Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55156ee2b078354e638b4d5d/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX, Joško Dadić

Tribina o platformama u Jadranu: Stručnjaci za, ekolozi i javnost protiv

I kada bi sve bilo najsigurnije, što nije, i kada bi se pokazalo da ćemo sve eventualne gubitke višestruko nadoknaditi, što nećemo, smatram da ipak imamo pravo odlučiti je li to put kojim želimo krenuti, kazala je gradska vijećnica Daša Dragnić
Na javnoj tribini o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, koju je u petak u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu organizirala Slobodna Dalmacija, svi stručni sudionici, osim predstavnika ekoloških udruga, kazali su da se slažu s tim da se krene u taj projekt, ali pod određenim uvjetima, dok je u publici uglavnom prevladalo mišljenje da se od tog projekta treba odustati. Pokazalo se kako javnost nema povjerenja u pravnu državu, a sumnjaju i da bi sustav zaštite, koji je bio jedan od uvjeta da se krene s projektom, funkcionirao tako da bi se eventualna onečišćenja sanirala bez većih ekoloških posljedica.

Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, kazala je kako se zapravo ne radi ni o čemu novom jer na hrvatskoj strani Jadrana već postoji 138 istražnih polja i 18 platformi. Najavila je da će početkom lipnja biti završena Strateška procjena utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te da bi krajem lipnja već trebali biti potpisani ugovori između koncesionara i Vlade.

- Nakon toga koncesionari imaju tri mjeseca da otvore firme u Hrvatskoj i počnu s izradom Studije utjecaja na okoliš. Tek nakon toga mogu početi istražne radnje koje bi potrajale pet godina, a ako bi se pokazalo da u Jadranu ima nafte ili plina tek tada bi se krenulo s eventualnom eksploatacijom.pod određenim uvjetima - kazala je Dorić.

Alen Soldo, profesor Sveučilišnog odjela za studije mora, upozorio je kako Hrvatska od početka u praksi nije napravila ništa za zaštitu Jadrana, ali je dodao i da je Agencija od Sveučilišta tražila da se uključe u priču i da njihovi stručnjaci nadgledaju projekt te da je u tu svrhu Sveučilište osnovalo povjerenstvo.

- Nemamo garanciju da ćemo u slučaju neke katastrofe pravodobno reagirati, ali mi ne smijemo razmišljati o tome kao da se ništa neće dogoditi već moramo spriječiti da se dogodi - rekao je Soldo.

Direktor Ires ekologije, Mirko Mesarić, naglasio je kako je Strateška studija napravljena kako bi ukazala na moguće posljedice te da su utvrđeni konflikti s bioraznolikosti, s područjima Natura 2000, s ribarstvom i turizmom, dok je Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko-Kvarner, istaknuo kako oni zamjeraju to što se projekt bezobrazno gura, što je Studija manjkava te da bi se kod ovakvih projekata trebali konzultirati građani, Gradska vijeća ili Županijske skupštine.

Alen Grabner, voditelj projektnog tima Seadrill Norveška, rekao je kako bi u slučaju da projekt prođe, Vlada trebala inzistirati na novim platformama.

- Otpadni materijal koji se sastoji od ulja i vode na novim se platformama separira i na kopno se odvozi samo ulje, dok kod starih platformi to nije slučaj. Odvoz otpadnog materijala na kopno je dosta skup i velike naftne kompanije će sigurno taj trošak pokušati izbjeći, a vjerojatno je i da će se pokušati postaviti stare platforme - kazao je on. 

Zrinka Jakl, predsjednica i koordinatorica programa zaštite prirode Udruge Sunce, ustvrdila je kako redoslijed donošenja akata nije u skladu s hrvatskim zakonima, kako Strateška studija ima niz manjkavosti te kako bi bilo kakva havarija ostavila katastrofalne posljedice na turizam.

Ranko Britvić, član odbora udruženja The international Emergency Management Society, nema ništa protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, a smatra da bi se novac dobiven od koncesija većim dijelom trebao utrošiti u razvoj zaštite i spašavanja.

- I kada bi sve bilo najsigurnije, što nije, i kada bi se pokazalo da ćemo sve eventualne gubitke višestruko nadoknaditi, što nećemo, smatram da ipak imamo pravo odlučiti je li to put kojim želimo krenuti i želimo li riskirati da uništimo ono što nam je priroda dala - rekla je gradska vijećnica Daša Dragnić.

Hrvoje Marušić jedan je od onih koji se protive istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu.

- Ljudi u Dalmaciji jedino i isključivo žive od turizma, a naftne platforme su neprihvatljive za turizam - rekao je Marušić.

Na tribini se moglo čuti i kako u nekim zemljama, poput Meksika, naftne platforme i turizam idu zajedno, ali su se javili i oni s protuargumentima koji su ustvrdili kako motivi dolaska turista u Meksiko i u Hrvatsku nisu isti. 

- Vlada je jako nepristojna jer nas ništa o ovome nije pitala. Trebalo nam je 40 godina da bi zaključili da je Jadransko more također naš teritorij. U Jadranu nema više niti centimetra prostora koji bi se mogao iskoristiti za neku novu namjernu. Jedini način da to napravimo je da mijenjamo ovo što sada imamo - poručio je Ivo Šimunović, dok je županijski vijećnik, Nikša Jajac, najavio da će na Županijskoj skupštini idućeg tjedna zatražiti sazivanje tematske sjednice o ovome te je pozvao i Barbaru Dorić koja je obećala da će se odazvati pozivu.
hr Fri Mar 27 2015 15:11:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df64af429111cdd2e8b4574/80
Foto: Facebook

Gradonačelnik obećava isplatu plaća, bivša direktorica radija poručuje: 'Odje***e sitne duše'

Nakon što su mediji izvijestili o skandalu u Biogradu, Kovačević se oglasila na svom Facebooku sa svojom stranom priče

Grad Biograd neće odustati od Radija BnM. Situacija u kojoj se sada nalazi deset zaposlenih djelatnika, a koji od ljeta nisu primili plaće, bit će uskoro riješena, poručio je gradonačelnik Biograda Ivan Knez.

Grad će, kako je rekao, pokriti 300.000 kuna troškova za njihove plaće i one će sve biti isplaćene.

Podsjetimo, zadarska policija istražuje je li bivša direktorica lokalnog radija Nikolina Kovačević namjestila nagradnu igru u povodu izmišljene 30. obljetnice radija koji ima tri godine manje. Sporne su nagrade koje su navodno otišle majci njenog nevjenčanog supruga te skuter koji je dobila majka pročelnice u gradskoj upravi.

Povrh toga, Kovačević je za godinu dana tvrtku ostavila u minusu od 800 tisuća kuna, blokiran račun i deset zaposlenih od kolovoza bez plaće.

Ivan Knez je ispričao i kako su zaposlili Kovačević. Kaže da se jedina prijavila na natječaj te da su oni htjeli promijeniti rutinu i dodati nove sadržaje, a da im je cilj bio turistička televizija, javljaju Vijesti.hr

''Trebali smo nekoga tko ima viziju razvoja medija na ovom području, a ona je to ponudila. Mi smo se kao osnivači složili da ćemo podržati njene zamisli, ali vidite i sami kako su se stvari na kraju razvile'', rekao je Knez za Zadarski. 

Knez tvrdi da je skupština upozoravala direktoricu da vođenje poslovnih knjiga prepusti tvrtki koja to radi i za grad, ali navodi da je ona našla neki drugi knjigovodstveni servis. Tvrdi i da si je, iako joj je plaća bila 10.000 kuna, Kovačević isplaćivala još 2000 kuna. Dodaje da je trenutno na radnom mjestu novinara i da joj je s tim u skladu smanjena plaća.

Inače, nakon što su mediji izvijestili o skandalu u Biogradu, Kovačević se oglasila na svom Facebooku sa svojom stranom priče.

Pod naslovom "Do sad sam šutila i čekala da se situacija sama riješi. A sad mi je dosta!!!" nabrojila je osam točaka na koje reagira, ali u njima, zanimljivo, ništa od objavljenog ne demantira:

„1. Ja nemam svekrvu
2. Nemam supruga, nikakvog osim bivšeg
3. Slavili se 30 godina frekvencije (provjerite u AEM)
4. Plaće su trebale biti riješene s isplatom godišnjih ugovora, ali su to osnivači zabranili
5. Svi računi su plaćani kad su osnivači prebacili novce.
6. Mjesečni trošak CROATE je bio 96 tisuća kuna, a samo Grad Biograd je uplaćivao mjesečno 30 tisuća. Izračunajte sami prihode
7. Izvlačenje je održano pred punom plažom i baš me zanima kako se to namješta nagradna igra. Oni koji znaju neka mi kažu, da znam za drugi put kad će biti u igri auto od bar pola milijuna kuna
8. Da, zato što je CROATA jako bogata firma i ogroman novac se sliva u nju ja sam kupila kuću.”

Objavu je zaključila porukom: ''Odje***e sitne duše i politički dupelizci".

hr Sun Dec 15 2019 16:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Nijemci su dvostruko bogatiji od nas, a Slovenci nas 'prešišali' za 25 posto

No, Hrvatska bolje stoji kad se slika proširi na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, pri čemu valja reći kako su nas po potrošnji i kupovnoj moći nadmašili i Turci.

Kupovna moć Nijemaca gotovo je dvostruko veća od kupovne moći Hrvata, dok nas susjedi Slovenci po razini potrošnje i kupovnoj moći ‘šiju’ otprilike za četvrtinu. Proizlazi to iz podataka o stvarnoj individualnoj potrošnji u članicama EU i kandidatima te članicama Efte u prošloj godini, koje su jučer objavili eurostatističari.

Prema tim podacima, najveću stvarnu potrošnju po stanovniku u EU ima Luksemburg: u slučaju jedne od najmanjih članica Unije, stvarna potrošnja, koja eliminira razlike u cijenama među zemljama, za 34 posto je veća od prosjeka na razini EU. Slijedi Njemačka, u kojoj prosječni građanin potroši 20 posto više od prosjeka na razini Unije. Na trećem su mjestu Austrijanci, čija stvarna potrošnja za 17 posto premašuje prosjek EU, piše Novac.hr

Na dnu smo s Mađarskom i Bugarskom

Dno ljestvice potrošnje u EU drže Hrvatska, Mađarska i Bugarska. Naime, stvarna potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj, iako posljednjih godina raste, lani je, prema podacima Eurostata, bila 36 posto ispod prosjeka EU. Istu razinu kupovne moći imaju i Mađari, a Bugarska je na samo 56 posto Unijina prosjeka stvarne potrošnje po stanovniku. To znači da po kupovnoj moći slabije od nas u EU-klubu stoje jedino Bugari, dok je prosječna kupovna moć u Rumunjskoj veća od one u Hrvatskoj i doseže 71 posto prosjeka EU.

Nadmašili su nas i Turci

No, Hrvatska bolje stoji kad se slika proširi na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, pri čemu valja reći kako su nas po potrošnji i kupovnoj moći nadmašili i Turci. S druge strane, slabu utjehu može nam predstavljati podatak da nam je kupovna moć za četvrtinu veća od one koju ima prosječan stanovnik Srbije. Stvarna potrošnja po stanovniku u Srbiji lani je iznosila samo 48 posto prosjeka u EU.

- Danas i Turci imaju viši standard od Hrvata, dok nam je razina životnog standarda u Grčkoj postala samo nedosanjani san. Članice EU u koje se naši ljudi iseljavaju, poput Njemačke i Austrije, imaju dvostruko veći životni standard - ocjenjuje Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta za Novac.hr

- U Hrvatskoj jednostavno premalo ljudi radi, a nemamo ni dovoljno kvalitetnih radnih mjesta, posebno onih vezanih uz nove tehnologije. Jedno je raditi u turizmu, a drugo u automobilskoj industriji - zaključio je Lovrinčević. Sivilo hrvatske potrošačke slike su i manje plaće od onih u razvijenijim članicama EU, a, s druge strane, cijene su u Hrvatskoj u mnogim segmentima već dosegle razinu cijena kakva postoji u tim zemljama, a u nekim su segmentima čak i više nego u njima.

hr Sun Dec 15 2019 15:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df6473929111c672e8b45ac/80
Foto: FB/Screenshot

VIDEO Tužni prizori: Groblje periski u Parku Prirode Telašćica

Društvo istraživača mora 20000 milja jučer je objavilo i video mrtvih periski iz uvale Magrovica u Parku Prirode Telašćica snimljen 12. prosinca ove godine.

“Ovo su mrtve periske. Prazne ljušture koje ponosno još uvijek stoje kao svojevrsni spomenici – groblje!

To što vidite periske s površine ne znači da su one i žive!


Ova lokacija je do nedavno još uvijek odolijevala oboljenju koje se širi Mediteranom od 2016. a u Jadran je stiglo ovo godine. Ovo je bio peti posjet parku ove godine te se u tih nekoliko mjeseci sve promijenilo, piše Antena Zadar.


Masovni pomori povezuju se sa infekcijom školjkaša truskovcem Haplosporidium pinnae i bakterijom iz roda Mycobacterium te se na tom području odvijaju intenzivna istraživanja, u Mediteranu ali i u Hrvatskoj!

Ako znate lokacije živih periski ili periski u velikom broju odazovite se molbi Ministarstva zaštite okoliša te im na mail vrste@mzoe.hr javite lokaciju s koordinatama i procjenom broja periski (živih/mrtvih)”, poručuju iz društva.

hr Sun Dec 15 2019 15:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df6385b29111cac2e8b456b/80

“Prošla Kolinda s kolačima”: Akcija FM SDP-a Split

Forum Mladih SDP-a Split održao je akciju i performans pod nazivom "Prošla Kolinda s kolačima". Priopćenje prenosimo u cijelosti.
“S obzirom na sve lošiji rejting predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, Forum mladih SDP-a Split odlučio je pripomoći u njenoj kampanji.

Budući da joj je rejting u Zagrebu naglo porastao povodom izjave o Bandiću i kolačima. slično smo odlučili napraviti i u Splitu. Nažalost, zbog izbornih obveza predsjednica danas nije mogla biti s nama, no poslala nam je autobus prepun kolača, koje smo zajedno s našim sugrađanima odlučili podijeliti njenim najbližim prijateljima, donatorima i stranačkim kolegama.

Bacanjem kocke sugrađani su odabirali kojem će od Kolindinih bližnjih odnijeti kolače. Pristigli autobus nema vidljivih oštećenja, pa je za pretpostaviti da na putu do Splita nije bilo prometnih prekršaja i šteta.

Međutim, sugrađani su ipak ostali zaprepašteni uljezom koji se uspio prikačiti sa svojom prikolicom za autobus. Navodno, radi se o još jednom kandidatu desnice koji cilja na glasače svih onih koji “podržavaju” Grabar- Kitarović.

Unatoč svemu navedenom, kolači su stigli sigurno do građana koji će iste odnijeti Kolindinim ortacima.

Ovo je samo jedna u nizu akcija koje za cilj imaju popraviti rejting Grabar-Kitarović u Splitu. U naredno vrijeme, prodavanjem magle zapakirane u neprupusne vrećice, približiti ćemo dašak atmosfere svima onima koji nisu u mogućnosti prisustvovati njenim skupovima. Cijena vrećica će biti simbolična, tj. jeftina kao i njene izjave, a sva prikupljena sredstva biti će donirana u humanitarne svrhe.

Tonći Kačić Bartulović, predsjednik FM SDP Split“
hr Sun Dec 15 2019 14:44:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .