Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5396c9611799422c6bdd750f/80

Zbog nožem zadobivenih ozljeda muškarac hitno prevezen službenim plovilom iz Jelse u Split

Iz Hitne medicinske pomoći Jelsa jutros u 9.45 sati zatražen medicinski prijevoz pacijenta iz Jelse u Split.

Odmah po dojavi, u Jelsu su upućeni policijski službenici Postaje pomorske policije Split, službenim plovilom „Josip Jović“, koji su oko 11 sati u Starom Gradu preuzeli 35-godišnjeg pacijenta i liječničko osoblje. Po dolasku u Split, pacijent je kolima HMP prevezen u bolnicu.

Prethodno, oko 9.15 sati Policijska postaja Hvar je zaprimila dojavu da je liječnička pomoć pružena ozlijeđenom 35-godišnjaku. 

Prema do sada prikupljenim informacijama, osoba se jutros ozlijedila u obiteljskoj kući, prilikom pada na nož.

hr Sun Dec 22 2019 13:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2eafc129111c76178b45a5/80

Kujundžićev oproštaj: Isprika javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, ali nema skrivenih imovina

Nakon razrješenja dužnosti, oglasio se Milan Kujundžić čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH nakon 39 mjeseci na čelu Ministarstva zdravstva.
Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. 'Povod' za napad je moja imovinska kartica.

Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam, jedino nisam precizno naveo broj kvadrata.

Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane.

Sve neistine sam zajedno sa svojim odvjetnikom jučer demantirao na tiskovnoj konferenciji. Isto tako je danas moj odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZ-a detaljno očitovanje o svim nekretninama i zakonitom njihovu stjecanju.

Naravno, isto će biti upućeno i na Povjerenstvo za sukob interesa.

U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH i vraćam se na svoje mjesto u Sabor koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu.

Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost.

Uz brojne poteškoće tijekom 39 mjeseci mandata ove Vlade i mog mjesta na čelu MZ donijeli smo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko 2 milijarde Kuna, opremajući brojne bolnice u RH, dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18 %, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima, osim u Zagrebu ustrojili smo mrežu intervencijske radiologije za pacijente s moždanim udarom u Splitu, Osijeku i Rijeci, uredili kalendar naručivanja, povećali izvršenost postupaka godišnje za 10-20 %, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, napravili Nacionalni robotski centar, naglašeno povećali fond skupih lijekova, iznimno brzo uvodili inovativne lijekove i metode liječenja, otvorili Dnevnu bolnicu u Zagvozdu i započeli u Metkoviću, napravili nacionalni program protiv raka te prvi u svijetu počeli program za rano otkrivanje raka pluća, gdje su sada oči svih članica EU uprte u Hrvatsku.

Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana.
Posebice sam ponosan što sam progovorio te zajedno s Vladom i gradom Zagrebom učinio prve korake u izgradnji Nacionalne dječje i sveučilišne bolnice u Blatu.

Još jednom se ispričavam javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, u kojoj niti jedna imovina nije skrivena, već poradi moje nesmotrenosti su napravljene formalne nomotehničke grješke.

Ovu prigodu koristim zahvaliti svim svojim suradnicima u Ministarstvu zdravstva, Premijeru i cijeloj Vladi!
Također, zahvaljujem i predstavnicima medija koji su u proteklom razdoblju pratili rad Ministarstva zdravstva.

Onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želim sreću i uspjeh u radu!

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić"

hr Tue Jan 28 2020 16:38:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59620d60b9e03e36368b4640/80
Foto: cnn.com

Gradonačelnik čestitao Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je čestitku Goranu Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih.
- Poštovani Gorane,

iskrene čestitke povodom prijema u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u američkom Newportu. Ovo je fantastično priznanje za bogatu tenisku karijeru započetu na legendarnim teniskim terenima na splitskim Firulama, koja je doživjela svoj vrhunac epskom titulom u Wimbledonu 2001. godine. Upravo je taj događaj, kao i cijela Vaša karijera, potaknuo veliki broj djece i mladih da se uključe u ovaj sport.

Ovim priznanjem, kojim ste postali prvi hrvatski tenisač u Kući slavnih, na briljantan ste način zaokružili veliku karijeru! Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu u tenisu i da nastavite predstavljati naš grad i Republiku Hrvatsku na originalan način kako samo Vi znate.“ 
objavio je gradonačelnik Opara.
hr Tue Jan 28 2020 16:22:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Pozitivan demografski rast - sedam milijuna kuna za novorođenčad u 2019.

Grad Split prošle je godine splitskim obiteljima isplatio sedam milijuna kuna naknada za novorođenčad! U 2019. godini 1.440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je 47 više u odnosu na 2018. godinu.

Podsjetimo, u 2018. godina također je zabilježeno povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu, u kojoj se na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare povećao iznos naknade za drugo i treće dijete te svako sljedeće novorođeno. 

Naknada za drugo novorođenče u obitelji tada je povećana s 3.000,00 kuna na 4.000,00 kuna, a naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina.

Nadamo se kako će se pozitivan demografski rast nastaviti i u ovoj godini te da ćemo se u ovo vrijeme 2021. godine ponovno moći pohvaliti lijepim brojkama.


hr Tue Jan 28 2020 16:18:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e304fca29111c12198b45ff/80

Poznat Kujundžićev nasljednik: Vili Beroš novi ministar zdravstva

Vili Beroš dosadašnji je pomoćnik ministra zdravstva, a u Ministarstvo je došao kao neurokirurg iz KBC-a Sestre milosrdnice.
Kako se neslužbeno doznaje iz Vladinig izvora, prof. dr. sc. Vili Beroš novi je ministar zdravstva. 

Beroš je rođen 13. prosinca 1964. godine u Splitu, a osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na otoku Hvaru. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1989. godine s prosječnom ocjenom 4,83. Još kao student bavio se znanstveno-istraživačkim radom i objavio nekoliko radova. Specijalistički ispit položio je odličnom ocjenom te od tada radi kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“.

Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. Na istom fakultetu u lipnju 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju “Promjene tumor supresorskog gena APC u tumorima središnjeg živčanog sustava”.

Izabran je kao izvanredni profesor u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom edukacije objavio je u domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim publikacijama veći broj članaka te je sudjelovao u radu niza domaćih i međunarodnih kongresa i tečajeva iz neurokirurgije i područja bliskim neurokirurgiji (neurologija, fizijatrija, kirurgija). 

2011. godine odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stekao je naziv primarijus. Aktivno je uključen u rad Referentnog centra za cerebrovaskularne bolesti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Dopredsjednik je Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju.

U ovom trenutku pročelnik je Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. 

Član je Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurokirurškog društva, Hrvatskog vertebrološkog društva, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje, Europskog neurokirurškog društva (EANS) i Svjetskog neurokirurškog društva (WANS). 

Stalni je sudski vještak iz područja medicine - neurokirurgije.
hr Tue Jan 28 2020 16:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .