Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583000801eea8fc4d08b4597/80
Foto: Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica: Hrvatska izložena određenim utjecajima, ali ni s jednom državom nije u hibridnom ratu

Uspoređujući stanje u hrvatskom društvu u odnosu na prije tri godine kada je pobijedila na predsjedničkim izborima, rekla je kako bez obzira na sve poteškoće ima dojam da se optimizam polako budi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je Večernjem listu kako ima dojam da se podiže raspoloženje i budi optimizam među ljudima, smetaju joj ideološke rasprave koje ne mogu spriječiti iseljavanje nego ga samo potaknuti, ističe da se moramo usredotočiti na egzistencijska pitanja, na plaće, poduzetništvo te ocjenjuje da Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu, iako smo kao i drugi, izloženi određenim utjecajima koji se mogu svesti na neku vrstu hibridnog djelovanja.

 "Želim jasno istaknuti da Hrvatska ni s jednom državom nije u hibridnom ratu. Ono što jest činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim utjecajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog djelovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije, i mi se s time moramo i možemo nositi", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u nedjelju, u intervjuu u božićnom trobroju Večernjeg lista.

 Dodaje da nije dobro ako se u društvu zbog toga stvara neka vrsta paranoičnog stanja. "Pogotovo mi dužnosnici, koji smo više od drugih izloženi takvom djelovanju, moramo biti spremni podnositi kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog djelovanja. To dolazi s dužnošću koju obnašamo. Istodobno, sustav domovinske sigurnosti treba osposobljavati da se zna i može djelotvorno suprotstaviti i hibridnom djelovanjima", naglasila je predsjednica države.

 Uspoređujući stanje u hrvatskom društvu u odnosu na prije tri godine kada je pobijedila na predsjedničkim izborima, rekla je kako bez obzira na sve poteškoće ima dojam da se optimizam polako budi.

 Podsjetila je kako se godinama ranije u društvu "stvaralo ozračje da je hrvatska država nekakav provizorij, neželjeno dijete, kako ništa ne valja". "Nacionalni identitet nije se njegovao, nego se, naprotiv,  čak zatirao. Osim toga bile su prekinute veze s Hrvatima izvan Hrvatske, što je loše utjecalo na nacionalnu koheziju", navela je predsjednica.

Neki pozitivni koraci već ove godine učinjeni

  Naglasila je i važnost djelotvornosti države u rješavanju egzistencijalnih pitanja naših građana. Ocijenila je kako je naš politički sustav birokratski kompliciran, teško prohodan za inovativne  i kreativne razvojne ideje te je nerijetko nepremostiva zapreka potencijalnim investitorima.

 Kao prvu zadaću vidi povećanje standarda, prvenstveno kroz povećanje plaća. Smatra i da gospodarstvo treba još više rasteretiti poreza i parafiskalnih nameta.

 Ističe da su neki pozitivni koraci ove godine učinjeni, dodavši kako, primjerice, pozdravlja odluku da porez na dohodak ostaje jedinicama  lokalne i regionalne samouprave. Ocjenjuje da je ravnomjeran regionalni razvoj ključan za zaustavljanje depopulacije.

Demografsko pitanje - ključno

 Predsjednica Grabar Kitarović je naglasila kako je pitanje svih pitanja u Hrvatskoj - demografsko pitanje. Ocijenila je da su do sada donesene mjere dobre, ali nedovoljne. Pri tom naglašava da svi ti problemi nisu nastali preko noći , već su nagomilani i trebat će dulji niz godina da se riješe.

 Ocijenila je također da demokrafsko pitanje  još nije dovoljni prepoznato kao naš ključni problem.

 "Ako budem inicirala sjednicu Vlade  o tom pitanju, želim da moja inicijativa bude shvaćena konstruktivno, a ne konfliktno", naglasila je predsjednica Republike. 

 Na novinarsku opasku kako Hrvatima 'još nije sjelo do kraja da smo mi EU'  te da im je 'još manje jasno gdje smo u svjetskim okvirima politike koja se opet dijeli na Istok i Zapad', predsjednica Republike je rekla kako se "mora složiti s ocjenom da još u punoj mjeri ne živimo članstvo u EU".

 "Sljedeće godine navršit će se već pet godina kako smo ušli u EU i razdoblje privikavanja na uvjete i članstvo trebala je već biti iza nas", rekla je, dodavši kako je jedina iznimka sloboda kretanja u EU, a naši građani tu prednost članstva uveliko koriste.

 Predsjednica Grabar Kitarović je zato izrazila uvjerenje da će predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU, u prvoj polovici 2020., biti motivacijski čimbenik  za državnu upravu i građane.

Strateško partnerstvo s SAD-om konstanta  

 Vezano za vanjsku politiku naglasila je kako je strateško partnerstvo  s SAD-om konstanta.  

   "Nastavlja se i s administracijom predsjednika Trumpa. U kratkom razdoblju nakon našeg sastanka u Varšavi ostvareni su pomaci glede veće usredotočenosti administracije SAD-a na stanje u jugoistočnoj Europi. I sami ste mogli vidjeti koliko snažno predsjednik Trump naglašava i ulogu Hrvatske kao čimbenika europske energetske sigurnosti", dodala je.

 Na upit o tome kako je ove godine imala susrete i s američkim predsjednikom Trumpom i s ruskim predsjednikom Putino, predsjednica Grabar Kitarović je rekla kako i jedan i drugi vrednuju ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe, ali i u EU.

 Vezano za  projekt LGN terminala  za ukapljeni plin na Krku  predsjednica je podsjetila da je iskazala čvrstu potporu projektu, očekujući da se konačno riješi kritična pitanja njegove realizacije i time u konačnici pridonese svojim ciljevima kao i energetskoj sigurnosti i političkoj stabilnosti država na uspravnici srednjeeuropskog sjevera i juga.

Ključ stabilnosti  BiH - istinska ravnopravnost triju konstitutivnih naroda

 Na upit o sve zategnutijim odnosima u BiH, presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata te  "zgranutošću" hrvatskih zastupnika  u Sarajevu zbog pokretanja postupka da se iz javnih ustanova (u BiH) izbaci riječ "hrvatski", predsjednica Grabar Kitarović ponovila je svoje nedavne poruke u vezi s BiH -  ključ stabilnosti susjedne BiH jest u istinskoj ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i suradnji njihovih političkih predstavnika prema europskoj i euroatlantskoj budućnosti, rekla je.

 Hrvatska predsjednica ponovno je naglasila kako je neprihvatljiva zloporaba presude u slučaju 'šestorke' u političke svrhe, posebice pokušaji nametanja kolektivne krivnje Hrvatima u BiH. Jednako je tako neprihvatljivo, dodala je, nastojanje za izbacivanje riječi "hrvatski" iz naziva javnih ustanova u BiH. 

 Naglasila je kako Republika Hrvatska ima obavezu brinuti se o tome, temeljem svog Ustava i kao potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma

  "Hrvati su konstitutivni narod u toj državi i nitko ih neće svoditi na manjinu", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. 

hr Sun Dec 24 2017 13:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf55c90e493810138b4594/80
Foto: Grad Split

Razvoj održivog turizma: "Turizam s mjerom vratit će život u povijesne jezgre"

Danas je održana konferencija na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom

- Povijesnu jezgru čuva stanovnik. Velika je odgovornost na nama građanima, mi sami moramo uspostaviti standard, jer povijesne jezgre čuvamo mi. Od turizma živimo i samo edukacijom i dobrim mjerama možemo doći do kvalitetne točke preokreta. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom današnje konferencije na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom.

Dodao je kako se o održivom turizmu trebalo razgovarati puno prije, sada se već vide posljedice turistifikacije koje su razorno ušle u povijesne jezgre, ne samo hrvatskih jadranskih gradova, nego i čitavog Mediterana. 

- Pohlepa, profit i krivi potezi su već napravili dovoljno, na nama je da to ispravimo i radimo na svim razinama, od svakog pojedinačnog građanina, svih razina vlasti, pa sve do svjetskih turističkih organizacija, moramo naći mjeru za turizam od kojeg možemo i s kojim možemo živjeti. - zaključio je Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je o značajnom zaokretu dubrovačkog turizma proteklu godinu i pol dan, rekavši kako su uvođenjem jasnih pravila igre napravljeni mali koraci koji su već sad postali svjetski prepoznati. Naveo je mjere koje su prve rezultate pokazale protekle sezone, primjerice disperziranje dolazaka kruzera kroz cijeli tjedan, a ne samo u tri dana kako je to bilo prije. 

U panel diskusiji današnje konferencije „Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom“ svoja su iskustva iznijeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra 'Cvito Fisković - Split' Joško Belamarić te Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika. 

U uvodnim je govorima Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture istaknuo kako se sada traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog "uspjeha", a Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma dodao je kako novi zakon o Turističkim zajednicama predstavlja destinacijski menadžment koji podrazumijeva sinergiju svih dionika u turizmu. 

- Ključ je u razvoju kvalitetnih turističkih ponuda u destinaciji o čemu trebaju razmišljati svi dionici, od ugostitelja do agencija, direktora Turističkih zajednica, gradonačelnika...- rekao je Matušić. 

Konferencija se održala u organizaciji Slobodne Dalmacije, uz potporu Grada Splita, Grada Dubrovnika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

hr Tue Oct 23 2018 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb764f3cb557a44af8b4f05/80
Foto: Grad Split

Ispuni anketu i predloži svoju ideju za revitalizaciju Tvrđave Gripe

Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka

Kao pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ i studentskih radionica na temu rekonceptualizacije Tvrđave Gripe, Grad Split je u cilju prikupljanja podataka o potrebama i željama korisnika pokrenuo on-line anketu za građane.

Anketa se može ispuniti do 10. studenog 2018. godine, a nalazi se OVDJE. Prikupljeni podaci i ulazne informacije bit će od velike važnosti prilikom razrade studentskih ideja za revitalizaciju ovog važnog kulturno-povijesnog i prostornog resursa.

U suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, održavaju se semestralne radionice studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu čija je svrha ponuditi nove oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije za revitalizaciju Tvrđave Gripe. Prilikom razrade studentskih ideja važne su i ulazne informacije dobivene od samih korisnika, građana Splita i urbane aglomeracije Split čije se potrebe i ideje žele istražiti ovom on-line anketom.

Anketa je u potpunosti anonimna, stoga Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka.

hr Tue Oct 23 2018 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .