Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f19bc8cdaf72d3d3d8b466f/80
Foto: D.N.

Studenti splitskog Pravnog fakulteta prosvjedovali, reagirao rektor Ljutić: "Osigurat ću im 'Rektorski rok'"

Danas je ispred zgrade splitskog pravnog fakulteta održan mirni prosvjed nezadovoljnih studenata koji se žele izboriti za svoja prava
Ljutiti i ogorčeni, s transparentima, 30- ak studenata željelo je poslati poruku dekanu do kojega studentski glasovi ne dopiru.

Situacija s koronavirusom pokazala je kako se i digitalizacijom može održavati nastava na daljinu i polagati ispiti, ali to ne vrijedi za slučaj pravnog fakulteta. 

Studenti kažu da je svega nekoliko profesora održavalo nastavu na daljinu i objavljivalo materijale, a njih se može nabrojati na prste jedne ruke. Upravo je koronavirus ‘krivac’ što se travanjski ispitni rok koji se redovito održava na fakultetu nije proveo, a studenti nisu iskoristili svoje pravo polaganja travanjskog roka. Ostali su uskraćeni za jedan ispitni rok koji je od velikog značaja za studente prije nego što započne ljetni ispitni rok.

Sveučilište u Splitu na sjednici senata održanoj 14.5.2020. donijelo je odluku o promjeni sveučilišnog kalendara za ovu akademsku godinu te je tako fakultetima omogućeno do kraja srpnja organizirati dodatne rokove i/ili oblike nastave koje nisu mogli odraditi u ljetnom semestru zbog pandemije.

- Sve sastavnice (uključujući i Pravni fakultet) su mogle ispite, nastavu, rokove, vježbe održati do 31.7. Uprava fakulteta tu mogućnost nije smatrala potrebnom, iako je zajedno sa studentskim predstavnicima bila na tom Senatu i glasovala o tome. Uz taj problem veže se i smanjenje redovnog (ljetnog) ispitnog roka s četiri redovita termina na dva, govori nam jedan od studenata.

Razlog studentskog nezadovoljstva je uskraćivanje izvanrednog ispitnog roka koji se trebao održati u travnju, ali je zbog pandemije COVID19 jednostavno preskočen.

Niska prolaznost na ispitima

Osim toga, studenti su zabrinuti zbog niske prolaznosti na ispitima kao posljedice neodržavanja online ispita što na kraju dovodi do većeg plaćanja školarina te to otvara pitanje gdje idu novci studenata kada se fakultet izjašnjava da nema resurse i uvjete za održavanja online nastave.

Kraj srpnja se bliži, a studenti nisu dobili pravo na svoj ispitni rok. Dekanu su slali peticije koje je potpisalo 800 studenata fakulteta, ali uzaludno. Povratnu informaciju studenti su dobili 14.7.2020. kako dogovor s dekanom nije postignut i da se rok ne može nadoknaditi osim ako se ne produži akademska godina, za što nije nadležan fakultet, već sveučilište.

Zgroženi zbog nerazumijevanja i nedostatka komunikacije, studenti nisu imali izbora već okupiti se ispred zgrade fakulteta kako bi ukazali na nezadovoljstvo dekana prema njima. Nesretni su što se prema njima, kao budućim pravnicima, odnosi s nepoštovanjem te nisu imali lijepe riječi što se tiče cjelokupnog fakulteta.

- Mogli bi vam pričati u nedogled situacije koje su kolege doživljavale od strane profesora. Dovoljno je da vam kažem kako profesori ne odgovaraju na mailove, ne pojavljuju se u vrijeme konzultacija, a pristup prema studentima je ispod svake razine, govori nam jedna studentica.

Ono što studenti zahtijevaju je hitno očitovanje dekana i uprave fakulteta, smanjenje bodovnog praga na 36 ECTS bodova za upis na višu godinu studija u akademsku 2020./2021., smanjenje školarine, nadoknadu izvanrednog ispitnog roka te da se sva ostvarena prava na tom roku smatraju pravima ostvarenim u okviru za akademsku godinu 2019./2020. i naposlijetku da se od strane Senata relaksira režim polaganja ispita u navedenom ispitnom roku tako da studenti mogu pristupiti polaganju svih ispita neovisno o statusu studenata.

Još bez odgovora

Dekanu fakulteta Mirku Klariću, još jutros smo poslali upit, a odgovor još nije stigao. Čini se da na Pravnom fakultetu odgovaranje na mailove nije jača strana, no pričekat ćemo još koji dan.

Na studentima i dalje ostaje borba protiv sustava koji je očigledno zastario. Naglasimo, kako je ovo prvi put da se ispred Pravnog fakulteta održao prosvjed što svjedoči kako je studentima prekipjelo ponašanje odgovornih. Ipak, ostaje za vidjeti hoće li dekanu proraditi savjest i hoće li zaštiti i omogućiti svojim studentima ono što im pripada, barem nadoknadu travanjskog ispitnog roka. 

Reagirao rektor Ljutić

- Napravit ćemo sve da studentima izađemo u susret. Založit ću se da studenti Pravnog fakulteta dobiju još jedan ispitni rok. Ne bude li sam Fakultet to napravio, osigurat ću im 'Rektorski rok' - rekao je prof. dr. Dragan Ljutić.

hr Thu Jul 23 2020 18:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalim strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .