Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c44653d0e49386e848b4577/80

Topli sendviči sa šunkom i sirom koji mogu zamijeniti ručak

Najslasniji i najsočniji topli sendvič frankofonskog dijela svijeta za koji vam ne treba toster, već samo dobra volja i dobro zagrijana tava...

Ako ste skitali Francuskom, Luksemburgom, Belgijom ili Švicarskom, sigurno ste u svakom baru, zalogajnici ili bistrou na jelovniku uočili jelo pod nazivom croque monsier i croque madame.

Ovo je valjda najpoznatiji sendvič frankofonskog dijela svijeta koji se sastoji od dvije kriške kruha, kuhane šunke, sira Gruyere i umaka bešamel, jede se u pauzi za ručak ili kao brzinski zalogaj s nogu i naručuje se pod imenom croque monsier. No ako se na ovom sočnom sendviču gore zlati i fino pečeno jaje na oko, sendvič dobiva ženske atribute i mijenja ime u croque madame.

Za ovaj vam sendvič ne treba toster, možete ga pripremiti u dobro zagrijanoj tavi, a po želji i zapeći u pećnici. Treba vam samo nešto kruha ili kruha za toast, nešto šunke i sira, šalica umaka bešamel, par jaja i ekipa koja će to sve s guštom smazati.

Kako smo spomenuli, u izvornoj se varijanti za ovaj sendvič koristi švicarski sir Gruyere, no kako je taj sir na našem tržištu malo teže naći, slobodno ga zamijenitenekim vama dragim, dobro topivim sirom poput goude, trapista, edamera ili podravca.

Sastojci:
(za 4 sendviča)

8 – 12 kriški kruha (sendvič možete slagati od 2 ili 3 kriške kruha)
200 g tanko rezane kuhane šunke
200 g dobro topivog sira (tipa gouda, trapist, edamer, podravec)
4 jaja
50 g maslaca

Za umak bešamel:
60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
sol, papar
malo sitno ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

1. Napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

2. Složite sendviče: obje kriške kruha premažite maslacem i odložite na tanjur. Namazani sloj jedne kriške okrenite prema dolje jer će ta strana kruha biti donja vanjska strana sendviča, potom tu krišku kruha premažite bešamelom, dodajte šunku i sir, poklopite drugom šnitom kruha premazanom maslacem, sada premazana strana neka bude okrenuta prema gore. Ako želite, možete sendvič složiti i od tri kriške kruha, samo ubacite dodatnu krišku i na nju stavite malo bešamela, malo šunke i sira. Napravite isto s ostalim sendvičima.

3. Tostirajte sendviče: na dobro zagrijanu tavu stavite dva pripremljena sendviča pa ih pecite po 3-4 minute sa svake strane. Kad su sendviči dobili lijepu zlatnu boju (maslac će ispustiti svoju masnoću i sve će se lijepo zapeći), prelijte ih s malo bešamela, smanjite vatru, poklopite tavu i pustite da se bešamel zagrije jedno 2 minute. Ovako pripremljene sendviče možete i kratko (oko 5 - 10 min) zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C. Ponovite i s preostala dva sendviča.

4. U drugoj tavi ispecite 4 jaja na oko. Stavite po jedno pečeno jaje na svaki sendvič, svako jaje malo posolite pa poslužite sendviče uz omiljenu lisnatu salatu ili uz pržene krumpiriće, piše punkufer.hr

hr Sun Jan 20 2019 13:10:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6979370e4938b1b08b45bd/80
Foto: Screenshot Youtube

Pet pjesmama po kojim će se kralj narodne muzike pamtiti

Šaban Šaulic poginuo je u prometnoj nesreći u Njemačkoj
Nakon nastupa u Njemačkoj, Šaban je imao prometnu nesreću. Hitno je prebačen u bolnicu gdje je naposlijetku podlegao ozljedama. 

Njegova pjevačka karijera započela je kada ga je stric pozvao u lokal gdje je inače svirao i to zato što je smatrao da više može zaraditi od glazbe nego od sporta.

Prvu pjesmu otpjevao je na ijekavici, a sa 18 godina preselio se u Beograd. Obzirom da je bio dijete iz provincije, isprva mu je to teško palo.

Šaban će zasigurno ostati zapamćen po brojnim hitovima s kojima je bio poznat na balkanskoj sceni, a ovo su neke od njih:








hr Sun Feb 17 2019 16:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6974a80e49389bac8b46f7/80
Foto: Screenshot Youtube

Lidija Bačić na Dori pokazala svoj seksipil, no od publike je dobila 1 bod

Nije se proslavila
Nakon što je Roko Blažević jučer proglašen pobjednikom Dore te će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu u Izreaelu s pjesmom "The Dream", dojmovi oko nastupa na Dori još uvijek su aktualni.

Tako je i na ovogodišnjoj Dori nastupila Lidija Bačić s pjesmom "Tek je počelo", ali nije oduševila ni publiku ni žiri. 

Lidija je u prvi plan istaknula svoje obline i igrala na kartu seksipila u providnom kostimu pa možda ni pjesma nije mogla doći do izražaja.

 Teško je sada suditi je li pjesma toliko loša da je od publike dobila tek 1 bod ili je Lile pogriješila kada je u prvi plan stavila svoje tijelo.

Kako god bilo, ovo možemo nazvati njezinim neuspjehom. Možda je vrijeme da pjevačice nakon ovoga razmisle o svojem ''seksipilu'' koji guraju u prvi plan., piše Showbuzz



hr Sun Feb 17 2019 15:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Recept za hrskave krumpire zapečene sa sirom i začinima

Krumpir je fleksibilna namirnica s kojom se može raditi tisuće jela.
Sastojci: 
8-10 krumpira 
3 žlice maslaca 
2 čajne žlice parmezana 
1 čajna žličica češnjaka u prahu 
1 čajna žličica listića timijana 
sol i papar po želji 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijeva stupnja, a maslacem ili uljem premažite unutrašnju stranu kalupa za muffine. 

2. Nasjeckajte krumpir na tanke ploške. Pomiješajte ga s rastopljenim maslacem, parmezanom i začinima. 

3. Složite krumpire u tornjiće i stavite u kalup za pečenje muffina. Ovako pripremljene tornjiće pecite na oko sat vremena, dok vrhovi ne postani zlatno-smeđe boje. 

4. Poslužite toplo kao prilog uz mesna, riblja ili povrtna jela. Dobar tek! 

U videu YouTube kanala "Home Cooking Adventure" pogledajte kako se pripremaju pečene ploške krumpira sa sirom i začinima, a pogledajte još neke recepte kojih se nećete moći zasititi, piše Punkufer


hr Sun Feb 17 2019 14:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c69417d0e49385eb18b456d/80
Foto: Screenshot/ Youtube

Sedmogodišnji dječak pripitomio vuka pa sad zajedno čuvaju ovce

Dječak je vuka dok je bio beba donio kući i odlučio izdresirati

Dječak iz Libije po imenu Hamza zajedno sa svojim vukom čuva ovce. Kada je njegov stariji brat vuka donio kući, otac nije bio oduševljen.

U međuvremenu su dječačić i vuk postali pravi prijatelji i zajedno čuvaju stado Hamzinoga oca. Vuk se, po svemu sudeći ponaša baš poput psa čuvara, a dječak kaže kako napada samo onoga tko želi nauditi njegovoj obitelji ili pak stadu.

Otac se još uvijek boji vuka, a ova nesvakidašnja situacija postala je pravi hit, pa obitelj stalno posjećuju brojne novinarske ekipe, ali i znatiželjni mještani.





hr Sun Feb 17 2019 12:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .