Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58075e371eea8f1f698b45e9/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Matijašević: Pokreće se prekršajni postupak protiv splitske Trajektne luke

Podsjetio je da je zajedno s 41 radnikom početkom rujna podnio zahtjev za inspekcijskim nadzorom radi primoravanja tvrtke Trajektna luka na poštivanje hrvatskih zakona te omogućavanje radnicima koji više ne žele raditi u toj tvrtki da ju napuste

 Čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matiajšević u srijedu je najavio kako će protiv splitske Trajektne luke biti pokrenut prekršajni postupak jer ne želi službeno otpustiti 41 radnika koji su za veću plaću prešli raditiu braniteljsku zadrugu Legio quatra, koja je u rujnu dobila petogodišnju koncesiju za privez i odvez brodova u gradskoj luci.

 "Na sastanku u prošli ponedjeljak u Ministarstvu rada i Inspektoratu rada u Zagrebu dobili smo stajalište da je poslodavac Trajektna luka u prekršaju i pokreće se prekršajni postupak protiv njega zbog 41 radnika koji su prešli raditi u braniteljsku udrugu Legio quatro, a koje Trajektna luka tuži zbog toga i ne daje im dokumentaciju te time krši hrvatske zakone", kazao je Matijašević na konferenciji za novinare u gradskoj luci. 

 Podsjetio je da je zajedno s 41 radnikom početkom rujna podnio zahtjev za inspekcijskim nadzorom radi primoravanja tvrtke Trajektna luka na poštivanje hrvatskih zakona te omogućavanje  radnicima koji više ne žele raditi u toj tvrtki da ju napuste.

 "Viša inspektorica nas je krajem rujna obavijestila da ovi radnici rade kod dva poslodavca u punom radnom vremenu, što je protuzakonito, a također nas je izvijestila da su u tijeku sudski postupci jer je Trajektna luka tužila te radnike, te da inspekcija nije nadležna za taj slučaj. Uputila nas je da čekamo ishod sudskog postupka", kazao je Matijašević. Takvo mišljenje inspektorice nazvao je protuzakonitim i sramotnim, zbog čega je u ime 41 radnika upućen zahtjev tehničkoj ministrici rada Nadi Šikić i vodstvu Inspekcije rada da preispitaju njezin postupak.

 Denis Pralija, povjerenik Nezavisnog sindikata privezivača koji djeluje u braniteljskoj zadruzi Legio quatra, novinarima je izjavio kako spomenuti 41 radnik kod novog poslodavca (Legio quatra) imaju bolju plaću. "Stari poslodavac, Trajektna luka, nas tuži sudu i želi da se mi vratimo odmah njemu raditi za minimalnu plaću. Takav slučaj ne postoji u Hrvatskoj," rekao je Pralija.

 Matijašević je optužio Trajektnu luku i za druge nezakonitosti, da je 2008. poslovala s gubitcima, ali je "poslušnima i onima koji njom upravljaju isplatila višestruko veću dividendu", kao i da je 2003. podnesena kaznena prijava zbog nezakonite privatizacije.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 13:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/577bb2b4d84d6463718b458d/80

Nadbiskup Bozanić čestitao Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu

"Od srca Vam čestitam na preuzimanju službe predsjednika Vlade RH te Vama i novoj Vladi želim obilje Božjeg blagoslova u radu za dobrobit hrvatskoga naroda i svih građana naše zemlje", stoji u Bozanićevoj čestitki premijeru Plenkoviću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitke novim predsjednicima Vlade i Sabora Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, poželjevši im Božji blagoslov u radu za dobrobit Hrvatske i hrvatskog naroda, te mudro vodstvo i zauzimanje za pravo i pravednost, ne gubeći pritom iz vida čovjeka.   

Izrazio je želju da nova vlada "mudrim vođenjem unutarnje i vanjske politike gradi međusobno zajedništvo u nastojanju da vrati povjerenje građana u vladavinu prava", napomenuvši kako hrvatski narod očekuje od vlade "da bude pokretačka snaga u prevladavanju aktualne gospodarske krize te jamac obnove i razvitka zemlje".

"Neka se pri tom ne izgubi iz vida čovjek i posebna osjetljivost za obitelj, jer u njoj je temelj društvenog razvitka i demografske obnove", poručio je Bozanić Plenkoviću, te poželio da njega i njegove suradnike, "u vršenju časne i odgovorne službe predsjednika Vlade RH, u zahtjevnom i važnom razdoblju za Hrvatsku, prati Božji blagoslov te zagovor Presvete Bogorodice Marije, svetog pape Ivana Pavla II., osvjedočenog prijatelja hrvatskog naroda i blaženog Alojzija Stepinca".

Petrovu je Bozanić poželio da ga u odgovornoj službi predsjednika najvišeg hrvatskog državnog Doma prati Božji blagoslov, "da donošenjem pravednih zakona, zajedno sa zastupnicima Sabora, u ozračju parlamentarne demokracije, nastojite ostvarivati bolju perspektivu za sve građane Hrvatske".

"Pobjeda na izborima za svakog je političara poziv i obveza da se zauzima za pravo i pravednost, da radi za dobrobit svih i tako izgrađuje pravednije društvo, brinući se za dostojanstvo svake osobe i boreći se za bolje životne uvjete svih ljudi, imajući uvijek u vidu najpotrebnije. Neka Hrvatski sabor resi zajedništvo i uzajamno poštovanje te nastojanje oko usklađivanja međusobnih odnosa svih građana Hrvatske i briga za darovanu nam Domovinu, jer odgovorni smo za ono što ostavljamo budućim naraštajima", stoji u čestitki nadbiskupa zagrebačkog.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580b93e51eea8f2b758b45d8/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Turist nanio štetu spomeniku kulture velike vrijednosti

Mala Onofrijeva fontana na Stradunu oštećena je danas u poslijepodnevnim satima

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

- Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen - rekao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.

Klesarske radove ovoga malog remek djela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smještena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna su trajali su gotovo devet mjeseci.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 18:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580b8f871eea8f43758b4593/80
Foto: Jakov Prkić / CROPIX, RNK Split

Na Rivi održan šesti po redu Sajam mogućnosti

Sajam mogućnosti na Rivu je privukao brojne osnovnoškolce i njihove roditelje
U organizaciji Odjela za prevenciju PU Splitsko - dalmatinske danas je na Rivi održan Sajam mogućnosti pod motom "Zajedno možemo više". 

Policijska uprava Splitsko - dalmatinska, zajedno s Gradom Splitom, već šestu godinu organizira ovu manifestaciju na kojoj se učenici osnovnih škola mogu upoznati s radom različitih kulturno-umjetničkih, sportski i raznih drugih udruga, te na taj način odabrati zanimanje kojim će se baviti u slobodno vrijeme. 

Sunčan dan privukao je na Rivu brojne mališane koji su danas s velikim zanimanjem došli vidjeti što se sve nudi i čime se sve mogu baviti. Od nogometa, košarke, glume, plesa, pjevanja.... Za svakoga po nešto. 

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 18:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804699d1eea8f3e628b45dc/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Plenković smatra kako je glavna zadaća europskih čelnika vraćanje povjerenja u europski projekt

Kako bi vratili povjerenje i osigurali se od ovakvih populističkih napada mainstream političari idu prema onome što se u europskoj politologiji naziva renacionalizacija politike, odnosno slabljenje europskog refleksa i intenzivnija nastojanja da se pronađu rješenja koja su samo naizgled čvrsta, nacionalna, državnička, te u suprotnosti s onim što govori Europa, ističe hrvatski premijer

Najvažnija zadaća europskih čelnika je vratiti povjerenje u europski projekt i borba protiv populizma, istaknuo je u subotu premijer Andrej Plenković tijekom izlaganja na međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije. 

"Vidjeli ste izjavu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza da moramo biti jako oprezni da se temelji europskog projekta najedanput ne učine krhkima i podložnima svojevrsnom razmrvljivanju", upozorio je Plenković tijekom konferencije "Integracija ili dezintegracija Europske unije" koja se održala u Zagrebu. 

Jedan od načina borbe protiv toga jest jačanje političkog mainstreama, odnosno povjerenja u ključne upravljačke stranke diljem država članica EU-a, smatra Plenković. 

"Bit će teško othrvati se jednom snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s desna i s lijeva", upozorio je Plenković, dodavši kako se ta kultura nezadovoljstva raširila u svim državama članicama, a sad ju gledamo i svaki dan u novom sazivu Hrvatskog sabora. 

"Takva politika zahvaljujući tehnologiji i internetu ima utjecaj i pristup jednom većem krugu birača, puno brže nego što je to bilo prije više desetaka godina, a taj fenomen laganog poklanjanja povjerenja nekome tko je a priori protiv, koji smatra da su svi koji su gradili taj projekt klijentelističke, privilegirane skupine udaljene od naroda, jest jedna retorika koja uz gospodarsku, financijsku i socijalnu krizu nažalost uzima maha", rekao je Plenković. 

Kako bi vratili povjerenje i osigurali se od ovakvih populističkih napada mainstream političari idu prema onome što se u europskoj politologiji naziva renacionalizacija politike, odnosno slabljenje europskog refleksa i intenzivnija nastojanja da se pronađu rješenja koja su samo naizgled čvrsta, nacionalna, državnička, te u suprotnosti s onim što govori Europa, ističe hrvatski premijer. 

"Smatram da je zadaća svih čelnika, a to je bilo očito i jučer kad se pokušavao naći zajednički nazivnik oko Sirije, Rusije, migracijske problematike i međunarodne trgovinske politike, da se održi jedinstvo", rekao je Plenković, referirajući se na susret Europskog vijeća koji se u četvrtak i petak održao u Bruxellesu. 

Ukazao je na tri politička problema na razini EU-a koji pokazuju trenutnu krhkost zajedništva europske politike i na kojima se lomi vjerodostojnost europskog projekta. 

"Zbog nizozemskog negativnog referenduma o sporazumu o pridruživanju Ukrajine, izazvanog od strane populista, postoji mogućnost da taj sporazum nikad ne stupi na snagu", rekao je Plenković o referendumu kojim su se Nizozemci u travnju dvotrećinski usprotivili približavanju Ukrajine EU-u. 

"Nakon Majdana i odluke Janukoviča da ne ide u potpisivanje sporazuma o pridruživanju  poginulo je 10 tisuća ljudi, a sad neka mala skupina nizozemskih prosvjednika kaže da se oni ne slažu s ukrajinskim pridruživanjem, te smo mi vezani njihovom odlukom", rekao je Plenković. 

Drugi problem na koji je upozorio su pregovori o međunarodnoj politici o slobodnoj trgovini, referirajući se na odluku valonskog parlamenta da blokira potpisivanje CETA-e, trgovinskog sporazuma između Europske unije i Kanade. 

"Imamo sporazum koji je pred nama, koji je dogovoren, gdje su nađena u međunarodnom pravu dosad najbolja rješenja... a sad je i on u pitanju", rekao je Plenković.

"Koju poruku onda šaljemo kao EU? Jesmo li organizacija s kojom netko može računati u pregovorima?", upitao je.

Treće pitanje oko kojeg ne postoji konsenzus u EU-u jest odnos s Rusijom, oko kojeg se najmanje spominje glavni element koji u njemu igra presudnu ulogu, a to je da je Rusija sama izabrala biti strateški rival, a ne strateški partner EU-a, smatra premijer. Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 15:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .