Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0e53f329111ce2db8b4580/80

Nije ovo prvi put: Državni praznici i njihovo obilježavanje u Sinju ne mogu proći bez incidenata

Krajnje neprimjereno je u Sinju bilo u čak dva navrata 2016. godine kada predstavnici HVIDRA-e nisu dopustili polaganje vijenca antifašistima...
Kako i dalje živimo u društvu koje se, u velikoj mjeri, bori s duhovima iz prošlosti pokazuje primjer grada Sinja koji je, na najsvetijim obilježavanjima, onima kojima se odaje počast najvećoj žrtvi - ljudskom životu ostavljenom na braniku domovine, događaju neprimjereni incidenti.


Slavne 2016. godine... 


Nemili događaj zbio se 30. svibnja 2016. godine na obilježavanju Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine. U ustaljenom protokolu polaganja vijenaca i paljenja svijeća među brojnim se Udrugama te predstavnicima grada našla i delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine. U njihovo ime vijenac su položili, ili točnije, barem pokušali položiti Stipe Samardžić, Ante Veselica i Slavko Đapić, ali se to nije svidjelo predsjedniku HVIDRA-e Draženu Pavloviću- Paji koji je istrgao vijenac, s njega skinuo traku s natpisom te ga premjestio na Spomen kosturnicu palim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, u obližnji Đardin.

Nije pak ni tu bilo kraja trzavicama između dvije spomenute strane pa je, na sličan način, negodovanje Pavlović izrazio ni mjesec dana kasnije u okviru obilježavanja Dana državnosti. Ponovno su sinjski antifašisti pokušali odati počast žrtvama Domovinskog rata, Pavlović je ponovno vijenac premjestio pred spomenik palim partizanima, antifašisti su ga vratili da bi ga ovaj na to "pospremio" u kontejner te zaprijetio Samardžiću kako će "na treće polaganje ići ispod asfalta".
Zanimljivo je kako se Dražen Pavlović-Pajo gotovo sukobio i s reporterom HRT-a Brankom Dobrotom kojega je, u jednom razgovoru, pitao kako se osjeća kao nacionalna manjina pa mu je Dobrota, inače pripadnik 6. Domobranske pukovnije, rekao kako se osjeća kao hrvatski branitelj.

Od tih nemilih scena iz 2016. godine u Sinju su, nevjerojatno, uz organizirani program obilježavanja svečanosti uvijek bile i iznimke koje su svoju počast odavale van dogovorenih termina.


Nakon tri godine mira opet su se probudili "veliki domoljubi"...


Hrvatsku je javnost, nakon što su je prenijeli svi lokalni i nacionalni mediji, šokirala i vijest o muškarcu koji je, na obilježavanju Dana antifašističke borbe, urinirao po Spomen kosturinici, a o čemu smo već ranije izvještavali.

Događaj nam je komentirao predsjednik sinjskog ogranka SDP-a, Nikola Vučković:
- Nakon što smo stigli na mjesto obilježavanja Dana antifašističke borbe ostali smo zaprepašteni nakon što je jedan muškarac urinirao na Spomen kosturnicu. Uzeo je mobitel i ponosno se fotografirao, a potom otišao do kombija, plavog Mercedesa i počeo glasno puštati Thompsonove pjesme.
Što reći na ovaj gnjusan čin, nakon što su se ranije događali incidenti ovakve događaje nadzirala je i policija, ove godine je nisam primijetio - zaključio je Vučković.

Službeni smo upit poslali i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, a tamo su nam kratko kazali kako o nemilom događaju nisu zaprimili dojavu, ali će, uslijed pisanja medija, pokrenuti kriminalističko istraživanje i pokušati pronaći muškarca koji je sramotnim činom ukaljao obilježavanje Dana antifašističke borbe u Sinju.hr Sat Jun 22 2019 15:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da6024329111c9fb48b4647/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Britanki pozlilo u moru i preminula: Njezino tijelo na plaži ležalo satima

Policija i mrtvozornik su odradili u svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće...
Danas, oko 13 sati, u Cavtatu je došlo do smrti 73-godišnje državljanke Velike Britanije kojoj je pozlilo u moru. 

Iako je ona preminula nešto poslije 13 sati, njezino beživotno tijelo pokriveno smeđom plahtom stalo je na plaži i nakon četiri sata od smrti. - piše Dubrovački dnevnik

Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje da su policija i mrtvozornik su odradili tu svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće Boninovo, koje se nije uspjelo organizirati na način da se pravodobno zbrinu o beživotnom tijelu žene.

Nešto kasnije, Index je kontaktirao Marijana Dadića, direktora Boninova, koji je potvrdio kako je tijelo uklonjeno s plaže.

- Tijelo preminule je uklonjeno čim je prije to bilo moguće. -izjavio je za Index.

hr Tue Oct 15 2019 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9106f429111c259c8b457b/80
Foto: bourbonoffshore.com

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda Bourbon Rhode, potvrđeno je jučer iz Ministarstva na upit Novog lista o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu. S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu su uputili upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima je Novi list razgovarao kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

- Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva. Cijeli člank pogledajte ovdje.

hr Tue Oct 15 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .