Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebcceef6f2ab859278b457c/80

VELIKI KAMILO TONČIĆ Priča o arhitektu Hrvatskog doma kroz znanje i dušu Jurice Vojnovića

Osim što je Tončićev arhitektonski i građevinski rad dao Splitu brojne fantastične građevine poput kuće na Morpurgovoj poljani ili kuće Savo na Rivi, društvena priča koju je živio bila je još važnija.

Secesija. Beč u Splitu. Umjetnost i arhitektura koju je u naš grad donio veliki Kamilo Tončić. Bečki student, a kasnije inženjer arhitekture i građevine bio je puno više od onog kakvog ga većina ljudi danas poznaje.  

Bajka. Osim spektakularnog pročelja novoobnovljenog Hrvatskog doma u Splitu, pravi se biser krije unutar školjke. I upravo taj biser jest secesijska dvorana iz 1908. godine koja je konačno dočekala da joj se vrati njen prvobitni sjaj i veličanstveni Tončićev dizajn.  

Štorija o Kamilu Tončiću veća je od ove fascinantne dvorane s crvenim sjedištem, visokim prozorima i secesijskim skulpturama. Pravu štoriju o Kamilu Tončiću zna i osjeća pročelnik službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita Jurica Vojnović. Život ga je povezao s legendarnim arhitektom više no što je mogao zamisliti kada je još kao dječak u prostorijama Hrvatskog doma trenirao gimnastiku. Emotivna priča i povezanost s Tončićem zaista će naježiti svakoga, a ovaj bi splitski pročelnik stoga mogao pretočiti svoje znanje u više od samo jedne priče za članak. 

- Kamilo Tončić je pradjed moje pokojne supruge Ivane Tončić i premda nismo u rodu, osjećam veliku povezanost s njim i ponos što sam, zahvaljujući mom poslu, postao dio ove priče o restauraciji i obnovi Hrvatskoga doma, kaže Vojnović koji je sa svojom službom dobio zadatak pratiti sve aktivnosti i radove koji se vrše izvan i unutar prostorija Doma zajedno sa službom za društvene djelatnosti. 


Velik stručnjak i pokretač društvenog života

Kamilo Tončić rođen je davne 1878. godine u Zadru, ali njegovo istinsko djelovanje vezuje se uz grad Split u kojem je završio srednjoškolsko obrazovanje u Velikoj realki.

- Nakon završetka studija i kratkog rada u Beču nastanio se u Splitu u kojem je i zasnovao obitelj. U našem gradu zapravo je ostavio najveći trag svog djelovanja – i to ne samo građevinskog i arhitektonskog. Naime, Kamilo Tončić bio je i osoba koja je doprinijela velikom i snažnom razvoju splitskog društvenog života, ističe Vojnović. 

Gledajući sa stručne strane, Tončić je Splitu poklonio desetak objekata tako što ih je projektirao, ali većinom i vodio njihovu izgradnju. Jedan od njegovih prvih istaknutih projekata bile su Sumporne topliceMarmontovoj ulici koje je izgradio od temelja do krova na zemlji vlastite supruge. Tako impresivnu zgradu koja i dan danas mami uzdahe mnogih, izgradio je 1903. godine kada je imao samo 25 godina. 


Osim što je Tončićev arhitektonski i građevinski rad dao Splitu brojne fantastične građevine poput kuće na Morpurgovoj poljani ili kuće Savo na Rivi, društvena priča koju je živio bila je još važnija. 

Njegov utjecaj na društveni život Splita je puno veći od ovih nekoliko zgrada. Bio je utemeljitelj i prvi ravnatelj splitskog Etnografskog muzeja na način da je svoju etnografsku zbirku poklonio muzeju. Nadalje, kao veliki ljubitelj i kolekcionar umjetničkih djela otvorio je i Galeriju umjetnina kojoj je također podario djela iz vlastite kolekcije, govori pročelnik i navodi kako je Kamilo Tončić bio osoba koja je doprinijela i razvoju splitskog obrazovanja. 

- On je projektirao, osnovao i pokrenuo tadašnju Obrtničku školu Split u Zrinsko-frankopanskoj ulici. Bio je njen ravnatelj te je predavao učenicima stručne predmete, kaže. 

O tadašnjem Hrvatskom domu

Sa samo navršenih 30 godina Tončić je završio Hrvatski dom uloživši u njega toliko ljubavi, pažnje i rada. Osim što je dane i dane provodio na gradilištu, bio je zaslužan i za umjetničku ideju i realizaciju detalja u Domu. 

On po struci nije bio umjetnik, ali je u njemu tinjala ta umjetnička vatra. Osmislio je skulpture koje krase pročelje i samu dvoranu. Ukrasi, figure, cvijeće, sokol koji drži hrvatski grb - sve je to njegovo djelo. Samu je izgradnju kalupa također vjerno i osobno pratio u tvornici Betizza cement, ističe Jurica Vojnović. 


Svečanom otvaranju 13. rujna 1908. godine prisustvovala su brojna poznata lica iz tadašnjeg splitskog vremena uz nastup pjevačkog društva Zvonimir i Narodne glazbe te govor predsjednika Doma Vinka Milića. Neposredno nakon otvaranja održana je prva dalmatinska umjetnička izložba koja će zauvijek ostati upamćena kao jedan od najvećih društvenih i kulturnih događaja u povijesti Splita. 

Te je godine jedan grad težaka i ribara od samo 18 tisuća stanovnika postao bogatiji za fantastičan umjetnički događaj kojeg su došli posjetiti brojni Splićani. Postoje i fotografije na kojima je vidljiva masa građana, ističe fascinirani Vojnović. 

Tada su izlagali poznati hrvatski umjetnici: Emanuel Vidović, Ivan Meštrović, Celestin Medović, Vlaho Bukovac, Ivan Rendić, Mirko Rački i drugi. Tončić je bio veliki ljubitelj umjetnosti pa se s mnogima družio privatno, a također je podupirao brojne mlade umjetnike. 


U ovoj zgradi i dvorani odvijale su se godinama priredbe, svečanosti, koncerti i izložbe. Jedno vrijeme tu je bio i vatrogasni dom te sjedište sportskog društva Hrvatski sokol. 

- Kažu mi da su ovdje potpisani akti, dokumenti i povelje o osnivanju nogometnog kluba Hajduk i veslačkog kluba Gusargovori Vojnović. 


Ipak, ova veličanstvena i višenamjenska građevina osjetila je na svojim zidinama i ružnu povijest dolaskom Talijana 1942. godine u Split. 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata okupirali su cijeli grad, a Dom im je postao uprava. Uništili su sva obilježja austrijske secesije kako na pročelju, tako i u unutrašnjosti same zgrade. Do prije dvije godine, svi su zidovi bili goli dok su Talijani stepenište u potpunosti  promijenili, kaže pročelnik. 

Nakon bogatog društvenog života, Tončić se povukao

Iza Drugog svjetskog rata taj je čovjek doživio strašnu nepravdu u namjeri da mu otmu toplice, a u tome su i uspjeli. Tada je na nekakvom montiranom postupku osuđen zbog toga što je navodno nekoliko Talijana za vrijeme rata došlo na kupanje u te banje. Proveo je tri mjeseca u zatvoru, a nakon smrti je rehabilitiran od tog sudskog postupka, govori Vojnović i ističe kako je to bila Tončićeva prekretnica da se povuče iz društvenog života Splita. 

Zbog provedena tri mjeseca u zatvoru, bio je uistinu ponižen pa je na zemljištu vlastite kuće, Vile Tončić, spalio sve svoje projekte, radove, makete, skice i crteže. Sve na čemu je ikad radio.  


U društvenom životu se od tada više nije pojavljivao, a preminuo je u Splitu 29. lipnja 1961. godine. 

Split mu se nažalost u njegovim poznim godinama života nije odužio, ali zato mu je u novijoj povijesti odao počast upravo restauracijom Doma i nazivom ulice njemu u čast. 

- Zaslužio je on i puno više od toga. Prema mom skromnom mišljenju, Tončić je nakon Dioklecijana jedan od najvećih Splićanina, ponosno kazuje Vojnović koji je neopisivo sretan zbog toga što je projekt Hrvatskog doma uspješno realiziran. 

Rekonstrukcija Doma

Hrvatski dom konačno doživljava svoju renesansu, a put do današnjeg očaravajućeg prizora bio je popločan teškim radom konzervatora i restauratora. S obzirom na to da je Kamilo Tončić spalio svoje radove, ostale su samo rijetke fotografije po kojima se moglo raditi. Za vrijeme gradnje stoga je bilo mnoštvo nepoznanica jer nije bilo potrebnih nacrta i dokumentacija projekata. 

Ne postoji nikakav trag kako je izgledala ograda na stubištu. Stručnjaci su rekonstruirali najvjerojatniji mogući izvorni izgled tako da su koristili vlastita znanja te promatrali ostale Tončićeve radove. 

Ovo je bio jako izazovan zadatak stoga moram pohvaliti Teh-gradnju iz Zagreba koja je radila građevinske i zanatske radove te tvrtku Neir iz Splita koja je bila zadužena za konzervatorske i restauratorske radove. Nakon 112 godina vanjskom i unutrašnjem dijelu zgrade napokon je vraćen njen blistav sjaj, kaže pročelnik.  

Stručnjaci su pazili na sve. Zahtijevali su da svaki detalj bude što više u izvornom obliku. Većina izvornih pločica bila je oštećena stoga su se po posebnoj narudžbi radile u Bugarskoj. Kvake, lusteri pa i najmanje sitnice odišu štihom tog vremena i kroz njihov rad možemo osjetiti Split kakav je bio nekad. U Domu kao da je sat stao baš pred prvobitno otvaranje 1908. godine na kojem je prisustvovao i sam Kamilo Tončić. 


Da nije bilo koronavirusa, Hrvatski dom bi već bio otvoren. Ipak, nadam se da će ovo brzo završiti pa da ova veličanstvena zgrada dobije svečano otvorenje kakvo u najmanju ruku zaslužuje. Veselim se stoga i svim događajima koji će se imati priliku održati u ovim nadasve čarobnim prostorijama, ponosno govori Jurica Vojnović koji ističe kako je prošlog tjedna započeo tehnički pregled zgrade, a ubrzo se očekuje i uporabna dozvola. 


Kamilo Tončić osoba je koja je toliko dala Splitu u svakom pogledu. Pitanje koje se nadovezuje na njegovo životno djelo jest kako je mogao uspjeti sve to učiniti za tako malo vremena.  

- On je bio izuzetan čovjek, a Split mu duguje toliko puno. Zadužio nas je za cijeli život svojim inženjerskim radom i stručnošću, ali i društvenim, obrazovnim i kulturnim djelovanjem. Ne mogu sakriti ponos i sreću kada pričam o njemu jer sam zaista vezan za ovog čovjeka, ističe emotivni Vojnović. 


hr Thu May 14 2020 07:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec3842d6f2ab8c6318b45a0/80

Stožer objavio nove podatke: U Hrvatskoj nema novooboljelih

Nacionalni stožer objavio je novo priopćenje o koronavirusu u Hrvatskoj.

Novooboljelih nema.

Do sada je testirano 66405 osoba, od toga 261 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 23 osoba. Od toga su na respiratoru 4 pacijenta.

Ukupan broj ozdravljenih je 2072, što je 9 novoozdravljenih u 24 sata.

Ukupan broj preminulih je 103.  

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", napominju iz Stožera.
 

hr Sun May 31 2020 14:07:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed3986c6f2ab88d4c8b4579/80
Foto: HGSS

Planinarka pala na Velebitu: U spašavanju na Premužićevoj stazi sudjelovao i helikopter

Jučer oko 14 h na dežurni telefon HGSS Stanice Gospić dolazi dojava o ozlijeđenoj planinarki na Premužićevoj stazi podno vrha Crikvena, na području NP Sjeverni Velebit.

Uslijed pada nesretna planinarka je zadobila teže povrede gležnja. Na teren odmah kreće 21 spašavatelj HGSS Stanice Gospić, a nedugo zatim iz baze Divulje polijeće helikopter HRZ s 4 letača spašavatelja HGSS Stanice Split.

Bitno je naglasiti da je mjesto nesreće od najbližih spašavatelja udaljeno 100 kilometara cestom i 7 kilometara hoda stazama. Spašavatelji HGSS Stanice Gospić su sanirali ozlijede i transportirali unesrećenu do mjesta gdje je helikopter mogao sigurno pristupiti, nesretnu planinarku je tim letača spašavatelja preuzeo već u 17:00h.

Planinarka je transportirana helikopterom do zračne luke Zemunik odakle je vozilom HMP prebačena u OB Zadar.

- U zadnje vrijeme broj ljudi koji se kreću planinama je iznimno porastao, spašavatelji na terenu zamjećuju da se velik broj ljudi kreće bez adekvatne opreme i obuće. Ovim putem apeliramo da u planinu idete u adekvatnoj opremi i obući kako bi rizik od nastanka ozljeda sveli na minimum.“, poručuju HGSS-ovci.

hr Sun May 31 2020 13:44:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Provjera ministarstva: Ukupno 60 lažnih diploma, dvije na splitskom Sveučilištu

Krivotvoreno osam inozemnih diploma

Kao jednu od antikorupcijskih mjera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja prošle godine pokrenulo je proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Prema upitniku koji je Ministarstvo poslalo školama u kojima radi više od 75 000 ljudi, 94% isprava je poslano na provjeru, za 90% poslanih isprava je potvrđena vjerodostojnost, dok se potvrda čeka za 10% zaposlenih. U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava- 27 diploma, 33 svjedodžbe, izvijestili su iz Ministarstva.

"Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja predstavlja degradaciju za struku i instituciju. Učenici zaslužuju najbolje poučavanje, ali potrebno je i jasno potvrditi poruku da se samo pošteni rad isplati. Kao što sam već više puta istaknula, cilj ove mjere jest vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i nadam se da smo u tome uspjeli. I dalje smatram da su se i ostali resori trebali puno jače obračunati s varalicama unutar svojih sustava", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, stoji u priopćenju Ministarstva.  

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, 8 inozemnih diploma, 3 lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, 2 Sveučilišta u Splitu te po 1 lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci, izvještava Ministarstvo.  

Proces provjere vjerodostojnosti isprava je pokrenut 11. siječnja 2019. godine, a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove. Ministarstvo je također dalo uputu da se prilikom svakog novog zapošljavanja obvezno provjeri vjerodostojnost isprave. Unatoč tome,  to nije uvela 81 ustanova i zato će prosvjetna inspekcija prilikom izlaska na teren obvezno provjeravati jesu li škole poštivale uputu Ministarstva te uvele obveznu provjeru vjerodostojnosti isprave prilikom svakog novog zapošljavanja. Ministarstvo je također tražilo provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti, zaključuju u priopćenju iz Ministarstva.

hr Sun May 31 2020 12:22:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed22f0a6f2ab8b4498b45b7/80
Foto: Pixabay

DOBRE VIJESTI Nema novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ukupno se oporavilo 485 osoba
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 55 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Do sada je oporavljeno 485 osoba, a 10 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Tri osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.“, izvijestio je županijski stožer.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.
hr Sun May 31 2020 11:55:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .