Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56bdb49a6f861a0a008b46c9/80
Foto: FaH

Otvoreno pismo Mira Bulja: "Grubo i bahato su prekršili Pravilnik"

Njegovo pismo donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično...

Mostov saborski zastupnik, Miro Bulj, poslao je otvoreno pismo gradonačelnici Sinja Kristini Križanac i kolegama vijećnicima.

Njegovo pismo donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično:

- U središtu Sinja, u neposrednoj blizini djećjeg vrtića i škole, operateri su postavili bazne stanice na dimnjaku bivše pekare, na udaljenosti manje od 10 m od stambenog objekta. Time su grubo i bahato prekršili članak 97 GUP-a Sinj koji navodi: 'Bazne stanice mobilne telefonije se postavljaju na udaljenosti od minimalno 50 m od postojećih građevina.' 

Prekršili su i članak br.1 Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama, jer se u njemu izrijekom propisuje kako se građevine, koje se postavljaju temeljem navedenog Pravilnika, a to uključuje i bazne stanice, ne smiju projektirati ni postavljati ako je to protivno prostorno planskoj dokumentaciji.

Na to sam dopisima upozorio ministra graditeljstva i prostornog uređenja, gospodina Predraga Štromara, glavnog državnog inspektora, gospodina Andriju Mikulića kao i predsjednika Vijeća HAKOM-a, gospodina Tonka Obuljena te zatražio njihovo postupanje.

Dobio sam jedino odgovor od gospodina Obuljena, u kojem tvrdi da je određivanje udaljenosti između antenskih prihvata i postojećih građevina u suprotnosti s uredbom Vlade o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i u suprotnosti s člankom 25 ZEK-a kojim je propisano da su jedinice lokalne i područne samouprave obavezne planirati elektroničku komunikacijsku infrastrukturu na način da se ne ograničuje razvoj elektroničke komunikacijske mreže.

Gospodinu Obuljenu skrenuo sam pozornost na drugi dio članka 25 ZEK-a, u kojem piše kako jedinice lokalne samouprave kod planiranja elektroničke konmunikacijske infrastrukture, osobito MORAJU ZADOVOLJITI ZAHTJEVE ZAŠTITE LJUDSKOG ZDRAVLJA, ZAŠTITE PROSTORA I OČUVANJA OKOLIŠA.

U GUP-u Grada Sinja uneseni su radijski koridori prema Objedinjenom Planu HAKOM-a, odnosno ucrtani 'krugovi' promjera 3 km unutar kojih se može postaviti antenski stup, čime je ispunjen uvjet ne ograničavanja razvoja elektroničke komunikacijske mreže. Propisivanjem minimalne udaljenosti od 50 m od susjednih kuća ispunjen je uvjet zadovoljavanja zaštite ljudskog zdravlja, prostora i očuvanja okoliša.

Upozorio sam gospodina Obuljena da je njegova tvrdnja kako JLS ne smiju propisivati udaljenost bazne stanice od stambenih prostora, povreda čl. 19. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te povreda članka 4. Zakona o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Ta je tvrdnja u suprotnosti s točkom br. 8.4.4 Rezolucije 1815(2011) Vjeća Europe kao i točkom br. 8. Rezolucije EU Parlamenta 2008/211(INI), koje naglašavaju kako se antenski sustavi baznih stanica ne bi smjeli postavljati samo prema interesima operatera, nego u suglasnosti s lokalnom samoupravom i lokalnom zajednicom.

U Uredbi Vlade na koju se gospodin Obuljen poziva navodi da se antenski prihvati, koji se postavljaju na postojeće građevine, ne planiraju u dokumentima prostornog uređenja, što je razumljivo i logično jer teško bi bilo unaprijed planirati krovove na koje će jednog dana doći krovni prihvati, ali u Uredbi ne piše da JLS nemaju pravo propisati kriterije za postavljanje antenskih prihvata.

Skrenuo sam pozornost gospodinu Obuljenu da je navedena Uredba iz 2012 g., a primjerice, Prostorni plan Istarske županije, u kojem je propisana sigurnosna udaljenost baznih stanica 400m od škole i vrtića, kao i GUP Zagreba, koji propisuje najmanju visinu antenskih stupova 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m, doneseni su četiri godine kasnije, 2016 g, i to uz suglasnost HAKOM-a. Da je točno tumačenje kako Uredba Vlade ukida JLS mogućnost propisivanja sigurnosne udaljenosti, operateri bi pravnim načinom ishodili ukidanje svih prostorno planskih dokumenata u kojima su propisane sigurnosne udaljenosti.

Proizvoljno, selektivno i tendenciozno tumačenje članka 25 ZEK-a i čl.5. st.9 Uredbe Vlade razumljivo je ako se radi o teleoperaterima koji se bore za svoj profit.

Neugodno me iznenadilo da isti pristup ima i predsjednik Vijeća HAKOM-a. - stoji u pismu

hr Thu Sep 12 2019 18:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Ljetno osvježenje: Niže temperature i olujna bura

Temperatura zraka niža nego jučer.
Bure će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, također mjestimice na udare jake pa i olujne. Pritom pretežno sunčano, samo u noći i ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kišu ili pokoji pljusak kojega može samo rijetko biti i na krajnjem jugu. Ondje će tijekom dana prevladavati sunčano, uz buru koja će jaka biti u prvom dijelu dana te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. More pritom malo i umjereno valovito, a najviša temperatura i dalje oko 30 stupnjeva.

U prvoj polovini novog tjedna uglavnom sunčano uz postupan porast dnevne temperature, no sa svježim jutrima, posebno u gorju. I dalje će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu još bura koja će tijekom ponedjeljka oslabjeti te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, sredinom tjedna zapadnjak i jugozapadnjak. I ondje će se, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, temperatura zraka malo sniziti, posebno na sjevernom dijelu.

Do sutra ujutro, znači, treba računati na mjestimične pljuskove s grmljavinom, moguće lokalno i kakvo nevrijeme. Na Jadranu će pritom puhati bura koja će tijekom nedjelje nerijetko biti jaka pa i olujna te će stvarati probleme u prometu, javlja HRT.
hr Sun Jul 12 2020 08:05:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .