Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55156ee2b078354e638b4d5d/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX, Joško Dadić

Tribina o platformama u Jadranu: Stručnjaci za, ekolozi i javnost protiv

I kada bi sve bilo najsigurnije, što nije, i kada bi se pokazalo da ćemo sve eventualne gubitke višestruko nadoknaditi, što nećemo, smatram da ipak imamo pravo odlučiti je li to put kojim želimo krenuti, kazala je gradska vijećnica Daša Dragnić
Na javnoj tribini o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, koju je u petak u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu organizirala Slobodna Dalmacija, svi stručni sudionici, osim predstavnika ekoloških udruga, kazali su da se slažu s tim da se krene u taj projekt, ali pod određenim uvjetima, dok je u publici uglavnom prevladalo mišljenje da se od tog projekta treba odustati. Pokazalo se kako javnost nema povjerenja u pravnu državu, a sumnjaju i da bi sustav zaštite, koji je bio jedan od uvjeta da se krene s projektom, funkcionirao tako da bi se eventualna onečišćenja sanirala bez većih ekoloških posljedica.

Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, kazala je kako se zapravo ne radi ni o čemu novom jer na hrvatskoj strani Jadrana već postoji 138 istražnih polja i 18 platformi. Najavila je da će početkom lipnja biti završena Strateška procjena utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te da bi krajem lipnja već trebali biti potpisani ugovori između koncesionara i Vlade.

- Nakon toga koncesionari imaju tri mjeseca da otvore firme u Hrvatskoj i počnu s izradom Studije utjecaja na okoliš. Tek nakon toga mogu početi istražne radnje koje bi potrajale pet godina, a ako bi se pokazalo da u Jadranu ima nafte ili plina tek tada bi se krenulo s eventualnom eksploatacijom.pod određenim uvjetima - kazala je Dorić.

Alen Soldo, profesor Sveučilišnog odjela za studije mora, upozorio je kako Hrvatska od početka u praksi nije napravila ništa za zaštitu Jadrana, ali je dodao i da je Agencija od Sveučilišta tražila da se uključe u priču i da njihovi stručnjaci nadgledaju projekt te da je u tu svrhu Sveučilište osnovalo povjerenstvo.

- Nemamo garanciju da ćemo u slučaju neke katastrofe pravodobno reagirati, ali mi ne smijemo razmišljati o tome kao da se ništa neće dogoditi već moramo spriječiti da se dogodi - rekao je Soldo.

Direktor Ires ekologije, Mirko Mesarić, naglasio je kako je Strateška studija napravljena kako bi ukazala na moguće posljedice te da su utvrđeni konflikti s bioraznolikosti, s područjima Natura 2000, s ribarstvom i turizmom, dok je Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko-Kvarner, istaknuo kako oni zamjeraju to što se projekt bezobrazno gura, što je Studija manjkava te da bi se kod ovakvih projekata trebali konzultirati građani, Gradska vijeća ili Županijske skupštine.

Alen Grabner, voditelj projektnog tima Seadrill Norveška, rekao je kako bi u slučaju da projekt prođe, Vlada trebala inzistirati na novim platformama.

- Otpadni materijal koji se sastoji od ulja i vode na novim se platformama separira i na kopno se odvozi samo ulje, dok kod starih platformi to nije slučaj. Odvoz otpadnog materijala na kopno je dosta skup i velike naftne kompanije će sigurno taj trošak pokušati izbjeći, a vjerojatno je i da će se pokušati postaviti stare platforme - kazao je on. 

Zrinka Jakl, predsjednica i koordinatorica programa zaštite prirode Udruge Sunce, ustvrdila je kako redoslijed donošenja akata nije u skladu s hrvatskim zakonima, kako Strateška studija ima niz manjkavosti te kako bi bilo kakva havarija ostavila katastrofalne posljedice na turizam.

Ranko Britvić, član odbora udruženja The international Emergency Management Society, nema ništa protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, a smatra da bi se novac dobiven od koncesija većim dijelom trebao utrošiti u razvoj zaštite i spašavanja.

- I kada bi sve bilo najsigurnije, što nije, i kada bi se pokazalo da ćemo sve eventualne gubitke višestruko nadoknaditi, što nećemo, smatram da ipak imamo pravo odlučiti je li to put kojim želimo krenuti i želimo li riskirati da uništimo ono što nam je priroda dala - rekla je gradska vijećnica Daša Dragnić.

Hrvoje Marušić jedan je od onih koji se protive istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu.

- Ljudi u Dalmaciji jedino i isključivo žive od turizma, a naftne platforme su neprihvatljive za turizam - rekao je Marušić.

Na tribini se moglo čuti i kako u nekim zemljama, poput Meksika, naftne platforme i turizam idu zajedno, ali su se javili i oni s protuargumentima koji su ustvrdili kako motivi dolaska turista u Meksiko i u Hrvatsku nisu isti. 

- Vlada je jako nepristojna jer nas ništa o ovome nije pitala. Trebalo nam je 40 godina da bi zaključili da je Jadransko more također naš teritorij. U Jadranu nema više niti centimetra prostora koji bi se mogao iskoristiti za neku novu namjernu. Jedini način da to napravimo je da mijenjamo ovo što sada imamo - poručio je Ivo Šimunović, dok je županijski vijećnik, Nikša Jajac, najavio da će na Županijskoj skupštini idućeg tjedna zatražiti sazivanje tematske sjednice o ovome te je pozvao i Barbaru Dorić koja je obećala da će se odazvati pozivu.
hr Fri Mar 27 2015 15:11:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Ljetno osvježenje: Niže temperature i olujna bura

Temperatura zraka niža nego jučer.
Bure će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, također mjestimice na udare jake pa i olujne. Pritom pretežno sunčano, samo u noći i ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kišu ili pokoji pljusak kojega može samo rijetko biti i na krajnjem jugu. Ondje će tijekom dana prevladavati sunčano, uz buru koja će jaka biti u prvom dijelu dana te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. More pritom malo i umjereno valovito, a najviša temperatura i dalje oko 30 stupnjeva.

U prvoj polovini novog tjedna uglavnom sunčano uz postupan porast dnevne temperature, no sa svježim jutrima, posebno u gorju. I dalje će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu još bura koja će tijekom ponedjeljka oslabjeti te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, sredinom tjedna zapadnjak i jugozapadnjak. I ondje će se, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, temperatura zraka malo sniziti, posebno na sjevernom dijelu.

Do sutra ujutro, znači, treba računati na mjestimične pljuskove s grmljavinom, moguće lokalno i kakvo nevrijeme. Na Jadranu će pritom puhati bura koja će tijekom nedjelje nerijetko biti jaka pa i olujna te će stvarati probleme u prometu, javlja HRT.
hr Sun Jul 12 2020 08:05:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .