Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc233bf0e49380c008b4678/80
Foto: Dreamstime

U šest mjeseci možete tražiti povrat novca ili novi proizvod

U prvih šest mjeseci od kupnje kupac može birati želi li da se pokvareni proizvod popravlja, da mu daju novi ili da mu vrate novac

Prije četiri mjeseca kupio sam perilicu rublja i ne radi kako treba. U prodavaonici su mi rekli da je odvezem na servis. Kakva su moja prava, pitao je čitatelj.

- Često trgovci šalju kupce da sami rješavaju problem sa servisom, no to ne smiju raditi. Trgovci su dužni o svom trošku odvesti proizvod na servis i vratiti ga, no zakon ne definira je li to iz kupčeva stana ili iz prodavaonice - pojasnila je Dunja Mak, pravnica iz osječkog savjetovališta za potrošače.

Međutim, ako se dogovara dolazak servisera u dom, bolje je to učiniti sam nego preko posrednika, trgovca.

(Ne)razuman rok 

- Kupac uvijek mora dopustiti serviseru da pregleda uređaj. Kad utvrde kvar, ako je proizvod kupljen prije manje od šest mjeseci, kupac može birati želi li popravak ili zamjenu - dodala je Dunja Mak.

No ako je od kupnje prošlo više od šest mjeseci, ali ne više od dvije godine, mora najprije pristati na popravak.

- Tek ako proizvod u servisu ne mogu popraviti, kupac može tražiti novi. Ako takvog više nema u prodaji, može tražiti povrat novca jer nije dužan pristati na nešto drugo ako to ne želi - savjetuje Dunja Mak.

Proizvod koji je na servisu treba popraviti u razumnom roku, a mnogi trgovci smatraju da je to 45 dana.

- Zakon nije propisao koji je razuman rok za popravak. Smatram da je rok od 45 dana, kojeg se mnogi trgovci i servisi drže, predug. Uređaj bi trebali popraviti za tri tjedna ili najviše mjesec dana, no ovisi to o vrsti proizvoda i kvaru - rekla je savjetnica Mak.

Uvijek napismeno 

Dodala je da bi i kupci trebali biti obzirni jer se u savjetovalište dođu žaliti ako nešto nije popravljeno već za tri-četiri dana.

Pri kupnji proizvoda na internetu rokovi počinju teći od dana primitka proizvoda. Slično je i pri sklapanju ugovora na daljinu, odnosno telefonski ili mailom, kad rok počinje teći od dana primitka obavijesti o tom ugovoru, koja stiže poštom na kućnu adresu. U roku od 14 dana može se bez navođenja razloga otkazati ugovor ili vratiti proizvod.

- Pri raskidu ugovora, odnosno povratu proizvoda, uvijek se trgovcu treba obratiti pismeno. Dobro je poslati pismo preporučeno s povratnicom kako biste imali dokaz da ste to poslali, no u tom slučaju kupac nema dokaz što je poslao. Zato je bolje slati elektroničkom poštom na kojoj se navodi što je i kad poslano - upozorava Dunja Mak.

Dodala je da pri slanju otkaza ugovora elektroničkim putem treba biti oprezan šalje li se preko obrasca na internetskoj stranici trgovca.

- Pojedine tvrtke na svojim internetskim stranicama imaju kontakt-obrasce. Ako se pritužba šalje preko njih, kupac obično nema potvrdu da je nešto poslao.

Roba s greškom 

No na nekima se može tražiti da potvrdu o slanju pošalju na vaš e-mail - kaže Dunja Mak.

Zato je, ponavlja, “obična” elektronička pošta najbolji izbor.

Savjetovalištu u Osijeku najviše potrošača žali se na materijalne nedostatke proizvoda. Za kupljeni proizvod trgovac po zakonu odgovora dvije godine od dana kupnje, bez obzira na to što je službeno jamstvo možda kraće. Može, naravno, dati i jamstvo dulje od dvije godine, ali onda su i za to sve vrijeme dužni osigurati servis i dijelove. Jamstvo vrijedi i za proizvode kupljene na akciji, pa i one s greškom. Potonji moraju biti odvojeni u prodavaonici i na njima treba pisati koju grešku imaju. Kasnije se kupac može žaliti na sve osim na grešku koja je pri kupnji bila naznačena, piše 24sata.hr

hr Sat Oct 13 2018 20:05:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

Predsjednica se oglasila vezano uz preglede: 'Imam genetske predispozicije za karcinom'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u Turskoj, a novinarima je tamo objasnila zašto je bila na pregledu u privatnoj poliklinici.

"Imam genetske predispozicije, nažalost. Od četvero mojih baka i djedova, troje je umrlo od karcinoma. Ja svake godine radim magnetsku rezonanciju dojki i unutarnjih organa'', rekla je novinarima.

Potvrdila je i da je u siječnju bila na infuzijama u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Rekla je da je imala virozu, a morala je ići na put.

Podsjetimo, Večernji list je objavio da je Kolinda Grabar-Kitarović u siječnju više puta bila na infuziji u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, a prošlog je petka bila i na pregledu u jednoj privatnoj klinici pored Zagreba, navodno na mamografiji. Radi se o poliklinici Radiochirurgia Zagreb, koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma. A kako su objavili iz poliklinike, ona je bila i posebna gošća božićnog domjenka u prosincu 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Istanbulu na konferenciji Svjetska mreža poslovnih anđela 2019. Tom se prilikom obratila sudionicima konferencije.

"Moja najvažnija poruka vama jest da je Hrvatska otvorena za posao. Na vama je da iskoristite poslovne prilike i projekte koje nudimo. Na nama je, pak, osiguramo kompetitivnu poslovnu klimu. Budite sigurni da Hrvatska radi sve kako bi poboljšala poslovnu klimu", poručila je Grabar-Kitarović. Predsjednica je nakon obraćanja u razgovoru s novinarima istaknula da je investitorima posebno istaknula koliko talentiranih ljudi Hrvatska ima.

"Međutim, ideja sama po sebi bez novaca i bez potpore ostaje, nažalost, samo ideja. Zato sam pozvala anđele investitore da pomognu takvim mladim ljudima. Posebno mladima jer vidimo da ove nove tvrtke koje se osnivaju u Hrvatskoj najbrže postižu rezultate", poručila je Grabar-Kitarović, piše Index.hr

hr Mon Feb 18 2019 11:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a83c60e4938adb28b456a/80
Foto: Screenshot: Facebook @Natasa Krstulovic

VIDEO Uznemirujući sadržaj: Netko ponovno truje pse po splitskom Marjanu: 'Mogu samo gledati i plakati'

Nataša Krstulović objavila je na svom Facebook profilu potresnu poruku s videom kao upozorenje vlasnicima pasa koji svoje ljubimce šeću splitskim Marjanom
'Mogu samo gledati i plakati'

Na svom profilu uz video sadržaj Nataša je objavila i emotivnu poruku:

"Cjelonocna borba. Ovako izgleda kad je u predahu izmedju napada. 4 napada u 4 sata u trajanju od po pola sata. A onda je ovo predah. Onaj tko je bacio otrov/poljoprivredni insekcitid je znao sto radi i koje su posljedice. 5 sati ujutro i ja samo mogu gledati, maziti, govoriti da je volim i plakati."
hr Mon Feb 18 2019 11:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a7e280e493807b28b45a2/80

Uskoro će Riva postati rasplesani karneval: Bliži se otvorenje 'Spli'skog krnjevala', evo što vas čeka

Na Rivi će u subotu 23.2.2019. u 12 sati početi Spli'ski krnjeval, a organizatori poručuju da će u slučaju lošeg vremena manifestacija biti prebačena na sljedeći dan
Spli'ski Krnjeval 2019 započinje krnjevalskim vjenčanjem tajnog ljubavnog para – meštara ovogodišnjeg ljubavnog krnjevala koje će publika tek otkriti. Za ljubavni par odabiru se najistaknutiji mladić i djevojka koji su na neki specifičan način obilježili proteklu godinu. Nakon Nives Ivanković, Pjerina i Valentine, Ave i Pernara, te Ante Cash i Missice Martine Mitar, u subotu će se otkriti ovogodišnji par koji će se vjenčati na Pjaci.

Kao svadbeni dar dobivaju ključ Grada Splita te zadatak da u slijedećih deset dana očiste Split od svih problema.

Ako vam se ne da maškarati, možete doći i u šarenom, tvrde organizatori,

- Samo nek je veselo, jer ovo je jedan rasplesani zaljubljeni krnjeval - poručuju.

Prije vjenčanja, u 12h kreće veliki Zumba fitness party na rivi u kojem mogu sudjelovati baš svi.

Sudjeluju instruktori i plesači Centra plesa i svih udruga i plesnih klubova koji surađuju u Spli'skom krnjevalu te gostujući i domaći Zumba fitness instruktori:

Enmanuel Felix De Los Santos Bello
Meri Tičić Santos
Polina Mytko
Alma Mimica
Jasna Vidović
Ivana Ramadža
Stella Zaboš

Poslije krnjevalskog vjenčanja, nova maškarana gradska uprava podiže zastavu na Pjaci te kreće u obilazak Krnjevalske izložbe u Etnografskom muzeju.

PROGRAM OTVORENJA

12 sati
Zumba Love Carnival na rivi

13 sati
Krnjevalsko vjenčanje i Predaja ključa grada

13.30 sati 
Podizanje zastave na Pjaci
Proglas
Obilazak Krnjevalske izložbe u Etnografskom muzeju
hr Mon Feb 18 2019 10:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a7a220e4938b1b08b4605/80
Foto: bikarac.hr

Noćas planulo odlagalište smeća na Bikarcu

Požar na odlagalištu otpada Bikarac planuo je noćas nešto prije 1 sat, a na terenu je 5 vatrogasaca s 2 vozila koji sve drže pod nadzorom, doznajemo u Županijskom centru 112.

- Riječ je o definiranom prostoru, odnosno deponiju smeća i vatrogasci sve drže pod kontrolom i natapaju taj prostor – kazali su u Županijskom centru 112.

Na terenu je 5 vatrogasaca s 2 vozila, javlja Šibenik.in

hr Mon Feb 18 2019 10:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .