Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e8e4cfb47398a50a8b45d0/80
Foto: Screenshot YouTube

"Tko pjeva zlo ne misli": 10 važnih lekcija koje smo naučili iz kultnog filma

"Tko pjeva zlo ne misli" film je kojeg bismo mogli gledati iznova i iznova. Ne samo zato jer je apsolutno genijalan, urnebesno zabavan, čisto remek-djelo kakvog nema svijet, već i zato jer iz njega možemo dosta toga naučiti. Kao što su, recimo, pravila lijepog ponašanja kada odlazimo u goste i kada primamo goste
Iako je običaj odlaska u goste u današnje vrijeme pomalo iščeznuo, u doba Božića i Nove godine opet mu se rado vraćamo te češće odlazimo u goste i primamo goste u svome domu. Ugošćavanje podrazumijeva i određena pravila lijepog ponašanja, odnosno bontona koji datiraju još iz davnih vremena, a kojih bismo se i danas trebali pridržavati. 
Kako bismo se podsjetili koja su to svevremenska pravila bontona, (ponovno) smo pogledali kultni hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli", zavirili u dom legendarne obitelji Šafranek i pronašli 10 zlata vrijednih lekcija koje nas uče kako se trebamo ponašati kada idemo u goste i kada primamo goste, prenosi portal zadovoljna.hr.

1. Kada se ide u goste, domaćici se donosi cvijeće
Gospodin Fulir na prvi pogled šarmirao je Anu Šafranek svojom elegancijom i kavalirskim manirama. Da to nije bilo samo glumljenje, Fulir je pokazao kada je milostivi Šafranek došao u goste i donio joj buket cvijeća(doduše, Fuliru je buket prekrasnog cvijeća poslužio i kao sredstvo zavođenja, ali to je jedna druga priča...).

2. Domaćici je lijepo udijeliti kompliment za jelo koje je pripremila

Kada je idući put posjetio Šafranekove, gospodin Fulir rekao je da nije došao jesti, ali ipak nije mogao odoljeti šaranu kojeg je pripremila gospođa Šafranek. A nakon što je očistio i zadnju koščicu, pohvalio je domaćicu da joj je šaran ispao fantastično. 


3. Domaćica svoje goste dočekuje lijepo sređena 
Ana Šafranek oličenje je prave dame koja u svakom trenutku pazi na svoj izgled te je i kod kuće besprijekorno sređena jer nikada se ne zna tko bi mogao navratiti... Tako da je i za svoje goste uvijek bila lijepo odjevena, baš kao što i priliči jednoj pravoj domaćici. Naravno da se u današnje vrijeme ne očekuje da žene budu uvijek sređene, ali kada nam dolaze goste nije naodmet odjenuti haljinu i imati uređenu frizuru. 

4. Nije pristojno domaćici prigovarati zbog jela

Mina, teta malog Perice, gotovo da više i nije bila gost u domu svoje sestre Ane već dio inventara, ali ipak se nekada ponašala previše slobodno i nepristojno. Primjerice, kada je sestri prigovarala da joj ručak nije dobar (i zamjerala joj što je skuhala grašak, a zna da ga ona ne voli), a gotovo svaki dan je dolazila besplatno ručati kod njih. U svakom slučaju, kritizirati jelo koje je domaćica pripremila nije lijepo.

5. Gosta nije lijepo vrijeđati

Srdačnost Franje Šafraneka za svaku je pohvalu, ali ljubav prema gemištu baš i nije. A kada bi previše popio, gospodin Šafranek znao je biti prilično neugodan kao što smo mogli vidjeti iz njegova ophođenja prema Fuliru. Franjo tada nije pazio na rječnik pa je svoga gosta počeo provocirati i vrijeđati rekavši mu da nema pojma i da zna pjevati ko stara cipela. A takve riječi nikako ne spadaju u pravila bontona.

 
6. Nije pristojno da djeca prisluškuju razgovore odraslih
Kada je Fulir milostivi Ani donio fotografije, rekao je Perici da izađe na balkon i nešto mu nacrta – i sasvim je u redu poslati dijete u drugu prostoriju kako ne bi smetalo odraslima (doduše, Fulir je Pericu na balkon poslao kako bi u miru mogao zavoditi njegovu mamu, ali to je jedna druga priča...). Također, Ana je svoga sina upozorila da idući put ne prisluškuje dok odrasli razgovaraju jer ga se takvi razgovori ne tiču – i bila je u pravu.

7. Nije pristojno da gost zavodi domaćicu dok je njen suprug kod kuće
Domaćicu nije primjereno zavoditi ni kada njen suprug nije kod kuće, a još manje kada je. Fulir je po tome pitanju potpuno zaboravio na sva pravila bontona jer šarmantna ljepotica Ana toliko ga je opčinila da nije birao ni mjesto ni vrijeme da se baci na nju.

8. U gostima se izbjegavaju razgovori o politici
Franjo Šafranek s Fulirom se obožavao raspravljati o Mandžuriji i Abesiniji i političkoj situaciji koja vlada u dalekoj Aziji i Africi, ali takve rasprave završavale su s povišenim tonovima i napetošću u zraku. Zato, želite li izbjeći svađu i neugodne situacije, razgovore o politici ne vodite. 

9. Kada dođu gosti, nije pristojno otići u gostionicu
Kada je Mina došla na ručak, njen šogor Franjo usred jela se digao od stola i otišao prek k Žnidaršiću. Nije se Mina zbog toga naljutila jer je bila okupirana finim komadom mesa u rukama, ali iznenadno dizanje od stola i odlazak u gostionicu sigurno nije nešto što se radi kada imamo goste u kući.

10. U gostima je uvijek lijepo – zapjevati 
Što će u trenu, kada nam dođu gosti, podići atmosferu i pokrenuti veselje? Naravno – pjesma! Zato, zapjevajte iz srca sa svojim gostima jer – tko pjeva zlo ne misli.

Facebook komentari

hr Sun Apr 09 2017 08:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56be25f56f861ac9068b464e/80
Foto: Ilustracija Zdravlje prirode

Konačno srušen mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju

Znanstvene studije u kojima se proučavao učinak konzumiranja hrane bogate masnoćama i masnim kiselinama na naš organizam srušile su česti mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju
Pedijatar i profesor medicine Aaron Carroll u svojoj knjizi "The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully" navodi vrlo korisne informacije, piše zadovoljna.hr.

Postoji jedna stvar koju znamo o namirnicama bogatima masnoćama i masnim kiselinama. Njihovo konzumiranje ne uzrokuje dobitak kilograma. Baš suprotno, zapravo može pomoći pri gubljenju nekoliko kilograma, navodi Carroll.

To znači da bi se namirnice poput avokada, lososa i orašastih plodova svakako trebale naći u našoj prehrani. Također, one osobe koje konzumiraju hranu bogatu masnoćama i masnim kiselinama te hranu čiji je udio rafiniranih ugljikohidrata vrlo nizak često znaju izgubiti kilograme te poboljšati zdravstveno stanje.

Tijelu su potrebne masnoće i masne kiseline kako bi ono zdravo funkcioniralo. Jer kada ne jedemo namirnice iz te prehrambene skupine, umjesto njih onda konzumiramo rafinirane ugljikohidrate i šećer, koji se često povezuju s debljanjem i pretilošću.

Naravno, bitno je znati da nisu sve masnoće jednako dobre za nas te da bismo ih trebali najviše uzimati iz namirnica kao što su avokado, riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.



Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 19:59:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e82eb9e03e88058b460b/80

Deset genijalnih načina da čistite manje, a jednako je efikasno

Postoje načini da čišćenje postane lakše i brže te da vam ne oduzima toliko vremena. Male promjene mogu vam značajno olakšati svakodnevni život...
1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem ulijte decilitar votke i našpricajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ishlapi i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova, pišu 24 sata.

2. Plastične igračke i kockice

Perilica za pranje suđa može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod suđe. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirnate), ali i tvrde dječje igračke poput kockica za slaganje. 

Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje namakanje u sapunu i kipućoj vodi, ribanje i špricanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti one za osjetljivo donje rublje koja se može svugdje kupiti) te operite i osušite u perilici. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete napraviti sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije. 

3. Umjesto ribanja mikrovalne pećnice...

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrovalnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite grijati na 3 minute i neka još ostane stajati barem 5 minuta u mikrovalnoj. Mikrovalnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati, piše 
Daily Mail.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suhom krpom. S rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih kutaka koje često ljudi previde.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u naljepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječje sobe u dnevnu ili u kuhinju.
Umjesto vode i sapuna, s kojima ćete tijekom ribanja naljepnice napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrijte naljepnicu. Grijte oko jedne minute. Zahvaljujući toplom ljepilu ćete bez problema skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator na stropu se čini kao dobra ideja tijekom ljetnih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu. 
Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini.
Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerojatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite vrećice u kojima ćete reciklažu odnijeti, kupite malo veće vreće za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu. 

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primijetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu rublja (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12db2fb9e03e9b058b45ea/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom. Tjesteninu čak ne morate kuhati u posebnom loncu. - prenosi punkufer.hr

Sastojci za 4-6 osoba: 
3 pileća prsa 
600 ml pilećeg temeljca 
600 ml vrhnja za kuhanje 
200 grama nekuhane tjestenine penne
220 grama naribanog sira parmezana
230 grama sira mozzarela
4 češnja češnjaka
sol i papar po želji 
1 žlica maslinovog ulja 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispržite pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice jednake veličine. Posolite i popaprite. 

2. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte dok piletina ne potamni. 

3. U lonac ulijte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje i sušenu tjesteninu i pustite da sve zajedno zavrije. 

4. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha još 15 do 20 minuta. 

5. Maknite lonac s vatre i u njega umiješajte 165 grama naribanog parmezana. 

6. U duboku posudu za pečenje koju ste prethodno namastili ulijte polovicu smjese od tjestenine. Preko vrha tjestenine stavite 115 grama sira mozzarelle, koju ćete zatim prekriti s ostatkom tjestenine.

7. Preko vrha tjestenine stavite preostali parmezan i mozzarellu. 

8. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12cb1fb9e03e88058b45ed/80
Foto: Screenshot / Facebook

Dubrovački planinar na brdu iznad Mokošice naletio na medvjeda!

Lazar Badanjac je u nedjelju tijekom rutinskog treninga na brdu poviše Mokošice ugledao medvjeda
Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Da je Mladen Delić živ rekao bi “ljudi moji jeli to moguće!”.

Ima 10 godina tumaram po najvećim zabitima Crne Gore, Bosne, Velebita i oduvijek sam ga htio vidjeti, u prirodnom okruženju. Danas prilikom rutinskog treninga gdje sam po grebenu brda poviše Mokošice (Oštra glavica 616m), ganjao svoje FKT sam naletio na - Medvjeda! I to sam ga iznenadio s leđa na nekih 15m zračne linije. On je od straha riknuo, a ja problijedio. Pravi medvjed, veličine prosječnog čovjeka, guste smeđe dlake, đizzs još uvijek ne mogu vjerovati!

Na videu se ne vidi medvjed, dok sam se snašao blago je pobjegao, ali se vidi moje blijedo lice. Kasnije kad sam došao sebi probudila se u meni ljudska kurioština pa sam ga pokušao naći ili barem vidjeti iz daleka, ali je očito pobjegao ili se sakrio u kakvu duplju. - napisao je na svom Facebook profilu.


Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .