Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa8c9662af47f03348b4578/80
Foto: RTL

Prošli tjedan pao 10-metarski rasvjetni stup u Splitu, a godišnje ih padne barem tri

Rasvjetni stup koji je sam od sebe pao na raskrižje u Splitu tek jedan od tri koja su pala u proteklih 14 mjeseci

Nakon što je prošlog tjedna rasvjetni stup pao u jednu od najprometnijih splitskih ulica, iz Građanske inicijative Split, otkrivaju kako je rušenje stupova problem koji se ne rješava već godinama.  

"Palo je oko dvanaest stupova po našim saznanjima nedavno, od toga ih devet sa reklamama. Sve to možda u zadnjih 4 do 5 godina", kaže Dalibor Popovič iz Građanske inicijative Split.

Tvrdi kako ne postoji atest koji bi dokazao da je sigurno na rasvjetni stup, s obzirom na snažne bure, postaviti broj reklama koje se sada stavljaju. To mu je tvrdi, neslužbeno potvrdio i izvor iz Banovine, iako iz Grada poručuju da su svi atesti napravljeni.

"To je laž, ja tvrdim, ja ću potpisat da to ne postoji jer mi je čovjek rekao, ali ja bi volio da netko iz Banovine potpiše da atest postoji i onda ću im vjerovat jer onda u slučaju da taj stup padne nekome po glavi ta će osoba bit kriva", dodaje Popovič., pišu vijest.rtl.hr

A puka je sreća što se nakon 12 padova  nije dogodila tragedija.

Nije teško razlikovati nove sigurne stupove od starijih koji su potencijalno opasni. Ovdje imamo primjer jednog novijeg stupa, dakle jasno se vidi kučište na koje je stup zavaren, često se vide i ovi vijci, ali i sama podloga u kojoj se nalazi kućište. Međutim odmah s druge strane ceste imamo drugačiju situaciju.

Dakle ovdje možemo odmah primjetiti kako ne vidimo samo postolje stupa kao ni one karakteristične vijke, ali nažalost možemo primjetiti koroziju koja se polako počela hvatati. 

U svakom slučaju građani Splita jednoglasni su po ovom pitanju.

"Mislim da ih treba sve promijenit jer je ljudski život najvažniji", kaže Aljoša iz Splita. 

"To je strašno. To da po čovjeku padne ubija bi ga taj stupac. To se mora napravit šta prije", dodaje njegova sugrađanka Borka. 

Iz Grada su nam poručili kako neće komentirati ovaj problem jer su već naložili koncesionaru da provjeri sve stupove u gradu, što su zabilježile i naše kamere. 

"Nije vam to samo pitanje stupova nego je to i koncesije plaža, to vam je problem i otpada i zraka, vode... Mi u zadnje vrijeme imamo raspad sustava. Jednostavno nije bilo održavanja i na kraju sad dođe plata. Plata već kasni", kaže Popovič. 

Možemo se samo nadati da kašnjenja nitko neće platiti glavom, pišu vijest.rtl.hr


hr Wed Mar 14 2018 08:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .