Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59fc8dfcb9e03e009b8b45d8/80
Foto: Glas Istre

Oslobađajuća presuda Cetinskom, novi skandal i sramota hrvatskog pravosuđa!

Nevjerojatnim ignoriranjem činjenica te pravila definiranih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ova presuda udara u temelje prometne sigurnosti te još jednom potvrđuje da je pravosuđe 'rak rana' cestovnog prometa...

Kad smo već pomislili da je presuda koju je 11. srpnja 2019., na Županijskom sudu u Splitu, izrekao sudac Dinko Mešin, odrezavši 10 godina zatvora 39-godišnjoj bivšoj djelatnici HAC-a, koja je protutnjavši pijana Audijem A3, kroz crveno, splitskim raskrižjem, na pješačkom prijelazu usmrtila 19-godišnjakinju, pa pobjegla, pokazatelj boljih vremena, ozdravljenja pravosuđa, te da se više neće događati sramotne presude za prometne tragedije, zbog kojih je pravosuđe opravdano prokazano jednim od glavnih problema, 'rak ranom' našeg cestovnog sustava, oslobađajuća presuda Tonyju Cetinskom, koji je 3. studenog 2017., vozeći neprilagođenom brzinom rovinjskom Pustom cestom pregazio 62-godišnjaka, koji je pijan ležao na kolniku, pokazala je da smo se gorko prevarili.

Objašnjenje presude, koju potpisuje sutkinja Tanja Prenc Kanis, toliko su protiv osnova prometne sigurnosti, po kojima se vozač, za udaranje, a pogotovo gaženje pješaka, niti u jednom slučaju ne može amnestirati odgovornosti (!) te se kosi sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i zdravom logikom, da sve ukazuje na još jedan pravosudni skandal, sramotu, u prometu.

Od suca koji prosuđuje tragičnu prometnu nesreću očekuje se da poznaje važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, da ga zna tumačiti te da je analizirao pravne stečevine, odnosno sudsku praksu u RH, povezanu sa sličnim slučajevima.
Prvo, ovdje je ključan članak 51. stavak 1:

Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti... 

Tony Cetinski to nije napravio, a u toj se uskoj ulici, sa značajkama pješačke zone, može očekivati i dijete, u bilo kakvom položaju! Odgovornost mu je povećana činjenicom da je nedovoljnu objektivnu vidljivost i preglednost, kojima je morao prilagoditi brzinu vožnje, dodatno pogoršao neodgovarajućim i nepravilnim položajem sjedenja.

Drugo, Nikola Opatić, sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici je 15. veljače 2017., za sličnu prometnu situaciju, gaženje pješaka koji je pijan ležao na kolniku, odbio žalbu na presuđenu odgovornost vozačice za nalet na ležećeg pješaka. 

Razlika je što je u tom slučaju neodgovorna vozačica pobjegla s mjesta nesreće, a ležeći pješak teže ozlijeđen, ali meritum stvari, prometno-tehnički gotovo je jednak. U toj se prometnoj situaciji, koja omogućava znatno veću sigurnosno prilagođenu brzinu nego u rovinjskoj Pustoj cesti, vozač lakše može opravdati da je zatečen događajem, nego u slučaju Cetinskog. Usto, za razliku od rovinjskog slučaja, to se dogodilo u noći, kad je znatno teže uočiti osobu koja leži na kolniku, ali ni to vozačicu nije amnestiralo krivnje!

Pritom je Opatić pokazao, što bi trebala biti obveza za sve suce uključene u prometne slučajeve, dobro poznavanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama, konkretno: 

'... njezine obveze da prilagodi svoju vožnju stanju i uvjetima na kolniku kako bi mogla pravovremeno zaustaviti vozilo pred svakom preprekom, te ponašanja tužitelja. Pri tome tužitelj se nije kretao po prometnici, on je bio prepreka na prometnici, dakle nije bio pješak...' 

Prometni vještak Zvonko Ivašić je procijenio kako je brzina bila oko 33 km/h, a da je za sigurno zaustavljanje trebala biti niža od 18,4 km/h, pričem se podrazumijeva optimalan položaj sjedenja vozača. 
A Cetinski je sjedio položeno, čime je pogoršao vidljivost, te je sigurnosno prihvatljiva brzina trebala biti još niža. Dakle vozio je gotovo dvostrukom sigurnosno prihvatljivom brzinom (!) te je riječ o kršenju članka 51. stavka 1, 'par excellence'.

Usto, tumačenje najveće dopuštene brzine, od uključenih u ovaj pravosudni slučaj, koji prerasta u skandal, onih koji su ga komentirali pa i policije, koja je sasvim nepotrebno naknadno postavila znak ograničenja brzine od 20 km/h, pokazuje ozbiljno nepoznavanje prometnih propisa! 

Naime, znak ograničenja brzine znači najveću dopuštenu brzinu, ne dopuštenu brzinu. Brojka na znaku vrijedi u optimalnim uvjetima vidljivosti i prianjanja. Jasno je da na kiši, poledici, magli... nije dopušteno voziti naznačenom brzinom. Mjerodavan je uvijek, ponavljamo uvijek, članak 51. stavak 1!

U hrvatskim gradovima i mjestima postoji više od tisuću kilometara prometnica, obuhvaćenih općim ograničenjem brzine od 50 km/h, u kojima je na mnogim mjestima dopuštena brzina drastično niža, kao u slučaju rovinjske Puste ulice. I na njima ne treba postavljati dodatne znakove, jer je to često kontraproduktivno! 

Pa zamislite bilo koje parkiralište trgovačkog centra bez ograničenja brzine i da neodgovorni vozač brzinom 49 km/h pokosi majku s djetetom, koja iskorači između dva vozila. Bi li i tada ova sutkinja presudila da 'vozač nije bio u brzinskom prekršaju?! Mnoge bi trebalo vratiti u autoškole... 

Sutkinji Prenc Kanis dodatan motiv za pravednu presudu, utemeljenu Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, trebala je biti snimka brutalnog kršenja članka 51. stavka 1, izvjesno i članka 53., u istoj ulici, od istog vozača. Što ta krajnje, krajnje neodgovorna vožnja nije završila tragično, a moglo je stradati i dijete (policija je potvrdila da im je snimka bila nepoznata, dakle uvjeti su bili nekontrolirani), zaslužna je puka sreća!

Premda nema izravne veze s predmetom sudskog procesa, neizravno bi trebala imati, a sigurno ne bi smjela biti olakšavajuća okolnost.

hr Wed Sep 11 2019 08:26:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab313529111c37bd8b45bd/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija pokušala privesti dva muškarca, oni tvrde zbog majice "HDZ Lopovi. Lopine"

Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici

Tijekom prosvjeda "Pravda za djevojčice" u Puli, policijski službenici pokušali su privesti dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom "HDZ Lopovi. Lopine!" Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici. 

Naime, policajci su ih željeli privesti u postaju zbog, kako su rekli, utvrđivanja identiteta jer jedan od njih nije imao osobnu iskaznicu. Zatim im je policijska službenica rekla da ih neće privesti ukoliko skinu majice. Međutim, do privođenja nije došlo, a niti su muškarci skinuli majice.


Nakon incidenta, istarska policija se oglasila o ovom događaju.

- Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. 

Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti.

Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo. - rečeno je iz policije. 

hr Sat Oct 19 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5608f89c3bb0d907148b45e6/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Ne izlazi na slobodu još: Sud odbio još jedan prijedlog Sanaderove jamčevine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je prošlog tjedna ponudila sedam nekretnina kao jamstvo za Sanaderovu obranu sa slobode.

Zatvorena sjednica izvanraspravnog vijeća za određivanjem jamčevine kao zamjene za istražni počela je u 12,30 sati, a odluka je Sanaderovoj obrani i Uskoku objavljena nešto iza 14 sati.

Za sada nije poznato zbog čega je odbijen još jedan Sanaderov zahtjev, a razloge koje je izvanraspravno vijeće navelo u svojoj odluci objavit će glasnogovornik suda.

Sanaderova obrana sudu je u četvrtak 15. listopada ponudila sedam novih nekretnina, čiji su vlasnici, među ostalima i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nekadašnji saborski zastupnici HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović.

Posljednja ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda 6. listopada odbilo da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna hipoteka na dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Rošina i Zubovića ponudili Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

hr Sat Oct 19 2019 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadfa529111cfcbc8b45a8/80

[FOTO] “Pravda za djevojčice“: Prosvjedi u Splitu, Zadru, Šibeniku, ali i diljem Hrvatske

Prosvjed se danas održao u 14 gradova diljem Hrvatske.
Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu održan je mirni prosvjed koji je organizirala udruga Domine u suradnji s građankama i građanima Splita. Na taj način su iskazali podršku ženama i djevojčicama žrtvama seksualnog nasilja kojima nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. 

Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali su poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih dijela mora mijenjati kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu.

Ovaj protest rezultat je višegodišnjeg upozoravanja organizacija koje rade sa ženama žrtvama nasilja na problem neprijavljivanja silovanja i drugih kaznenih djela seksualnog nasilja, kao i samog nasilja nad ženama zbog straha od viktimizacije. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno je temeljito mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja i osigurati im podršku kroz sve faze postupka, ne dovodeći ih u situaciju da se brane i opravdavaju dok je istovremeno osigurana zaštita počinitelja.

Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja poručuju da “nisu same i NISU KRIVE!!!“hr Sat Oct 19 2019 12:05:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadb5029111c80bd8b4579/80

[FOTO/VIDEO] Kamion iz Vrgorca vratio se u Vrgorac, Bulj spriječio još jedan pokušaj odlaganja u Sinju

Pred odlagalištem je i policija koja nema razloga za postupanje
Na sinjsko odlagalište Mojanka u jutarnjim satima stigao je kamion s desetak tona vrgoračkog smeća, ali prolazak kamiona spriječio je Miro Bulj. Stigli su i mještani Sinja i okolice koji Bulju daju potpunu podršku.

Kako je radno vrijeme odlagališta bilo do 12 sati, nakon što je sat zazvonio u to vrijeme i kamion sa smećem iz Vrgorca vratio se na početnu točku polaska.

Među okupljenima je bio i predsjednik Mjesnog odbora Turjaci Stipe Perić koji od sutra, sa svojim mještanima, organizira sedmodnevni mirni prosvjed pred ulazom u odlagalište.

Medijima je Bulj kazao kako neće dozvoliti da otpad iz Vrgorca uđe na Mojanku jer je to, kako tvrdi, sulud potez ministra Ćorića te je imao zanimljiv prijedlog za gradonačelnika Vrgorca, Antu Pranića:
- Pozvat ću gradonačelnika Vrgorca da parkira kamion ispred Županijske skupštine u ponedjeljak kada je najavljena sjednica. Valjda će tada odgovorni početi shvaćati da od Sinja neće napraviti kantu za smeće, a Vrgorčanima povećati za nekoliko puta cijenu smeća - kaže Bulj. 

Na deponij je stigla i policija koja nija imala razloga za postupanje, no uzeli su izjave direktorice Čistoće Ivane Živaljić te Mira Bulja.Podsjetimo, prvi kamion iz Vrgorca stigao je u utorak, no Bulj je i tada spriječio njegov prolazak i samo iskrcavanje. Krizna situacija trajala je do 15 sati kada je zatvoreno sinjsko odlagalište pa se i kamion sa smećem vratio u Vrgorac.

Dovozu vrgoračkog smeća na sinjski deponij protive se i Sinjani i Vrgorčani. Protivnu odluku donijelo je Gradsko vijeće Sinja, a gradonačelnik Vrgorca zatražio je promjenu odluke od Ministarstva zaštite okoliša.
hr Sat Oct 19 2019 11:47:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .