Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5874b8ca1eea8fb6dd8b45bd/80
Foto: Tanja Deman

Južna Florida odvaja se od ostatka SAD-a?!

To je samo jedna od projekcija budućnosti (konkretnu su stvorili američko-britanski umjetnici) koja se može vidjeti na izložbi Sea Change u Galeriji MKC u Domu mladih, još samo danas

Još samo danas je u Galeriji MKC u Domu mladih otvorena izložba pod nazivom Sea Change pa ako ste propustili tijekom blagdana pogledati ovu izložbu međunarodnog karaktera, koja okuplja uglavnom video-umjetnike iz SAD-a i Hrvatske, sad je posljednji (od 14 do 21 sat) čas!

Naslov Sea Change s jedne strane se referira na more kao uzrok i mjesto promjena, ali istovremeno označava i pojam velike transformacije. I domaći i inozemni umjetnici okupljeni unutar izlagačkog i filmskog programa govore o različitim problemima u kontekstu socio političkih,

ekonomskih, kulturnih i ekoloških promjena s kojima se susreću obalne regije. Riječ je o velikim i snažnim transformacijama koje se nerijetko teško mogu kontrolirati jer nadilaze državne granice i predvidljive distance.

Jedan od načina kako sačuvati kritički pristup umjetničke produkcije te govoriti o promjenama globalnog karaktera jest i tzv akceleracionistička estetika, koja osim političke, označava i estetsku strategiju pretpostavljajući pritom učinak pretjerivanja te dovodeći ponekad i do apsurda odabranu temu.

Upravo takvom metodom projekcije budućnosti uz učinak šoka stvoreni su radovi američko britanske skupine umjetnika i arhitekata iz kolektiva A.S.T. (Alliance of the Southern Triangle) iz Miamia, koji predviđaju južnu Floridu kao samostalnu državu odvojenu od ostatka SAD-a ponukani realnom prijetnjom porasta razine mora. Isti pristup može se razaznati i u drugim radovima primjerice Dominga Castilla čiji je video rad sastavljen od isječaka promotivnih materijala kojima arhitektonski biroi najavljuju svoje buduće nerealne mega projekte obalne gradnje, ali i u video radu Barbarinac (The Sea belongs to us?) hrvatske umjetnice Sandre Sterle gdje se neobičnim spojem ljudske radnje i pokušaja meditacije u neobičnom pejzažu s industrijskim postrojenjima u pozadini pokušava govoriti o perspektivi ljudi i života u ovakvom okruženju u budućnosti. Uz njih, na izložbi se mogu pogledati i radovi dvojca Brace Brace (Annika Kuhlmann&Christopher Kulendran Thomas) i João Enxuto i Erica Love, dok su s hrvatske strane prisutni još umjetnici Tanja Deman, Eric del Castillo, Toni Meštrović i Dan Oki.

U filmskom dijelu programa sudjelovali su i radovi Ursule Biemann, Allana Sekule i Noël Burcha, te hrvatskih umjetnica Nike Radić i Nadije Mustapić.

Selekciju radova potpisuju Gean Moreno kustos na Institutu suvremene umjetnosti u Miamiju, Brian Willems predavač na splitskom Filozofskom fakultetu i kustosica MKC Split Jasna Gluić.

Program Sea Change je nastao u organizaciji udruge Kazimir, uz suorganizacijsku pomoć MKC Split te uz novčanu potporu Službe za kulturu Grada Splita.

Facebook komentari

hr Tue Jan 10 2017 11:40:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588531ca1eea8f421f8b4592/80
Foto: Pixabay

Ova mjesta ste sigurno zaboravili očistiti - kao i većina

Stručnjaci za čišćenje kažu da je ovo 10 najčešćih mjesta koje se ne očiste ili ne posisaju

Većina ljudi puno vremena ionako gubi na čišćenje pa nije ni čudo da se ovi predmeti često zanemare. Stručnjaci za čišćenje kažu da je ovo 10 najčešćih mjesta koje se ne očiste ili ne posisaju: 

Stražnja strana tepiha - prašina i prljavština skupljaju se i tamo. 

Torbice -
 izvadite podstavu i istresite. Pamučne torbice možete oprati na nježnom programu i s nježnim tekućim deterdžentom, a kožne je najbolje tretirati posebnim sprejem za kožu, piše GoodHousekeeping.

Rolete - 
metalne rolete najlakše ćete očistiti s čarapom. Navucite je na ruku i namočite u vodi, u kojoj ste otopili višenamjensko sredstvo za čišćenje. Drvene škure čistite na isti način samo s puno manje vode. 

Vrh frižidera
 - vjerojatno vam je prednja strana hladnjaka savršeno očišćena, ali njegov vrh kod većine ljudi ostane neočišćen jer je vam pogleda. No na njemu se vrlo lako skuplja masnoća i prašina pa se pokušajte sjetiti da očistiti i to kada prebrisavate frižider.

 
Kuhinjska spužvica - njih se preporučuje mijenjati svakih tjedan dana jer skupljaju u sebi jako puno bakterija. No ako im želite produžiti život svakako ih morate dezinficirati. stavite ih u vrlo razblaženu otopinu vode i izbjeljivača, a dodatno ih možete oprati i u perilici suđa na najvišoj temperaturi.

 
Četke usisavača i njihovi dodaci - nakupljenu prašinu i dlake potrebno je često čistiti kako bi vaš usisavač radio savršeno. Ako vam se nakupilo puno dlačica prerežite ih škaricama, a prašinu i ostatke na četki usisajte šipkom usisavača. 

Partviš
 - najlakše ćete ih očistiti usisavačem ili ručno. Operite u toploj vodi s deterdžentom i pustite da se osuši. 

Kante za smeće
 - njih bi trebalo čistiti redovito, pogotovo kante koje su u kući kako ne bi postale leglo mikroba. Možete to učiniti pod tušem ili jednostavnije pošpricati sredstvom za čišćenje ili izbjeljivačem, ostaviti na kratko, oprati i isprati. 

Čaša za držanje četkica za zube -
 voda koja dugo stoji na jednom mjestu s vremenom će razviti gljivice. Zato se preporučuje i ove čaše čistiti zajedno s umivaonikom. 

Kafe aparat -
 kamenac se s vremenom nakupi u aparatu, a kako bi to riješili potrebno je u rezervoar staviti jednaku količinu vode i octa. Dodajte filter i pustite da otopina odradi svoje. Pustite da stoji 30 minuta. Završite program i pokrenite drugi samo s hladnom vodom kako bi sve isprala - prenose 24 sata

Facebook komentari

hr Sun Jan 22 2017 23:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58851ffa1eea8f151f8b4595/80
Foto: Pixabay

Za poboljšanje funkcija mozga: Pažljivo birajte ulja za kuhanje

Riječ je o tvarima sadržanim u biljkama koje pomažu popraviti veze i stanice te optimizirati rad mozga

Kako biste vratili lakoću pamćenja i poboljšali funkcije mozga, birajte hranu bogatu fitonutrijentima, kaže slavni liječnik dr. Mehmet Oz.

Riječ je o tvarima sadržanim u biljkama koje pomažu popraviti veze i stanice te optimizirati rad mozga. Stoga dr. Oz preporučuje da početak dana obilježite brigom za svoj mozak i popijete tonik bogat fitonutrijentima od zelenog čaja, đumbira, kurkume, limuna i ružmarina. Tijekom dana jedite drugo povrće bogato tim hranjivim tvarima i nastojte pojesti pet boja povrća - pišu 24 sata

Što je povrće tamnije, ono sadrži više fitonutrijenata, ali važno je jesti i crveno, žuto, zeleno te ljubičasto. I zdrave masnoće su važne za dobrobit mozga, a možete ih unijeti u tri oblika – dnevnom dozom maslinova, kokosova ili ribljeg ulja. Za kuhanje odaberite maslinovo ulje koje je odličan izvor polifenola i zdravih masnoća, a za slatko odaberite kokosovo koje sadrži posebnu masnoću - MCT ili srednje lančane trigliceride koji mogu poboljšati funkciju mozga.

A uzimanje kvalitetnog dodatka ribljeg ulja (do 1000 mg dva puta na dan) na dnevnoj bazi pružit će vam bitne omega-3 masti koje možda ne dobivate iz hrane. I ugljikohidrati su hrana za mozak i mora ih biti u prehrani, ali odaberite one koji se sporije probavljaju.

- Otporan škrob se probavlja u debelom crijevu, a to potiče dobre crijevne bakterije te zauzvrat poboljšava raspoloženje i dugoročno zdravlje mozga. Takav je škrob u kuhanom krumpiru, zobi, artičokama, banani i trpucu - savjetuje slavni liječnik.

Briga o mozgu ide kroz želudac, a zdrava crijeva i probava pomažu i optimalnim moždanim funkcijama. Zato i probiotici koji pomažu rastu dobrih bakterija u crijevima mogu popraviti raspoloženje i koncentraciju. Stoga dr. Oz i njegovi suradnici preporučuju da se počastite nizom namirnica koje sadrže probiotike: grčkim jogurtom, ukiseljenim krastavcima i miso juhom.

Osim spomenutoga, postoje još tri namirnice koje se smatraju toliko zdravima da mogu popraviti oštećenja koja nastanu zbog Alzheimerove bolesti, a ako to mogu bolesnome mozgu, napominje dr. Oz, onda znate koliko tek dobra čine zdravom.

Istraživanja potvrđuju da se nakon svakodnevnog unosa 2 jušne žlice kokosova ulja stanje ljudi koji boluju od demencije poboljšalo. Ključan su sastojak tzv. trigliceridi srednje dugog lanca (engl. MCT).

Jetra pretvara te trigliceride u ketone, a oni obnavljaju neurone, unapređuju funkciju živaca u mozgu, jačaju njegove funkcije i djeluju kao pravo pogonsko gorivo za mozak. Dodajte ga u smoothieje, zobenu kašu i omiljene tople napitke (1 čajnu žlicu), koristite ga pri pečenju i pirjanju (ne mijenja svojstva na visokim temperaturama) i uvijek upotrebljavajte organsko, ekstradjevičansko kokosovo ulje.

Avokado, druga supernamirnica za mozak, sadrži veliki udio dobrih masti, oko dvadeset esencijalnih vitamina, obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B, folnom kiselinom te omega-3 kiselinama koje poboljšavaju dotok krvi u prednji dio mozga koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, odlučivanje i planiranje. Preporuka je pojesti jedan avokado na dan. Treća čudesna namirnica za pamćenje je meso junadi koja su pasla na otvorenom jer takvo meso ima veće udjele omega-3 masnih kiselina od industrijskih - pišu 24 sata

Ovo su najbolja ulja

Koristite ulja koja sadrže alfa-linolenske kiseline (ALA), oblik omega-3 masnih kiselina. Sljedeći put kad kuhate dodajte maslinovo ulje, canola, riblje ili laneno ulje. I ne zaboravite na zeleno lisnato povrće, poput kelja, špinata, blitve i prokulica, koje se mora što češće naći na vašem tanjuru jer je prepuno omega-3 kiselina, napominje slavni liječnik.

Dijete ‘izvlače’ omegu-3 iz tijela

Pamćenje, suha koža, kardiovaskularne bolesti, upale... Sve se to događa kad nam nedostaje omege-3. Kad se počne s dijetom, najčešće nedostaje omege-3. Potrebno je unositi od 500 do 1000 miligrama omega-3 svaki dan. Može se uzimati kao dodatak prehrani, ali mnogo je veći učinak ako ga uzimate s hranom, kaže liječnik.

Masna riba tri puta tjedno

Riba poput lososa, tune i srdele bogata je omega-3 masnim kiselinama pa ih se smatra superhranom. Trebali biste ih jesti barem dva do tri puta na tjedan tako da primate maksimalnu dozu potrebnog nutrijenta.

Višestruka dobrobit

Zeleni čaj, 1 žličica đumbira, 1 žličica kurkume, sok jednog limuna, zgnječena grančica začinske biljke (ružmarin, menta...).
Skuhajte četiri šalice zelenog čaja. Umiješajte u njega đumbir u prahu i kurkumu, sok svježe iscijeđenog limuna i začinsku biljku. Odložite u hladnjak i svako jutro popijte šalicu umjesto kave.

Facebook komentari

hr Sun Jan 22 2017 22:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5885152c1eea8f5c1f8b456c/80
Foto: Pixabay

Brzo i bez prljavog posuđa: Palačinke iz boce

Evo vam odličan savjet, napravite tijesto za palačinke u boci. Brzo je, lako i zabavno

Svi volimo palačinke, ali je zato malo onih koji vole prati nagomilao suđe nakon njih. Evo vam odličan savjet, napravite tijesto za palačinke u boci. Brzo je, lako i zabavno. 

Kako biste napravili palačinke iz boce, potrebni su vam vaš omiljeni recept za palačinke, obična plastična boca i lijevak. Sve sastojke ubacite u bocu pomoću lijevka, dobro zatvorite i mućkajte dok se sve ne sjedini. U međuvremenu stavite tavu da se zagrije, namažite uljem i jednostavno direktno iz boce prelijte u tavu.

Ako vam ostane malo tijesta, jednostavno ponovo zatvorite bocu i čuvajte je u frižideru dok ih ponovo ne poželite pripremiti - prenose 24 sata.

Facebook komentari

hr Sun Jan 22 2017 21:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58850c6f1eea8f42198b468c/80
Foto: Pixabay

Prljavi ručnici leglo bakterija: Uzorkuju upale oka i kožne infekcije

Nakon samo jednoga korištenja počinje razmnožavanje jer uzročnicima infekcija odgovaraju vlaga, toplina i organski materijali poput pamuka

Nakon samo jednog brisanja ručnik postaje idealno mjesto za bakterije i gljivice, kojima vlaga najviše odgovara za razmnožavanje - pišu 24 sata

Bakterija Escherichia coli prisutna je u 25 posto ručnika, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta u Arizoni, a još je gora vijest da se bakterije i virusi lako prenose među članovima obitelji ako koriste isti ručnik za brisanje. Nakon samo jednoga korištenja počinje razmnožavanje jer uzročnicima infekcija odgovaraju vlaga, toplina i organski materijali poput pamuka. Zato isti ručnik ne bismo smjeli koristiti više od tri puta, upozorava dermatologinja dr. med. Suzana Levarda.

- Nakon svakoga korištenja ostavite vlažni ručnik na prozračnome mjestu da se posuši i redovito provjetravajte kupaonicu - savjetuje Levarda i dodaje da treba koristiti poseban ručnik za lice i tijelo.

Ručnik treba koristiti isključivo jedna osoba kako bi se spriječio prijenos bakterija i gljivica s jednog dijela tijela na drugi kao i prijenos infekcija s osobe na osobu - kaže liječnica.

Ako ručnike dijelite, primjerice s partnerom, i ne mijenjate ih nakon tri korištenja, postoji opasnost od prijenosa bakterija i gljivica koje se nalaze na koži te sluznicama nosa, usta, oka i spolnih organa. Najčešće su gljivice T. mentagrophytes, koje uzrokuju infekciju poput atletskog stopala te bolest kože trupa, otkriva Levarda.

- Česte su i infekcije uzrokovane bakterijama stafilokoka (Stapylococcus aureus) i streptokoka (Streptococcus pyogenes), koje uzrokuju upale korijena dlake, perifolikularnog tkiva dlake, ali i upale uglova usana te izrazito suhu kožu lica i tijela. Niz različitih bakterija na ručnicima glavni su krivci za upale oka (najčešće konjunktivitis), virus Herpes simplex izazivat će promjene poput “ranica” u predjelu nosa i usnica - upozorava dr. Levarda.

Većina ovih bakterija nije patogena jer dolaze iz našeg tijela, ali mogu izazvati zdravstvene probleme.

- Zato ručnike treba prati na 90 stupnjeva ili minimalno na 60 - savjetuje Levarda, ali ne preporučuje pranje ručnika s drugim rubljem ni kuhinjskim krpama.

- Kako biste spriječili prijenos bakterija i gljivica s rublja na ručnike, najbolje je pamučne ručnike glačati na visokim temperaturama, da bi zaostale bakterije dodatno “uništili“ jer pranje u potpunosti ne uništava bakterije - pojašnjava Levarda. Cijeli članak pogledajte ovdje

Facebook komentari

hr Sun Jan 22 2017 20:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .