Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59fc8dfcb9e03e009b8b45d8/80
Foto: Glas Istre

Oslobađajuća presuda Cetinskom, novi skandal i sramota hrvatskog pravosuđa!

Nevjerojatnim ignoriranjem činjenica te pravila definiranih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ova presuda udara u temelje prometne sigurnosti te još jednom potvrđuje da je pravosuđe 'rak rana' cestovnog prometa...

Kad smo već pomislili da je presuda koju je 11. srpnja 2019., na Županijskom sudu u Splitu, izrekao sudac Dinko Mešin, odrezavši 10 godina zatvora 39-godišnjoj bivšoj djelatnici HAC-a, koja je protutnjavši pijana Audijem A3, kroz crveno, splitskim raskrižjem, na pješačkom prijelazu usmrtila 19-godišnjakinju, pa pobjegla, pokazatelj boljih vremena, ozdravljenja pravosuđa, te da se više neće događati sramotne presude za prometne tragedije, zbog kojih je pravosuđe opravdano prokazano jednim od glavnih problema, 'rak ranom' našeg cestovnog sustava, oslobađajuća presuda Tonyju Cetinskom, koji je 3. studenog 2017., vozeći neprilagođenom brzinom rovinjskom Pustom cestom pregazio 62-godišnjaka, koji je pijan ležao na kolniku, pokazala je da smo se gorko prevarili.

Objašnjenje presude, koju potpisuje sutkinja Tanja Prenc Kanis, toliko su protiv osnova prometne sigurnosti, po kojima se vozač, za udaranje, a pogotovo gaženje pješaka, niti u jednom slučaju ne može amnestirati odgovornosti (!) te se kosi sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i zdravom logikom, da sve ukazuje na još jedan pravosudni skandal, sramotu, u prometu.

Od suca koji prosuđuje tragičnu prometnu nesreću očekuje se da poznaje važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, da ga zna tumačiti te da je analizirao pravne stečevine, odnosno sudsku praksu u RH, povezanu sa sličnim slučajevima.
Prvo, ovdje je ključan članak 51. stavak 1:

Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti... 

Tony Cetinski to nije napravio, a u toj se uskoj ulici, sa značajkama pješačke zone, može očekivati i dijete, u bilo kakvom položaju! Odgovornost mu je povećana činjenicom da je nedovoljnu objektivnu vidljivost i preglednost, kojima je morao prilagoditi brzinu vožnje, dodatno pogoršao neodgovarajućim i nepravilnim položajem sjedenja.

Drugo, Nikola Opatić, sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici je 15. veljače 2017., za sličnu prometnu situaciju, gaženje pješaka koji je pijan ležao na kolniku, odbio žalbu na presuđenu odgovornost vozačice za nalet na ležećeg pješaka. 

Razlika je što je u tom slučaju neodgovorna vozačica pobjegla s mjesta nesreće, a ležeći pješak teže ozlijeđen, ali meritum stvari, prometno-tehnički gotovo je jednak. U toj se prometnoj situaciji, koja omogućava znatno veću sigurnosno prilagođenu brzinu nego u rovinjskoj Pustoj cesti, vozač lakše može opravdati da je zatečen događajem, nego u slučaju Cetinskog. Usto, za razliku od rovinjskog slučaja, to se dogodilo u noći, kad je znatno teže uočiti osobu koja leži na kolniku, ali ni to vozačicu nije amnestiralo krivnje!

Pritom je Opatić pokazao, što bi trebala biti obveza za sve suce uključene u prometne slučajeve, dobro poznavanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama, konkretno: 

'... njezine obveze da prilagodi svoju vožnju stanju i uvjetima na kolniku kako bi mogla pravovremeno zaustaviti vozilo pred svakom preprekom, te ponašanja tužitelja. Pri tome tužitelj se nije kretao po prometnici, on je bio prepreka na prometnici, dakle nije bio pješak...' 

Prometni vještak Zvonko Ivašić je procijenio kako je brzina bila oko 33 km/h, a da je za sigurno zaustavljanje trebala biti niža od 18,4 km/h, pričem se podrazumijeva optimalan položaj sjedenja vozača. 
A Cetinski je sjedio položeno, čime je pogoršao vidljivost, te je sigurnosno prihvatljiva brzina trebala biti još niža. Dakle vozio je gotovo dvostrukom sigurnosno prihvatljivom brzinom (!) te je riječ o kršenju članka 51. stavka 1, 'par excellence'.

Usto, tumačenje najveće dopuštene brzine, od uključenih u ovaj pravosudni slučaj, koji prerasta u skandal, onih koji su ga komentirali pa i policije, koja je sasvim nepotrebno naknadno postavila znak ograničenja brzine od 20 km/h, pokazuje ozbiljno nepoznavanje prometnih propisa! 

Naime, znak ograničenja brzine znači najveću dopuštenu brzinu, ne dopuštenu brzinu. Brojka na znaku vrijedi u optimalnim uvjetima vidljivosti i prianjanja. Jasno je da na kiši, poledici, magli... nije dopušteno voziti naznačenom brzinom. Mjerodavan je uvijek, ponavljamo uvijek, članak 51. stavak 1!

U hrvatskim gradovima i mjestima postoji više od tisuću kilometara prometnica, obuhvaćenih općim ograničenjem brzine od 50 km/h, u kojima je na mnogim mjestima dopuštena brzina drastično niža, kao u slučaju rovinjske Puste ulice. I na njima ne treba postavljati dodatne znakove, jer je to često kontraproduktivno! 

Pa zamislite bilo koje parkiralište trgovačkog centra bez ograničenja brzine i da neodgovorni vozač brzinom 49 km/h pokosi majku s djetetom, koja iskorači između dva vozila. Bi li i tada ova sutkinja presudila da 'vozač nije bio u brzinskom prekršaju?! Mnoge bi trebalo vratiti u autoškole... 

Sutkinji Prenc Kanis dodatan motiv za pravednu presudu, utemeljenu Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, trebala je biti snimka brutalnog kršenja članka 51. stavka 1, izvjesno i članka 53., u istoj ulici, od istog vozača. Što ta krajnje, krajnje neodgovorna vožnja nije završila tragično, a moglo je stradati i dijete (policija je potvrdila da im je snimka bila nepoznata, dakle uvjeti su bili nekontrolirani), zaslužna je puka sreća!

Premda nema izravne veze s predmetom sudskog procesa, neizravno bi trebala imati, a sigurno ne bi smjela biti olakšavajuća okolnost.

hr Wed Sep 11 2019 08:26:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1ac2a629111cca5f8b4571/80

Splitski svećenik nedjeljnu propovijed posvetio trostrukom ubojstvu: 'Zlo nas je zahvatilo, duboko ušlo u pore naših života'

Propovijed je održana na misi u 12 sati u crkvi na Kmanu

Don Ivan Terze, mladi salezijanski svećenik i župnik Marije Pomoćnice u splitskoj četvrti Kman, predvodio je ovih dana sprovod za jednog od ubijenih. Tim povodom odlučio je nedjeljnu propovijed posvetiti temi koja je uznemirila Split i zbog koje se mnogi građani osjećaju nesigurno. U telefonskom razgovoru don Ivan Terze poručio je za Bitno.net da se može osjetiti da se u gradu sprema “veliko zlo” za koje je, tvrdi, odgovoran svaki pojedinac.

"Ne stišavaju se rafalni zvuci okrutnog oružja u našem gradu. Kao da još uvijek odjekuju oduzimajući živote i to, malo po malo, živote svakoga od nas. A kada jednom prestanu, našim ulicama odzvanjat će sablasna jeka svetopisamskog citata koje će nas razdirati, proganjati i još dugo vremena pratiti: „Kajine, gdje ti je brat tvoj?“ Splićanine, stanovniče ovoga grada, gdje su ti braća tvoja?

Sve poznajemo i često smo eksperti u svemu te lako i jednostavno dijagnosticiramo tuđe bolesti, mane i slabosti – sve osim svoje. Nismo sposobni u ludilu koje nas je zahvatilo jasno vidjeti kako živimo? Kuda idemo? Gdje smo to došli? Bolje rečeno gdje smo završili?

U moru šarolikih, nekad i sablasnih, jezivih komentara, etiketa, pridjeva i opisa, zvuci rafala zovu i prizivaju u dušu i srce potrebu za tišinom, mukom i osobnim promišljanjem. Umjesto parade zla koja je vladala društvenim medijima gdje smo bez imalo srama slali i dijelili videa i slike stradalih, zaboravljajući kako smo i mi sinovi i kćeri naših majki i očeva, ne razmišljajući da je možda nečija majka dobila sliku, komentar ili video tragedije. Iznad svega bilo je i još uvijek je potrebno na tri dana proglasiti žalost u gradu, zaustaviti predstave, zatvoriti kafiće, okupiti đake u školama i na fakultetima te se jasno i glasno upitati: „Kajine, gdje ti je brat tvoj?“

Kako bi odgovorili na ovo pitanje najprije skinimo masku i okrenimo se jedni prema drugima. Pogledajmo se i zaželimo istinu. U džungli natpisa, raznih labirinata i prolaza teško je ostati normalan, tj. ostati pošten građanin i dobar vjernik kako nam to don Bosco sugerira. Pitam se svakog jutra jesam li normalan zbog svega što čujem oko sebe? Pogled na Sveto pismo me provocira zašto i kako još uvijek šutim. I onda sjednem i opet se izgubim u novinskim člancima, pojašnjenjima i medijskim izvješćima, riječima…

Svijet u kojem živimo sami smo izgradili. Istina, bolna istina, govori da smo mi koji ovdje sjedimo, manje ili više doveli do ovoga što se dogodilo. Koliko god se zgražali, mene sada osuđivali ili bježali od toga, to je istina. I ne trebaju nas iznenaditi ovakvi događaji jer je mojim doprinosom izgrađen sustav protiv kojeg se sada grčevito borim. Mogu biti još izravniji, veliko nasilje se rodilo iz svakodnevnog malog nasilja koje činimo. Svaki put kada smo izbacivali dugogodišnje podstanare ili studente iz stanova ili garsonijera na ulicu zbog brze i lake sezonske zarade, gradili smo stanje u kojem živimo.

Svaki put kad sam „rođaka“ ili „prijatelja“ zvao da mi preko svoga prijatelja ili „rođe“ /posuši/ kaznu zbog brze vožnje ili prolaska kroz crveno ili parkirao na mjesto za invalide, gradio sam sustav u kojem živimo.

Svaki put kad sam radnika prevario, nisam mu dao plaću dostojnu čovjeka ili sam svog poslodavca, grad ili Domovinu potkradao svojim neradom, ne zalaganjem i neznanjem, gradio sam sustav u kojem živimo.

Svaki put kada lažem i opravdavam djecu napadajući učitelje i profesore u školi, potičući na nepravdu – jer takvi su svi – gradim sustav koji donosi ovakve plodove.

Svaki put kada bi odnio smeće na Mosor ili Kozjak te šutu bacio pod neko stablo koje nitko ne vidi ili neće, naći gradio sam sustav u kojem živimo.

“Čega se pametan stidi, time se budala ponosi”. Što nam se dogodilo? Zašto smo postali vukovi? Zar je istina da je čovjek čovjeku uistinu vuk?

Svaki dan u splitskoj bolnici otpusno pismo dobije oko dvjesto pedeset ljudi, prosječno po trideset ljudi nitko ne dođe, a to su naši očevi i majke, djedovi i bake na koje smo zaboravili.

»Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba.«

Draga braćo i sestre, prošlu subotu smo u svakom smislu svi izgubili, izgubili smo se svakim gubitkom. Zlo nas je zahvatilo, duboko ušlo u pore naših života. Zlo pokušavamo iskorijeniti grijehom, vatrom jezika. A to se očituje u riječima; „ neka su ih, dobro je učinio“, ili pokušavajući opravdati ono što je oduvijek u čovjeku nazivano zlim. Na ovaj način izražavajući svoju nemoć, strah i bijes pred sistemom koji smo sami izgradili, proizvodimo još veće zlo. Sotona, otac laži, tužitelj braće naše, raduje se praveći od Splita grad slučaj, nesiguran grad i smije nam se u našim lutanjima zamagljenog pogleda. Koliko mu u tome pomažemo? Snagu očitujemo preko jezika, preko napisane riječi, komentara ili zbijajući šale koje ovaj put u našim rukama opet siju smrt našim gradom ne držeći do ničijeg dostojanstva.

“Zar sam ja čuvar brata svoga?”

Puštajući starije i napuštene da umiru u samoći napuštenosti, nastavljajući se kupati na plaži dok iznenada preminuli leži do nas, temeljno pitanje koje si moramo postaviti je jesmo li čuvari braće svoje. I ako jesmo, kakvi smo čuvari? Našoj djeci što ostavljamo?

Na kraju vas molim da mi oprostite što ne znam uvijek biti kršćanin, što ne znam uvijek ljubiti, što zaboravljam da smo svi sinovi i kćeri istoga Oca. Oprostite mi što ne znam podignuti glas kada treba i za što treba. Nakon ove subote jednostavno trebam reći: „Oprostite mi.“ I dok vas molim oprost vjerujući da je pravda samo Njegova, želim vam posvjedočiti:

nasilje je zlo,
nasilje nije prihvatljiv način rješavanja problema,
nasilje nije dostojno čovjeka, nasilje je laž jer ide protiv prave istine o čovječnosti,
nasilje razara sve ono za što se navodno bori: čast, život i slobodu ljudi,
nasilje je zločin protiv čovječnosti jer razara tkivo čovječanstva.

Molimo Gospodina Isusa, Jaganjca Božjeg, da vjera u pošten i ispravan život kao i kršćansko uvjerenje u dobro u ovom zahtjevnom vremenu ne potamne ili pokleknu pred laži i nasiljem, kako nikada ne bi ubojstvo kakvo god ono bilo, trenutno ili dugotrajno, nazivali drugim imenom, kako spiralu nasilja i smrti ne bi nikakvom logikom opravdavali ili veličali."

hr Sun Jan 19 2020 19:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e249b6229111cba068b45d7/80
Foto: Pixabay

Znate li što je Blue Monday? Njemu u povod sutra će se u Splitu i Zadru dijeliti čokoladice

Pozitivke i Pozitivci, članovi Udruge za razvoj slobodnog društva „Pozitiva“ u suradnji sa Nadalina čokoladama, će povodom Blue Mondaya – najdepresivnijeg dana u godini, dijeliti čokoladice prolaznicima u Zadru, Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu.
Treći ponedjeljak u prvom mjesecu smatra se najdepresivnijim danom u godini, a u 2020. godini taj datum pada na 20. siječnja. 

Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra sveučilišta u Cardiffu 2004. godine postavio je teoriju o "Blue Mondayu" koju je potkrijepio nagomilanim dugovima nakon Božića i vremenskim neprilikama.

Ono što je bitno razlikovati jest da 
za razliku od "Plavog ponedjeljka" koji je samo teorija (a šuška se i da je marketinški trik), siječanjski blues stvarno je medicinsko stanje, koje se uistinu događa nakon Blue Mondaya. O tome kako možete spriječiti posljedice siječanjskog bluesa možete čitati ovdje, a od sutra već možete početi sa sretnijim navikama pa svratiti na:

Narodni trg (Zadar) u 10 sati ili kod Pirje u Marmontovoj (Split) u 12 sati gdje vas čeka besplatan osmijeh i čokolada. 

"Svi znamo da jedan osmijeh može „slučajnom“ prolazniku popraviti dan, a uz jednu čokoladicu i razvući osmijeh na lice te unijeti malo pozitive u život. Poklonimo jedni drugima osmijeh i zagrljaj jer sreća drugog čovjeka i naša je sreća, sloboda drugog čovjeka i naša je sloboda", napisali su iz Pozitive.
hr Sun Jan 19 2020 19:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2488aa29111cb4068b45dc/80
Foto: Facebook: Vatrogasci-Selca

'Ljudski nemar, nepažnja ili jednostavno zloća': Kod Novog sela izbila dva požara u nizu

Oba požara sanirana su zahvaljujući policijskoj postaji Brač i vatrogasnoj postrojbi 'Vatrogasci Selca'
O požaru se vatrogasna jedinica 'Vatrogasci-Selca' oglasila na svom Facebook profilu apelirajući na opasnost ovakvih slučajeva:

Ljudski nemar, nepažnja ili jednostavno zloća?
Dva požara u razmaku od sat vremena.

U poslijepodnevnim satima u nedjelju, 19. siječnja, u razmaku od sat vremena, dobili smo dojave o dva požara na području Novog sela. Uzroci su nepoznati, međutim s obzirom na jaku buru koja puše cijeli dan, još jednom pozivamo sve mještane na pojačani oprez i pažnju.

Prvu dojavu o požaru na području 'Glave' kod Novog sela smo dobili u 13:20 sati. Na teren je žurno izašlo 11 vatrogasaca s tri vozila te je isti lokaliziran u 14:10 sati i potpuno ugašen u 15:00 sati. Opožarena površina je 50*50 metara suhe trave, niskog raslinja i borove šume.

Nedugo nakon toga, u 15:25 sati dobivamo novu dojavu o požaru također na području Novog sela, predio Tumbin, srećom manjeg intenziteta, površine 10 m2 suhe trave. Isti je vrlo brzo ugašen.
O oba požara obaviještena je policija PP Brač koja provodi izvide.

Malo je potrebno da se vatra snažno razbukta i požar raširi, posebno kad bura puše kao danas, te ovim putem još jednom apeliramo na pojačani oprez.


hr Sun Jan 19 2020 17:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2023c829111c12008b4647/80

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti Zavadlava u zatvoru

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti svog klijenta Filipa Zavadlava u zatvoru u Bilicama. Filipov otac Ante Zavadlav kaže da se boji za svog sina.
"Od tog susreta ne očekujem ništa, odnosno, očekujem jedan kontakt, ukoliko će on biti uspješan", rekao nam je odvjetnik Branko Šerić koji će u ponedjeljak po prvi puta posjetiti svog klijenta i trostrukog ubojicu Filipa Zavadlava u zatvoru.

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava obavit će stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, potvrdio je Šerić za Dnevnik.hr i rekao kako će puno toga ovisiti o vještačenju.

Procjenjuje da bi do vještačenja moglo doći najranije u srijedu.

"Vještačenje će početi tek kada Klinika za psihologiju Vrapče primi nalog za vještačenje. To se, procjenjujem, neće dogoditi prije srijede. Donesen je nalog i upućen je u Zagreb. Psihijatri i psiholozi moraju uzeti vrijeme za pripremu da počnu s ispitivanjem okrivljenika", napominje Šerić.

Vještačenjem će se utvrditi je li trostruki ubojica u vrijeme počinjenja zločina bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O tome će ovisiti visina kazne, odnosno ukoliko se utvrdi da je bio neubrojiv, neće kazneno odgovarati za to što je učinio.

hr Sun Jan 19 2020 17:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .