Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb4f3f56f2ab8f3188b4570/80

Čaljkušić zatražio raspuštanje Vijeća Kotara, zagonetno najavio i kako više neće u politički boj na Spinutu

Žalosno je za stranku koja bi trebala biti predvodnik na ljevici i koja je druga po snazi u Hrvatskoj da ih ovakvi predstavljaju, rekao je Čaljkušić o Krniću.

Gradski kotar Spinut u posljednjih mjesec dana bio je najspominjanije takvo područje u gradu Splitu. Naime, učestale reakcije na liniji Krnić-Čaljkušić (Op.a. Teo Krnić iz redova SDP-a i predsjednik Vijeća Kotara, HDZ-ov Andrija Čaljkušić) izazvale su i druge reakcije nakon što je 'kap koja je prelila čašu' bilo spajanje Gajeve ulice i Puta Sv. Mande.

Sporan je, za SDP-ovce, bio detalj u kojem je iz grada napisano kako je na zahtjev Kotara naloženo to spajanje, iako su mu se protivili sumještani i iako je Čaljkušić nedvosmisleno kazao kako je takvu odluku prvi put vidio kao i svi oni koji prate medije.

Prozivke su se nastavile, a Čaljkušić je jutros najavio kako je od gradonačelnika Andre Krstulovića-Opare zatražio raspuštanje Vijeća Kotara.

- Zbog naelektrizirane atmosfere u vijeću i destrukcije oporbenih vijećnika koja traje gotovo od samog konstituiranja vijeća, a koja je dovela do toga da vijeće ne izvršava povjerene mu poslove, gradonačelniku Grada Splita Andri Krstuloviću Opari podnio sam zahtjev za raspuštanjem ovog saziva Vijeća GK Spinut, rekao je Čaljkušić te opisao svoj 'mandat'.

- Svoju ulogu u Vijeću GK Spinut od samog ulaska godine 2014. shvatio sam kao borbu za dobrobit svih stanovnika našeg kvarta. U prethodnom sazivu 2014.-2018. često sam u javnim istupima isticao složnost vijećnika svih opcija u rješavanju problema i realizaciji projekata bitnih za naš kvart. U tom periodu zajedno smo na ulici mirno prosvjedovali kako bi realizirali postavljanje semafora na raskrižju Matoševa – Nazorov prilaz. I uspjeli u tome. Izvukli smo zaboravljeni projekt dječjeg igrališta u Ulici bana Berislavića te ga oživili i uz pomoć Grada realizirali. Uspjeli smo i u ostvarenju niza manjih zahvata. Obogatili smo društveni kotarski život brojnim događanjima, od dječjih radionica, predavanja ugledne psihologinje, sportskih treninga, kreativnih radionica pisanja, tečajeva stranih jezika za djecu, radionica prevencije ovisnosti i brojnih drugih aktivnosti. Posebno smo uveseljavali djecu posjetom Djeda Božićnjaka i darovima za istu. Dvaput godišnje za blagdane darivali smo potrebite. Sve odluke bivšeg saziva donesene su jednoglasno nakon argumentiranih razgovora.

I onda se godine 2018. u novom sazivu pojavio Teo Krnić sa svojom ekipom te počinje opstrukcija od prve sjednice. Prošle godine u pet navrata sjednice nisu održane (11.6., 21.6., 16.7., 23.12. i 27.12.2019.) zbog nedostatka kvoruma i bojkota o čemu svjedoče zapisnici protokolirani Gradu Splitu. S obzirom da su izborni gubitnici, za rušenje kvoruma i bojkot rada im je bila potrebna još jedna ruka te su nažalost u tome uspijevali uz pomoć vijećnika HDZ-a koji je potpuno ignorirao upute splitskog vodstva stranke. U više od 1.5 godinu trajanja ovog saziva vijeća, komunalni, prometni ili drugi problemi našeg kvarta nisu bili u fokusu navedenih vijećnika. Posebno ih je smetalo transparentno korištenje kotarskih prostorija, željeli su eliminirati sportske klubove iz kotara, iako unutar istih treniraju djeca naših susjeda.
Žalosno je za stranku koja bi trebala biti predvodnik na ljevici i koja je druga po snazi u Hrvatskoj da ih ovakvi predstavljaju. Nažalost, svjedoci smo ovih dana da i s njihove najviše razine, kada ponestane argumenata, nastaje vrijeđanje i etiketiranje. Posebno je tužno shvaćanje Krnića i ekipe načina rada na kotarskoj razini. Ideološki ostrašćen, Teo nije mogao prihvatiti činjenicu da predsjednik Kotarskog vijeća Spinut u dva mandata zaredom dolazi iz HDZ-a, kazao je Čaljkušić te izrazio mišljenje kako su novi izbori najbolje rješenje jer s (ne)radom Tea Krnića i ekipe neće biti zakinuti građani Spinuta.

Pomalo zagonetno Andrija je najavio i kako više neće u nikakav politički boj na svom Spinutu.

- Na kraju, s obzirom da je današnjim danom moja uloga u Vijeću GK Spinut završena, zahvaljujem se vijećnicima svih političkih opcija koji su u proteklih šest godina sa mnom kvalitetno surađivali u radu za dobrobit stanovnika našeg kvarta, zaključio je HDZ-ovac.

hr Fri May 08 2020 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed9629c6f2ab855558b463a/80

Ruža Tomašić: 'Kerum se vraća jer zna da politika štiti leđa. Beroš? On će proći jer je prvi na listi!'

Ako bih se angažirala na nekoj funkciji, bilo bi to u policiji i ne bih bila “Ana s četiri pištolja” nego “Ruža s bejzbol palicom”.
Kao što je i najavila, kada je nedavno objavila da će sljedeće godine svoje mjesto u Europarlamentu prepustiti Ladislavu Ilčiću, Ruža Tomašić će sudjelovati na parlamentarnim izborima na listi Domovinskog pokreta, piše Jutarnji list.

- Da, idem u svojoj, X. izbornoj jedinici, gdje živim i gdje sam već nekoliko puta pobijedila na izborima.

Kada ste zanji put bili na izborima za Sabor, konkurenti su vam bili Damir Krstičević i Boris Lalovac. Oni sada to nisu iz raznih razloga. Što kažete na njihovo političko djelovanje s ovim odmakom?

- O Lalovcu ne mogu reći ništa jer nisam pratila njegov put. Mislim da je Damir Krstičević dao najbolje od sebe jer je vojska stvarno bila u rasulu kad ju je preuzeo. I četiri su godine premalo da se napravi nešto kvalitetno.

Prema svemu sudeći, sada bi ga na vrhu HDZ-ove liste mogao zamijeniti ministar zdravstva Vili Beroš. Kako procjenjujete njegovu konkurenciju?

- On će proći samo zato što je prvi na listi, a koliko će dobiti preferencijalnih glasova, drugi je par rukava.

Dobro ste to dijagnosticirali. Na čelu liste SDP-a najavljuje se Arsen Bauk, koji je kao bivši ministar uprave očistio oko 700.000 fiktivnih birača.

- Mislim da mi nismo konkurencija - ja imam svoje birače, on svoje. Jedno je sjediti u Saboru i puno pričati kao opozicija, a drugo biti u Europarlamentu i također puno pričati iz opozicije, ali i nešto napraviti. Slažem se s tim da je dobar potez čišćenje popisa birača, ali ako je već očistio liste u Imotskom i Metkoviću, to je trebao i u Vukovaru te nekim drugim mjestima za koja znamo da je po 50 ljudi na jednoj adresi. Ako već hoćeš nešto, budi vjerodostojan i napravi to u cijeloj Hrvatskoj. Vremena je imao, mogućnosti je imao, ali pitanje je kakav mu je bio motiv.

Što kažete na izglede Mosta, čiju listu nosi Božo Petrov?

- Mostovcima zamjeram što se nisu, kada su išli s HDZ-om u koaliciju, dogovorili kako će ići i po kojim uvjetima. A ne oba puta ići pa onda, ako ne ide, reći mi odustajemo. Svi mi idemo u politiku s ciljem da dođemo na vlast, a kako će se to dogoditi, dogovara se prije nego što zasjednete na vlast. Da ne bi ispalo kako smo konkurencija na listi, poznajem politički put Bože Petrova, ali nije mi baš osobito ostao upečatljiv.

No, Most je mogao biti u koaliciji s Domovinskim pokretom. Gdje je zapelo?

- Da, bilo bi dobro da smo išli zajedno, no koliko ja čujem, iz Mosta su tražili previše mandata, ali na račun stare slave se ne može živjeti. To nije to. Da je to proslavljena stranka, bila bi nam čast da budemo s njom, ali znamo da nije i, evo, sada se pomalo raspada.

Iznenađenje je i Kerumova najava kandidature. Kako vidite njegove izglede?

- Ha, mislim da je on shvatio da se ono što radi ne može raditi bez politike, a da mu politika ne štiti leđa.

Nešto slično kao Bandić?

- Mislim da neće puno dobiti, da su birači shvatili da su njegovi žetončići na klimavim nogama bili presudni u održavanju ove vlasti i izgubili su vjerodostojnost.

Kakve su vaše ambicije?

- Ako mi birači povjere toliko puno glasova da vjeruju u mene, možda se i angažiram na nekoj funkciji.

Ako dođe do pregovora, za koju ste funkciju zainteresirani?

- Znate i sami da je moja ljubav uvijek bila i ostala policija.

Dakle, ‘Ana s četiri pištolja’?

- Ne, neka bude ‘Ruža s bejzbol-palicom’.

hr Thu Jun 04 2020 23:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ee26f2ab83b578b4569/80

Novi pomak političke scene: Osnovana mladež splitskog HSP-a, Jakov Pavić novi predsjednik

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.
Splitska politička scena danas je dobila još jedan pomak. Naime, osnovana je mladež HSP-a podružnice Split. Na izbornoj skupšitni uz predstavnike splitske mladeži nazočili su gosti iz Trilja, Podstrane i Kaštela.

Među mladeži su bili i Željan Jurlin, predsjednik županijskog vijeća HSP-a, Mario Popović, predsjednik nadzornog odbora HSP-a i tajnik županijskog vijeća HSP-a, te Hrvoje Marušić potpredsjednik HSP-a i predsjednik HSP-a Split. 

U predsjedništvo mladeži HSP-a Split predsjednik je Jakov Pavić, a dopredsjednici Karlo Čondić i Tino Dodoja. Novoizabrani tajnik je Hrvoje Strižić, a rizničar je Ante Šolić.

U Nadzorni odbor izabrani su Jeroslav Glavaš, Luka Ogrebić i Marin Sičić.

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.


hr Thu Jun 04 2020 22:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55f6cb0968ae080d008b5d4d/80

Malo mi za sriću triba: 38-godišnja Splićanka bori se s teškom bolešću, treba našu pomoć

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Veliko srce brojni Splićani i Hrvati pokažu baš prema najpotrebnijima. Mnoštvo puta ispitana teza dobit će još jednu novu dimenziju jer pomoć u borbi s teškom bolešću treba i 38-godišnjoj Splićanki Ivani Filipović-Grčić kojoj su životne navike postale u uskoj vezi s melanomom.

Iako je mlada logopedica sanirala tumor, on se vratio, a liječenje u Hrvatskoj nije bilo uspješno pa se za rješenje problema trebalo krenuti prema Izraelu. Daleka zemlja iziskuje i velike troškove koji su se popeli do 200 tisuća eura.

- Dragi svi, i u najtežim danima života, ona je još uvijek hrabra, snažna, vedra, ona je puna života, ona ne odustaje. Želi novu priliku za ozdravljenje, želi biti uz svoju obitelj, želi gledati svoju kćerkicu kako odrasta, želi biti uz svoje učenike koji trebaju njenu pomoć. Nažalost, naša Ivana se već dulje vrijeme bori s melanomom i iscrpila je dostupne metode u Hrvatskoj koje nisu bile uspješne, napisali su Ivanini prijatelji.

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Ivana treba našu pomoć, a svaka donacija je dobrodošla. Objavljujemo i podatke za uplatu.

- Ivana Filipović-Grčić, Makarska ulica 15 (21000 Split)
IBAN HR4223400093101027102 (PBZ)
Svrha uplate: Donacija

hr Thu Jun 04 2020 22:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ba46f2ab85f568b45ca/80

Za deset mjeseci odgađa se i Croatia Boat Show

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.
Partijaneri i mladi gosti iz svih dijelova svijeta na Ultra Music Festival u Splitu i drugim mjestima u Dalmaciji morat će pričekati do iduće godine, a iako je najavljeno kako će se Croatia Boat Show održati nove su informacije odgodile i ovaj događaj.

Na zahtjev izlagača, ovogodišnje 22. izdanje ovog renomiranog sajma odgađa se za deset mjeseci. Podsjetimo, Croatia Boat Show trebao se održati od 21. do 27. lipnja na splitskoj Zapadnoj obali.

- Nakon što su popustile mjere privatni vlasnici plovila žele isplovili i koristiti svoje brodove koje su čekali većini više od planiranog. Također, vlasnici charter firmi trenutačno nisu u poziciji u kojoj mogu odbiti ijedni najam zbog izlaganja na sajmu.
Kod određivanja novog termina uzeli smo u obzir početak sezone koja nije bila izgledna u ton trenutku, no situacija se rapidno promijenila. Iako nam kratkoročne ne ide u prilog, iskreno smo sretni zbog izuzetno povoljne situacije u nautici koja će biti 'kraljica' sezone 2020. godine,
kazali su organizatori.

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.


hr Thu Jun 04 2020 22:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .