Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59e3632fb9e03eda828b4590/80
Foto: Pixabay

Pita od bundeve: Najlakši recept za klasik jesenskog stola

Ako još niste probali pitu od bundeve, vrijeme je da to učinite. Mnogi bundevu doživljavaju kao namirnicu stvorenu isključivo za slana jela, ali ona je idealna za spremanje ovog ukusnog jesenskog deserta.
SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

25 dag brašna
12 dag maslaca
5 dag šećera
1 jaje srednje veličine
1 jušna žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli

SASTOJCI ZA NADJEV:

40 dag bundeve
15 dag šećera
3 jaja
125 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA PITE OD BUNDEVE:

1. Narežite bundevu na manje kockice. U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavre i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.

2. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. U brašno ubacite sol i šećer. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima. Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.

3. U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti. Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem.

4. Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.

5. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte. Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup. Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti. Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

5. Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva. Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta. U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.

6. Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče. Bit će gotova za 40-ak minuta. Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.


SAVJET PLUS:

- pitu možete oplemeniti različitim začinima na dva načina. U vodu u kojoj kuhate bundevu možete dodati malo cimeta, naribanog đumbira i muškatnog oraščića ili pak iste začine možete staviti u nadjev

- možete je poslužiti uz dodatak tučenog slatkog vrhnja, javlja Zadovoljna.hr

Facebook komentari

hr Sun Oct 15 2017 15:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0f378bb9e03e51018b45ed/80
Foto: teklic.hr

Zašto je dobro jesti mandarine svaki dan?

U ove jesenske dane, kada započinju sezone prehlada, imunitet je najbolje štiti na što prirodniji način, a voće koje nam u to možemo pripomoći su mandarine
Mandarine su bogate vitaminom C, štite imunitet od prehlada, pomažu u održavanju vitke linije i k tome još su ukusne. U nastavku pročitajte ostale razloge zašto je dobro jesti mandarine svaki dan.

1. Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična naranči: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

2. Snižava loš kolesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje učinkovito snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprečava pretilost

Znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom. 

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa žlicom jogurta i žlicom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta tjedno ako imate masnu kožu te jednom tjedno ako imate suhu i normalnu kožu. 

6. Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama! 

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupnje mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupnje., piše ordinacija.hr 

Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 20:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0f19c0b9e03e3d028b4568/80

Pljačka o kojoj se priča: Ukraden viski vrijedan 5 milijuna kuna

Iz slavne francuske trgovine "La Maison Du Whisky“ u Parizu ukradena je jedna od najrjeđih boca viskija na svijetu - Karuizawa 1960.

Iz slavne francuske trgovine "La Maison Du Whisky“ u Parizu prije nekoliko dana ukradeno je 69 boca viskija. To ne bi bilo ništa čudno da se među plijenom nije našla i jedna od najrjeđih boca na svijetu – Karuizawa 1960. 

Točnije, kolekcionari tvrde da je ukraden viski pod nadimkom "Vjeverica“ koji potječe iz japanske destilerije Karuizawa koja više nije u pogonu.

Riječ je iznimno rijetkom single malt viskiju s udjelom od 51.8 posto alkohola. Vjeruje se da je preostalo tek 41 boca ovog viskija. 

Trgovina je procijenila da je plijen vrijedan 794.000 američkih dolara odnosno oko 5 milijuna kuna, od čega se samo vrijednost Karuizawa 1960 procijenjuje na 1 i pol milijun kuna., piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0efc1fb9e03e91018b4594/80
Foto: Screenshot Youtube

Noćno nebo na Braču: Miječna staza i zvijezde (VIDEO)

Video prikazuje prekrasne ljepote otoka Brača nad noćnim nebom
Od 8760 sati u godini, središte naše mliječne staze je najbolje vidljivo tek nekih 100-tinjak sati, pod uvjetom da je vedra noć bez vlage i svjetlosnog zagađenja. U tom kratkom vremenu prešao sam preko 1000 km po noći, po nepoznatom i nepristupačnom terenu, borio se sa neispavanošću i svakavim ˝beštijama˝ kako bi realizirao Izložba "2017: Odiseja Brač"., kaže autor videa Božan Štambuk.

Ovo mu je prvi doticaj s astrofotografijom,a s obzirom na skromnu opremu zadovoljan je kako je ispalo. 

Sigurno će i vas oduševiti! 

Lokaliteti na kojima je video sniman: Zlatni Rat - Bol, Mauzolej Petrinović - Supetar, Kamenolom - Donji Humac, Skulpture kipara Frane Antonijevića - Novo Selo, Crkva sv. Nikole - brdo Kruška kraj Selca, Mirje - Postira, Samostan Blaca - Pustinja Blaca, Koloč - Nerežišća


Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0ef604b9e03e0c008b4625/80

Slike iz Života ratnika premijerno na RTL-u

Dokumentarni film "Slike iz života ratnika" redatelja Silvija Mirošničenka televizijsku premijeru će imati u subotu 18. studenoga 2017. u 19,40 sati u programu RTL-a u povodu Dana sjećanja na Vukovar.

"Slike iz života ratnika" priča je o ratnom heroju vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću – Doktoru i njegovom ratnom putu, film o istinskom heroju Domovinskog rata, koji je preživio ratni pakao Vukovara. Ivan Anđelić vuče obiteljske korijene iz Rame pa je nakon pada Vukovara sa svojim ratnim iskustvom i suborcima krenuo u obranu tog područja. Poput svih velikih heroja, tih, skroman, srce i duša svoje postrojbe, Ivan Anđelić – Doktor postaje zapovjednik obrane te ustrojava brigadu Rama. Polovicom lipnja 1992. godine je teže ranjen te nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, Doktor je prebačen u bolnicu u Splitu. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu te je nastavio karijeru profesionalnog vojnika, a umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.

 U režiji Silvija Mirošničenka početkom godine održana je premijera dokumentarnog filma u MSU-u, koji je bio iste večeri dvaput prikazan zbog velikog interesa gledatelja. U produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruge dr. Ante Starčević–Tovarnik, snimljen u minimalnim produkcijskim uvjetima, na čelu s redateljem Silvijom Mirošničenkom te na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, začetnika cijelog projekta, realiziran je ovaj sjajni dokumentarac o velikom, izuzetnom čovjeku i borcu. Film je to koji nam na sugestivan način pokazuje kako hrabrost, plemenitost, odlučnost i ustrajnost čine prave heroje.

 Tijekom snimanja filma, kao dodatni sponzori projekta pridružili su se Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik



Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 15:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .