Što nakon gubitka zuba?

Krunice za zube najbolje su rješenje ako pacijent ima oštećene zube, a zubni ispuni ne mogu više pomoći. Obnavljaju zub, daju novim osmijehom i podižu samopouzdanje osobi. Krunice se danas izrađuju suvremenom tehnologijom, tako da su slične prirodnim zubima.

Pacijenti i stomatolozi se odlučuju na krunice kada je zub toliko oštećen da mu nema pomoći ni sa zubnim ispunima. Zub se tada prekriva keramičkom krunicom. Najčešće se izrađuju od cirkon-keramike ili staklo-keramike jer one najbolje imitiraju prirodne zube. Neke se krunice koriste na zubima koji su jako promijenili boju ili su zahvaćeni karijesom. Krunica se ugrađuje za svaki zub posebno, a one od potpune keramike mogu trajati desetak godina. Najveći čimbenik koji ograničava to vrijeme je upravo zdravlje zubi i korijena.

Postavljanje krunica na zub obavlja se tako što se najprije pregledaju svi zubi na koje se treba staviti krunicu. Ako su zub i korijen jako oštećeni, najvjerojatnije se krunica neće postavljati. Tada stomatolog odlučuje koje je najbolje rješenje za pacijenta. 

Ako je sve u redu, tada se zub brušenjem oblikuje kao stožac te se pacijentu stavljaju privremene krunice. Zubar onda izrađuje otisak gornje i donje čeljusti. Krunice se dalje izrađuju u laboratoriju na temelju tih otisaka. Kada su gotove, one privremene se uklanjaju, a nove krunice se određenim tehnikama trajno lijepe na brušene zube. Nakon toga bitno je dolaziti na redovne preglede kod stomatologa kako biste mogli omogućiti dugovječnost krunica.

Smještena u Splitu, u drugom najvećem gradu Hrvatske, stomatološka klinika Dentech odlično je mjesto za rješavanje potreba za krunicama. Stomatološka ordinacija s visokim ocjenama specijalizirana je za endodonciju, oralnu kirurgiju, estetsku stomatologiju, pedodonciju, itd. Dentech ima vrhunske stručnjake koji izvode kompletne stomatološke usluge i koji će rado pomoći pacijentima u rješavanju svih stomatoloških problema.


POSLJEDNJE DODANO: