Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd1d0400e49386a168b4572/80

Radni sastanak Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa županom Bobanom i gradonačelnikom Krstulovićom Oparom

Nakon svečane sjednice GV Makarska i inauguracije rektora splitskog Sveučilišta dr. Dragana Ljutića, predsjednik Vlade Andrej Plenković je sinoć održao predavanje na splitskom pravnom fakultetu, a danas je imao radni sastanak u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Uz potrebe izgradnje cestovne infrastrukture, za nas i u Županiji i u gradu Splitu dva su strateška projekta jako bitna: priprema projektne dokumentacije za izgradnju tunela Kozjak i spremnost za početak izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici – kazao je u uvodnoj riječi župan, zahvalivši predsjedniku Vlade i ministrima na redovitoj komunikaciji i izvrsnoj suradnji. 

Kako je sutra sjednica Vlade u Hvaru povodom 150-te godišnjice organiziranog turizma, župan je istaknuo potrebu bolje mreže zdravstva (ambulante, hitna itd.) za vrijeme sezone kada se broj stanovnika na otocima utrostruči te potrebu bolje međuotočne povezanosti. Župan je istaknuo i nešto bolju demografsku sliku županije, navodeći podatak da se ove godine rodilo 140 djece više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, te je ponovio što sve Županija čini u području poticanja mladih obitelji i oživljavanja rubnih područja Županije.

Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave je upoznao premijera s brojnim projektima u priobalju i na otocima. 

- Zadnjih 6 godina uloženo 210 milijuna kuna i da su spremne nove investicije kroz slijedeće 4 godine u iznosu 350 milijuna kuna. Izgradili smo 12 luka, od toga 9 na otocima – kazao je Maroević. 

Ante Mihanović je ukratko predstavio Ljekarne SDŽ. Predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar je također istaknuo izvrsnu suradnju svih razina vlasti, te je posebno istaknuo odličnu koalicijsku suradnju u gradu i županiji.

Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara je kazao kako dinamika ostvarenja ciljeva ide zadovoljavajućim tempom, a razgovaralo se i o daljnjem ubrzavanju procesa oko tehnološko-prometnog centra Dračevac i spoja zračne i trajektne luke. 

- Učinkovitost moje administracije i administracije županije mjerit će se učinkovitošću i izvedbom svih zaključaka koji su doneseni.  Radimo na tome na dnevnoj bazi, na ministarskim razinama smo u stalnim kontaktima, a sama nazočnost premijera, njegov interes i briga za provedbu i funkcioniranje svih zaključaka su jamstvo za ispunjavanje ciljeva- kazao je Krstulović Opara.

-Čestitam gradonačelniku i županu na svemu što rade i planiraju raditi jer samo zajednički možemo odgovoriti na potrebe naših građana. Vlada je promjenama zakona omogućila povrat novca lokalnoj i regionalnoj upravi, jer ste bliže građanima i znate bolje prioritete vaših sugrađana – kazao je predsjednik Vlade, te dodao: - Moramo se riješiti birokratskih zastoja na nekim međurazinama vlasti jer strateški projekti koje ste spomenuli i oni o kojima danas nije bilo riječi, jednostavno ne smiju stajati zbog banalnih razloga. 

U izjavi za novinare premijer je kazao: - Razgovarali smo o provedbi zaključaka sa sjednice Vlade koja je održana u Splitu 4. svibnja. Vlada pažljivo i pedantno vodi realizaciju tih projekata, od kojih je do sada realizirano 11, dok su ostali u tijeku. Držim važnim da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zajedno s Hrvatskim cestama prione realizaciji zaključaka koji bi trebali riješiti veliku prometnu gužvu u ljetnim mjesecima u Splitu i na prilazima gradu sa zapadne i istočne strane – kazao je predsjednik Vlade, ne štedeći komplimente za rad gradonačelnika, župana i ravnatelje županijskih tvrtki Lučke uprave i Ljekarni. 

Osvrćući se na sutrašnju sjednicu Vlade u Hvaru, premijer je kazao: - Godišnje se u otoke investira milijardu i 700 milijuna kuna, a novi Zakon o otocima nudi koncepciju pametnih otoka, bolju povezanost i gospodarski razvoj, te lakši život ljudi na otocima.

U pratnji predsjednika Vlade bili su dopredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te Marko Milić, glasnogovornik Vlade i savjetnik ministra obrane, Ivica Ušljebrka. Uz župana i gradonačelnika grada Splita, sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, saborski zastupnik Ante Bačić, zamjenici župana Luka Brčić i Ante Šošić, ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević i ravnatelj Ljekarni SDŽ, Ante Mihanović. Na kraju sastanka, prije obraćanja medijima, župan je predsjedniku Vlade uručio prigodne poklone među kojima se našao i zadnji broj „Moje županije“ i knjižica sa županijskim programima i poticajima izrađena povodom 25-te godišnjice županije.

Predsjednik Vlade će nakon ovog sastanka otputovati na otok Hvar gdje će sutra biti održana sjednica Vlade, posvećena razvoju hrvatskih otoka, a sudjelovat će i na svečanosti dodjele nagrada Dana hrvatskog turizma te svečanosti dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod.


hr Thu Oct 25 2018 16:17:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97ccda29111c861d8b457c/80
Foto: Screenshot/Čitatelj Dalmacija Newsa

Velika gužva zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis

U smjeru Splita vozi se samo jednim prometnim trakom


Zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis u popodnevnim satima stvorila se velika gužva. 

Nenormalna gužva iza prvog tunela iza Dugopolja u smjeru Splita, skoro se stoji - javljaju čitatelji Dalmacija Newsa.

Razlog gužve su radovi na održavanju 
istočnog kolnika, sanaciji tunela Mravince i vijadukata Majdan i Izvor Jadra. Radovi su započeli krajem siječnja, a trebali bi biti završeni krajem travnja.
hr Sun Mar 24 2019 19:34:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97947429111c3b1b8b45d5/80
Foto: Požeška biskupija

Kuma ministrice Žalac izbačena iz HDZ-a: Nanesena nam je šteta

Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku
Marijana Obradović, kuma ministrice Gabrijele Žalac, od petka više nije članica Hrvatske demokratske zajednice. Telegramu je to potvrđeno iz visokog izvora požeškog HDZ-a. 

- Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku, što je ona i učinila u petak”, kazali su iz stranke.

Podsjetimo, Nataliju Baričević (35) lani je automobilom u Jakšiću pokraj Požege udarila i pobjegla s mjesta događaja Marijana Obradović (40) koja je bila u alkoholiziranom stanju.

Obradović je inače kuma ministrice Gabrijele Žalac. Obradović je sletjela je s ceste i pokosila Nataliju. Podigla ju je sa zemlje i vozila 30-ak metara na svojoj haubi. Odbacila ju je na travu te se zabila u betonsko-metalnu ogradu koju je udubila. 

U petak je Oćinsko državno odvjetništvo u Požegi  zatražilo od PU požeško-slavonske zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka protiv 40-godišnje hrvatske državljanke budući da JE, kako se ističe u priopćenju, ovo državno odvjetništvo poduzelo radnje radi utvrđivanja postojanja elemenata kaznenog djela, piše vecernji.hr
hr Sun Mar 24 2019 15:30:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbili požari kod Zadvarja, Sinja, Kučića, Broćanca

Vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla gaseći pet požara koji su izbili na širem splitskom području.

Zadvarje

14:10 sati, požar trave i makije u Žeževici. Opožarena površina  oko 5000 m2. Požar pogašen u 15:00 sati. Na intervenciji sudjelovao DVD Zadvarje 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Sinj – Alebića kula   

14:32 sati, požar trave i niskog raslinja.Teren minsko sumnjiv. DVD Sinj prati razvoj požara s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

U 18:20 sati požar je lokaliziran te se i dalje prati. Gasi se samo s asfaltiranih puteva.

Kučiće

15:39 sati, požar suhe trave. Opožarena površina oko 1,5 ha. Na intervenciji sudjelovali DVD Kučiće s 2 vozila i 7 vatrogasaca. Požar lokaliziran u 14:25 sati. Pogašen u 14:50 sati.

Sinj – Otok (Gornja korita-Kamešnica)

19:48 sati, požar otvorenog prostora.Teško pristupačan teren, visoko u planini, nema opasnosti za gospodarske objekte (štale). Požar se nadgleda cijelu noć.

Broćanac Veliki

Požar 600 m2 trave, na intervenciji sudjelovao DVD Zagora s 1 vozilom i 3 vatrogasca, tvrdi Radio Dalmacija.

hr Sun Mar 24 2019 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97382529111c4a1c8b4574/80
Foto: Twitter

Samo u Hrvatskoj: Luka Modrić najbolji na svijetu, ali nije u Obrovcu

Gradsko vijeće Obrovca prednost dala tajkunu
Kapetan Vatrenih Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim u izborima UEFE, FIFE te France Footballa. Ovaj tjedan primio je nagradu za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, a Hrvatska pošta posvetila mu je poštansku marku. Sve to nije bilo dovoljno lokalnim vlastima u Obrovcu gdje su lokalni liberali predložili da se Luka proglasi počasnim građaninom. Podsjetimo, Zaton Obrovački odakle potječe Luka Modrić, udaljen je samo 1 km od Obrovca. 

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i Gradsko vijeće Obrovca prijedlog su bez puno razmišljanja odbili. Umjesto Luke, koji je prva violina najpoznatijeg kluba na svijetu, počasnim građaninom imenovan je Ante Jurjević, bivši predsjednik NK Zadra i bivši zastupnik FIAT-a. Jurjević je najpoznatiji što mu se sudi zbog 1.2 milijarde kuna duga. 

hr Sun Mar 24 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .