Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb72cbbcb557a68d38b45a8/80

Pametno o poslovanju regionalnog centra čistog okoliša: Lećevica je županijska rupa bez dna

Upitno je hoće li Lećevica ikad biti gotova zbog čega Grad Split hitno mora zbrinuti vlastiti otpad, poručili su danas iz stranke Pametno

Na sjedinici Županijske skupštine, održanoj u rujnu, na dnevnom redu našlo se i Izvješće o poslovanju županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. o  gospodarenju otpadom za 2017. godinu, kojeg vijećnici stranke Pameto nisu podržali. Spomenuto Izvješće uglavnom se temeljilo na aktivnostima vezanima uz ishodovanje dokumentacije za izgradnju RCGO Lećevica, projekta vrijednog čak 72 milijuna eura, a koji, kažu u Pametno, nije još niti na početku.

- Lećevica je rupa bez dna. Županija je osnovala tvrtku za realizaciju ovog projekta još 2005. godine, potrošila čudo našeg novca u međuvremenu da bi do danas napravili točno ništa – kaže Natalija Rajčić, županijska vijećnica Pametno i dodaje – Godinama već slušamo o otvaranju Lećevice, ne sjećamo se broja obećanja, a sad je upitno hoće li se otvoriti i 2020. godine. Čak i tada, ako bude napravljena, dobit ćemo je zastarjelu. Iako se oko 70% sredstava osigurava financiranjem iz EU fondova, toliko kasnimo da se sredstva koriste na zastarjele stvari, obradu preostalog otpada, umjestoinvestiranja u primarno razdvajanje. Apsurdno je da je Studija izvedivosti, strateški dokument prikaza financijske održivosti projekta, napisana samo na engleskom jeziku. Prijevod je navodno jako skup, što je smiješno obzirom na isplaćene dodatke na plaće nekim zaposlenicima, i to za uspješnost u radu?! Kad se sve zbroji, plaće zaposlenika i drugi troškovi, dolazimo do iznosa od oko 2 milijuna kuna godišnje, a Centar nema kamen temeljac. Da ovog nismo svjesni, kao i financijske pomoći od 1.300.000 kuna godišnje općini Lećevica od Županije SDŽ, sami bi se ponudili prevesti Studiju. Izvješće je bilo netransparentno i potpuno neprihvatljivo. Izostali su zaključci predstavnika Europske komisije JASPERS za 2017. kao i provedene aktivnosti o revidiranju famozne Studije izvedivosti – zaključila je Rajčić.

 Zabrinjavajuća je činjenica da se tijekom 2019. očekuje izglasavanje nove legislative u EU parlamentu, a koja, između ostalog, uključuje i to da se od 1. siječnja 2027. otpad tretiran MBO tehnologijom,Lećevica i ostali centri, uopće neće ubrajati u reciklirani otpad.

Osim poruke Županiji da kontrolira i konačno usmjeri rad Centra, Kristina Vidan, gradska vijećnica stranke Pametno obratila se Gradu Splitu.

- Obzirom da opravdano sumnjamo u otvaranje Lećevice, krajnje je vrijeme da Grad Split preuzme odgovornost za zbrinjavanje vlastitog otpada u budućnosti. Očekujući spas od “vertikale” vlasti stvoreno je brdo smeća koje je danas visoko 106 metara, stanovnici Kile više ne vide Klis, a mušice, štakori i galebovi su se, sa svog staništa na Karepovcu, 'naselili' po okolnim kvartovima. U pripremi je zadnja površina Karepovca, dostatna za odlaganje idućih 6 godina. Što nakon toga, što ako Lećevica ne bude izgrađena? Godinama već govorimo da prestane prebacivanje loptice s Grada na Čistoću i obrnuto, vrijeme je za djela, a ne prazne riječi - prikupljanje od vrata do vrata, moderna kompostana i sortirnica. 360 zelenih otoka mora biti u krugu od 250 metara do svakog korisnika, 7 reciklažnih dvorišta, prikupljanje reciklabilnog otpada od vrata do vrata tamo gdje nema zelenih otoka, spremnici za biootpad, informirani i educirani građani koji znaju gdje i kako odvajati otpad, način naplate koji se rukovodi načelom da “plaća onečišćavač” odnosno da više plaća onaj koji više otpada i stvara.

hr Fri Oct 05 2018 11:29:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcdedaa0e4938610b8b472e/80
Foto: Screenshot / Dnevnik.hr

Sanader osmislio način kako izbjeći davanje izjava novinarima

Bivši premijer Ivo Sanader smislio je način kako pristojno izbjeći brojne novinare koji su ispred Županijskog suda u Zagrebu očekivali njegovu izjavu

Ivo Sanader izlazeći sa Suda nije bio raspoložen za izjave novinarima. Kako bi što elegantnije odbio okupljenu sedmu silu, fingirao je da razgovara na mobitel. Telefon je stavio na uho i tako hodao. - prenosi Dnevnik

Na pitanje hoće li dati izjavu rekao je da ne daje službene izjave. ''Dat će vam odvjetnici tamo izjave'', rekao je Sanader i nastavio šetati oko Suda. Malo u jednom, malo u drugom smjeru.

Cijelo vrijeme drži telefon na uhu, ali čak se ni ne trudi glumiti da razgovara. A na zaslonu mobitela vidljivo je da poziva nema. Video pogledajte OVDJE.

hr Mon Oct 22 2018 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcdebec0e4938610b8b4726/80
Foto: SDŽ

Veleposlanik SAD-a posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju

Iskrenu dobrodošlicu poželio mu je župan Blaženko Boban zajedno sa svojim zamjenikom Antom Šošićem

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država, Njegova Ekselencija Robert W. Kohorst posjetio je danas Splitsko-dalmatinsku županiju. Iskrenu dobrodošlicu poželio mu je župan Blaženko Boban zajedno sa svojim zamjenikom Antom Šošićem.

U pozdravnom govoru, župan je upoznao Nj.E. veleposlanika Kohorsta o položaju, veličini i značenju Splitsko dalmatinske županije u Hrvatskoj. Uz prirodne ljepote kojima županija obiluje posebno je istaknuo Split i Trogir, gradove pod zaštitom UNESCO-a, te brojna arheološka nalazišta i bogatu kulturnu baštinu.

- U svakom slučaju SAD ima dosta kapitala koji je spreman za investiranje, kojeg samo treba privući u Hrvatsku. Hrvatska je sigurna zemlja, proamerički nastrojena. Posjedujete visoko obrazovane ljudske resurse, a to je upravo ono što investitorima i ulagačima treba.

Ono što je potrebno, jest upoznati investitore sa svim onim što Hrvatskoj treba, jer poslovi će se događati tamo gdje je pozitivno poslovno okruženje. Poduzetnicima treba olakšati njihovo nastupanje i rad na hrvatskom tržištu. Hrvatska treba otići na različita investicijska tržišta i predstaviti se na kvalitetan način.

Hrvatska bi trebala imati više golf terena, jer i sam osobno volim igrati golf, a siguran sam kad bi takvih terena bilo više da bi Hrvatska postala još zanimljivija destinacija. - kazao je veleposlanik.

Još jednom zahvaljujući veleposlaniku SAD – a na njegovom dolasku u našu županiju, župan je istaknuo:

- Tri su stupa koja su nama bitna u razvoju Splitsko dalmatinske županije. To su IT sektor, poljoprivreda i obnovljivi izvori energije. Spremni smo zadužiti osobu za svakog pojedinog investitora na preporuku ili u dogovoru sa Veleposlanstvom SAD-a, koji bi tog investitora pratio, kako bi se eventualne birokratske barijere lakše savladavale. Čini nam zadovoljstvo upravo iskustvo SAD-a u nizu projekata u kojima dosada surađujemo. Ono što nas posebno veseli jest i porast turista iz SAD-a posljednjih godina. Podaci za prvih devet mjeseci ove godine, pokazuje povećanje broja turista od gotovo 4.5% u odnosu na lanjsku godinu u istom razdoblju. - rekao je.

U pratnji veleposlanika sastanku su nazočili i Greg O' Connor, regionalni trgovinski savjetnik, te Damjan Benčić, predstavnik Trgovinskog odjela pri Veleposlanstvu SAD-a.hr Mon Oct 22 2018 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcdd20a0e493841118b4568/80
Foto: Grad Split

U utorak u Solinu premijera dokumentarca o Dini Levačić

Održat će se i kratka prezentacija Trostruke krune koju je Dina otplivala u 2017. godini.

U utorak, 23.10.2018. s početkom u 19 sati u domu kulture Zvonimir u Solinu održat će se premijera dokumentarne emisije “Molokai 3/7” koja govori o preplivavanjima Dine Levačić u 2018. godini, kanalu Molokai i pokušaju preplivavanja od Visa do Splita.

Uz to, održat će se i kratka prezentacija Trostruke krune koju je Dina otplivala u 2017. godini.

Ulaz je slobodan.

hr Mon Oct 22 2018 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b08277b4739870788b456e/80
Foto: Pixabay

Otvoren Poziv: Učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja financijska potpora od 600 do 1000 kuna mjesečno

Za mjesečne potpore za školovanje srednjoškolaca i studenata slabijeg imovinskog stanja, Grad Split je u Proračunu i ove godine osigurao dva milijuna i sto tisuća kuna

Poziv za dodjelu stipendija objavljen je na internetskim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30. travnja 2019. godine.

Dakle, zainteresirani učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete iz poziva mogu se za primanje naknade javiti do kraja travnja, ali važno je naglasiti da prijava podnesena do 30. studenog 2018. godine omogućava početak stipendiranja za učenike od rujna 2018. godine, odnosno za studente od listopada 2018. godine. Sve prijave podnesene nakon 30. studenog realizirat će se od mjeseca podnošenja i za učenike i za studente.

Mjesečni iznosi za srednjoškolce su 600 kuna ako se školuju u Splitu i 800 kuna ako se školuju izvan Splita. Studentima koji studiraju na splitskom Sveučilištu pripada 800 kuna mjesečno, a 1000 kuna namijenjeno je onima koji studiraju izvan Splita. Financijska je to pomoć koja će učeničke i studentske dane olakšati kako učenicima i studentima tako i njihovim obiteljima.

Prošle godine pravo na financijsku potporu ove vrste ostvarilo je 286 splitskih učenika i studenata. Važno je napomenuti kako pravo ostvare svi koji ispunjavaju uvjete, pa bi zaista bila šteta da se propuste prijaviti na poziv.


hr Mon Oct 22 2018 13:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .