Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb72cbbcb557a68d38b45a8/80

Pametno o poslovanju regionalnog centra čistog okoliša: Lećevica je županijska rupa bez dna

Upitno je hoće li Lećevica ikad biti gotova zbog čega Grad Split hitno mora zbrinuti vlastiti otpad, poručili su danas iz stranke Pametno

Na sjedinici Županijske skupštine, održanoj u rujnu, na dnevnom redu našlo se i Izvješće o poslovanju županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. o  gospodarenju otpadom za 2017. godinu, kojeg vijećnici stranke Pameto nisu podržali. Spomenuto Izvješće uglavnom se temeljilo na aktivnostima vezanima uz ishodovanje dokumentacije za izgradnju RCGO Lećevica, projekta vrijednog čak 72 milijuna eura, a koji, kažu u Pametno, nije još niti na početku.

- Lećevica je rupa bez dna. Županija je osnovala tvrtku za realizaciju ovog projekta još 2005. godine, potrošila čudo našeg novca u međuvremenu da bi do danas napravili točno ništa – kaže Natalija Rajčić, županijska vijećnica Pametno i dodaje – Godinama već slušamo o otvaranju Lećevice, ne sjećamo se broja obećanja, a sad je upitno hoće li se otvoriti i 2020. godine. Čak i tada, ako bude napravljena, dobit ćemo je zastarjelu. Iako se oko 70% sredstava osigurava financiranjem iz EU fondova, toliko kasnimo da se sredstva koriste na zastarjele stvari, obradu preostalog otpada, umjestoinvestiranja u primarno razdvajanje. Apsurdno je da je Studija izvedivosti, strateški dokument prikaza financijske održivosti projekta, napisana samo na engleskom jeziku. Prijevod je navodno jako skup, što je smiješno obzirom na isplaćene dodatke na plaće nekim zaposlenicima, i to za uspješnost u radu?! Kad se sve zbroji, plaće zaposlenika i drugi troškovi, dolazimo do iznosa od oko 2 milijuna kuna godišnje, a Centar nema kamen temeljac. Da ovog nismo svjesni, kao i financijske pomoći od 1.300.000 kuna godišnje općini Lećevica od Županije SDŽ, sami bi se ponudili prevesti Studiju. Izvješće je bilo netransparentno i potpuno neprihvatljivo. Izostali su zaključci predstavnika Europske komisije JASPERS za 2017. kao i provedene aktivnosti o revidiranju famozne Studije izvedivosti – zaključila je Rajčić.

 Zabrinjavajuća je činjenica da se tijekom 2019. očekuje izglasavanje nove legislative u EU parlamentu, a koja, između ostalog, uključuje i to da se od 1. siječnja 2027. otpad tretiran MBO tehnologijom,Lećevica i ostali centri, uopće neće ubrajati u reciklirani otpad.

Osim poruke Županiji da kontrolira i konačno usmjeri rad Centra, Kristina Vidan, gradska vijećnica stranke Pametno obratila se Gradu Splitu.

- Obzirom da opravdano sumnjamo u otvaranje Lećevice, krajnje je vrijeme da Grad Split preuzme odgovornost za zbrinjavanje vlastitog otpada u budućnosti. Očekujući spas od “vertikale” vlasti stvoreno je brdo smeća koje je danas visoko 106 metara, stanovnici Kile više ne vide Klis, a mušice, štakori i galebovi su se, sa svog staništa na Karepovcu, 'naselili' po okolnim kvartovima. U pripremi je zadnja površina Karepovca, dostatna za odlaganje idućih 6 godina. Što nakon toga, što ako Lećevica ne bude izgrađena? Godinama već govorimo da prestane prebacivanje loptice s Grada na Čistoću i obrnuto, vrijeme je za djela, a ne prazne riječi - prikupljanje od vrata do vrata, moderna kompostana i sortirnica. 360 zelenih otoka mora biti u krugu od 250 metara do svakog korisnika, 7 reciklažnih dvorišta, prikupljanje reciklabilnog otpada od vrata do vrata tamo gdje nema zelenih otoka, spremnici za biootpad, informirani i educirani građani koji znaju gdje i kako odvajati otpad, način naplate koji se rukovodi načelom da “plaća onečišćavač” odnosno da više plaća onaj koji više otpada i stvara.

hr Fri Oct 05 2018 11:29:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda o slučaju Daruvarac: "Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Niz je reakcija na slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku. Pušten je na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci. U nizu reakcija, o ovom se slučaju oglasila i Udruga hrvatskih sudaca. U vrhu te Udruge je i sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

U Dnevniku Nove TV gostovao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji se osvrnuo na slučaj Daruvarac i kazao sljedeće:

Je li ovo što se dogodilo u Zadru normalno?

Ne znam je li normalno, ali je zakonito. Sud tu nije imao nikakve druge mogućnosti, nego postupiti po zakonu. Točno da to nije popularno, ali sudovi nisu tu da donose popularne odluke, nego da postupaju po zakonu.


Sud kaže obrana je odugovlačila postupak, odvjetnik okrivljenog tvrdi - sud nije poštovao zakonski rok za zakazivanje rasprave. Kome vjerovati?

To su stvari gdje bi ja donosio ocjenu za konkretan predmet, a to nije primjereno. Točno je da zakon ima procesne ovlasti koje se koriste, a sud to može spriječiti. Tu treba napraviti značajnu promjenu i te procesne mogućnosti svesti na mjeru gdje se uspostavlja ravnoteža između dvije strane, a sudu omogućiti da postoje djelotvorna procesna sredstva, da se onemogući odugovlačenje. To sada nije tako.


Jeste li nekome sugerirali takve zakonske izmjene?

Bilo je davno, ali to nije naišlo na plodno tlo. Meni je žao što je situacija takva, da je do toga došlo i da to služi kao povod za promjene. To se moglo napraviti prije.


Čekale su se i odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca i delegaciji spisa gotovo 20 dana. Je li se moglo brže?

Spis je na Općinskom sudu u Zadru bio više od 4 mjeseca. U tom vremenu je bilo raznih procesnih radnji i to se nije moglo raditi brže. Meni je žao što je kolega koji je vodio spis završio u bolnici. Da to nije bilo tako mi o ovome ne bismo ragovarali. Ali na to doista nitko nije mogao utjecati.


Je li posjet ministra pravosuđa Zadru primjeren?

Mene je zanimalo zašto je ministar tamo išao, jer kontrolirati rad u konkretnom spisu nema nitko pravo, pa ni ministar, ali mi je drago da je išao da dobije informaciju iz prve ruke, a vezano za promjenu zakona. I sad ćemo vidjeti što će od toga biti. Znam da je Ministarstvo u postupku formiranja radne skupine za izmjenu zakona o kaznenom postupku i o tome će sigurno biti riječi.


Reagirala je i Predsjednica. Kako ste vi to doživjeli?

Mislim da predsjednica nije oštro napala pravosuđe, mislim da je samo rekla da država nije pružila okvir da se ovakve stvari ne dese. A okvir je zakonodavni okvir, a ne postupanje u konkretnom predmetu.


Čuli smo, ministar najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon stalno se nešto mijenja i dorađuje, a nitko s njim nije zadovoljan?

Nikad sa zakonom neće biti svi zadovoljni, ali zakon se treba napraviti sustavno. Prvo bi trebalo vidjeti platformu što se točno želi. I onda kada se donese zakon, onda ga ostaviti nekoliko godina. Stalno mijenjanje zakona nije dobro za nikoga.


Javnost je ogorčena. Povjerenje u pravosuđe je dodatno narušeno. Kako da vam građani vjeruju?

Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali ovo sigurno nije primjer koji bi taj dojam trebao pogoršati. Ovdje se ništa sudu ne može prigovoriti, jer je Sud radio po zakonu. Zakon nikada ne ubija čovjeka. Čovjek ubija čovjeka, stoji na portalu Dnevnik.hr

hr Sun Dec 16 2018 21:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1687fe0e49387a4e8b4612/80
Foto: Facebook/ Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice

Veliko srce vatrogasaca: Malene sportaše kojima su zapaljeni kombiji odvest će kući

'Srce vatrogasaca je veće i jače od ijednog zla!'

“Srce vatrogasca je veće i jače od ijednog zla! Vatrogasci Zagreb (JVP i VZGZ) ponudilI su pomoć u prijevozu naše dice doma!”, stoji na Facebook stranici vodičkih vatrogasaca.


Naime, kako smo ranije izvijestili dva vozila zapaljena su u zagrebačkom naselju Savski Gaj, a sumnja se da su za nedjelo krivi članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su mislili da pale kombije Torcidi. 

Kombijima šibenskih registracija su djeca u dobi od 6 do 12 godina došla na sportski turnir.

hr Sun Dec 16 2018 18:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Navijači se tukli uoči utakmice Dinamo-Hajduk: Privedena desetorica

Od 10.856 gledatelja, 1800 je bilo gostujućih
Uoči početka utakmice Dinamo-Hajduk, zbog pijanstva su privedena devetorica Hrvata u dobi od 18 do 26 godina, te 25- godišnji Slovenac.

Do 16 sati privedeno je 20 ljudi, 10 zbog tučnjave, a 10 zbog alkoholiziranosti.

U 14 sati u Ulici Divka Budaka u Zagrebu sukobili su se navijači dviju suprotstavljenih frakcija te je ukupno njih 10, slijedom brze reakcije policije, privedeno u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Privedeni su starosti od 26 do 37 godina - objavila je policija.

S vanjske strane južnog ulaza u stadion nalazilo se oko 500 ljudi te se skupina od njih 50-ak počela naguravati Policajci su reagirali te ih upozorili da prestanu s takvim ponašanjem, na što su se oni oglušili zbog čega su nad njima upotrebljena sredstva prisile pa se skupina smirila. Policija nije nikoga privela, niti je itko uslijed te situacije ozlijeđen.

Od 10.856 gledatelja, gostujućih je bilo 1800 koji su došli s oko 270 vozila, bilo osobnih, kombija ili autobusa, te onih koji su došli organizirano pod pratnjom policije.
 

hr Sun Dec 16 2018 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c166f630e49389f4e8b4611/80
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Vatrogasci i HGSS tragali za dvoje mladih na omiškom području

Pronađeni su živi i zdravi..

"Službeno je potraga počela oko dva sata iza ponoći 16.12.2018. nakon poziva od centra 112 upućenom našem zapovjedniku, vatrogasci su pokušali locirati izgubljeni par, no to je potrajalo zbog njihove dezorjentiranosti te nepoznavanja terena na koji su zalutali, te naravno, zbog noći. 

Oko 6 sati ujutro pridružio nam se član GSS-a te su skupa s policijom nastavili potragu koja je uspješno završena, te su izvukli automobil", rekao je zamjenik zapovjednika DVD-a Gata, Mario Fistanić


hr Sun Dec 16 2018 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .