Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5362c1a11799425e4e9c9059/80

Dijele kuće za 1 euro, ali uz jedan uvjet

Gradići i naselja su pred izumiranjem ili su već pusti, ali su zato prekrasni

Nije "Opera za tri groša", nego je simbolična cijena čak triput niža – jedan euro. I to za vilu u jednom od razvikanih, umjetnički milijun puta opjevanih pitoresknih talijanskih gradića. Riječ je o planu tri talijanska grada kojim žele spriječiti da njihova mjesta u doglednoj budućnosti ostanu bez stanovnika i da ih se izbriše kao toponime, kao administrativne činjenice, da ih se izbriše s geografskih karata. Neke se nekretnine nude čak i za nula (0) eura, no to doista ne mijenja na dojmu. Uvjet je samo jedan; kupac se mora obavezati da će poklonjenu nekretninu obnoviti, i to tako da će u nju investirati najmanje 25.000 eura, javlja express.hr

Nije to bez veze. Kupci neće dobiti renesansne dvorce s ilustracija turističkih reklama, nego ruševne zgrade koje treba spašavati od potpunog kolapsa. Ili koje u najboljem slučaju nisu pogodne za stanovanje čak niti kućnih ljubimaca. No, još uvijek je riječ o fascinantnim tradicionalnim građevinama na prekrasnim mediteranskim lokalitetima. Neki su se iz cijele Europe već i odazvali pozivu, a njihova iskustva kažu da su nekretninama koje su dobili besplatno, vrijednosti nakon obnavljanja porasle najmanje tri puta. Uz to, sva je prilika da bi tim nekretninama vrijednost mogla skočiti još i višestruko ukoliko se ulagaču posreći da mjesto u kojem si je obnovio dom iz snova, živne, da prestane biti nedođija Bogu iza nogu. Ova mjesta tijekom dugog niza godina demografski su stradavala iz niza razloga; nezaposlenost, prirodne katastrofe, neka su opustjela još onomad kad više nisu mogla podnijeti napade pirata. Među istaknutijim gradićima koji se koliko toliko oporavljaju na ovaj način su Gangi na Siciliji, Carrega Ligure u Pijemontu i Lecce nei Marsi u Abruzzu.

 Gangi

Prekrasni Gangi danas ima samo 7500 stanovnika i otprije dvije godine nastoji na ovaj način pronaći nove vlasnike za 100 zgrada. Preostalo ih je još podosta, nekoliko desetaka, po ovim uvjetima. Ovakve kuće poznajemo diljem Dalmacije i Istre; oko 100 metara četvornih na dvije etaže, izgrađene su od kamena u 19. stoljeću, neke su i starije, a izvorno su u prizemlju bile smještene domaće životinje, dok su na katu živjele obitelji. Gangi je prema predaji jedino mjesto u Europi na kojem je netko nekoć tvrdio da mu se ukazao osobno Duh sveti. Mjesto koje je izvorno nastalo kao naselje starogrčkih kolonizatora, još početkom 20. stoljeća imalo je skoro 20.000 stanovnika. A onda je krenuo masovni egzodus u Južnu Ameriku, najviše u Argentinu, gdje se dandanas mnogi sjećaju svojih dalekih korijena sa Sicilije.

 

Carrega Ligure

Carrega Ligure je savršeno mjesto za one koji se najbolje osjećaju na svježem planinskom zraku. Danas praktično zubom vremena razorene kamene kuće nekoć su bili domovi poljoprivrednika i pastira. Zapravo nije riječ o samo jednom naselju, inače osnovanom još u 11. stoljeću ako ne i ranije, nego o kućama raštrkanima po pet dolina u nekoliko planinskih općina s prosječnom nadmorskom visinom od 1600 metara. U Srednjem vijeku ovdje je život cvao. Ovdje je bio trgovački centar iznikao na sjecištu puteva trgovine solju, ovuda su prolazili redovnici i pustinjaci koji su tražili mjesto za meditativni mir, pa su usput počeli nicati i samostani. A danas... Zaseok Reneuzzi, primjerice, nenaseljen je još od 70-ih kad su posljednji stanovnici ili pomrli od starosti ili odselili zato što im se više nije dalo da izolirani trpe hladne zime. Ovdje su kuće u prosjeku površine između 40 i 70 metara četvornih, zidovi su debeli i s malim prozorima kako bi što bolje držali toplinu, usto svaka kuća ima i komadić zemljišta ispred.

 

Lecce nei Marsi

Ovdje se krije doista egzotična prošlost. Na poklon se nude bivši domovi davnih pastira, rudara, drovsječa i – razbojnika kojima je mjesto bilo utočište. I tako sve do 1915. kada je ovaj kraj pogodio snažan potres i time označio početak odumiranja ovog mjesta. Mjesto se danas nalazi usred nacionalnog parka i usred 600 godina stare bukove šume koja bi uskoro trebala doći pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska baština.  



 


 




 

Facebook komentari

hr Sat Oct 07 2017 20:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .