Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5873d1071eea8f24db8b4597/80
Foto: Pixabay

Prestanite bacati hranu: Namirnice koje su sigurne za jesti i nakon isteka roka

Većina ljudi redovito gleda na poleđinu pojedinog proizvoda koji označavaju njegov rok trajanja i odmah ga bace ukoliko vide da je on istekao. No stručnjaci ističu kako nepotrebno bacamo hranu jer velik broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka

Skoro trećina proizvedene hrane na svijetu godišnje se baci - to je oko 1,3 milijarde tona. Statistike su šokirajuće, ali se ljudi često boje trovanja hranom, pa će radije baciti hranu nego riskirati, čak i kada izgleda i miriše dobro.

No, proizvodi na kojima piše 'najbolje upotrijebiti do' često se mogu jesti i piti i nakon isteka roka, koji je na njima otisnut, još neko vrijeme.

 

Sigurne namirnice

Čokolada 

I nakon otisnutog datuma možete je jesti, pogotovo onu mliječnu, a ni bijele mrlje na njoj neka vas ne ostave u strahu jer se samo radi o šećeru, koji je kristalizirao u međuvremenu. Šećer koji čokolada sadrži naime produljuje rok trajanja.

Čips

Jako je zasoljen, te ga to štiti od kvarenja i nakon isteka roka. Stoga slobodno uživajte mada možda više neće biti prhak kao onaj koji je netom otvoren. 

Tvrdi Sir

Jedite ga i nakon isteka otisnutog datuma, no samo onaj tvrdi poput cheddara i parmezana, a meke sireve nikako ne konzumirajte da ne biste pokvarili želudac. Također, svježe sireve nakon što otvorite pojedite u roku sedam dana.

Konzervirana hrana 

Sva hrana i namirnice koje ste kupili u konzervama trajati vam mogu doslovno godinama. No to isključivo na hladnom mjestu pa se pobrinite da ih stavite u ormar gdje vam je ostavica za hranu.

Alkohol 

Alkohol može da traje godinama. Čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti.

Tjestenina 

I nakon otvaranja pakiranja smijete je držati u zatvorenim posudama. No, kada ju jednom skuhate pojedite je isti dan jer je podgrijanu nije dobro jesti.

Kečap

Čuvate li kečap u hladnjaku on može zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci. Nakon isteka roka trajanja još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno, uočite li plijesan ili osjetite čudan miris nemojte ga jesti.

Kava

Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korištenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Mlijeko

Ukiseljeno mlijeko vam neće naškoditi i umjesto da ga bacite možete ga koristiti i za pravljenje kolača i palačinki.

Facebook komentari

hr Mon Jan 09 2017 20:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594d5217b9e03e45308b45d7/80
Foto: Facebook

Facebook predstavio novi alat koji će spriječiti krađu profilnih fotografija

Predstavili su dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija

Facebook i dalje ima problema s lažnim profilima na svojoj mreži te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju s Fejsa ili interneta i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba. Krađa i iskorištavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega dio žena ne želi stavljati svoje profilne fotografije jer su u strahu da će ih netko zloupotrebljavati. - prenosi zimo.hr

Zuckerberg i ekipa pronašli su rješenje i za taj problem te su predstavili dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija. 

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućit će druge korisnike ove mreže u preuzimanju, dijeljenju ili slanju profilne fotografije putem Facebookovih poruka. Ovakve zaštićene fotografije imat će plavi okvir kao obavijest da je riječ o fotografiji za koju ne želite da ju drugi skidaju i dijele putem interneta. Također, posljednja verzija Facebookove aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći "prevariti" ovu opciju i umjesto downloada fotografije, napraviti screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrijebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jest korištenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će netko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ced8fb9e03ef22e8b4635/80

Kalifornijac posjetio Disneyland 2000 dana zaredom

Disneyjevu zabavnom parku ne nedostaje posjetitelja, ni malih ni velikih, ali jedan nadmašuje sve: Amerikanac koji je posjetio Disneyland 2000 dana zaredom.

Jeff Reitz proslavio je u četvrtak tu obljetnicu upotrijebivši još jednom svoju godišnju propusnicu koja mu omogućuje dnevni posjet parku od 1. siječnja 2012.

"Kad sam ga pitao što mu se tako sviđa u parku, odgovorio je da voli predstave i sve atrakcije ali naročito voli ondje slušati glazbu. Pretpostavljam da ga to opušta", prokomentirao je John McClintock, glasnogovornik Disneylanda.

Ističe da Disney nije nikada imao tako žarkog posjetitelja parka poput Jeffa Reitza, nekadašnjeg pripadnika zračnih snaga od četrdesetak godina koji dolazi nakon radnog dana na nekoliko sati.

McClintock kaže da "njegova djevojka često dolazi s njim, ali ne uvijek". Kad bi to bio slučaj, "bila bi to stvarno luda ljubav, zar ne?", dodao je on.


Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 12:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ccf93b9e03e312f8b45fc/80

Splitske mažoretkinje na regionalnom prvenstvu Dalmacije pokupile brojna odličja

Na natjecanju su sudjelovali mažoret timovi iz Sinja, Kaštela, Splita, Solina, Orebića, Korčule, Vele luke, Blata i Segeta.
Splitske mažoretkinje na osmom regionalnom prvenstvu Dalmacije u mažoret plesu koje se održalo u Solinu u četvrtak (22.lipnja 2017.) osvojile su osam zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Samim tim rezultatom apsolutne su pobjednice regionalnog natjecanja s najviše osvojenih zlatnih medalja.  

Evo u kojim su disciplinama osvojile medalje zlatne medalje: Tradicionalni mažoret ples (8 do 10 godina), Tradicionalni mažoret ples  (12 godina), Exibition grupa (12 god.), Grupa s rekvizitima (8 do 10  godina), Solo s rekvizitima Barbara Jerončić  (8 do 10 godina), Antea Kalinić (10 do 12 godina), Duet s rekvizitima (10 do 12 godina) Ana Lovrinčević i Marijela Guć, Drugo mjesto osvojila je Ivona Petričević (12 godina), dok je brončano odličje zaslužila Grupa s rekvizitima (6 do 8 godina).

Entuzijazam i trud trenerica Marine Milinović i Bjanke Bubica Šarić se višestruko isplatio te su cure  još jednom pokazale izuzetno umijeće  baratanja štapom i promovirale Split i kulturu mažoret plesa.

Splitske mažoretkinje, s ovom generacijom uz kontinuirani rad i trud, imaju i svijetlu budućnost  na državnim te ujedno i europskim natjecanjima.



Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 10:27:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .