Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7a631ecb557a537c8b459e/80

DUPČAC liječi želučana oboljenja, slezenu i gušteraču

Za ljekovitost dupčaca znalo se još u starom vijeku. Rimljani su ga koristili protiv dugotrajnog kašlja. Car Karlo Veliki njime je liječio giht.

Teucrium chamaedrys - latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: dubačac,turčica, gavranov kuk

Maleni grmić, visine do 30 cm, tamnozelenih listova, ljubičaste stabljike cvate ružičastocrveno, od srpnja do rujna. Aromatičnog je mirisa, gorkog i oporog okusa. Raste na suhim, vapnenačkim podlogama, brdskim livadama i kamenitim obroncima. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u cvatu i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

LJEKOVITI SASTOJCI: eterično ulje, gorke tvari, treslovine, saponini, polifenoli, fruktoza, glukoza, marubin, parafin...

Dupčac koristimo kao lijek kod raznih želučanih oboljenja. Dobar je antiseptik pa ubija mnoge bakterije u želucu i crijevima. Liječi slezenu i gušteraču i koristan je napitak dijabetičarima. Liječi žučne tegobe, hemeroide i bijelo pranje kod žena. Potiče mokrenje, pa je vrlo učinkovit kod vodene bolesti. Koristi se za liječenje kašlja i astme, a dobar je i u borbi s nesanicom. Koristi se kod reume i kostobolje, kod vanjske upotrebe liječi kožne bolesti, infekcije te rane koje teško zacjeljuju i razne vrste osipa. Anemičnim i slabokrvnim osobama preporuča se liječenje crvenim vinom u kojem se namače dupčac. Kod oboljenja limfnih žlijezda i dišnih organa koristi se oblog od čaja dupčaca. Istovremeno se pije i čaj od dupčaca koji pomaže boljem izlučivanju sluzi iz pluća.

Dupčac je dobar i kao začin mnogim jelima, osobito povrtnim. Osim ugodnog okusa, liječi i potiče apetit. Koristi se u pripremi raznih likera od više vrsta ljekovitih biljaka.

ČAJ OD DUPČACA

Jednu jušnu žlicu bilja prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo i ostavimo 15 minuta, te potom procjedimo. Pijemo 2-4 šalice dnevno, po potrebi.

VINO OD DUPČACA

Za pravljenje vina potrebna nam je tamna boca od 2 litre, 200 g svježih isjeckanih listova i cvjetova dupčaca, 2 litre crnog vina. U bocu stavimo bilje, prelijemo vinom te držimo 21 dan. Nakon toga procjedimo. Ovo vino liječi anemiju.

hr Mon Aug 20 2018 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8eac38cb557a947e8b4b8e/80
Foto: DN

KUPINA Puna antioksidansa, liječi anemiju, dijabetes, kancerogena stanja

Još kao mali brali smo plodove ove ukusne biljke i nizali ih na slamku. Natjecali smo se tko će kući donijeti veću slamku s kupinama. Potom smo ih stavljali u zdjelu i jeli. Bile su vrlo ukusne. Naša rodica iz Podravine brala bi ih u velikoj košari i nosila kući. Baka u Imotskom se čudila, što će s njima. Ona je od njih pripremala ukusni pekmez. Bilo je to davnih 80 ih.

DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....

LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus

Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili  kupinovu vinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kostiVitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica.  Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.

Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju

Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE

Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno

DŽEM OD KUPINA

2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera

Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.

Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.




hr Tue Sep 04 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6cc04fcb557ad6648b46e9/80
Foto: blidinje.net

TRAVA IVA od mrtva čovika čini živa!

"Trava iva, od mrtva čovika čini živa", poznata je izreka za ovu ljekovitu biljku

DRUGI NAZIVI: gorski cmilj,dubačac mali

To je mala, višegodišnja, polugrmasta biljka, visine 10-30 cm. Latinskog naziva TEUCRIUM  MONTANUM. Stabljike su pretežno uzdignute ili polegle po kamenjaru. Okus vrlo gorak, miris aromatičan. Raste samoniklo na suhim, toplim i kamenitim staništima, uglavnom brdskih područja.Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Cvijet bijelo-žućkasti na vrhu grančice. List bez peteljke, s naličja dlakav, boje srebrno- zelene. Biljka se bere nožem ili oštrim škarama. Za lijek se skuplja nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na prozračnu mjestu.

LJEKOVITE TVARI: eterično ulje, treslovine, saponini, gorke tvari, kloroform...

Zbog svih ovih sastojaka ljekarnici je preporučuju za jačanje imuniteta. Posebno je dobar izbor za ljude izložene jakom stresu. Gorke tvari iz trave ive pomažu kod raznih želučanih bolesti. Zbog svog antiseptičkog djelovanja, uništava patogene mikroorganizme i štetne tvari iz crijeva i želuca. Uspješno liječi razne infekcije, bolesti usta, grla,afte i gljivice.

 Ova ljekovita biljka čisti krv i izbacuje višak tekućine iz organizma. Ima jako antioksidativno djelovanje pa uništava slobodne radikale i vrlo dobro liječi depresiju. Kao kupka liječi kožna oboljenja različitog tipa. Balzam od trave ive uspješno liječi reumatizamTinktura trave ive pomaže kod hemeroida, bolesti jetre i žuči. Liječi i dišne organe, čak i tuberkulozu pluća. 

Čaj od trave ive pomaže kod noćnog znojenja, tegoba s mjesečnicom. Pomaže bolesnicima koji pate od šećerne bolesti. Liječi bolesnu slezenu i padavicu. Prema narodnom vjerovanju ova biljka omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Zbog tog se i koristi uzrečica da ona od mrtva čovika pravi živa. Slobodno je možemo smatrati univerzalnim lijekom za većinu bolesti.

NAPOMENA: Kao i većina ostalih biljnih vrsta, ova biljka može biti lijek ukoliko je ispravno koristimo. Ne pretjerujmo s velikim dozama jer tada ima negativan učinak.

U narodnoj medicini ovu biljku koristimo u obliku čaja,praška, tinkture, vina, rakije...Poznata je dalmatinska travarica po imenu IVA.

ČAJ OD TRAVE IVE

Pripremamo ga na način da 1 g biljke prelijemo s dva decilitra uzavrele vode, poklopimo i procjedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu.

TINKTURA OD IVE

Pripremamo je tako što 20 g ove biljke močimo 14 dana u decilitru konjaka. Pijemo 3 puta dnevno po 20 kapi.

PRAH OD IVE

Osušenu travu ivu sitno sameljemo da nalikuje prahu.Uzimamo jedan do tri grama prije jela.

RAKIJA OD TRAVE IVE

Za ovu rakiju koristimo domaću lozovaču. Na litru rakije stavimo 2-3 grančice trave ive. Ostavimo u hladu mjesec dana. Nakon toga procijedimo i pijemo po potrebi.

BALZAM OD TRAVE IVE

Uzmemo 3 žlice rastopljene svinjske masti, dodamo 2 žlice sitno sjeckane trave ive. Ostavimo da se ohladi i skrutne. Zatim je ponovo lagano rastopimo i ohladimo.Postupak ponovimo još 2-3 puta,pa potom procijedimo. Balzam spremamo u male posudice i čuvamo na hladnom mjestu.


hr Fri Aug 10 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b662a94cb557a84608b4581/80
Foto: dn

PELIN Biljka gorkog okusa koja liječi želudac i čisti razne otrove iz organizma

Od mene dobila si sve, u isto vrijeme. I pelin i med, oprosti mi za to....

Autor teksta i glazbe pjesme " Pelin i med " dubrovački je Zgrepčanin, Srđan Sekulović Skansi. Snažne stihove ove melodije emotivno je otpjevao naš nezaboravni Dino Dvornik.

Pjesnici ga spominju u pjesmama. Božica Artemida, legenda kaže, darivala je pelin ženama za olakšavanje poroda. Zato i nosi latinski naziv ARTEMISIA ABSYNTHIUM.

Pelin je razgranata biljka, visoka do 120 cm. Donji listovi su trodjelni, duguljasti, streličasti, dok su oni prema vrhu jednostavniji. Čitava biljka obrasla je gustim dlačicama. Cvate u srpnju i kolovozu. Cvjetovi su žute glavice. Biljka je jakog, specifičnog mirisa i gorkog okusa. U ljekovite svrhe upotrebljavamo listove koji se beru prije cvatnje ili cvjetne vrhove. Suši se na hladnom i vjetrovitom mjestu, uz često okretanje.

Pelin je biljka koja sadrži niz ljekovitih tvari koje, ako se koriste u pravillnim dozama mogu pomoći u raznim oboljenjima. Ljekovita svojstva pelina otkrili su još stari Rimljani i koristili ga kao lijek za reumatizam i ublažavanje bolova. Koristimo ga pri otklanjanju probavnih smetnji i nadutostiPospješuje tek, pa se često koristi poslije operacija i kod upale pluća.

Preporuča se ljudima bez žučne kesice. Koristan je protiv žgaravice, žutice, preobilne želučane kiseline. Čaj od pelina jača jetru, pluća, srce, želudac, pospješuje rad bubrega .Dobro prokrvljuje organizam, pa se preporuča ženama kod porođaja jer pospješuje trudove i olakšava porođaj. Ova gorka biljka uspješno liječi crijevne parazite i njihova jajašca.  

Kod uzimanja pripravaka od pelina iznimno je važno pravilno doziranje. U malim dozama pelin djeluje kao lijek, dok kod većih doza ima opojno djelovanje. Ne treba ga uzimati duže od sedam dana. Ne smiju ga upotrebljavati trudnice i dojilje, kao ni oni koji imaju čir ili krvarenje u želucu. Ne smije se uzimati istodobno s preparatima željeza zbog nuspojava.

Od pelina se pripremaju razni pripravci, od praha i tinktura do ekstrakata, vina i rakije. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su gospina trava, kopriva, kadulja, stolisnik i metvica. Ako imamo pokvaren želudac pijmo čaj jednake količine pelina i metvice. Oboljenja od gljivica, posebno kandide liječimo od jednakih količina pelinametvice. Već smo prije spominjali smilje kao lijek protiv oboljenja jetre. Ako koristimo puno lijekova dobro bi bilo kombinirati smilje, pelin i metvicu za obnavljanje jetre.

ČAJ PROTIV ŽELUČANIH TEGOBA

Pelin se ne kuha, nego se samo prelije kipućom vodom. Žlicu pelina prelijemo šalicom vruće vode, poklopimo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta. Uzimamo jednu šalicu dnevno, pola sata prije jela u malim gutljajima.

PELINKOVAC

Namačemo 20 g pelina u litri crnog vina i ostavimo da odstoji deset dana uz svakodnevno protresanje. Procijedimo, pijemo u jutro na prazan želudac, malu čašicu. Pelinkovac umanjuje nadutost i liječi razna želučana oboljenja.

VAŽNO!!!

Pelin uzimajte s oprezom, u malim količinama, ne dulje od sedam dana.



hr Sun Aug 05 2018 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ab928cb557aec478b459d/80

ŠUMSKA JAGODA jača organizam, čisti krv i liječi upalu zglobova

Jagoda je samonikla biljka koja raste po šumama i šikarama, šumskim proplancima, krčevinama i zgarištima. Višegodišnja je biljka s trodjelnim listovima na vrlo dugim peteljkama.Listovi su pilasto nazubljenog ruba.Cvjetovi bijele boje, na dugim stapkama. Plod je vrlo ukusna jagoda crvene boje.

LJEKOVITE TVARI: fruktoza,vitamin C, limunova kiselina, katehinski tanini, flavonoidi.....

Ova prekrasna šumska biljka ima mnogo ljekovitih svojstava. Osim zrelih plodova, ljekovita svojstva imaju njeni listovi i korijen . Listove beremo  u svibnju i lipnju, dok plodove sabiremo u lipnju i srpnju. Korijen kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen, te sušimo u hladu.

Čaj od listova odstranjuje kamenac i pijesak iz mokraćnih puteva, pročišćava krv. Liječi lijena crijeva, hemeroide i bolesti gihta- upalu zglobova. Plodovi šumske jagode sadrže željezo, kalcij, natrij, vitamin C, šećer fruktozu. Zbog svega navedenog Kneipp preporuča plodove jagode rekonvalescentnim bolesnicima koji osjećaju slabost i nemoć.Treba ih redovito uzimati dok traje njihova sezona. Osobama oboljelim od gihta, nakon konzumiranja plodova jagoda svakodnevno, tegobe potpuno prestaju. Svježi plod jagode koristimo za jačanje organizma. Plod  jagode i njegove prerađevine kao džem, kompot, slatko, sok i sirup dijetalno su sredstvo kod mnogih oboljenja. Šumska jagoda dobra je za cirkulaciju, smanjuje umor, te se koristi u dijetama za smanjenje tjelesne mase.

Čaj od korijena šumske jagode služi za liječenje proljeva i krvarenje iz nosa.


ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Dvije žlice suhih listova jagode prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Nakon 15 minuta procijedimo i pijemo tri puta dnevno. Čaj možemo pojačati dodatkom listova maline, tratinčice, plućnjaka i kupine. Ovaj čaj služi za jačanje organizma,bolju probavu, odstranjivanje kamenaca iz mjehura,liječenje proljeva i hemeroida.


ČAJ ZA SMIRENJE ŽIVACA

Jednu žlicu listova šumske jagode, kupine, lazarkinje, kadulje, timijana, bobica kleke, lišća bokvice, kičice i ploda šipka prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode. Poklopimo i procijedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela.


RAKIJA OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE

Listove ubrane početkom lipnja stavimo u rakiju i ostavimo nekoliko tjedana. Tom rakijom ispiremo desni i liječimo loš zadah iz usta i krvarenje desni.


MARMELADA OD ŠUMSKIH JAGODA

Za marmeladu nam je potreban 1 kg šumskih jagoda, 0,5 dl limunovog soka, 600 g šećera. Šumske jagode zgnječimo, umiješamo limunov sok i kuhamo 10 - ak minuta na laganoj vatri. Dodamo šećer dok se ne rastopi, a potom kuhamo bez miješanja 15 minuta. Skinemo pjenicu s marmelade, kratko ohladimo i prelijemo u sterilizirane vruće staklenke. Dobro zatvorimo.


SIRUP OD ŠUMSKIH JAGODA

Jedan kilogram jagoda očistimo, operemo i stavimo u lonac, te dodamo dvije litre vrele vode. Kuhamo dok ne provrije. Smanjimo temperaturu na osrednju i kuhamo još 15 minuta. Sve sastojke sameljemo u blenderu ili štapnim mikserom usitnimo u gustu kašu. Dodamo šećer, oko 200 g (po želji) i kuhamo još 10-ak minuta dok se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vrući sok prelijevamo u staklene boce, zatvorimo i ostavimo da se ohlade. Čuvamo na hladnom mjestu, a otvorenu bocu čuvamo u hladnjaku dok ne popijemo sav sok.





hr Fri Jul 27 2018 08:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .