Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf7ded329111cd4bd8b456e/80
Foto: Screenshot Youtube

Oglasila se i Vladimira Palfi: Nadam se da ovo nije kraj Živog zida!

Vladimira Palfi gostovala je danas na televiziji N1
Stranka Živi zid prolazi kroz turbulentno razdoblje. Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić najavio je unutrastranačke izbore u naredna tri mjeseca, a članstvo će odlučiti u kojem smjeru ide stranka

- S obzirom na novonastalu situaciju gdje su moji najbliži suradnici Ivan Pernar i Branimir Bunjac napravili što su napravili, i to, bojim se zbog novca, moći, koristoljublja... nemam druge opcije nego raščistiti situaciju. 

Odrekao sam se 200.000 kuna privilegija, ali moji kolege nisu. Moji kolege mjesecima su trpjeli teror, ucjenjivanje, prijetnje od strane dvojice navedenih kolega. Idemo u raščišćavanje odnosa u stranci. Htio bih najaviti u sljedeća tri mjeseca unutarstranačke izbore pa neka stranka odluči hoće li Živi zid biti stranka ucjenjivača i klimavaca, ili će biti čista, zdrava i onakva za kakvu se zalažem i kakvu želim stvarati", poručio je Sinčić.

Bunjac je danas u svom obraćanju izjavio da je za sve kriva Sinčićeva supruga, Vladimira Palfi te da Sinčić ne odlučuje ni o čemu bez supruge.

Povodom brojnih izjava, Vladimira Palfi odlučila se oglasiti pa je tako danas gostovala na televizije N1 i progovorila o cijeloj situaciji.

Je li ovo kraj Živog zida?

Ja se nadam da nije. Živi zid postoji već jako dugo godina, započeli smo kao aktivistički pokret više nego politički. Prošli smo toliko toga zajedno da mi emisija od 20 minuta ne bi bila dovoljna da ispričam. Vjerujem da Živi zid može nadrasti sve ove dječje igre.

I s Bunjcem i Pernarom?

Ja ne znam gdje je problem, voljela bih znati. Vidjela sam puno njihovih oprečnih izjava. S nama oni jako slabo komuniciraju. Kad smo već bili pri kraju dogovora za Europske izbore, Bunjac je napustio sastanak, Pernar je ostao na sastanaku i glasao za odluku za koju je glasalo 33 prisutnih, o osobi koja bi trebala ići u Europski parlament.

Prije toga nije bilo govora o tome?

Razgovarali smo prije izbora. U saborskom klubu smo imali sastanak par dana prije nego smo predali listu. Svaki član glavnog odbora dao je svoj prijedlog liste, ja sam bila jedina osoba koja nije svoje ime stavila na listu i koja uopće nije htjela biti na listi, jer mene mandati ne zanimaju. Mene su stavljali drugi ljudi.

Jeste li vi strah i trepet u Živom zidu?

Ja nemam nikakav utjecaj na njihove govore. Naša stranačka politika kreira se 90 posto vremena njihovim saborskim govorima. Imamo puno povjerenje u svoje saborske zastupnike i oni taj posao dobro odrađuju. Moj posao je bio organizacija konferencija i sastanaka.

Vi ne odlučujete o imenima na listi?

Ja sam dala svoj prijedlog isto kao i svi ostali. Onda je predsjednik stranke na kraju sastavio optimalnu listu i predložio je na glasanje i ona je jednoglasno izglasana. Bunjac je glasao za tu listu. Jednako kako smo na tom sastanku rekli da se zastupnici izmjenjuju.

Kad je došlo do njegovog preokreta?

Nakon izbora je Bunjac rekao da želi ići u Parlament. Pernar mu je rekao da to nije dobra ideja, jer bih onda ja išla u Sabor, a ja to nisam htjela, mene to ne zanima. Tisuću puta sam mu rekla da je mandat njegov i da svoj posao radi odlično.

Kakav je vaš stvarni utjecaj u stranci? Bunjac tvrdi da vi držite konce i da su na listi anonimci odani predsjedniku stranke. 

Ne znam na što on misli. Ako Bunjac misli da sam ja toliko bitna, da 12 ljudi sluša mene, ja sam ponosna na to. Ja sam se iz javnosti povukla, bitnije mi je biti doma sa svojom djecom. Mene saborski mandat uopće ne zanima, ne znam odakle sve te priče i insinuacije.

Što vas zanima kao potpredsjednicu Živog zida?

Ja sam ovdje samo kao potpora svom suprugu i radim sve što mogu da mu olakšam. Da sam htjela saborski mandat, ja bih ga aktivirala. Kad smo išli na parlamentarne izbore 2016., Bunjac se nekoliko mjeseci prije toga učlanio u stranku i rekla sam mu da je pola mandata njegovo, ako odradimo dobru kampanju.

Bunjac se poziva na preferencijalne glasove. Birači su dali prednost Bunjcu, koji je drugi nakon Sinčića.

To mu nije smetalo 2016., kad je s drugog mjesta ušao u Sabor. Tad mu to nije bilo bitno. Više od svega bi se trebale poštivati riječi. Javnosti je komunicirano da ćemo mi rotirati svoje ljude

hr Wed Jun 05 2019 17:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfd445a29111ce6c38b4586/80
Foto: PEXELS

Povlači se proizvod: Ministarstvo poljoprivrede izdalo važno upozorenje za sve koji vole kavu

Povlače se kineske čaše za "coffee to go"

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Čaša za kavu „to go“ od melamina sa bambus vlaknima, barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971, podrijetlom iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

hr Fri Sep 20 2019 20:56:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85091629111c058c8b45c4/80

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja nizati priznanja za uspješan rad

European Talent Support Network ( ETSN ), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ).

Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti certifikat kojim ih proglašava europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP u Hrvatskoj, danas (petak, 20. rujna) u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo našeg Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić. Tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek, svečano je uručila certifikat o pristupanju u mrežu darovitih našim predstavnicima.

U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite, Robert Kelemen, je čestitao pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ, Ivici Zeliću, što je županijski CI izabran kao European Talent Point , te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu CI SDŽ u Europsku mrežu za podršku darovitih (ETSN).

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u ETSN (Mrežu europskih ) istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja našemu Centru: 

Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik župana Varaždinske županije i dr.sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC (europskih točki darovitosti) u radu s darovitima“.  

Nakon toga su se predstavili ostali ETP iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez , Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin , Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka  i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

hr Fri Sep 20 2019 19:16:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85073f29111c838a8b4614/80

Centar izvrsnosti SDŽ objavio Javni poziv mentorima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je 18. rujna 2019. Javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija, Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Centra izvrsnosti SDŽ te možete pristupiti prijavi na sljedećem linku do petka 27. rujna 2019. u 23.59 kada će poveznice biti zatvorene.

Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Sve dodatne aktivnosti pratite putem stranice CI SDŽ.

hr Fri Sep 20 2019 19:09:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Grad sufinancira troškove putovanja Erasmus+ studija

U novoj akademskoj godini Grad Split će pružati financijsku potporu studentima iz programa ERASMUS+ studija i to za naknadu dijela troškova putovanja za studijski boravak u inozemstvu u najvišem iznosu do 2.000,00 kn netto po studentu.
Dodijelit će je za trošak putovanja svim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz Poziva objavljenog na Službenim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30 dana od objave. Ukupna financijska sredstva iz proračuna Grada Splita su ograničena te će se naknade dodjeljivati po principu reda prvenstva do isteka sredstava.

Grad Split će imenovati Povjerenstvo koje će izvršiti provjeru ispunjavanja uvjeta za dodjelu naknade i utvrditi redoslijed prijava na Poziv. Povjerenstvo će utvrdit prijedlog rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova, a Gradonačelnik Grada Splita će donijeti odluku o utvrđivanju rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova iz programa ERASMUS+ studija.

Rang lista će biti objavljena na Službenim web stranicama Grada Splita.
hr Fri Sep 20 2019 18:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .