Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/582c4aa71eea8f52c48b456a/80

Lalovac: Očekivanja od porezne reforme malo su prenapuhana

Bivši ministar ne spori dobre namjere Vlade da rastereti gospodarstvo i građane, ali dvoji u konačan učinak s obzirom na strukturu rashodovne strane državnog proračuna, odnosno činjenicu da je ona zbog niza prava, zadana

Bivši ministar financija, saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac ocijenio je u utorak, u raspravi o cjelovitoj poreznoj reformi, odnosno paketu poreznih zakona, da su očekivanja od te reforme prenapuhana, te da omogućavanje bankama da očiste bilance neće značiti i otpis dugova prema građanima.

Od tzv. cjelovite porezne reforme očekuje se jako puno, očekuju građani, poduzetnici, mislim da su ta očekivanja malo prenapuhana, rekao je Lalovac u pojedinačnoj raspravi o poreznoj reformi za koju se prijavila gotovo trećina od 151 zastupnika.

Bivši ministar ne spori dobre namjere Vlade da rastereti gospodarstvo i građane, ali dvoji u konačan učinak s obzirom na strukturu rashodovne strane državnog proračuna, odnosno činjenicu da je ona zbog niza prava, zadana.

Na najavu da će banke dobiti mogućnost da sa 31. prosincem očiste svoje bilance, odnosno da će to, drugim riječima, značiti da će otpisati svoje dugove prema građanima, Lalovac tvrdi da se to neće dogoditi. "Neće se dogoditi", kaže zastupnik i tumači kako Vlada ne može natjerati poslovne banke, kao ni bilo kojeg drugog poduzetnika, da u svojim knjigama otpisuju nešto krajnjem potrošaču, nema instrumenta za to.

S tim je suglasan Željko Lacković (nezavisni) koji upozorava da su banke čistile svoje loše plasmane prodajući ih u bescjenje raznim fondovima koji danas drže ta potraživanja.

Skespu kolega ne dijeli Dražen Bošnjaković (HDZ) koji očekuje da će ta mjera olakšati teret blokiranim građanima i poduzećima.

- Teško da će netko ući u otkup potraživanja koje ne može naplatiti, mislim da će mnogi građani, pa i poljoprivrednici i mljekari, biti odblokirani i na neki način bit će im skinut veliki teret s leđa - uvjeren je Bošnjaković.

Silvano Hrelja (HSU) upozorava da će, neovisno o poreznoj reformi, umirovljenici imati manje ili jednake mirovine kao do sada, izuzev 15 tisuća onih koji primaju više od šest tisuća kuna.

- Bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti koja je struktura tih 15 tisuća umirovljenika - kaže zastupnik.

Nezavisni Željko Glasnović kaže da se iz rasprave dade iščitati da se od ministra financija očekuje da bude čudotvorac, a pita se i kako u "disfunkcionalnoj državi" kakva je Hrvatska, Porezna uprava može biti funkcionalna.

Facebook komentari

hr Wed Nov 16 2016 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584aaac51eea8ff9348b45db/80
Foto: Rade Popadić

Split: Ako se gradski vijećnici slože, dogodine kreće energetska obnova bazena Poljud

Projekt je vrijedan 67 milijuna kuna, ali iz Grada poručuju kako to Grad zapravo ništa koštati jer 40 posto tog iznosa bespovratno dobivaju od Fonda za energetsku učinkovitost, a ostatak financira privatni partner čiji se dio namiruje iz ostvarenih ušteda kroz 14 godina
Ako gradski vijećnici na idućoj sjednici najavljenoj za 19. prosinac prihvate projekt energetske obnove Sportskog centra bazeni Poljud, za tri mjeseca mogli bi početi radovi. Nakon bolnica na Križinama i Firulama bit će to treći projekt energetske obnove javnih zgrada u Splitu. Gradonačelnik kaže kako to Grad neće ništa koštati jer 40 posto iznosa bespovratno daje Fond za energetsku učinkovitost, a ostatak će se namiriti iz ostvarenih ušteda.

- Ovo sve ide na Gradsko vijeće, APN je potvrdio, partneri su potvrdili, a ja se nadam da će i vijećnici ovome dati podršku. Bilo bi dobro da ovu točku stavim na dnevni red prije proračuna, jer je ovo važno i nema razloga da se ne izglasa, a nakon proračuna bi se moglo dogoditi i da nemamo o čemu glasati – rekao je Baldasar.

Pomoćnik ravnatelja Javne ustanove Sportski objekti, Nelson Borovina, pojašnjava kako će se nakon obnove bazena ostvariti ogromne uštede energije. Navodi kako bazeni Poljud na godišnjoj razini potroše oko 7,3 kWh toplinske energije, a nakon obnove potrošnja će pasti na 2,2 milijuna kWh.

- Nakon potpisa ugovora pružatelj usluge ima 90 dana za izradu projekta. Kada se projekt verificira, u roku od godine dana on mora završiti s radovima, a cijelo to vrijeme će bazen biti u upotrebi. Mnogi možda ne znaju, ali osim bazena tamo se nalaze i polivalentna dvorana, dvorana za judo, za gimnastiku, dvorana za kuglanje – rekao je Borovina te istaknuo kako je situacija loša jer se godinama u objekt nije ništa ulagalo, već se radilo samo ono što je bilo nužno za osnovno održavanje. 

Bazeni na Poljudu se toplinskom energijom opskrbljuju iz Lore. Kotlovnica je udaljena više od tisuću metara, a energija se prenosi cjevovodom i gubici su ogromni. 

- Ostvari ćemo 70 posto ušteda, a nakon isteka ugovora od 14 godina potrošnja će pasti za 70 posto. Treba vidjeti što će se događati, 14 godina je dug period, ali je sigurno da ćemo dobiti obnovljeni objekt. Projektom je obuhvaćen i gradski stadion Poljud jer preko njih oni dobivaju energiju. Kotlovnica će imati mogućnost korištenja fosilnih i plinovitih goriva, ali i električne energije, mi sada tu mogućnost nemamo. Napravit će se rekonstrukcija svih podstanica, postavit će se LED rasvjeta, automatizirat će se svi procesi, poboljšati karakteristike cjelokupne ovojnice objekta, a uključena je i sanacija pomoćnog dijela – nabrojio je Borovina, a gradonačelnik je dodao kako će uštede ostvariti i vojska jer i oni imaju problema s gubitkom energije. 

Hrvoje Akrap, gradski pročelnik za sport, rekao je kako se na ovom projektu radilo više od dvije godine. Počelo je u drugoj polovini 2014. nakon što je FESB izradio neovisnu studiju. Projekt je na godinu dana stao zbog žalbi.

-To je naš najkorišteniji objekt u gradu. Dnevno kroz bazene prođe između 1800 i 2000 korisnika. Nakon ove obnove imat ćemo objekt koji je sada star 37 godina, ali će iza ovoga imati veću vrijednost i pružiti bolju i sigurniju uslugu korisnicima. Dobiti ćemo objekt koji ćemo moći koristiti još dugi niz godina – siguran je Akrap.

Ozren Bužančić, savjetnik gradonačelnika za sport, kaže kako Grad godišnje iz proračuna samo za toplinsku energiju na bazenima Poljud izdvaja između 4,5 i 5 milijuna kuna. 

- Zbog dotrajalog sustava prije nekoliko je godina došlo do kvarova pa je i centar bio zatvoren više od mjesec dana. Javni natječaj provodio je APN, a mi smo iz Fonda uspjeli povući 19,5 milijuna kuna. Ostatak financira privatni partner i nema nikakvih troškova za Grad. Neovisne studije FESB-a i APN-a su pokazale isto, ogromnu mogućnost uštede. Godinu dana smo morali čekati da svi žalbeni postupci prođu i konačna odluka je donesena – rekao je Bužančić, dok je Serđan Guštin, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti, istaknuo kako danas imaju ogromne probleme u funkcioniranju sustava te da se nada da građani imaju razumijevanja za takvu situaciju.

- Nakon obnove dobit ćemo novi biser Poljuda – zaključio je Guštin.

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584ab2d21eea8faa338b465d/80
Foto: Čitatelj

Pucao asfalt u Splitu! Jak potres zatresao Dalmaciju, epicentar između Šolte i Čiova

Mještani kažu da je bilo kao detonacija, jak i kratkotrajan.
U 13: 57 jak potres zatresao je veliki dio Dalmacije. Još se ne zna jačina i epicentar, ali rubni dijelovi grada su ga dobro osjetili. 
Prema prvi i neslužbenim informacijama, epicentar potresa je bio između Čiova i Šolte. Potres je bio jakosti 4,8 stupnejva prema Merkalijevoj ljestvici, a dogodio se na samo 2 kilometra dubine. Prema posljednjim informacijama, epicentar potresa bio je svega 3 km zapadno od Slatina i 11 km zapadno od Splita.

Potres je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, ali još nije poznato je li prouzročio materijalnu štetu.

Naši čitatelji javljaju nam o brojnim predmetima koji su padali s polica splitskih dućana, apoteka i trgovačkih centara u Splitu.

U Žrnovnici se za vrijeme potresa odlomila gromada u tamošnjem zatvorenom kamenolomu, ali nije napravila štetu.
Ekskluzivni doznajemo da je uslijed potresa popucao asfalt kod Victe na Visokoj.

Svoje fotografije i informacije o potresu šaljite nam na info@dalmacijanews.hr
Uskoro opširnije

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 14:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584a9e631eea8f56348b462e/80
Foto: D.N.

Cammeo uz potporu splitskih vijećnika traži liberalizaciju autotaksi prijevoza

Stoga se može očekivati da će na sljedećoj 37. sjednici, splitski gradski vijećnici raspravljati o liberalizaciji autotaksi prijevoza u njihovom gradu

Danas je direktor Cammea Split, Ivan Tomaša, u prostorijama Grada Splita predao potpise vijećnika Gradskog vijeća Grada Splita kojim se od predsjednika Gradskog vijeća traži da na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća zakazane za 19. prosinca ove godine uvrsti točku: „Rasprava o autotaksi odluci u Splitu“.

Stoga se može očekivati da će na sljedećoj 37. sjednici, splitski gradski vijećnici raspravljati o liberalizaciji autotaksi prijevoza u njihovom gradu.

- Ovo je samo logički slijed naše nacionalne kampanje o liberalizaciji taksi-usluga.  Želimo što prije vratiti posao za 75 naših otpuštenih djelatnika i sugrađana. Nakon liberalizacije, u Splitu bismo mogli zaposliti barem još toliko  novih djelatnika. 

Koristim priliku zahvaliti vijećnicima  koji su stali uz volju građana i pružili potporu našoj inicijativi.  Nadam se da će rasprava biti konstruktivna te da ćemo u konačnici uspjeti ishoditi liberalizaciju taksi-tržišta. To će značiti više novca u gradskom proračunu, građani će imati pravo na izbor, probudit ćemo konkurentnost, a taksi-usluga će biti na nivou koji zaslužuju i naši sugrađani i turisti - poručio je Tomaša.


Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584727141eea8fbd298b456b/80
Foto: Miroslav Lelas

Plenković: Vlada, Sabor i predsjednica moraju voditi računa o suradnji s iseljenom RH

Kao trenutno najveći prioritet u radu njegove Vlade naveo je donošenje državnog proračuna za iduću godinu, za koji je rekao kako će jamčiti održivost s predviđenim rastom gospodarstva od 3,2 posto

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak iz Vukovara, sa sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH, kako je vrlo važno da Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike, kao i sva ministarstva vode računa o doprinosu iseljenika te perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskom.

 - Ono što je za nas vrlo bitno, a to ste vidjeli i u programu Vlade, je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ta politika podrške Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama bit će temeljna odrednica naših odnosa u naredne četiri godine - kazao je Plenković te izrazio nadu da će takvu politiku Hrvatske prema BiH podržati i niz hrvatskih partnera u okviru EU.

 Govoreći o položaju Hrvata u članicama EU, hrvatski premijer je najavio kako će se tijekom sutrašnjeg boravka u Njemačkoj susresti s hrvatskim iseljenicima u toj državi, o čijem će položaju razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 - Svjesni smo svega onoga što je hrvatsko iseljeništvo dalo Hrvatskoj i u gospodarskom, humanitarnom i brojnim drugim pogledima. Važno je da u svojim sredinama ostvarujete kvalitetnu suradnju s diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske", poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima. Podsjetio je kako je 1990-tih godina u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva (dijaspore), ali je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika.

Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

 Svjestan je, tvrdi, manjkavosti glasovanja u veleposlanstvima, najavivši da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa. 

- Mislim da je to tema o kojoj treba raspraviti, jer ovako kako je danas po mom je mišljenju nepravedno. Premali je broj ljudi koji glasuju, a ne vjerujem da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu domovine - ocijenio je Plenković.

 Kao trenutno najveći prioritet u radu njegove Vlade naveo je donošenje državnog proračuna za iduću godinu, za koji je rekao kako će jamčiti održivost s predviđenim rastom gospodarstva od 3,2 posto. Najavio je i donošenje mjera za popravljanje demografske slike Hrvatske te ukidanje cijelog niza parafiskalnih nameta u gospodarstvu. Izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, nakon dužeg vremena ponovno stavljen jači naglasak na potrebe Oružanih snaga RH.

Herceg: Iseljenici nude, ali i traže ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom 

 Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg je nazočnost premijera Plenkovića na sjednici označio kao ohrabrenje, jer ukazuje na novu aktivniju suradnju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. "Više od tri milijuna nas živi izvan Hrvatske. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom", istaknuo je Herceg, te napomenuo kako je teško govoriti o zajedničkim interesima Hrvata u iseljeništvu jer se nalaze u različitim položajima.

 - Ono o čemu bi mogli govoriti jest traženje da se ojača položaj Hrvata kao manjinskih naroda po načelu reciprociteta u susjednim zemljama, da se ostvari puna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se riješe mnoga druga pitanja poput zastupljenosti u Saboru, načina glasovanja, mogućeg novog zakona o Hrvatima iseljenicima i drugih - poručio je.

 Za Hrvate izvan Hrvatske rekao je kako su najveći investitori u Hrvatskoj, s obzirom da samo iznos deviznih doznaka Hrvata izvan Hrvatske na godišnjoj razini premašuje iznos od jedne milijarde američkih dolara.

 Predstavnik hrvatskih iseljenika u SAD-u Nenad Bach zauzeo se za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, uvođenje izravnih letova za Hrvatsku, povećanje broja iseljeničkih zastupnika u Hrvatskom saboru te stvaranje preduvjeta za gospodarska ulaganja iseljenika.

 Na sjednici Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske razgovara se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 Članovi Savjeta tijekom večeri će se susresti i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a svečani prijem za članove Savjeta upriličit će vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 12:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .