Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Božićna čestitka nadbiskupa Barišića: 'Unuci su svojevrsni advent života, radost i nada djeda i bake'

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je božićnu čestitku koju vam prenosimo u cijelosti

1. Draga braćo i sestre,

Božićna radost koju nam javljaju nebeski glasnici: Bog čovjekom posta, zahvaća naša srca, a vidljiva je i po jaslicama u crkvama i u našim domovima. Obiteljske jaslice su čudesan znak divljenja pred Betlehemskim djetetom, kako ovih dana reče Petrov nasljednik. Sveti Franjo prvi je uprizorio rođenje Isusovo u Betlehemu sa živim jaslicama u mjestu Greccio. Tako, betlehemske jaslice imaju svoju dugu povijest. I jaslice u Betlehemu našega doma imaju značajnu obiteljsku tradiciju. U njih su se ugradile generacije djedova i baka, očeva i majki, djece i unuka. Svi likovi, mali Isus, Marija, Josip, pastiri, zaogrnuti su plaštem satkanim od naše radosti, ljubavi, zahvalnosti, međusobne pažnje i obiteljskog zajedništva. Stoga, slavlje Božića u obitelji uvijek je radosno s djedom i bakom, a još radosnije kod djeda i bake. Okupljeni svi zajedno oko ognjišta djeda i bake, oko čudesnog znaka obiteljskih jaslica, i mi postajemo sudionici betlehemske stvarnosti, žive jaslice, dionici radosti neba i zemlje. 

2. Božić je kolijevka našeg dostojanstva, vjere u Boga Oca i izvor naše ljubavi i solidarnosti prema svim ljudima. Na govor ljubavi Božića i naš odgovor je ljubav. Ljubav uključuje, ne samo članove svoje obitelji, nego i našu zauzetost za svakog čovjeka u nevolji i poteškoći. Na taj način ostvarujemo novost Kraljevstva Božjega, ljubavi i pravde, mira i pomirenja u nama i među nama. 

Papa Franjo, govoreći o božićnim jaslicama – čudesnom znaku, reče: „Rođenjem u jaslama sâm Bog pokreće jedinu istinsku revoluciju koja daje nadu i dostojanstvo obespravljenima i marginaliziranima: revolucija je to ljubavi, revolucija nježnosti. Isus iz jaslica krotko, ali u isti mah snažno poziva na dijeljenje kao putu koji vodi prema humanijem i bratskijem svijetu u kojem nitko nije isključen ili marginaliziran“ (Admirabile Signum, br. 6. ).

3. Braćo i sestre, slavimo Božje rođenje u vremenu čestog govora o važnosti obitelji, a u godini s posebnom pastoralnom pažnjom prema osobama treće životne dobi – djedovima i bakama. Kao svaku radost, osobito Božić, najjače doživljavamo u obitelji s roditeljima, braćom i sestrama. Povezanost članova obitelji tako je duboko usađena u ljudsko biće pa i onda kad je obiteljski život ispunjen poteškoćama. Međutim obitelj nije potpuna bez djeda i bake – roditelja naših roditelja. Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu, zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, ali odlaskom u mirovinu – retirement = povlačenje, izolacija – prijeti opasnost da, u kulturi odbacivanja i eliminacije, postanemo suvišni i potisnuti na periferiju kao teret zajednice. Nekad su starije osobe bile čašćene i poštivane. Tako i sam naziv gospodin – gospođa, upravo dolazi od riječi stariji = senior, odatle signore, signora odnosno gospodin – gospođa. Gospodin – gospođa jer su slika Božja. U mentalitetu tržišta rada, proizvodnje, profita i mladolikosti starije osobe  olako postaju periferija. A nisu to zaslužili jer su nas uvelike zadužili. Status starijih osoba postaje sve aktualnije pitanje jer životna dob se produžuje, a iz dana u dan postajemo sve starija nacija. Inače starimo, a bit ćemo još starija nacija ako nam unuci i unuke budu napuštali dom i domovinu. Vrijednost čovjeka ne mjeri se profitom, nego suobličenošću slici Božjoj u kojoj je utemeljeno njegovo dostojanstvo koje nikada ne može i ne smije izgubiti. Božić ga štiti.

4. Betlehemsko dijete svjedoči upravo takvo dostojanstvo čovjeka koje, bez obzira na uloge, sposobnosti, zdravlje, primanja i dob ima božansku mjeru i čija je cijena neizmjerna. Sam Bog postao je čovjekom na periferiji društva i zaštitio svakog čovjeka od početka do svršetka zemaljskog života. Starije osobe, djedovi i bake, bogatstvo su svojih obitelji i našega društva. Oni posjeduju ono što mi još nismo stekli: godine, iskustvo života i ljudsku mudrost. Djed i baka doista su bogatstvo, a ne teret; naše obiteljsko i društveno zlato. Oni nisu samo biološki kontinuitet života, nego i svjedoci koji nam prenose duhovne i moralne vrijednosti, identitet, smisao i nadu života. Nisu zarađivali samo za kruh, nego nam svojim primjerom i dušu hrane. I danas toliki ovise o njihovim skromnim mirovinama. Daruju nas, ne samo za Božić, nego i u dugim mjesecima naše „korizme“ – spajanja od 1. do 31. Ali upravo sada, u životnoj zrelosti, postaju duhovno sve bogatiji te pouzdani savjetnici u životnim poteškoćama svoje djece i unuka jer svi smo u istoj školi života samo u različitim razredima.

5. I dječak Isus, rastao je u dobi i mudrosti na koljenima svoga djeda Joakima i svoje bake Ane, uzorâ strpljivosti, razboritosti i pouzdanja u Božju providnost. Ovi tihi svjedoci progovaraju o važnosti naših djedova i baka. Važnost djeda i bake, u našim obiteljima, ocrtava se ispod kista i pera naših učenika osnovnih i srednjih škola, u zborniku literarnih i likovnih radova Na koljenima djeda i bake. 

U našem odrastanju vodi nas i prati sigurnost očeva ramena, toplina majčina zagrljaja, te mudrost i duhovnost koljena djedova i baka, s očeve i s majčine strane. Gospodin djed i gospođa baka, ne pomažu samo unucima u njihovu odrastanju, nego svojom razboritošću i mudrošću, mirom i strpljivošću, unose sklad u obiteljske napetosti i poteškoće svoje djece. Kao što su njihovi unuci njima bliski, i oni unucima, tako i betlehemsko Dijete postaje sve prisutnije u njihovu pogledu na stvarnost i budućnost života. Svojim rođenjem na periferiji ovaj naš svojevrsni Unuk – jedinstveni unikat, Jedinorođeni Sin Božji je naša nada, put, istina i život, Spasitelj čovjeka i svijeta. On ne dopušta da naši djedovi i bake postanu periferija obiteljskog i društvenog života. I oni se žele s njime, sada kada su meditativniji i duhovno bogatiji, rado družiti. A betlehemsko Dijete nas upozorava: „dakako, poštuj oca i majku… ali poštuj djeda i baku, roditelje svojih roditelja, da dugo živiš i da ti dobro bude na zemlji“. Jer oni nam svjedoče humanost bez interesa, uspjeh bez zavisti; žele da njihovi unuci budu dobri ljudi, pravedni, pošteni, solidarni i u životu ostvare više nego što su oni postigli.

6. Unuci su svojevrsni advent života, radost i nada djeda i bake. Kako je blagoslovljeno ovo zajedništvo čudesnim spojem mudrosti, spontanosti, strpljivosti i ljepote života jedne generacije koja započinje životni put i druge koja je bogata, ne samo brojem godina, nego i iskustvom života. Djed/baka i unuci ogledni su primjer generacijske solidarnosti. Koliko se samo nalazi razumijevanja i nježnosti, ljubavi i ljepote života, u očima, riječima i milovanju svoga djeda i bake? Rijetko se danas sastajemo i u obitelji nemamo vremena jedni za druge pa je svaki put, prava radost, svojevrsni Božić, poći kod djeda i bake. Nikakvo čudo, da djeca često znaju pitati svoje roditelje: kad ćemo ići na selo kod djeda i bake? Svaki pohod, svaki susret s njima je svečanost, a vrhunac radosti je Božić s njima oko jaslica u njihovom Betlehemu. U obiteljskom zajedništvu radujemo se malom Isusu, Emanuelu – Bogu s nama. Božićna radost prosvjetljuje djeda i baku da betlehemsko Dijete vide utjelovljeno i prisutno u životu svojih unuka. 

7. U spomenutom zborniku Na koljenima djeda i bake, mladi naraštaj želi nam reći da obitelj kao živi organizam, koji se proteže kroz prostor i vrijeme, uključuje i djeda i baku. Pored sigurnosti očeva ramena i nježnosti majčina zagrljaja, djeca ulazeći u obiteljsko zajedništvo, u svome odrastanju trebaju koljena svoga djeda i svoje bake, da bi na tim korijenima mogli rasti, cvasti i plodove donositi.

Ako je možda i bilo slučajevâ, u onim vremenima dok su djed i baka bili fizički jaki, a duhovno slabi, pa su zatvarali vrata betlehemskom Djetetu, nastojat će to zaboraviti i prešutjeti svojim unucima. No, danas, zajedno s njima, stojeći pred jaslicama – čudesnim znakom božanske ljubavi, neće to prešutjeti malome Isusu. Samo će Njemu tiho i iskreno šapnuti: Betlehemsko Dijete, oprosti meni grešniku. I zamolit će ga da mali Isus još odrasta u njima, njihovoj djeci i unucima. Doista, Božić je najradosniji s djedom i bakom i najsretniji smo kod djeda i bake. S djedom i bakom, duhovno smo zreliji i humano plodniji. Sve smo to, i još više, božanski veliki s betlehemskim Djetetom. 

8. Braćo i sestre, sretan Božić Vama, svim obiteljima i svim ljudima dobre volje. 

Prije svega, sretan Božić osobama treće životne dobi, djedovima i bakama. 

U Božićnoj radosti, želim svim unukama i unucima da budu na ponos svojih djedova i baka, očeva i majki. A svim djedovima i bakama, bilo doma u obitelji ili po domovima, s betlehemskim Djetetom želim radosne dane i blagoslovljene godine u društvu svojih unukâ, a u zajedništvu Emanuela - Boga s nama. Amen.


hr Fri Dec 20 2019 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c270429111c6c158b456d/80
Foto: Screenshot: N1

Napadači na novinarku Slobodne Dalmacije: 'Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali'

Novinar televizije N1 razgovarao je s napadačima na novinarku Slobodne Dalmacije, evo što su mu rekli

"Čujte, ispalo je malo nesmotreno. Ne znam kako bih vam to opisao, jer jako je zanimljiva situacija. Vozilo se kretalo makarskih tablica gore-dolje, gore-dolje i vidjeli smo neka curica da vozi i mislili smo da se neko izgubio. Da se osoba izgubila u prostoru, pošto je ovo malo zavučeno. Tu se parkirala uza zid i mi smo joj prišli i pitali je treba li joj pomoć i je li se izgubila gledajući da joj je na mobitelu upaljena navigacija. Odbila je bilo kakvu suradnju, ništa nije razgovarala i u tom trenutku mi smo se odmakli od vozila. Ona je nastavila dalje sjediti u autu i raditi već što je radila, ne znam ni ja što.

Nakon nekoliko minuta izašla je iz auta i tu je prešla preko zida i u tom trenutku kad je prešla preko zida napravila je nekoliko slika i možda snimak. Mi smo joj tada prišli, odnosno moj susjed i pitao je - oprostite, tko ste vi? To je privatan posjed, popeli ste se tu na tuđi zid . Tko vas je poslao? Zašto ste došli? Ona je sašla, on joj je prišao, ona je ušla u auto. S nama nije htjela razgovarati, mi nismo znali ni da je novinarka. Ni tko je, ni što je i malo smo se zabrinuli pošto je kuća već tu dva puta opljačkana i nismo znali o kojoj osobi se radi, s kakvom namjerom je došla da napravi taj snimak i onda smo mi njoj okružili auto. U međuvremenu je susjed zvao brata od ministra da nepoznata osoba vrši snimanje i slikanje kuće - hoćemo li zvati policiju ili ćemo je pustiti da ona slobodno slika ili snima. Čovjek je rekao može, ali ne smije se penjati tuda oko kuće i ulaziti u dvorište nego s puta da prođe fino na put i da sve što s puta može fotografirati i snimiti da to i napravi. Mi smo se tada makli od auta i nitko joj poslije nije rekao ni jedne riječi", kazao je Josip Kujundžić za N1. 

Novinarka Slobodne Dalmacije spomenula je kako joj je Josip Kujundžić poznat otprije jer je s njime radila intervju. 

"Ja se ne sjećam, to je bilo kratko. Nekih desetak minuta. Ja da nju poznajem, ja bih ju pozdravio i prišao bih joj na drugačiji način pošto poznajem osobu. Ovako sam prišao nepoznatoj osobi, a u tom trenutku bih prišao poznatoj osobi. A ona ako je mene poznavala i ako je vidjela da je radila intervju prije godinu dana sa mnom, mislim da bi bilo fer i korektno da je prišla i da je rekla "gospodine, ja sam radila intervju s vama prije godinu dana, ja sam novinarka Slobodne Dalmacije, tu sam da napravim neki intervju vezano za gospodina Milana Kujundžića. Ja ću biti tu kratko i mislim da vam neću smetati i tako", kazao je. 

Upitani da komentiraju snimku na kojoj se vidi njihovo ponašanje prema novinarki, rekao je: "Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali . Mi smo radili, bili smo malo zaigrani. S nikakvom lošom namjerom je nismo ometali, zaustavili. Nego eto, nismo znali o kome se radi i onda u cijelom tome iščekivanju dok smo uspjeli dobiti dojavu što napraviti - da li zvati policiju pošto je nepoznata osoba ili puštati je da snima i da radi što je volja. Malo smo se tu oko auta poigrali, niti smo oštetili vozilo, niti smo željeli curi nešto nauditi niti ja niti moje kolege. Je snimka ispala malo bezveze, ali s nikakvom lošom namjerom mi to nismo napravili". 

hr Sat Jan 25 2020 12:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c238829111c4b148b459b/80
Foto: Facebook-Prometne zgode i nezgode

Kazne zbog nemara: U Splitu na Plokitama pauk 'podigao' nekoliko vozila

Facebook stranica 'Prometne zgode i nezgode' objavila je danas kako je Pauk na Sućidru 'uveo reda' podigavši nekoliko vozila.
Nemarni vozači koji su danas ujutro svoje vozilo parkirali uzduž desne trake ili na mjestima koja su manje od pet metara udaljena od pješačkog prijelaza pauk je 'pomeo' kako ne bi ometali normalno odvijanje prometa ili ugrozili živote.
hr Sat Jan 25 2020 12:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Inspekcija dolazi na splitsku kirurgiju nakon afere s 25 spornih operacija

Inspekcija Ministarstva zdravstva dolazi u ponedjeljak u splitsku bolnicu. Povod je šokantno pismo s 25 spornih operacija i četiri smrtna ishoda. U tu priču uplela se i afera "mito" koja je otkrivena prije više od godinu dana.
Četvrti dan od izbijanja afere na splitskoj kardiokirurgiji s 25 spornih operacija, pred kamere je stao aktualni šef Zavoda. No, u bolnici i dalje rade kardiokirurg sa sumnjom u primanje mita i njegov kolega sa sumnjom u nesavjesno i nestručno liječenje.

"Što će se dogoditi s kolegama, to je izvan mojih ruku. Pravna država će tu napraviti ono što treba, a mi ćemo se trudit svim silama da pacijentima damo sve od sebe", rekao je Jakov Vojković, v.d. pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC Split.

Kako doznaje Nova TV, u splitsku bolnicu u ponedjeljak dolazi inspekcija Ministarstva zdravstva. S druge strane, pacijenti kažu kako je zbog ovih svih afera narušeno povjerenje u zdravstveni sustav.

Po nalogu DORH-a policija provodi izvide zbog pisma. Već otprije policiji je prijavljen jedan smrtni slučaj s tog popisa. Nakon afere "MITO" na istom zavodu, u Split su poslani kolege iz Zagreba kao pomoć i nadzor. Postoje, tvrde oni za Provjereno, i izvješća s primjedbama.

Na pitanje novinara je li bilo ikakvog odgovora od strane ravnateljstva na te primjedbe, voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju pri KB Dubrava, Daniel Unić, rekao je: "Izravni odgovor mi nikad nismo dobili. Što se s tim izvješćima događalo, ne znamo."

Većina je ispravljena, a neke stvari se ne mogu popraviti preko noći, kaže Vojković.

"Oni nisu to poslali kao nepravilnosti, nego kao prijedlozi za unaprjeđenje rada. Jedno od tih je javna lista čekanja koju ažuriramo svaki dan, a jednom mjesečno na internetu. To je praćenje pacijenta od kardiologije do ambulante", dodao je Vojković.

Sustav više ne dopušta manipulaciju pacijentima, terminima ni operacijama, tvrdi. Prema njegovim saznanjima, nema više mita.

Oglasio se i Ministar zdravstva, Milan Kujundžić: "Ja sam mislio da je stvar pod kontrolom i da se stvari dobro odvijaju. Sad je nažalost, kao i vi što ste vidjeli iz medija, opet incidentna situacija."

No, ta incidentna situacija zasad nije do kraja riješena.

hr Sat Jan 25 2020 12:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c1dcf29111c02158b457f/80
Foto: Pixabay

Danas se u Stankovcima kraj Zadra održava tradicionalna degustacija vina 'Vinkovo'

23. izdanje tradicionalne degustacije vina Sjeverne Dalmacije održat će se danas u Stankovcima s početkom u 12 sati, a proglašenje najboljih vina bit će u 17 sati.

'Vinkovo' se smatra jednom od najdugovječnijih smotri vina u Zadarskoj županiji, a za Zadrane je idealna prilika da razmjene iskustva i uoče svoj i tuđi napredak u kvaliteti vina.

Za portal Zadarski.hr Zvonimir Vlatković rekao je kako se zahvaljujući manifestaciji vidi veliki pomak u kvaliteti vina, a da su prijave stigle od Paga preko Ravnih kotara, Promine do Primoštena.

Iako je godina bila zahtjevna, mnogi su uspjeli izvući maksimum iz svoje proizvodnje, a ove godine moći će se degustirati ukupno 116 uzoraka vina koja podjednako čine i bijele i crne vrste.

-Ima doista, ja bih se usudio reći, vrhunskih vina. Ima i onih koji su manje vrhunski, ali s aspekta kvalitete oni zadovoljavaju - otkriva Zvonimir Vlatković.


hr Sat Jan 25 2020 11:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .