Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc2e612af47fd8898b46e3/80
Foto: D.N.

Marulićevi dani: Predstavljena knjiga Tomislava Bogdana "Prva svitlos"

Knjiga obuhvaća jedanaest studija, povijesnopoetičkih rekonstrukcija djela dubrovačke i dalmatinske renesansne književnosti.
Sinoć je u Splitu, s početkom u 18.30 sati u prostorijama HAZU-a, održana promocija knjige Prva svitlos, autora Tomislava Bogdana. Riječ je o studiji  o hrvatskoj renesansnoj književnosti, a izdala ju je Matica hrvatska. Knjigu su predstavili David Šporer i Bratislav Lučin, kao i sam autor. 

Tomislav Bogdan rođen je u Splitu, a  komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje danas radi kao profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku. Autor je triju znanstvenih knjiga Lica ljubavi: status lirskog subjekta u kanconijeru Džore Držića (Zagreb 2003), Ljubavi razlik:. tekstualni subjekt u hrvatskoj ljubavnoj lirici 15. i 16. stoljeća (Zagreb 2012) i Prva svitlos: studije o hrvatskoj renesansnoj književnosti (Zagreb 2017). Napisao je i više od stotinu članaka u nizu leksikonskih i enciklopedijskih izdanja te je priredio nekoliko zbornika znanstvenih radova.

- Ovaj poetičan naslov, Prva svitlos, to je sintagma koju sam posudio od jednog dubrovačkog pjesnika sa sredine 16. stoljeća, a to je Dinko Ranjina. On je tom sintagmom označio prve dubrovačke pjesnike renesansne na narodnom jeziku Šiška Menčetića i Džoru Držića, smatrajući ih i nazivajući ih ocima vlastite književnosti, dakle prvom svitlošću koja je zasvijetlila na domaćem parnasu. Ja sam tu sintagmu proširio, njezino značenje sam, preuzevši od Dinka Ranjine, proširio na proizvode naše renesansne književnosti u cjelini, i na nekakvo veliko poštovanje i divljenje koje prema tim proizvodima zapravo osjećam. Čini mi se da je ono što je nastalo od kraja 15. do kraja 16. stoljeća nešto ponajvrijednije od naše starije književne kulture i kulture općenito, i da je disproporcionalno bogato u odnosu na prostor i kadrovski potencijal u kojemu je nastalo- u jednom malom pojasu priobalnom, među malobrojnim stanovništvom, od mlaobrojnih autora, pred malobrojnom publikom, a bogatije nego u ijednoj drugoj slavenskoj književnosti, čak i nego u nekim neslavenskim književnostima velikih europskih naroda u to vrijeme. I to je nešto što me oduvijek intrigiralo i privlačilo, pogotovo pitanja početka takva prestrukturiranja u književnoj kulturi.- kazao je o knjizi sam autor. 

- To je razdoblje treće četvrtine 15. stoljeća do polovice 16 stoljeća  i tome vremenskom rasponu je posvećen najveći broj ovih studija, iako ne sve. Teme nekih studija sežu sve do početka 17. stoljeća. To je ono što me oduvijek intrigira, što me i dalje privlači i na čemu mislim i dalje raditi, a to je to pitanje kako je tako bogata, zanimljiva i vrijedna književnost nastala gotovo ni iz čega. Ne apsolutno ni iz čega nego gotovo ni iz čega zato što je taj diskontinuitet između književnoga srednjovjekovlja i ove rascvale bogate renesansne umjetničke rime i književnosti veći nego u književnoj kulturi drugih europskih naroda, zato što nismo imali bogatu autorsku književnost srednjovjekovlja na narodnom jeziku. Naši pjesnici koji su se pojavili krajem 15. i početkom 16. stoljeća u mnogočemu su morali krenuti iz početka, stvoriti elementarne razine književnoga teksta i postupke, u većoj mjeri nego neki njihovi kolege u drugim većim europskim književnostima. Meni je taj proces toga vrlo naglog, izrazito plodnog prestrukturiranja, njegovi počeci, nešto što me trajno privlači i što je i dalje nedovoljno osvijetljeno, odakle ti počeci i to novo što se u naslovima studija spominje. I zato sam ovu sintagmu Dinka Ranjine koju on primjenjuje na dvojicu dubrovačkih takozvanih bioskura, ja sam proširio u njezinu značenju na plodove književnoga stvaranja u cjelokupnoj našoj renesansi, osobito u ranoj.- pojasnio je Bogdan.

- Tu ima 11 studija, one nisu sve što sam radio u proteklih deset godina. One su vrlo intencionalno odabrane, povezane zajedničkim temama i metodama koje se u njima primjenjuju i u tome smislu nadam se da je knjiga dovoljno zaokružena i koherentna, i nadam se da će biti korisna onima koji će se tim temama baviti.- zaključio je autor.

hr Sun Apr 22 2018 08:45:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8455c0e4938f1048b46fb/80
Foto: Pixabay

Neke namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

Čak četvrtina potrošača ne čita informacije o hrani koju imaju u svojim hladnjacima, pa ne čudi što se mnogo ispravne hrane baca u smeće

Čak 33 posto potrošača ne zna razliku između rokova "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Dok "upotrijebiti do" znači da namirnica nakon otisnutog datuma više nije za konzumaciju, druga oznaka znači da se neke namirnice i nakon datuma na pakiranju mogu koristiti. Hrvatska agencija za hranu utvrdila je koje su to namirnice. - piše Dnevnik

Čak godinu dana nakon datuma "najbolje upotrijebiti do", mogu se konzumirati sol, šećer brašno, tjestenina poput špageta i makarona, kava i začini, i voda. Konzervirana hrana poput ribe ili mlijeka za kavu također može trajati i godinu dana, jednako kao marmelade i pekmezi.

Pojedine namirnice mogu biti valjane nešto kraće, do dva mjeseca nakon što prođe datum otisnut na pakiranju. To su žitarice, čips i kikiriki. Juhe iz vrećiće mogu trajati i dva mjeseca nakon roka "najbolje upotrijebiti do", a tu su i majoneza i kečap te čokolada.

To se nikako ne smije primjenjivati na dječje formule, nego njih ne treba koristiti nakon roka "najbolje upotrijebiti do". Također, neke namirnice mogu izgubiti svoja svojstva, dobiti plijesan, promijeniti boju i okus. Preporuka je da se takvi proizvodi ne koriste.

Postoje i namirnice koje su označene rokom "najbolje upotrijebiti do" bez da se mogu koristiti nakon otisnutog datuma. To su kruh i kolači, narezani i ribani tvrdi sirevi, mlječni namazi, deserti i polutrajne kobasice. - piše Dnevnik

hr Thu Oct 18 2018 10:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3e5ffdcb557a6e078b4734/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste alarm trebali namjestiti 90 minuta prije buđenja

Ako ste među onima kojima nije nikada dovoljno sna, ovo će vas vjerojatno zanimati

Većina ljudi budi se prekasno i s osjećajem mrzovoljnosti zbog nedostatka sna. Ipak, mnogi se teško natjeraju da na počinak odlaze ranije. Kako ne mijenjati svoju rutinu, a ipak ne izići iz kuće s osjećajem umora nakon buđenja? 

Odgovor su dali znanstvenici koji tvrde kako bi trebalo namjestiti alarm za buđenje točno 90 minuta ranije te drugi na vrijeme kada bismo zaista trebali ustati iz kreveta.

Baziraju to na činjenici da REM faza sna traje upravo 90 minuta, a ako se budimo u vrijeme kada ona traje, imamo osjećaj nenaspavanosti, bez obzira na to koliko smo sati sna odspavali. 

Stoga bismo trebali, poručuju, čuti prvi alarm ujutro 90 minuta prije nego što bismo zaista trebali ustati kako bismo prekinuli REM fazu i dali sebi vremena za novi 90- minutni ciklus sna nakon kojeg bismo se trebali probuditi odmorni, piše Večernji list

hr Thu Oct 18 2018 08:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8225f0e49380f008b4854/80

Zadnji dani Algebrine jesenske akcije: Nadogradite svoja znanja i kompetencije uz popust od 25% na upis u programe obrazovanja

Iskustva brojnih polaznika tijekom godina pokazuju kako se ulaganje u cjeloživotno obrazovanje itekako isplati

Tradicionalna godišnja jesenska posebna ponudatraje do 22. listopada, do kada svi koji žele usavršiti svoja znanja, pa potom i potražiti nova i bolja radna mjesta temeljena na novim kvalifikacijama, mogu upisati programe obrazovanja u Algebri uz popust i do 25 posto. Iskustva brojnih polaznika tijekom godina pokazuju kako se ulaganje u cjeloživotno obrazovanje itekako isplati, naročito ako se stječu vještine koje su danas prepoznate kao ključne na tržištu rada, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Popusti koje ovom prilikom nudi Algebra na raspolaganju su u svim gradovima širom Hrvatske za sve programe uključene u akciju koji se provode u obliku nastave u učionici, a popust također vrijedi i za online verzije programa obrazovanja u slučaju onih programa gdje je online nastava dostupna.

Programi obrazovanja koji su ovom prilikom dostupni uz popust od 25 posto uključuju one za programera Internet aplikacija (C# i ASP.NET) i mobilnih aplikacija (Android), specijalista za razvoj web aplikacija i baza podataka, web programere, web dizajn, sistemske i mrežne administratore (uključujući MCSA Windows Server 2016 akademiju i Red Hat Linux administratora), administratore baza podataka te brojne vještine vezane uz grafički i digitalni dizajn (uključujući 3D dizajn, CAD, te specijalistezaobradudigitalnefotografijeividea).

Na raspolaganju su i programi obrazovanja koji kombiniraju poslovne i digitalne vještine – poput programa Specijalist za internetski marketing te Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova – koji su tradicionalno među najtraženijim obrazovnim programima u Algebri. Činjenica da interes za ove programe ne jenjava pokazuje kako se radi o vještinama koje poslodavci traže a koje pojedinci lako mogu ponuditi i kroz samostalni rad, tzv. freelancing, tvrtkama i klijentima na tržištu.

Onima koji ovom prilikom žele steći osnovne informatičke vještine na raspolaganju su, uz popust od 10 posto, programi za računalne operatere, stjecanje ECDL kvalifikacija (ECDLoperater i ECDLspecijalist), specijaliste poslovne informatike i računalne operatere uredskog poslovanja. Popust od 10 posto također vrijedi i za programe obrazovanja za knjigovodstvo (knjigovođa i samostalni knjigovođa). Svi oni koji žele uloviti ovu sjajnu jesensku akciju trebaju požuriti i rezervirati popust i mjesto u grupi što prije jer ista traje do 22. listopada!

hr Thu Oct 18 2018 08:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dabaf4b473986ddf8b458b/80
Foto: National Geographic

'Bizarna' hrana iz Dalmacije i zaleđa kojoj se čude u cijelom svijetu

Poznati kuhar Andrew Zimmern koji se proslavio serijalom 'Bizarna hrana', prošle je godine boravio u Hrvatskoj koja ga je oduševila svojom ponudom.
Pečeni puhovi i vitalac, soparnik i žabe, hobotnica i juha od kamena samo su neka od dalmatinskih jela koja će Andrew Zimmern predstaviti svijetu u serijalu 'Bizarna hrana', a koja se emitira na najpoznatijem televizijskom kanalu posvećenom putovanjima, Travel Channelu

Nedugo nakon boravka u Hrvatskoj ovaj je slavni kuhar dao intervju za FOX News
i Hrvatsku opisao kao jedno od najboljih odredišta, zemlju u kojoj ono što izvadite iz mora možete odmah pojesti, što zbog zagađenja više nije slučaj u drugim mediteranskim zemljama.

Osim u Hrvatskoj, nova sezona serije 'Bizarna hrana' snimana je u Francuskoj, Philadelphiji i Gvatemali, gdje je probao sve od bikovih testisa do sočnog mesa oposuma. 'Bizarna hrana' s Andrewom Zimmernom možete pratiti utorkom u 22 sata na Travel Channelu, piše punkufer.hr
hr Wed Oct 17 2018 17:15:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .