Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd7226f29111cad7f8b45b2/80
Foto: Pixabay

Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu, ali i na balkonu

Lako se može uzgajati i na balkonu, katkad i na osunčanoj prozorskoj dasci...
Uzgoj svježeg začinskog bilja idealan je za početnike, kao i za one koji u vrtu nemaju dovoljno prostora. Lako se može uzgajati i na balkonu, katkad i na osunčanoj prozorskoj dasci 

Bosiljak

Bosiljak dobro uspijeva u bogatom i laganom te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama na sunčanoj prozorskoj dasci. Uzgoju u zatvorenom najbolje je prilagođen bosiljak ljubičastih listova – posadite li ga u lončić, cijele ćete godine imati svježe listove bosiljka. Najbolje je kidati vrhove bosiljka prstima i odmah ih upotrijebiti u jelima - tako se sprečava da biljka “ode u cvijet” - umjesto razvoja cvjetnih pupoljaka i slabljenja biljke, razvijaju se novi zeleni listovi. Bosiljak je biljka koja ne podnosi mraz - stoga ne žurite sa sadnjom na otvoreno. Kao ljekovita biljka, bosiljak je najpoznatiji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču apetit, a također se upotrebljavaju protiv vjetrova i naticanja trbuha.

Kadulja

Kadulju je dobro imati u vrtu jer tijekom cvatnje privlači pčele i bumbare koji oprašuju druge biljke, uključujući i povrtnice, te tako pomažu u dobivanju dobrog uroda. Najbolje ju je uzgajati na izrazito sunčanom položaju u dobro dreniranoj, neutralnoj do lužnatoj zemlji. Tijekom ljeta, možete je razmnožiti reznicama. U povoljnim uvjetima, kadulja je iznimno otporna biljka koja može podnijeti snijeg i mraz. Tijekom ljeta, lako ju je razmnožavati reznicama. Poboljšava probavu, pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Ova biljka djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, te sprečava nastanak upala. Ipak, ne treba je rabiti u prevelikim količinama (većim od 15 g na dan) ni tijekom trudnoće. Dodavanje manjih količina jelima nema štetni učinak.

Ružmarin

Ružmarin se jednostavno može uzgojiti iz reznica, a najbolje uspijeva na toplu, zaklonjenu mjestu, na dobro dreniranoj pjeskovitoj zemlji. Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, a listovi u svako doba godine. U kontinentalnim krajevima Hrvatske, ovu biljku mogu uništiti zimske hladnoće. Da biste tome doskočili, posadite ružmarin kraj južnog zida i korijen mu zaštitite malčem od slame ili ga uzgajajte u lončiću koji ćete tijekom zime unositi u kuću. Ljekoviti pripravci od ružmarina rabe se za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje te za poticanje rasta kose. Ružmarin djeluje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor. Čaj od ružmarina dodan u vodu za kupanje pomaže pri ublažavanju reumatizma.

Matičnjak

Matičnjak raste snažno privlači pčele, zbog čega je vrlo korisna vrtna biljka. Lako se razmnožava reznicama u proljeće i jesen, vrlo je otporan, a katkad se zna i previše raširiti, osobito na ukrasnim kamenjarima. Berba počinje neposredno prije i u početku cvatnje. Najviše eteričnih ulja matičnjak sadrži u kolovozu. Bere se po suncu i kad biljka nije vlažna. U kuhinji se može upotrebljavati kao začin umjesto limunove kore. Najčešće se dodaje slatkim jelima – kompotima, sladoledima, voćnim salatama i aromatičnim koktelima, no njime se mogu začiniti i jela od divljači i ribe. Čaj od matičnjaka koristi se za poboljšavanje raspoloženja, protiv nervoze i nesanice.

Metvica

Metvica je jedna od biljaka koje je najlakše uzgojiti - dapače, mnoge sorte ove biljke (na primjer, klasasta metvica) toliko se brzo šire da ponekad znaju djelovati poput invazivne biljke. Zbog toga ju je bolje ne saditi u povrtnjaku, nego umjesto travnjaka ili oko voćaka. To će smanjiti potrebu za košnjom i obradom zemlje. Vrlo popularna je i paprena metvica koja se najčešće koristi u liječenju, uglavnom za pripremu čajeva koji pomažu protiv svih probavnih tegoba, a koje smiju piti i djeca. Zanimljve su i sorte (hibridi) metvice s okusom jagode, čokolade, jabuke ili ananasa koje su odlične kao dodatak koktelima, za pripremu sirupa i u slatkim jelima.

Origano

Origano (mravinac) je otporna višegodišnja biljka koja bi trebala naći mjesto u svakom vrtu – ne samo zato što je učinkovit lijek i ukusan začin nego i stoga što njegovi cvjetovi lijepo mirišu te u vrt privlače korisne pčele. Sije se u proljeće, a klijanje može biti vrlo sporo. Izbojke korijenja ili stabljika sadite od kasnog proljeća do sredine ljeta. Odaberite toplo sunčano mjesto i započnite uzgoj u proljeće. Najviše voli rasti u dobro dreniranoj zemlji neutralnog do lužnatoga karaktera. Najpopularniji je kao začin za pizzu, no stavlja se i u preljeve za salate, dodaje umacima na bazi rajčice, gljiva, patlidžana, maslaca i riba, juhama od školjaka, povrtnim jelima, a osobito kupusu. Čaj i inhalacije pomažu kod upale sinusa.

Majčina dušica

Majčinu dušicu lako je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica. Sadnice kupljene u trgovačkim centrima također će se vrlo brzo ukorijeniti i proširiti kamenjarom. Biljka najviše voli toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju. Možete je uzgajati i u posudama. Listovi i cvjetne stapke beru se na početku razdoblja cvatnje i suše na zasjenjenu mjestu. Ova se biljka često upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava, grčevi u želucu i slabo izlučivanje žuči. Stoga ju je vrlo dobro rabiti kao začin teško probavljivoj hrani. Majčina dušica pomaže i u pročišćavanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Utječe na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca. - pišu 24sata

hr Sun May 12 2019 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/537d8b85179942a12e7b23f6/80

Žena rodila na parkiralištu McDonald'sa pa naručila hamburger

Pronašla je odličan način za proslavu - naručila je hamburger.

Par čiji identitet nije poznat javnosti se dovezao na parkiralište McDonald'sa u predgrađu Melbournea, prenosi VT. Ona je iznenada rodila, a pravo uzbuđenje je nastalo kada je muškarac ušao u restoran kako bi naručio hamburger.

"Tijekom uobičajene gužve u vrijeme ručka u restoran je ušao muškarac s narudžbom za ženu koja je rađala na parkiralištu. Poslužili smo ga što smo brže mogli i on je izašao. Djelatnici su se prilično zabrinuli", izjavila je za radijsku stanicu 3AW Ainsley Shillington i otkrila da je prva želja novopečene majke bio običan hamburger.

"Kad smo ugledali kola hitne pomoći, znali smo da su dobro", rekla je i dodala da je par uživao u hrani jer su hamburgeri bili servirani prije dolaska hitne pomoći., javlja Index.hr

Zaposlenici McDonald'sa nisu doznali spol novorođene bebe jer je par vrlo brzo prevezen u najbližu bolnicu.

hr Sun May 26 2019 17:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5820dccf1eea8f4e9a8b4785/80
Foto: Facebook

Kako istopiti 20 posto više kalorija dok hodate?

Hodanje je najjednostavniji način fizičke rekreacije, a i samo pola sata hodanja dnevno može učiniti puno za zdravlje, kao i za mršavljenje. Uz jedan trik hodanjem možete izgubiti i 20 posto više kalorija nego inače.

Brzo hodanje odličan je način tjelovježbe i izgaranja kalorija, no istraživanje američkog Sveučilišta Ohio otkrilo je da postoji još bolji način da nabijete kondiciju, očvrsnete mišiće, istopite kalorije i smršavite.

Naime, mijenjate li brzinu hodanja, možete potrošiti 20 posto više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Mijenjanje brzine hodanja, opisuju znanstvenici, djeluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promjena ritma hodanja zahtijeva i jači rad nogu.

U istraživanju ispitanici su mijenjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali hodati brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

Osim mijenjanja brzine hodanja, savjetuju stručnjaci, za bolji učinak hodanja možete se poslužiti i drugim sitnim trikovima: hodajte s ruksakom na leđima, s utezima na nogama, hodajte radeći krivulju, a ne samo po ravnoj liniji i slično, javlja Zadovoljna.hr


hr Sun May 26 2019 16:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cea9fde29111cf4a68b45c4/80
Foto: Pinterest | Autor: Sugar Spun Run (Samantha Merritt)

Brzi i ukusni: Meki bijeli kikiriki browniesi za nedjeljna druženja čiji ćete recept pamtiti

Ako ste od onih koji vole brze, a ukusne deserte, za pripremu ovog izdvojit ćete svega pet minuta, a vaši najmiliji uživat će u jednom novom i drugačijem američkom kolačiću
Nedjelje su kao stvorene za toplu i mirisnu kuhinju, stoga vam donosimo brz i nesvakidašnji recept za američke kolačiće - popularne browniese. Iako ih većina priprema u čokoladnoj varijanti, nakon što ih isprobate u svjetlijoj verziji sa sigurnošću će vam prirasti srcu.

Vruće ih možete servirati uz sladoled ili hladnu marmeladu, voće ili sirupe, a možete ih jesti i same i ohlađene!

Sastojci:

1 šalica (220 g) otopljenog maslaca

320 g svijetlo smeđeg šećera

2 jaja + 1 žumanjak, na sobnoj temperaturi

1 žličica ekstrakta vanilije

280 g brašna za sve namjene

2 žličice gustina

1 žličica praška za pecivo

1 žličica soli

1/2 šalice čokoladnih mrvica 

1 šalica kikirikija

Recept: 

Pećnicu zagrijte na 350°C i pripremite pleh dimenzija 9x13 ili 9x9 tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje (u nedostatku toga možete nauljiti posudu i po njoj posuti malo brašna kako ne bi dolazilo do lijepljenja)

U velikoj zdjeli dobro izmiksajte rastopljeni maslac i šećer. Dodajte jaja i žumance, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol.

Postupno suhe sastojke dodajte “tekućoj” smjesi, sve dok se u potpunosti ne sjedine.  

Na kraju umiješajte čokoladne mrvice i nadrobljeni kikiriki.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh.  

Pecite na 175 stupnjeva dok rubovi ne postanu zlatno smeđi (oko 25-30 minuta za posudu 9x13; 35-40 minuta za posudu od 9x9).

Prije rezanja i serviranja ostavite browniese da se malo ohlade.

Dobar tek!

hr Sun May 26 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58850c6f1eea8f42198b468c/80
Foto: Pixabay

Stvari koje nikako ne biste trebali dijeliti s nekim: Četka za kosu, ručnik...

Sljedeće stvari nikada ne biste trebali dijeliti...

Omiljene igračke ili grickalice: Od malena nas uče kako je bitno dijeliti s drugima. To je jedna od najljepših osobina, no neke stvari biste ipak sebično trebali zadržati za sebe. 

Slušalice: Iako je jako romantično s nekim zajedno slušati omiljene pjesme nije baš dobra odluka stavljati u uho slušalice nekog drugog. U ušnom vosku se nalazi određeni broj bakterija pa ih lako možete izmijeniti s drugima preko slušalica. A i nije baš "ugodno" znati da možda na slušalicama ima nakupljene prljavštine iz tuđih ušiju. 

Ruž: Ruž za usne čest je predmet koji će prijateljice u noćnom izlasku rado podijeliti jedna s drugom. No, nemojte zaboraviti da tako lako možete dobiti herpes. Svakako prebrišite ruž dezinfekcijskom maramicom prije nanošenja na usne. 

Četka iza kosu ili češalj: Osim ušiju, dijeljenjem četke ili češlja za kosu možete uzrokovati upalu vlasišta. Svakako jednom tjedno dobro operite četku za kosu kako biste uklonili sve bakterije i masnoće s nje. 

Ručnik: Ručnik je još jedan od predmeta koji ne biste trebali dijeliti s drugima. Nakupljene ostatke mrtvih stanica kože lako ćete prenijeti na sebe, a to može uzrokovati i bakterijsku infekciju jer su vlažnost i stanice kože idealna kombinacija za razvoj bakterija. 

Maskara: Maskara također može sadržavati bakterije pa je nemojte dijeliti s drugima kako ne biste uzrokovali infekcije oka. - piše Večernji list

hr Sun May 26 2019 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .