Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5acf42672af47f89778b45d8/80

Bartulić: Problem parkinga izuzetno je kompleksan, a naš glavni cilj je zaštititi stanare u njihovim kotarevima

Na tribini složni- stanari bi u svom kotaru trebali biti povlašteni, a cijena satne karte bi trebala biti viša

Prva u nizu javnih tribina naziva „Stanari ispred svih“ održana je u srijedu u prostorima Gradskog kotara Bačvice, a izazvala je veliki interes stanara koji su puna dva sata aktivno sudjelovali u raspravi na temu stanja s parkingom u kotaru Bačvice, ali i u cijelom Splitu. Tribinu je organizirala gradska tvrtka Split parking u suradnji s GK Bačvice, a s ciljem da sa stanarima tog splitskog kotara razmijeni mišljenja o problematici prometa u mirovanju u njihovom kotaru te iznese prijedloge ideja kojima bi se zaštitilo stanare kotara te olakšao svakodnevni pronalazak parkirnog mjesta.

Problem parkinga izuzetno je kompleksan, ali naš jedini cilj ovdje je zaštititi stanare kotara. Mi nismo ti koji u konačnici donosimo odluke, ali želimo u suradnji s vama, koji ste najbolje upoznati sa svakodnevnim problemima pri traženju parkinga, pronaći najoptimalnije rješenje i predložiti ga gradskom vijeću koje ih donosi – rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Analiza postojećih parkirnih mjesta na Bačvicama napravljena u zimskim mjesecima pokazala je kako postoji 2888 trenutnih i potencijalnih parkirnih mjesta, a od toga je pod upravom Split parkinga njih 781. Isto prebrojavanje također je potvrdilo činjenicu kako broj postojećih mjesta gotovo pa u potpunosti pokriva procijenjeni broj vozila stanara.

Zanimljiv je podatak da su novopostavljeni senzori jasno pokazali kako parkirna mjesta pod naplatom u zimskim i proljetnim mjesecima u večernjim satima ostaju prazna, što jasno ukazuje na mogućnost povećanja broja stanarskih pretplata kako bi se ta mjesta u potpunosti iskoristila.

Podaci prikupljeni senzorikom u skladu su i s rezultatima provedene terenske ankete sa stanarima Bačvica gdje je 50 posto ispitanika reklo kako parkirnih mjesta ima dovoljno izvan sezone. Turistička sezona je ono što stanarima predstavlja problem pa ih je tako 97 posto reklo kako tada osjetno nedostaje parkirnih mjesta.

Bačvice imaju dovoljan broj parkirnih mjesta za svoje stanare u odnosu na neke druge gradske kotare, no obzirom na sve dodatne sadržaje koji se nude, od plaža preko ugostiteljskih objekata do gradske luke, ta mjesta nisu dovoljna za stvarne potrebe. Pokazuje to i nedavno provedena anketa gdje se čak 40,7 posto ispitanih složilo da su najveći problem upravo ljudi koji posjećuju gore navedene objekte, a ne žive u kotaru, dok je njih 28,6 posto kao najveći problem navelo turiste.

Najviše se raspravljalo o tome kako zaštititi stanare u njihovim kotarevima te su se čula različita mišljenja i konstruktivni prijedlozi koje će Split parking uzeti u razmatranje, no ono u čemu se svi slažu je da se stanare treba zaštititi i staviti u povlašteni položaj. Također, zaključeno je kako bi se trebala uvesti i 0/24 naplata parkinga te povećati cijene satnih karata za sve posjetitelje. U prilog tome idu i rezultati ankete gdje je 91 posto ispitanika reklo kako je razumno da stanovnici kotara imaju nižu cijenu parkinga, odnosno nižu mjesečnu parkirnu kartu, a isto toliko ih se slaže kako bi cijena satne karte trebala biti viša.

I Split parking i stanovnici Bačvica zadovoljni su ovom javnom tribinom koja je, smatraju, dala željeni rezultat, a to je da se kroz dijalog, razmjenu ideja i konstruktivnu raspravu pronađe optimalno rješenje za ono što je na dnevnoj bazi svima velik problem koji im narušava kvalitetu života.

Promet u mirovanju nije problematičan samo u GK Bačvice nego se svaki splitski kvart suočava sa sebi svojstvenim situacijama. S tom idejom Split parking će u narednim mjesecima tribine ovog tipa održavati i u drugim kotarevima kako bi od njihovih stanovnika čuli specifične probleme te sa svim prikupljenim informacijama pronašli jedinstven i učinkovit model.


hr Thu Apr 12 2018 13:27:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c693e560e4938c7ae8b4620/80

Pavasović Visković: "Bit će teško dokazati tko je ubio Jasminu Dominić, moguće je da njena sestra ne bude osuđena"

Poznati odvjetnik komentirao je slučaj koji je potresao Hrvatsku
Za ubojstvo Jasmine Dominić u ovom trenutku osumnjičena je jedino njezina sestra Smiljana Srnec


Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u RTL-u Danas rekao je svoje mišljenje o slučaju.

Ovo je neviđen slučaj do sada u Hrvatskoj. Ali je li moguće da ona za to ubojstvo na kraju ne bude osuđena? 

Ne bih rekao da je neviđen slučaj. Osim tog bizarnog detalja, ovdje nema ništa što bi odskakalo od čestih slučaja ovakve prirode. Sada je prerano govoriti kako će ovaj slučaj završiti. Puno je nepoznanica, nije dobro osuđivati nekog unaprijed.

Teoretski je moguće da ne bude osuđena?

Moguće je. Bilo bi dobro da se poštuje premisa nevinosti.

Prva informacija bila je da je ubojstvo priznala policajcima s kojima je razgovarala, ali od tada se navodno brani šutnjom. Što nam to govori?

Da li je ona priznala ili ne - to je razina trača. To stvara atmosferu da je ona osuđena prije nego je postupak krenuo. Što se tiče šutnje - razumna odluka odvjetnika.

Je po vama policija napravila nekoliko propusta?

Ne vidim neki naročiti propust policije. Možda kada su gledali, tijelo nije bilo u  zamrzivaču.

Dokazi? Koliko mogu biti relevantni?

Protok vremena je problem. Sve je nepoznanica osim da je tijelo pronađeno i da je umrla nasilnom smrću. Bit će teško dokazati tko je to napravio, a sasvim sigurno se nećemo moći primaknuti onome što se stvarno dogodilo.

Što kažete na tvrdnju da obitelj nije znala?

Kazneno-pravno svejedno. Ako su i znali, a nisu prijavili, ne mogu kazneno odgovarati.

Ako je suprug pomagao?

Ako je netko nekome pomagao u počinjenju djela, onda je odgovoran. Ali, ako je naknadno saznao, a nije prijavio - on nije kazneno odgovoran.

Koliko je teško ovaj slučaj braniti?

Ne bi bilo dobro da komentiram tuđi posao. 

Po kojem Kaznenom zakonu će se uopće suditi Smiljani i kakvu bi kaznu mogla dobiti? 

Nažalost se kod nas zakoni mijenjaju. Bit će primijenjen najpovoljniji zakon. Od 5 do 15 godina kazna zatvora je moguća.

hr Wed Feb 20 2019 20:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58373f651eea8f3fea8b45d1/80
Foto: Facebook

Plenković o "aferi SMS", predsjedničinoj promjeni stava i Orbanu

Premijer Andrej Plenković u Varaždinu je komentirao aktualnu političku situaciju.
- Stvar je na DORH-u i policiji da poduzimaju daljnje radnje, komentirao je čelnik HDZ-a Andrej Plenković'aferu SMS'. Izjavu Milijana Brkića "da unatoč dežurnim dušebrižnicima nije u optužnici", nije doživio na način da je njemu upućena. 

Plenković dodaje da se u optužnici spominju dvije osobe, Franjo Varga i Blaž Curić, a ne stranka niti bilo tko drugi. Nije htio odgovoriti na pitanje vidi li u cijeloj priči odgovornost Milijana Brkića te vjeruje li mu da je nevin. , piše HRT

- Nije to na meni. Ponavljam da je važno da se cijeli ovaj slučaj istraži do kraja.

Što se tiče stava Kolinde Grabar-Kitarović i promjene stava oko izjave "za dom spremni", kaže "da je ona sve objasnila".  

Premijer je komentirao i posljednji potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je Jean-Claudea Junckera doveo u vezu s Georgeom Sorosem i cionističkom urotom.

- Jako loša odluka, ne slažem se s njom. Mislim da šalje krivu poruku, kaže hrvatski premijer.
hr Wed Feb 20 2019 19:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58949a49b4739826088b4698/80
Foto: Official Thompson page

Thompson pozdravio fanove na Fejsu sa "Za dom spremni"

Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu, stoji u objavi na njegovoj službenoj stranici
Ispod objave koja završava ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' administratori pjevačeve službene facebook stranice u srijedu oko podneva objavili su snimku s Thompsonovog koncerta na kojoj izvodi 'Bojnu Čavoglave' koja počinje istim pozdravom.

- Pjesmu 'Bojna Čavoglave' Marko je napisao u Domovinskom ratu. I danas je izvodi. Na društvenim mrežama je objavio stih iz pjesme i sad se opet dižu polemike kako je to ustaški pozdrav. Nije, samo je citirao svoju pjesmu. Nisam znao da je to grijeh - rekao nam je Denis Pletikosa, menadžer Marka Perkovića Thompsona.


 

- To je stari hrvatski pozdrav koji smo koristili u ratu, ne znam čemu opet razne priče, i to uvijek kad Thompson nešto kaže i napiše. Inače bi možda i prešutjeli, ali na njega su svi osjetljivi - zaključio je.

Ova objava uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priznala kako je bila u zabludi kada je tvrdila da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav.

- Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv - rekla je predsjednica u subotu na konferenciji za medije.

Podsjetimo, Thompson je oslobođen za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič 'Za dom spremni' tijekom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 8. kolovoza 2017. na proslavi obljetnice vojno redarstvene akcije "Oluje., pišu 24sata.hr

Sutkinja je obrazložila kako poklič 'Za dom spremni' tijekom izvođenja pjesme 'Čavoglave' nije bio praćen političkim porukama niti je izazvao remećenje javnog reda i mira. Sutkinja je istaknula kako je pjesma izvođena u originalnom, izvornom obliku, a poklič 'Za dom spremni' sastavni je dio pjesme 'Čavoglave'.hr Wed Feb 20 2019 18:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c51e0550e493880938b45af/80

Grad Split na temu Kopilice: Grad je spreman učiniti sve kako se ne bi narušila kvaliteta života mještana

Vijest o novom Kolodvoru na Kopilici pojedine obitelji nije razveselila
Najkasnije od prvog lipnja trebao bi biti otvoren novi privremeni autobusni kolodvor na Kopilici. Pojedine obitelji javile su se kako će ostatiti zarobljene unutar autobusnog kolodvora, jer kako kažu, njih Grad ništa pitao nije.

Četrdesetak obitelji kažu kako će im naplaćivati parkiranje, uvesti novu prometnu regulaciju i potpuno promijeniti sve od onoga što su navikli. 

Grad Split reagirao je na temu Kopilice: 

Nastavno na medijske istupe predstavnika stanara Kopilice, smatramo nužnim obavijestiti javnost kako je Grad Split spreman primijeniti sve tehničke mjere zaštite od efekata samog funkcioniranja kolodvora na Kopilici kako se ne bi narušila kvaliteta života u tom dijelu grada. To su predstavnicima stanara jasno rekli zamjenik gradonačelnika
Nino Vela i pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Jurica Vojnović na sastanku održanom u Banovini 5. veljače 2019. godine te u obilasku samog terena dva dana poslije.

Grad Split, gradske službe i predstavnici gradskog kotara Brda na raspolaganju su stanarima Kopilice i dalje za sva njihova pitanja i nedoumice te će se u narednim danima organizirati novi sastanci na ovu temu, kako bi saslušali svi problemi i iznašlo za njih najbolje moguće rješenje.
hr Wed Feb 20 2019 16:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .