Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5774e1d3d84d64ac558b45a5/80

Obdukcija potvrdila: Dječak iz Bregane umro od salmonele

Ovaj slučaj nesretne obitelji izazvao je paniku među stanovništvom, kod mnogih se pojavila bojazan od zaraze salmonelom te se pitaju koliko je ona opasna

Uzrok smrti petogodišnjeg dječaka Mirka je zaraza uzrokovana Salmonellom enteritidis, potvrdio je Indexu pouzdani izvor upoznat sa slučajem. Više od mjesec dana nakon dječakove smrti konačno je otkriveno zašto je umro dječak iz Bregane.

Odvjetnica obitelji Dijana Kladar kazala je večeras kako ona ništa službeno nije dobila te da ako je zaista tako da će razgovarati s obitelji te odlučiti što dalje. 

- Zajedno ćemo odlučiti koje ćemo prve korake poduzeti, svakako ćemo razgovarati s uvoznikom, tvrtkom Pivac te Kauflandom. Zasad su to bili samo formalni razgovori na kojima smo i mi i oni iznijeli svoje stavove. - pojasnila je Kaldar.

Podsjetimo, obitelj Vidović zarazila se salmonelom te završila na liječenju, a maleni Mirko je preminuo i prije nego je stigao dobiti liječničku pomoć. Bilo je to u večer 10. listopada. Kada je Hitna stigla za dječaka je bilo prekasno.

Predstojnik Klinike, prof. dr. sc. Josip Begovac,  kasnije je potvrdio da su bolesnici, roditelji i dvoje djece, koji su primljeni u njihovu Kliniku oboljeli od salmonele te da niti u jednom trenutku nisu bili u kritičnom stanju. 

Jeli sirova jaja

Epidemiolog HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić rekao nam je da je prisutnost salmonele potvrđena u jajima koja su nađena u obiteljskoj kući. No, kako se ispostavilo kasnije, u jajima koja su uzeta za uzorkovanje u trgovačkom lancu Kaufland salmonela nije utvrđena.

- Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući, u hladnjaku i u jajima. Na par mjesta potvrđeno je postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina. No mi ne možemo znati sa sigurnošću je li ona došla iz jaja. Vjerojatno se radi o njima, kao i uvijek kada se radi o salmoneli, uzrok su jaja ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso, pileće ili svinjsko. Ponekad zna biti salmonele u jajima, no ona je čak u nekoj količini dozvoljena jer se ne računa da će se jesti potpuno sirova. Mi imamo neke informacije da je obitelj pripremala jelo u kojem su korištena svježa jaja, bez termičke obrade, što je povećalo našu sumnju na jaja - pojasnio je Kaić tada za Index.

Kaufland odmah povukao jaja

Kaufland je sporna svježa jaja iz predostrožnosti samoinicijativno povukao iz svojih poslovnica odmah nakon saznanja o slučaju salmonele u Bregani. U priopćenju medijima izvijestili su kako su to učinili unatoč činjenici da su sva analitička izvješća, pa i ona provedena od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdila mikrobiološku ispravnost svih uzoraka.

Tvrtka, koja je jaja uvezla iz Poljske, poručila je kako je prije svega potrebno utvrditi istinu.

- S obzirom da nam još uvijek nitko, pa ni punomoćnik obitelji do danas nije dostavio apsolutno nikakvu dokumentaciju na uvid, kao primjerice rezultate analize koju je Zavod za javno zdravstvo obavio u kući obitelji te ostalu medicinsku dokumentaciju iz koje bi se vidio uzrok smrti, nismo u mogućnosti donositi nikakve zaključke te ćemo za daljnje korake čekati završetak postupanja nadležnih tijela i istragu - priopćili su tada iz tvrtke Pivac.

Obavezna higijena kod pripreme hrane, ali i dobra termička obrada

Ovaj slučaj nesretne obitelji izazvao je paniku među stanovništvom, kod mnogih se pojavila bojazan od zaraze salmonelom te se pitaju koliko je ona opasna. A u pravilu nije te su slučajevi sa smrtnim ishodom iznimno rijetki. 

Epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić za Index je objasnio kako se kod pripremanja hrane ipak itekako dobro treba paziti da ne bi došlo do zaraze salmonelom. Kazao je kako jaja u pravilu ne bi trebala biti zaražena salmonelom, ali da se ponekad potkrade neko, no da se sva jaja ne mogu testirati.

Zbog toga je, naglasio je, iznimno važno dobro termički obraditi jaja i meso. 

- Ako se jaja dobro termički obrade, ispeku ili tvrdo skuhaju, čak i da je jaje zaraženo salmonelom, ono se može jesti jer se dobrom termičkom obradom salmonela ubije. No, važno je kod pripreme paziti i na vanjsku površinu i dodir s drugom hranom. Jaja su ponekad zaražena i zato se ona trebaju uvijek jako dobro termički obraditi, nemoguće je biti siguran i da neko pile nije kontaminirano salmonelom. Tako da se i piletina isto tako treba termički obraditi i nipošto jesi polusirova - rekao je dr. Kaić.

Razgovarali smo i s voditeljem Službe za mikrobiologiju dr. Pavlom Jeličićem koji nam je kazao da su jaja i meso peradi visokorizična te da zato HZJZ daje preporuke da se te namirnice obavezno dobro termički obrade. 

- Kod jaja postoji opasnost križne kontaminacije. To je problem. Može se i na vanjskom dijelu jajeta naći salmonela i zato je osobito važna higijena kod pripreme hrane. Treba uvijek oprati pribor za jelo kojim se neobrađena jaja ili meso diraju. Da se toga ljudi drže ne bi imali problema. Iako zaraženost salmonelom kod ljudi može biti jako neugodna situacija, ipak je mali postotak onih kod kojih dođe do sepse. No, napominjemo važna je preventiva što znači dobra termička obrada i higijena - kazao je dr. Jeličić.

Facebook komentari

hr Thu Nov 17 2016 23:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58864c561eea8f21228b45d3/80
Foto: Ilustracija/Google play

Pokušaj likvidacije u Vrsinama: Mladiću ostao jedan metak u tijelu, policija pronašla dvije čahure 7,65 mm!

Matko M. (19) ima brojne prostrjelne rane po rukama i nogama te jednu na torzu, a istražiteljima je rekao da su ga napala "dvojica maskiranih". Mladić ima sukobe sa zakonom, zbog droge ali i suđenje za razbojništvo na koje ga je, tvrdi on, prisiljavao prije dvije godine ubijeni Marin Matijaš!

Dok se teško ozlijeđeni 19-godišnji Matko M. (rođen u rujnu 1997. godine) oporavlja u splitskoj bolnici, gdje su mu izvadili jedno streljivo no drugo je ostalo u tijelu, otkrivaju se novi detalji pokušaja egzekucije.

Mladić je u subotu popodne propucan s više metaka te bačen u jamu duboku tri metra, takozvani rimski bunar, na području Vrsina u trogirskom zaleđu. Da su dvojica maskiranih – tako je teško ranjeni momak opisao napadače istražiteljima – mislila ozbiljno svjedoči i činjenica kako je pronađen pukom slučajnošću. Njegovo zapomaganje iz jame začuo je mještanin koji je šetao psa na popodnevnom suncu, sat vremena kasnije na tom predjelu nema prolaznika-namjernika, a Matko M. bi vjerojatno preminuo od krvarenja i pothlađivanja.

Nedaleko mjesta iz kojeg su ga izvukli vatrogasci i Hitna pomoć, policija je očevidom pronašla dvije čahure kalibra 7,65 mm. Iako je pretražena veća površina, teren je težak za takvu vrstu potrage te je izgledno da se još pokoja čahura "sakrila" u škrapama. Matko M. naime ima ukupno 11 ustrjelnih ozljeda od vatrenog oružja, gotovo sve po rukama i nogama i tek jednu na torzu. Također nema tragova prethodnog zlostavljanja odnosno premlaćivanja, nema hematoma što donekle kompromitira tezu o njegovoj otmici i "vožnju u prtljažniku" u Kaštelima, prije samog odvođenja na mjesto likvidacije.

Istražiteljima mladić tvrdi kako nema nekih dugovanja ni "nerazjašnjenih računa", no njegov dosje i ranije veze policija će sigurno temeljito provjeriti. Evidentiran je radi zlouporabe opojnih droga, a protiv Matka M. u tijeku je postupak zbog razbojništva, pred Županijskim sudom u Splitu. Upao je prije nešto više od godinu dana u trgovinu u Kaštelima (inače živi u Kaštel Lukšiću) te prijeteći nožem orobio prodavačice. Suđenje je nedavno započelo i to njegovim priznanjem! No, dodao je i kako su ga na razbojništvo natjerali Ivan Kelam i Marin Matijaš. Međutim, upravo je nesretni Matijaš nešto ranije ubijen u Kaštelima, u sukobu dvije "zaraćene" skupine mladih, a Matko M. Je pokušao prebaciti dio odgovornosti na, u to vrijeme već pokojnog Marina. Za smrt mladića optužen je Jozo Čabraja, kojem se ponovno sudi: u prvom postupku je dobio 13 godina zatvora, no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud zbog proceduralne pogreške splitskog suda.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 19:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/588613131eea8f4d218b45bb/80
Foto: Screenshot YouTube, Facebook

"Uhvatila" ga nadzorna kamera: Pogledajte domišljatog "lancun - lopova" na Šolti!

Posljednja u nizu krađa u ovom buffetu dogodila se noćas, a sve je zabilježila nadzorna kamera
Prošle noći u Grohotama na otoku Šolti dogodio se u najmanju ruku zanimljiv slučaj krađe. Očito dobro upućeni lopov doslovno je ušetao u buffet Grohote u ulici Gustirna. Da bi izbjegao probleme s nadzornim kamerama, prekrio se lancunom i krenuo u realizaciju krađe. Iz tamošnje blagajne otuđio je nekoliko tisuća kuna. 

U policiji nam kažu da utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem. Također ističu da se radi o "običnoj" krađi, jer su vrata ugostiteljskog objekta bila otvorena.

Prema neslužbenim informacijama, ovo je već treća krađa na istoj lokaciji.


Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 15:29:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58860cce1eea8f5d1f8b4645/80
Foto: Ferata

Brnaze: Požar se proširio na auto servis, gori nekoliko automobila!

Požar je dojavljen nešto prije 14 sati, a dim požara vidio se i iz Splita
Sinjski vatrogasci oko 14 sati stigli su na požarište u Brnazama. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, vatra koja je već satima gorjela na obližnjem polju, proširila se na tamošnji auto servis gdje se zapalilo nekoliko automobila. 

Auto servis se nalazi u naselju Šabići, a požar gase pripadnici DVD-a Sinj s tri vozila. 

Uskoro opširnije...

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 15:03:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5885e81d1eea8ffe1f8b45cd/80
Foto: DalmacijaNews

Vodice: Zaboravio ulje na štednjaku, planula kuhinja

U roku od sat vremena vatra je ugašena

U noći sa nedjelje na ponedjeljak izbio je požar u kući 54-godišnjaka u Vodicama. Planulo je oko 1.40 sati, a oko 2.35 sati je požar ugašen. Do požara je došlo kada je sin vlasnika kuće na štednjak stavio grijati ulje i otišao u sobu. Tada je došlo do pregrijavanja ulja i prskanja po kuhinjskim elementima i zapaljenja uslijed čega je došlo do nagorijevanja kuhinjskih elemenata i zacrnjenja zidova.

O događaju će biti izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Facebook komentari

hr Mon Jan 23 2017 11:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .