Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7f7cb39c49ee22008b45e4/80

GALERIJA: Ovogodišnja krnjevalska događanja u Splitu rasplesala i udružila građane

Svake godine program splitskog krnjevala je sve bogatiji, a sudionika sve više.

Ovogodišnji Krnjeval krenuo je burovito već na Pjaci uz prave elementarne neugode, no Zumbom su građani ipak izmamili sunce na Pjacu i održalo se Krnjevalsko vjenčanje gdje su predstavljeni Meštar Batman (Franjo Đaković GKL), i meštrovica – šumska vila s Marjana Albina Grčić inače mlada Splitska pjevačica.

Predstavljena je dugo očekivana knjiga Splitski krnjevali na preko 400 stranica o bogatoj i zanimljivoj povijesti splitskih krnjevala prof. Gorana Borčića a li i katalog u skraćenom izdanju te održano predavanje o povijesti Splitskog krnjevala te otvorena izložba u Etnografskom muzeju.

Moderni krabuljni plesovi održali su se širom splita, Tango pod Maskama na Splitu 3, Salsa maskenbal na Rivi uz Cubismo, a osim od strane koncesionara, sve više se i građani uključuju sa događanjima od kojih izdvajamo Gusarski bal, Maskembal u Ovčicama, Fabškare i mnogi drugi.

Dičji krnjeval je i ove godine iznenadio, nakon prošlogodišnje krcate Zapadne obale, ove godine je program za maškarane mališane trajao čak tri dana: za osnovškolce u subotu i nedjelju, a Krnjeval vrtića u ponedjeljak u velikoj dvorani ŠC Gripe gdje se okupilo oko 1000 mališana iz vrtića za koje je koncesionar dijelom osigurao i prijevoz autobusima. U subotu u Đardinu je održano predstavljanje maski, otvorenje Dičjeg krnjevala uz predaju ključa koji je uručio dida Toni Meštru psu Dalmatineru uz nastupe dječjih plesnih skupina.  

Nakon Paškara održana je i poveća Krnjevalska modna revija sa brojnim nastupama raznih šumskih vila i predstavljanjima splitskih dizajnera. Pojavio se i dida Toni koji je „izmlatio“ Batmana jer u tjedan dana ništa nije napravio što je obećao. Niti je spasio šumu na Marjanu niti je poradio na natalitetu sa svojom meštrovicom Albinom. 

Večer je završena koncertom Letećeg odreda F16 koji su pozvani u pomoć jer je Hrvatska ostala bez svojih zrakoplova. Poveći broj zrakoplova F16 svakako i dalje visi sa stabala u Đardinu kako je prigodno bilo i ukrašeno.

U nedjelju u drugom danu Dičjeg krnjevala, maškarana stvorenja koja nisu mogla doći na Marjan jer im je šuma sasječena, skupila su se Đardinu na predstavi Čarobna šuma te proglasili Transformera za najbolju dječju masku. Krnjevalskoj Povorci su se priključili i odrasli te uz glazbare, mažoretkinje i maskote paradirali iz Đardina preko Marmontove do Rive gdje su se svi rasplesali uz Cubismo. 

Navečer su i strani studenti ESN Split Erasmus Carnival došli na svoje uz brze house ritmove DJ John Van Thorn.

Po prvi puta su otvorene i Krnjevalske kućice da se maškarani narod bolje zagrije za ples i pjesmu.

Ponedjeljak je bio rezerviran za, kako je najavljeno kamen krš i rock'n'roll uz Dj Daddy Cool i grupu Adastra iz Zagreba.

Pokladni utorak je započeo sa prijavom maski za odrasle uz DJ Vagi i Flex kao zagrijavanje za odličan TBF koji je jedan od zaslužnih i za obnovu modernog Splitskog krnjevala. 

Nakon dugo godina Šentenca je na visokom nivou predstavljena uz suradnju ekipe iz Carstva ladovine, HNK, GKL, Cukuna i Centra plesa. U Šentenci su na satiričan krnjevalski način prikazani svi aktualni problemi u Splitu: šverc karata za Irsku, splitski Adventi, bacanje bebe s balkona, selfie stup, te na kraju Marjan... 

Za sve nepodopštine osuđen je Vepar Špiro s Marjana kao Krnje. Iako naoko nedužan jer nakon protjerivanja zološkog vrta s Marjana, ostao je posljednji koji je branio Marjan od svih pila i potkornjaka, narod je presudio te mu je glava morala pasti. Za to se pobrinuo hrvatski lovac Krsto F16 te ga je upucao u zanimljivom skeču.
Da mu glava ne padne uzalud, nakon dugo godina umjesto da Krnju zapale, građani su se odlučili počastiti. Napomenimo da je i u tome vraćen dio krnjevalske tradicije kada se odsijecala glava volu kao simbolu mlečana, te bi se pečenim volom počastio puk i proveselio do ponoćne korizme. Kako je prošle godine ekipa Splitskog krnjevala upozorila na problem Potkornjaka tako je ove godine upozoreno na objavu odstrela 20.000 zdravih divljih svinja u Hrvatskoj, te na loše odluke svih odgovornih koji i rezultiraju odlaskom u Irsku čak i iz predivnog Splita. 

Također ove godine u Splitu Krnje nije spaljen nego „ispečen“ u znak prosjveda zbog sve učestalijeg paljenja „živih osoba“ na lomačama raznih krnjevala što nije dio tradicije te služi za jefine i falše političke obračune.

Nakon Šentence, ića i pića pleše se cijelu noć u house i techno ritmovima na 5. Love Carnival Raveu u klubu Central uz Dj Sierra Sam, Pero full House i Yelle.

hr Wed Mar 06 2019 08:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c98ec3e29111cf21b8b462d/80

Dobitnici ulaznica za film "Opsadno stanje" su..

Najbržim čitateljima dajemo po dvije karte za film Opsadno stanje
Najbrži čitatelji su:

- Matea Sara Runjić

- Rozita Jeličić 

- Daniela Jelavić Mitrović

- Dora Cecic 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 10.04.2019. CineStaru Split, Joker centar.

Priča započinje u predgrađu Chicaga, desetljeće nakon što su izvanzemaljci okupirali Zemlju, te prikazuje perspektivu ljudskih kolaboracionista na jednoj i disidenata na drugoj strani. 

hr Mon Mar 25 2019 21:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Kako prirodno obuzdati hormonalne promjene?

Hormonalne promjene prate nas kroz cijeli život i uvelike utječu na našu svakodnevnicu i raspoloženje. Pročitajte u nastavku kako ih dovesti u red

Uloga hormona ima veću ulogu u psihičkom i fizičkom zdravlju nego što su mnogi svjesni. Oni utječu na cjelokupno funkcioniranje organizma, ponajviše kod žena. 

Neuravnoteženost hormona prati nas kroz cijeli život krenuvši s pubertetom, do PMS-a, preko trudnoće, predmenopauze pa onda i post menopauze. 

Iako hormoni imaju veoma komplicirani način djelovanja, postoje načini za prirodno stvaranje ravnoteže. Donosimo ih u nastavku. 

1. Smanjite biljna ulja 

Biljna ulja sadrže visoku razinu omega-6-masnih kiselina koje narušavaju ravnotežu hormona, iako imaju važnu ulogu u našoj prehrani.

Osim što bi njih trebali smanjiti, valjalo bi povećati unos omega-3-masnih kiselina (riblje ulje) koje može smanjiti nadutost, glavobolju, bolne grudi, ali i smanjiti nervozu i depresiju. 

2. Jedite žumanjke

Žumanjci su bogati vitaminom A koji poboljšava zdravlje jetre koja zna često podivljati s proizvodnjom hormona. Nadalje, bogati su vitaminom D koji utječe na hipofizu koja je zaslužna za proizvodnju hormona. Usto, sadrže kolesterol koji radi ravnotežu tako što usporava pretjeranu proizvodnju spolnih hormona. 

3. Mrkva na dan

Sirova mrkva sadrži vlakna koja pomažu ukloniti višak estrogena u tijelu, stoga je mrkve poželjno jesti u vrijeme PMS-a. Uz to, uravnotežit ćete omjer progesterona, estrogena i kortizola.,piše Životistil.hr

hr Mon Mar 25 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9916b129111c901b8b466e/80
Foto: Franjo Matković

Dizajner Igor Djuga: "Moda treba izgledati skuplje nego što je uistinu plaćena"

Svi zaljubljenici u modu i ove će godine uživati u zagrebačkom spektaklu pod već poznatim nazivom, Zagreb Fashion Destination ili skraćeno ZDF19
Ovogodišnji ZDF19 dolazi u još većem stilu i s još većim osvježenjem. Kroz dva dana brojni domaći dizajneri pokazat će svu kreativnu stranu mode koja je definitivno vrijedna pažnje. 

Jedan od njih je i Igor Djuga koji stoji iza branda IDENTITY by Igor Djuga

Igor za sebe kaže da je dizajner koji prati sve što se događa oko njega  - život, modu, trendove, bilo to na domaćoj ili svjetskoj modnoj sceni. 

- Živim po filozofiji “up to date”. Kao što dolaze novi mobiteli i softveri koje morate redovito ažurirati, tako i ja radim i pratim. Stvaram u maloj zemlji koja je dovoljno kreativna, ali ta roba mora se nekako prodati..

Djuga objašnjava kako se  svaki umjetnik budi s nekom određenom idejom, no do kraja dana to se sve može promijeniti, cijela ideja, koncept..

Za sebe kaže da je dizajner za žene, a u svojim kreacijama ne voli, kako kaže, pretjerane “instalacije” na ženama.

- Volim da je žena dopadljiva, zavodljiva, senzualna, a ne jeftina i vulgarna. Tanka je granica i treba je znati ne prijeći. 



Djuga objašnjava kako se dugo tražio kao modni stilist, a glavna prekretnica u životu bio mu je odlazak u New York na Fashion Institute of Technology kojeg nažalost nije završio.

Igor je naglasio kako je moda danas postala skupa te da ima osjećaj kako dizajneri stvaraju kreacije za “bogate” žene dok bi za njega moda trebala biti potpuno suprotno - dostupna svakoj ženi koja želi da se osjeća posebno, lijepo i drugačije.

Po pitanju modnih trendova Igor kaže da je u današnjoj modi dozvoljeno puno toga pa mu je bilo teško staviti sebe u ulogu suca koji bi mogao reći što je dozvoljeno, a što ne, no zaključio je da osoba mora biti jača nego brand koji nosi.

- Svaka žena, muškarac treba nositi modu, a ne da brand govori umjesto njega i da bude jači od njega. Ja sam uvjeren da jedna Brigitte Bardot nije na sebi uvijek imala najskuplju haljinu, ali znala ju je nositi i uvijek izgledati dobro.

Poanta je da moda treba izgledati uvijek skuplje nego što je uistinu plaćena. 


Za svoj brand IDENTITY najnoviju kolekciju koju će predstaviti na ZFD bit će inspirirana 70/80- im godinama. Bit će drugačija od Djuginih dosadašnjih kolekcija. Najavljuje da će biti glamurozna.

- Inspiracija mi je moda kraja 70-ih i početak 80-ih godina, ali na jedan "lawish" način - što bi u slengu značilo bogato, skuplje. Tako je po mom mišljenju izgledala jedna žena iz visokog društva tih godina. Kolekcija je čisti pret-a-porter, a po porvi put donosi komade koje ne robuju sezonskom i nisu opterećeni periodom godina. Pola kolekcije već je najava nečeg što spremam za jesen i zimu. Koketiram hrabro s bojama, ali ostajem vjeran crnoj koja je hit uvijek i svuda. 

Kao ključ njegovog rada Igor je naveo da se uvijek trudi biti inovativan.

- U današnjoj “fast food” kulturi u kojoj živimo, u vrijeme društvenih mreža i kada je sve postalo progresivno, poanta je ne ponavljati se. Ja se trudim imati uvijek nešto novo. 

Na kraju, Igor je zaključio da je veliki radoholičar, no to je tako u modnom biznisu jer je važno neprestano
stvarati i biti kreativan. 

- Nikad nisam zadovoljan sa svojim radom i mislim da nikada neću biti jer kad dizajner postane zadovoljan sa svojim radom, mislim da mora ići u mirovinu, zaključio je Igor.
hr Mon Mar 25 2019 19:14:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2b49dd0e4938e2688b4585/80
Foto: PIXABAY

PITAJTE NUTRICIONISTE: Formula savršene prehrane ne postoji!

U novoj kolumni posvećenoj zdravoj prehrani, Roko i Nikola otkrivaju što je važno kako bi se posvetili zdravom načinu života

Prije nego što krenemo pisati o tome što obuhvaća termin pravilna prehrana, najjednostavnije moguće ćemo definirati pojam nutricionizma kao znanosti o ljudskoj prehrani. Svi često čujemo pojmove kao što su „pravilna“, „optimalna“, „zdrava“, „adekvatna“, „savršena“ prehrana. Svaki dan nas mediji bombardiraju mnogim senzacionalizmima u području prehrane pa stoga nije ni čudno što na internetu i u novinskim člancima možemo vidjeti samoprozvane „nutricioniste“ koji promoviraju svoje famozne prehrane, dijete kao „eliksire života“, a zapravo se većinom radi o pristranim, znanstveno neutvrđenim i nedokazanim tvrdnjama i činjenicama. 

Formula savršene prehrane ne postoji! 

Svi smo mi specifične jedinke s unikatnim genetskim kodom i izloženi smo različitim vanjskim uvjetima života, stoga ne postoji dobitna kombinacija hrane koja će svima jednako dobro odgovarati. Međutim, postoje utvrđene prehrambene preporuke, prehrambene smjernice te osnovni principi pomoću kojih pojedinac može optimizirati svoju prehranu te je nazvati  „zdravom“ jer će od nje imati višestruke zdravstvene benefite te što bolje iskoristiti vlastiti genetski potencijal. Generalno bismo pravilnu prehranu mogli okarakterizirati kao onu koja zadovoljava fiziološke potrebe pojedinca, a da pri tom ne umanjuje psihološke i sociološke aspekte života.

Prijeđimo na stvar. Čovjek nikada nije imao ovakvo izobilje hrane kakvo vlada danas, razvojem poljoprivredne i industrijske revolucije strelovito se povećao broj i količina dostupne hrane što brzina mijenjanja gena nije mogla pratiti pa se pojavio nesklad. 

Primjer su hormonski mehanizmi našeg tijela koji lakše kontroliraju nedostatak nego suvišak hrane jer, logično, u ne tako davnoj prošlosti čovjek je imao neredovitu i oskudnu opskrbu hranom. Sklonost slatkom i masnom je naše pretke vodila prema bogatim izvorima energije, stoga je danas evolucijski uvjetovana, rekli bismo „urođena“ i predstavlja problem u vidu sve većeg broja pretilih i gojaznih ljudi koji nerijetko obolijevaju od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, karcinom). Upravo zato treba uvažavati znanstveno potvrđene principe prehrane: raznolikost, umjerenost i ravnotežu.

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr
hr Mon Mar 25 2019 16:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .