junaci koji su svoje živote položili na oltar Domovine na mnogim bojištima diljem Hrvatske. 

Uz njih svakako sjećamo se i naših kolega koji su stradali u obavljanju policijskog posla, posla koji je zahtjevan i krije opasnosti, posla kojeg su naše kolege obavljali profesionalno i savjesno do kraja. Na tome im hvala.“

Nadalje, zahvalio se na suradnji svim državnim i drugim institucijama, kao i žurnim službama koje nam uz svakodnevnoj suradnji i pomoći pružaju potporu kod najznačajnijih projekata.

U odnosu na unaprjeđenje rada i poboljšanje uvjeta za rad načelnik Vitez je istakao:

- Jedan od uvjeta za napredak u radu su i materijalni uvjeti za rad, a do sada smo također uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, te lokalne zajednice u nove prostorije premjestili Postaju prometne policije Split, uredili Policijsku postaju Trogir i Policijsku postaju Makarska, a u idućoj godini planirane su investicijska unaprjeđenja policijskih postaja na Braču, Visu, Hvaru, te u Sinju. U našim projektima i planovima je i uređenje cjelokupnog prostora u PU za izdavanje osobnih dokumenta i rada sa strankama u sklopu upravnih poslova."

- U ovom trenutku pred nas su postavljene jasno određene zadaće i ciljevi, koje zajednički možemo i moramo realizirati.  Pri tom prvenstveno mislim na realizaciju ciljeva vezanih uz unaprjeđenje svakodnevnog rada i službe opće, ostvarenje ciljeva vezanih uz zaštitu državne granice, podizanju razine spremnosti za izvršenje svih zadaća koja će se postaviti pred nas. Prvenstveno ovdje mislim na zadržavanje stanja sigurnosti na povoljnoj razini, realizacije svih planiranih projekata, posebno projekta vezanih uz turističku sezonu, te realizaciju svih vrsta osiguranja javnih okupljanja. Siguran sam da ćemo pružiti svoj maksimum kako bi ostvarili sve zadaće koje se postavljaju pred nas, ne zbog statističkih pokazatelja, niti zbog analiza stanja sigurnosti, već kako bi se građani naše Županije osjećali sigurno“ naveo je načelnik Vitez.

Na svečanoj akademiji načelnik je uručio zahvalnice službenicama i službenicima koji su se istakli svojim radom, profesionalnošću i time postigli iznadprosječne rezultate rada.

Zahvalnicu su dobili Ana Vasilj, Ivica Tolić, Marija Čubelić, Ivana Asanović, Mirjana Jenjić, Tonći Milan, Duško Erceg, Vjera Juroš, Mila Pivac, Cvitko Ercegovac, Keti Dumanić, Petar Bitunjac, Nena Batoš, Renato Rončević, Jasna Grbavac, Ivan Milas, Stipe Bilobrk, Zdenka Mendeš, Damir Svalina, Pera Dujmović, Duško Čerina, Antonio Babić, Katarina Roso, Marija Raič, Renata Sabljić, Marijan Ćelić, Alen Domazet-Lošo, Joško Dražić, Joško Ivkošić, Josip Škeva, Slavko Tirić, Ivan Žižić-Gušo, Ljubo Gabrić, Šima Domazet, Robert Radić, Marija Kujundžić, te poshumno Veljka Žderić.

Također, u ime glavnog ravnatelja policije, načelnik Vitez je policijskim službenicama i službenicima uručio zahvalnice za osobiti doprinos u provedbi projekta međunarodne policijske suradnje „Sigurna turistička sezona 2019“.

Zahvalnice Ravnateljstva policije su dobili: Ana Jurić, Toni Lučić, Dino Nemčić, Kristian Banović, Vjekoslav Gudelj, Lea Ćaleta, Mladen Lažeta, Marica Vrdoljak, Josipa Buzov, Goran Šerlija, Tonći Dinčić, Pavica Dukan, Matko Đogaš, Ante Radoja i Paško Ugrina.
hr Tue Sep 24 2019 10:55:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .