Nova smrtonosna droga “Pink” širi se među djecom putem interneta

Sintetička droga, na ulici poznatija kao “Pink”, je navodno kriva za više od 50 smrti u Americi. Ovu snažnu drogu je moguće kupiti preko interneta, tvrde oni koji su je probali. Na ilegalnom tržištu je poznata kao Pink ili Pinky, i može se pronaći na kineskim internetskim stranicama, prenosi Mirror.

U znanstvenim krugovima ovaj kemijski opijat poznat je po nazivu U-47700. Nekoliko američkih država je hitno reagiralo i zabranilo uzimanje ove supstance, ali je ona još prilično nepoznata i neistražena.

Ova laboratorijska droga je navodno puno snažnija od heroina. Pink je opioid, poput heroina, čija upotreba raste u svijetu svake godine, skupa sa brojem smrti od predoziranja ili na drugi način povezanih sa heroinskom ovisnošću.  

– Ove droge u mozgu proizvode slične biokemijske procese koje se povezuju s aktivnostima u svakodnevnom životu i užitku tijekom omiljene hrane ili seksa – tvrdi autor znanstvenog članka, prenose 24sata.

Pink dolazi u raznim oblicima i može se ušmrkati, uzeti oralno ili rektalno. Drogu je napravila tvrtka Upjohn još 70-tih godina. Izvorno je zamišljen kao sintetička alternativa morfiju. 

– To što je neka droga legalna ne znači da je odobrena ili sigurna za uzimanje, to jednostavno znači da možda još nije proglašena ilegalnom – rekli su iz NHS-a (zdravstvena organizacija).

Velika Britanija je zabranila sve nove psihoaktivne droge, ali Britanci ih kupuju preko interneta. Jedan gram stoji 15 funti (oko 126 kuna). Osim u Americi, nigdje još nije prijavljen nijedan slučaj predoziranja ovom drogom.

U državi Utah, dva 13-godišnjaka su umrla od uzimanja Pinka, smatra se. Njihova smrt je još nerazjašnjena i nije službeno potvrđeno da se radi o Pinku, ali postoji osnovana sumnja.

Još su dva mladića iz Amerike, Grant Seaver i Ryan Ainsworth pronađeni mrtvi, u razmaku od nekoliko dana. Kasnije se otkrilo da ove mladiće povezuje to što su naručili drogu Pink preko interneta.

– Jako je jednostavno. Sve što im treba je internet, mobitel, 37 dolara i kreditna kartica. To je ono što je najstrašnije – rekao je Wade Carpenter, šef policije Park Cityja, u kojem su pronađeni tinejdžeri koji su se predozirali.

Više o novoj drogi pročitajte OVDJE

POSLJEDNJE DODANO: