Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c44653d0e49386e848b4577/80

Topli sendviči sa šunkom i sirom koji mogu zamijeniti ručak

Najslasniji i najsočniji topli sendvič frankofonskog dijela svijeta za koji vam ne treba toster, već samo dobra volja i dobro zagrijana tava...

Ako ste skitali Francuskom, Luksemburgom, Belgijom ili Švicarskom, sigurno ste u svakom baru, zalogajnici ili bistrou na jelovniku uočili jelo pod nazivom croque monsier i croque madame.

Ovo je valjda najpoznatiji sendvič frankofonskog dijela svijeta koji se sastoji od dvije kriške kruha, kuhane šunke, sira Gruyere i umaka bešamel, jede se u pauzi za ručak ili kao brzinski zalogaj s nogu i naručuje se pod imenom croque monsier. No ako se na ovom sočnom sendviču gore zlati i fino pečeno jaje na oko, sendvič dobiva ženske atribute i mijenja ime u croque madame.

Za ovaj vam sendvič ne treba toster, možete ga pripremiti u dobro zagrijanoj tavi, a po želji i zapeći u pećnici. Treba vam samo nešto kruha ili kruha za toast, nešto šunke i sira, šalica umaka bešamel, par jaja i ekipa koja će to sve s guštom smazati.

Kako smo spomenuli, u izvornoj se varijanti za ovaj sendvič koristi švicarski sir Gruyere, no kako je taj sir na našem tržištu malo teže naći, slobodno ga zamijenitenekim vama dragim, dobro topivim sirom poput goude, trapista, edamera ili podravca.

Sastojci:
(za 4 sendviča)

8 – 12 kriški kruha (sendvič možete slagati od 2 ili 3 kriške kruha)
200 g tanko rezane kuhane šunke
200 g dobro topivog sira (tipa gouda, trapist, edamer, podravec)
4 jaja
50 g maslaca

Za umak bešamel:
60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
sol, papar
malo sitno ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

1. Napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

2. Složite sendviče: obje kriške kruha premažite maslacem i odložite na tanjur. Namazani sloj jedne kriške okrenite prema dolje jer će ta strana kruha biti donja vanjska strana sendviča, potom tu krišku kruha premažite bešamelom, dodajte šunku i sir, poklopite drugom šnitom kruha premazanom maslacem, sada premazana strana neka bude okrenuta prema gore. Ako želite, možete sendvič složiti i od tri kriške kruha, samo ubacite dodatnu krišku i na nju stavite malo bešamela, malo šunke i sira. Napravite isto s ostalim sendvičima.

3. Tostirajte sendviče: na dobro zagrijanu tavu stavite dva pripremljena sendviča pa ih pecite po 3-4 minute sa svake strane. Kad su sendviči dobili lijepu zlatnu boju (maslac će ispustiti svoju masnoću i sve će se lijepo zapeći), prelijte ih s malo bešamela, smanjite vatru, poklopite tavu i pustite da se bešamel zagrije jedno 2 minute. Ovako pripremljene sendviče možete i kratko (oko 5 - 10 min) zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C. Ponovite i s preostala dva sendviča.

4. U drugoj tavi ispecite 4 jaja na oko. Stavite po jedno pečeno jaje na svaki sendvič, svako jaje malo posolite pa poslužite sendviče uz omiljenu lisnatu salatu ili uz pržene krumpiriće, piše punkufer.hr

hr Sun Jan 20 2019 13:10:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd908e29111ca1558b45bd/80

Evo tko su sretni dobitnici ulaznica za film Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom

Četiri najbrža čitatelja osvojila su po dvije ulaznice
Ovaj ponedjeljak našim čitateljima dijelili smo ulaznice za animirani film Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom, koje mogu iskoristiti u CineStaru Split u trgovačkom centru Joker.

Sretni dobitnici su:
1. Igor Ilić
2. Maja Pivčević 
3. Daniela Jelavić Mitrović
4. Andrea Muslim

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka uz prikaz osobnog dokumenta, zaključno s datumom 08.05.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Umoran od usamljeničkog života na pacifičkom sjeverozapadu, Gospodin Link angažira neustrašivog istraživača Sir Lionela Frosta da ga odvede na putovanje kako bi pronašao svoje davno izgubljene rođake u bajkovitoj dolini Shangri-La. Zajedno s avanturisticom Adelinom Fortnight, ovaj neustrašivi trojac istraživača naići će na mnogobrojne opasnosti i prepreke tijekom putovanja na drugi kraj svijeta.

Kroz sve, ovaj će trojac shvatiti da ponekad možeš pronaći obitelj na mjestima na kojima bi se najmanje nadao.
hr Mon Apr 22 2019 13:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd957229111c38568b4591/80
Foto: Zoran Paškov

Oliveru u čast 70 koncerata po cijelom svijetu: 10 hrvatskih zvijezda pjevat će 18 mjeseci za Olivera

Turneja bi trajala godinu i pol dana, a počela bi u Švedskoj, Njemačkoj, Australiji, Kanadi, Americi, otkriva Oliverov nećak kojeg mnogi nazivaju Oliverovim nasljednikom
Petar Dragojević poznati splitski pjevač kojeg mnogi poznaju i kao Oliverova nećaka najavio je nastupe u čast njegovom stricu koji treba trajati više od godinu dana.

Mladi Dragojević prisjetio se obožavanog strica Olivera i njegovog dirljivog posljednjeg oproštaja koji će Split, a i Hrvatska dugo pamtiti. Bio je to jedan od jedinstvenih koncerata u znak glazbenoj legendi. 

- To je uistinu bio neviđeni oproštaj u kojem su se izmiješale silne emocije. Kroz to se najbolje vidjelo koliko su ga ljudi poštivali u radu, koncertima i pismama koje je godinama stvarao.

Petar trenutno najviše nastupa u Njemačkoj, a uskoro se planira pridružiti turneji u čast Oliverovim izvedbama. 

- Uskoro je u planu da se organizira među našim iseljeništvom u cijelom svijetu 70 koncerata najljepših Oliverovih pjesama, na kojima će nastupiti 10 poznatih izvođača, a među njima i moja malenkost. Sve pjevače pratit će Oliverov glazbeni sastav. Turneja bi trajala godinu i pol dana, a započela bi u Švedskoj, Njemačkoj, Australiji, Kanadi, Americi, uglavnom po većim gradovima, gdje živi mnoštvo naših iseljenika, koji su naprosto obožavali Olivera, otkriva Petar.

Poznati hrvatski iseljenik Kruno Perković o Oliveru i Petru ima samo riječi hvale, a tvrdi jako se veseli Petrovom skorašnjem nastupu.
 
- Što se tiče Olivera i Petra tu nije potrebno trošiti riječi, jer Dragojevići se rađaju sa glazbenom akademijom i pjesmom na usnama, te svi sviraju po dva, tri instrumenta. Vjerujem da će i ovi koncerti na kojima će po svijetu uskoro nastupati i Oliverov band biti krcati naših iseljenika koji su uvijek bili jako vezani uz Olivera. Ja sam posjećivao gotovo svaki njegov koncert koji je bio tu u Frankfurtu i okolici, jer Oliver je znao napraviti tako dobar štimung, uvijek pravu feštu. Veselim se i Petrovu skorašnjem nastupu tu kod mene u Darmstadtu, završava Perković.
hr Mon Apr 22 2019 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd8c9229111c64568b457c/80
Foto: PIXABAY

15 ideja što napraviti s ostacima uskrsne šunke

Bez obzira koju vrstu šunke kupujete za Uskrs i kako na koji način pripremate ovu slasnu delikatesu, vjerojatno ćete vam ostati viška mesa. Umjesto jednoličnih sendviča, sa šunkom možete napraviti i niz maštovitih jela. Oživite ostatke mesa i uz pomoć jednostavnih kuharskih ideja transformirajte ih u okrepljujuće obroke.
1. Ispržite jaja na kajganu s komadićima kuhane šunke.

2. Kockice šunke možete dodati proljetnoj fritaji ili omletu. 

3. Napravite hladnu salatu od sjeckanog povrća i voća. Odlično će vam odgovarati kombinacija luka, kruški, kuhanih jaja i šunke. 

4. Napravite toplo-hladnu salatu na bazi tjestenine, mesa i povrća. 

5. Ispecite palačinke, napunite ih sirom i šunkom pa ispohajte kao što biste to učinili s bečkim šniclom.

6. Manje kalorična varijanta: palačinke nemojte pohati, a umjesto sira odaberite svježu salatu, na primjer - matovilac.

7. Kockice šunke dodajte u proljetnu juhu i tako osnažite okus ovog sezonskog hita.

8. Skuhajte gusto varivo od graha.

9. Upotrijebite za pripremu umaka bolognese.

10. Ispohajte kriške kuhane šunke, pa poslužite uz salatu od sezonskog povrća. 

11. Ispecite pizzu od tijesta kojeg ste sami zamijesili.

12. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom, povrćem, sirom, svježim jajima i vrhnjem pa zapecite u pećnici i poslužite uz hrskavu zelenu salatu. 

13. Napunite pileća prsa šunkom, sirom i začinima, zarolajte u oblik valjka pa skuhajte u vodenoj kupelji ili ispecite na tavici. 

14. Zapecite komadiće šunke s krumpirom i začinskim biljem u pećnici. 

15.  Ispecite slane muffine s dodatkom šunke, predlaže punkufer.hr

hr Mon Apr 22 2019 11:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd8a0629111c4e568b457b/80
Foto: PIXABAY

Riješite se hlapljivih tvari iz deterdženata: Očistite zrak u svome domu fikusima, ljiljanima, bršljanom

U detrdžentima za rublje, sredstvima za čišćenje i sprejevima dom nalazi se niz štetnih tvari poput benzena i fenola koji mogu izazvati alergije, ali i puno ozbiljnije poteškoće sa zdravljem
Gotovo 4 milijuna ljudi godišnje strada zbog kemikalija koje koristimo u kućanstvu. Podaci su to Household Air Pollution komisije koja prati onečišćenje zraka u domaćinstvima. Žrtve smo astma, različitih bolesti dišnih puteva i pluća, karcinoma... Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 90 posto slučajnog trovanja dogodi se u vlastitim domovima.

Samo letimičan pogled oko nas pokazat će nam kako zrak u domu može onečistiti dim, različite hlapljive tvari koji dolaze iz deterdženata, namještaja, boja, ljepila...

Prvi na popisu po zdravlje loših pomagača su sredstva za čišćenje, deterdženti za pranje rublja, insekticidi i sprejevi za dom. U njima ima nevjerojatno puno štetnih tvari, od naftnih derivata, kao što su benzen i fenol, bjelila koja mogu potaknuti kancerogene spojeva do aktivni enzimi koji izazivaju iritaciju i alergije, tvrdi living.hr

Stoga, sva ta sredstva treba koristiti u što manjoj mjeri i kad god je to moguće zamijeniti s eko proizvodima, ali i redovito provjetravati prostorije u kojima boravimo, kontrolirati plijesan i vlagu na zidovima. Za čišćenje češće koristite sodu bikarbonu, limun, sol, ocat ili proizvode za čišćenje koje imaju eko certifikat.

Kupujte li novi namještaj provjerite jesu li drvo ili iverica certificirani te zadovoljavaju li nisku količinu formaldehida i hlapljivih spojeva. Unesite u svoj dom biljke koje love hlapljive kemikalije i čiste zrak. To su, primjerice biljke svekrvin jezik, fikus, bršljani i ljiljani.
hr Mon Apr 22 2019 11:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .