Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d40758729111c9e2a8b4581/80

'Pluća Splita' ostala bez 35.000 stabala: Evo kakvo je stanje Marjana i što ga može spasiti

Nakon sječe borova zbog potkornjaka, šetnjom protupožarnim (vatrogasnim) putem koji prolazi po sredini park-šume Marjan od zapada prema istoku može se dobiti prava slika o veličini Marjana

Ako se želi doznati najnovije stanje park-šume Marjan nakon sječe borova zbog potkornjaka, najbolje je prošetati protupožarnim (vatrogasnim) putem koji u dužini od 2,5 km prolazi po sredini park-šume Marjan od zapada prema istoku i gdje se gledajući lijevo i desno od puta može dobiti prava slika o veličini Marjana kao poluotoka i golemoj park-šumi Marjan.

Posjetitelj (npr. neki turist) koji ovih dana prvi put posjećuje park-šumu Marjan teško može dobiti dojam prema izgledu prostranog Marjana te broju i gustoći još uvijek postoječih stabala u park-šumi, da je zadnjih nekoliko mjeseci posjećeno 35.000 stabala.

 Takav je upravo bio i moj dojam iako dobro poznajem Marjan i često ga obilazim.

Ako je istinita procjena da je prije masovne sječe stabala (izmjerena preciznim matematičkim metodama prema jednoj poznatoj tvrtki),  u park-šumi na Marjanu bilo 43.000 visokih zelenih borova (debala iznad 10 cm promjera) i 17.000 potpuno osušenih visokih  stabala (borova i čempresa), onda se svaki građanin Splita koji ovih dana šeta Marjanom poput mene pita, odakle onda taj dojam o očito vidljivom velikom broju borova nakon sječe od 35.000 stabala.

 Hodajući sredinom park-šume Marjan (uz pomoć Nordijskih štapova) i stalno gledajući lijevo i desno od puta, brojni i gusto postavljeni visoki borovi u svim vidljivim dijelovima Marjana uzduž  protupožarnog puta, meni, kao prosječnom građaninu, negiraju takvu matematičku procjenu.

Činjenica je da su u prošlosti borovi na Marjanu pregusto i stihijski sađeni (mnogi su i samonikli) i da je sadašnja sječa takvu park-šumu dijelom prorijedila što na prvi pogled i nije toliko uočljivo.

Natpisi "nekih" da je Marjan nestao, potpuno ogoljen, da su pluća grada nestala itd. ne samo da ne odgovaraju istini, već iz nekih (valjda političkih) razloga nisu dobronamjerni.

Jedna „mlada dama“, čim je, kako je rekla, ušla na Spinutska vrata, briznula u plač i skoro pala u nesvjest kad je vidjela što se Marjanu dogodilo. A to je izgovorila u trenutku i na mjestu u kojem još i nije ni počela sječa stabala pa je park-šuma bila potpuno ista kao i prije.

Sve one koji u park-šumi Marjan vide jedina pluća grada moram utješiti i reći da duž svih ulica u Splitu ima zasađeno više od 30.000 visokih stabala s velikim i širokim  krošnjama.

Također,  njima za utjehu, površina u svim parkovima grada i okućnicama unutar granica grada Splita u kojima su zasađena razna  visoka stabla iznosi više od deset Marjana.

Ono što sam nažalost već znao i danas me je dodatno neugodno iznenadilo. Naime, vidljiv je veliki broj stabala agresivnog divljeg oraha na Marjanu (pajasena ili smrdljivca) koji rastu duž cijelog protupožarnog puta (priložene fotografije). Oni nemaju prirodnog neprijatelja osim jednog – sjene - pa prorjeđivanje park-šume – donosi više svijetla (što je dobro za sva ostala stabla ) a time i brži rast i razmnožavanje pajasena koji negativno utječe na okolno raslinje, posebno na buduće mlade sadnice.

Svako vidljivo stablo pajasena treba iskorjeniti što prije jer njihova sječa ne koristi već vađenje cijelog korijenja. 

Ugodno iznenađenje današnje šetnje je veliki broj stabala maslina uz protupožarni put (vrsta koja ima male plodove). Njima bi prema mojem mišljenju trebalo rezati niske grane da krošnja bude obilnija i da raste u vis davajući veću sjenu. Na završetku svake žičane vlake (ima ih oko 90 ) uz protupožarni put ima dosta neuklonjenih manjih suhih grana koje netko  mora pokupiti

(ako treba i volonteri mogu pomoći) iz preventivnih protupožarnih razloga.

hr Tue Jul 30 2019 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: D.N.

Na vrijeme predajte zahtjeve za nove otočne iskaznice

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava otočane da u listopadu ove godine ističu prve otočne iskaznice za povlašteni prijevoz osoba i vozila.
Kako bi korisnici i dalje ostvarivali svoja prava trebaju podnijeti zahtjeve za izdavanje novih otočnih iskaznica u poštanskim uredima. Nove iskaznice će se ponovno izdati na razdoblje od 5 godina.

Ističemo da će korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav, javlja morski.hr

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice. Datum do kada vrijedi otočna iskaznica je naznačen na tijelu iskaznice. Potvrda o predanom zahtjevu počinje vrijediti nakon petog dana od dana predaje zahtjeva.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65,00 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80,00 kn u državni proračun.

Korisnike pozivamo da predaju zahtjeve na vrijeme, odnosno najkasnije tjedan dana prije isteka postojeće iskaznice, kako ne bi ostali bez mogućnosti korištenja prava na povlašteni prijevoz.

Također, skrećemo pažnju korisnicima da ukoliko imaju aktivan račun kod brodara Jadrolinija (tzv. prepaid) da prilikom preuzimanja „nove“ otočne iskaznice obavezno obavijeste brodara o „novoj“ iskaznici i serijskom broju kako bi se otvoreni račun povezao s novoizrađenom otočnom iskaznicom. Kontakt brodara je prepaid@jadrolinija.hr .

Na slijedećoj poveznici nalazi se popis poštanskih ureda u kojima korisnici mogu predati svoje zahtjeve za otočne iskaznice, a koje će im u roku tri tjedna biti isporučene u poštanski ured u kojem je zahtjev podnesen. Korisnici su dužni preuzeti pristiglu otočnu iskaznicu u poštanski ured.

hr Thu Aug 22 2019 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5763ec2ed84d6421198b45cd/80

U četiri i pol godine mandata: Predsjednica potrošila 30 milijuna kuna manje nego Josipović

U četiri i pol godine mandata Ured predsjednice stajao je građane 155,8 milijuna kuna, a za Josipovića je u istom razdoblju potrošeno 186 milijuna, ili godišnje sedam više.

U prvoj polovici godine rashodi državnog proračuna dosegnuli su 66,9 milijardi kuna. Ta brojka sugerira da se potrošnja drži u okvirima cjelogodišnjeg plana od 140 milijardi kuna.

Polugodišnje ostvarenje je, dakle, na 47,7 posto godišnjega plana, no kako je proračun za 2019. povećan, u odnosu na lani i tih 67 mlrd. kuna predstavlja povećanje za oko pet milijardi. Većina resora i državnih tijela zasad ostvaruje rashode tempom nešto ispod planiranog, s tim da je npr. nešto brže izvršenje kod Ministarstva financija objašnjivo jamstvima Uljaniku, kao što se npr. kod Džavnog izbornog povjerenstva dosegnutih 72% godišnjeg plana može pripisati europarlamentarnim izborima, piše poslovni.hr

Kako su prvi sljedeći izbori predsjednički, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često je pod povećalom javnosti upravo kroz prizmu troškova (naročito putovanja), ostaje primijetiti da su rashodi Ureda Predsjednice RH u prvih šest mjeseci iznosili 15,7 milijuna ili oko 240 tisuća manje nego lani, a u odnosu na ovogodišnji plan to je 41 posto.  Promatra li se cijeli dosadašnji mandat s aspekta proračunskog novca, Ured predsjednice Grabar-Kitarović u protekle četiri i pol godine stajao je građane ukupno 155,8 milijuna kuna.

Istodobno, za četiri i pol godine mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića građane je Ured predsjednika stajao 30 milijuna kuna više, odnosno 186 milijuna kuna (u svih pet godina 208 milijuna). Godišnje je, dakle, Ured predsjednice trošio oko sedam milijuna kuna manje nego za njezina prethodnika.  Ured predsjednika države je, pak, za mandata Stipe Mesića trošio je i znatno više; u zadnjoj godini mandata (2009.) građane je stajao čak 47,4 milijuna kuna.

hr Thu Aug 22 2019 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af3438c2af47fd8bc8b4574/80
Foto: MUP

Teško ozlijeđen: Muškarac kod Dugog otoka pao s jahte, a propeler mu zahvatio nogu

Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila. Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu
Teško ozlijeđeni ruski državljanin kojeg su zadarski policajci brodom Donat prevezli u srijedu navečer od Dugog otoka do Zadra, oporavlja se u zadarskoj Općoj bolnici.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 18.30 sati u moru s južne strane Dugog otoka, na lokaciji zvanoj Lopata.
Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila, javlja Zadarski list.

Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu. U zadarskoj bolnici utvrdili su mu teške tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći zadržan na liječenju.

Osim ovog ruskog državljanina, u trenutku nesreće na jahti je bilo još devetoro članova posade kojom zapovijeda 34-godišnji Čeh.

Zadarska Pomorska policija zajedno s Lučkom kapetanijom Zadar još uvijek utvrđuje okolnosti ove nesreće.
hr Thu Aug 22 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d555ba229111cc84a8b4599/80

Plenković na sjednici odbrusio Divjak i Kujundžiću: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne sindikata!"

Premijer je uputio oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu

Zaposlenici u zdravstvu i obrazovanju već neko vrijeme traže bolje uvjete za rad i veće plaće, a sve više prijete i štrajkom.

Uz njih su stali i resorni ministri - ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade.

Premijer Andrej Plenković uputio je i oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu.

- Unatoč razumijevanju i za ministra zdravstva i za ministricu obrazovanja koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata. Svi pregovori moraju se voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način. Očekujem od svih u Vladi da horizontalan princip i način djelovanja respektiraju do kraja -  poručio je Plenković.

Divjak i Kujundžić i nakon Plenkovićeve izjave vjeruju da će se naći sredstva

Nakon što ih je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković upozorio da su "članovi Vlade, a ne sindikata", nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve. 

- Bilo je baš simpatično - kratko je komentirala Divjak tu izjavu nakon sjednice rekavši kako je premijerov komentar nije zasmetao.

- Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju -  naglasila je Divjak.

Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Kujundžić: vjerujem da će se novci naći

Novinari su pitali i ministra zdravlja Milana Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

- Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro - kazao je Kujundžić.

No, nije mu se svidjelo pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima".

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente - odvratio je Kujundžić, a piše HINA.

hr Thu Aug 22 2019 13:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .