Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Božićna čestitka nadbiskupa Barišića: 'Unuci su svojevrsni advent života, radost i nada djeda i bake'

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je božićnu čestitku koju vam prenosimo u cijelosti

1. Draga braćo i sestre,

Božićna radost koju nam javljaju nebeski glasnici: Bog čovjekom posta, zahvaća naša srca, a vidljiva je i po jaslicama u crkvama i u našim domovima. Obiteljske jaslice su čudesan znak divljenja pred Betlehemskim djetetom, kako ovih dana reče Petrov nasljednik. Sveti Franjo prvi je uprizorio rođenje Isusovo u Betlehemu sa živim jaslicama u mjestu Greccio. Tako, betlehemske jaslice imaju svoju dugu povijest. I jaslice u Betlehemu našega doma imaju značajnu obiteljsku tradiciju. U njih su se ugradile generacije djedova i baka, očeva i majki, djece i unuka. Svi likovi, mali Isus, Marija, Josip, pastiri, zaogrnuti su plaštem satkanim od naše radosti, ljubavi, zahvalnosti, međusobne pažnje i obiteljskog zajedništva. Stoga, slavlje Božića u obitelji uvijek je radosno s djedom i bakom, a još radosnije kod djeda i bake. Okupljeni svi zajedno oko ognjišta djeda i bake, oko čudesnog znaka obiteljskih jaslica, i mi postajemo sudionici betlehemske stvarnosti, žive jaslice, dionici radosti neba i zemlje. 

2. Božić je kolijevka našeg dostojanstva, vjere u Boga Oca i izvor naše ljubavi i solidarnosti prema svim ljudima. Na govor ljubavi Božića i naš odgovor je ljubav. Ljubav uključuje, ne samo članove svoje obitelji, nego i našu zauzetost za svakog čovjeka u nevolji i poteškoći. Na taj način ostvarujemo novost Kraljevstva Božjega, ljubavi i pravde, mira i pomirenja u nama i među nama. 

Papa Franjo, govoreći o božićnim jaslicama – čudesnom znaku, reče: „Rođenjem u jaslama sâm Bog pokreće jedinu istinsku revoluciju koja daje nadu i dostojanstvo obespravljenima i marginaliziranima: revolucija je to ljubavi, revolucija nježnosti. Isus iz jaslica krotko, ali u isti mah snažno poziva na dijeljenje kao putu koji vodi prema humanijem i bratskijem svijetu u kojem nitko nije isključen ili marginaliziran“ (Admirabile Signum, br. 6. ).

3. Braćo i sestre, slavimo Božje rođenje u vremenu čestog govora o važnosti obitelji, a u godini s posebnom pastoralnom pažnjom prema osobama treće životne dobi – djedovima i bakama. Kao svaku radost, osobito Božić, najjače doživljavamo u obitelji s roditeljima, braćom i sestrama. Povezanost članova obitelji tako je duboko usađena u ljudsko biće pa i onda kad je obiteljski život ispunjen poteškoćama. Međutim obitelj nije potpuna bez djeda i bake – roditelja naših roditelja. Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu, zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, ali odlaskom u mirovinu – retirement = povlačenje, izolacija – prijeti opasnost da, u kulturi odbacivanja i eliminacije, postanemo suvišni i potisnuti na periferiju kao teret zajednice. Nekad su starije osobe bile čašćene i poštivane. Tako i sam naziv gospodin – gospođa, upravo dolazi od riječi stariji = senior, odatle signore, signora odnosno gospodin – gospođa. Gospodin – gospođa jer su slika Božja. U mentalitetu tržišta rada, proizvodnje, profita i mladolikosti starije osobe  olako postaju periferija. A nisu to zaslužili jer su nas uvelike zadužili. Status starijih osoba postaje sve aktualnije pitanje jer životna dob se produžuje, a iz dana u dan postajemo sve starija nacija. Inače starimo, a bit ćemo još starija nacija ako nam unuci i unuke budu napuštali dom i domovinu. Vrijednost čovjeka ne mjeri se profitom, nego suobličenošću slici Božjoj u kojoj je utemeljeno njegovo dostojanstvo koje nikada ne može i ne smije izgubiti. Božić ga štiti.

4. Betlehemsko dijete svjedoči upravo takvo dostojanstvo čovjeka koje, bez obzira na uloge, sposobnosti, zdravlje, primanja i dob ima božansku mjeru i čija je cijena neizmjerna. Sam Bog postao je čovjekom na periferiji društva i zaštitio svakog čovjeka od početka do svršetka zemaljskog života. Starije osobe, djedovi i bake, bogatstvo su svojih obitelji i našega društva. Oni posjeduju ono što mi još nismo stekli: godine, iskustvo života i ljudsku mudrost. Djed i baka doista su bogatstvo, a ne teret; naše obiteljsko i društveno zlato. Oni nisu samo biološki kontinuitet života, nego i svjedoci koji nam prenose duhovne i moralne vrijednosti, identitet, smisao i nadu života. Nisu zarađivali samo za kruh, nego nam svojim primjerom i dušu hrane. I danas toliki ovise o njihovim skromnim mirovinama. Daruju nas, ne samo za Božić, nego i u dugim mjesecima naše „korizme“ – spajanja od 1. do 31. Ali upravo sada, u životnoj zrelosti, postaju duhovno sve bogatiji te pouzdani savjetnici u životnim poteškoćama svoje djece i unuka jer svi smo u istoj školi života samo u različitim razredima.

5. I dječak Isus, rastao je u dobi i mudrosti na koljenima svoga djeda Joakima i svoje bake Ane, uzorâ strpljivosti, razboritosti i pouzdanja u Božju providnost. Ovi tihi svjedoci progovaraju o važnosti naših djedova i baka. Važnost djeda i bake, u našim obiteljima, ocrtava se ispod kista i pera naših učenika osnovnih i srednjih škola, u zborniku literarnih i likovnih radova Na koljenima djeda i bake. 

U našem odrastanju vodi nas i prati sigurnost očeva ramena, toplina majčina zagrljaja, te mudrost i duhovnost koljena djedova i baka, s očeve i s majčine strane. Gospodin djed i gospođa baka, ne pomažu samo unucima u njihovu odrastanju, nego svojom razboritošću i mudrošću, mirom i strpljivošću, unose sklad u obiteljske napetosti i poteškoće svoje djece. Kao što su njihovi unuci njima bliski, i oni unucima, tako i betlehemsko Dijete postaje sve prisutnije u njihovu pogledu na stvarnost i budućnost života. Svojim rođenjem na periferiji ovaj naš svojevrsni Unuk – jedinstveni unikat, Jedinorođeni Sin Božji je naša nada, put, istina i život, Spasitelj čovjeka i svijeta. On ne dopušta da naši djedovi i bake postanu periferija obiteljskog i društvenog života. I oni se žele s njime, sada kada su meditativniji i duhovno bogatiji, rado družiti. A betlehemsko Dijete nas upozorava: „dakako, poštuj oca i majku… ali poštuj djeda i baku, roditelje svojih roditelja, da dugo živiš i da ti dobro bude na zemlji“. Jer oni nam svjedoče humanost bez interesa, uspjeh bez zavisti; žele da njihovi unuci budu dobri ljudi, pravedni, pošteni, solidarni i u životu ostvare više nego što su oni postigli.

6. Unuci su svojevrsni advent života, radost i nada djeda i bake. Kako je blagoslovljeno ovo zajedništvo čudesnim spojem mudrosti, spontanosti, strpljivosti i ljepote života jedne generacije koja započinje životni put i druge koja je bogata, ne samo brojem godina, nego i iskustvom života. Djed/baka i unuci ogledni su primjer generacijske solidarnosti. Koliko se samo nalazi razumijevanja i nježnosti, ljubavi i ljepote života, u očima, riječima i milovanju svoga djeda i bake? Rijetko se danas sastajemo i u obitelji nemamo vremena jedni za druge pa je svaki put, prava radost, svojevrsni Božić, poći kod djeda i bake. Nikakvo čudo, da djeca često znaju pitati svoje roditelje: kad ćemo ići na selo kod djeda i bake? Svaki pohod, svaki susret s njima je svečanost, a vrhunac radosti je Božić s njima oko jaslica u njihovom Betlehemu. U obiteljskom zajedništvu radujemo se malom Isusu, Emanuelu – Bogu s nama. Božićna radost prosvjetljuje djeda i baku da betlehemsko Dijete vide utjelovljeno i prisutno u životu svojih unuka. 

7. U spomenutom zborniku Na koljenima djeda i bake, mladi naraštaj želi nam reći da obitelj kao živi organizam, koji se proteže kroz prostor i vrijeme, uključuje i djeda i baku. Pored sigurnosti očeva ramena i nježnosti majčina zagrljaja, djeca ulazeći u obiteljsko zajedništvo, u svome odrastanju trebaju koljena svoga djeda i svoje bake, da bi na tim korijenima mogli rasti, cvasti i plodove donositi.

Ako je možda i bilo slučajevâ, u onim vremenima dok su djed i baka bili fizički jaki, a duhovno slabi, pa su zatvarali vrata betlehemskom Djetetu, nastojat će to zaboraviti i prešutjeti svojim unucima. No, danas, zajedno s njima, stojeći pred jaslicama – čudesnim znakom božanske ljubavi, neće to prešutjeti malome Isusu. Samo će Njemu tiho i iskreno šapnuti: Betlehemsko Dijete, oprosti meni grešniku. I zamolit će ga da mali Isus još odrasta u njima, njihovoj djeci i unucima. Doista, Božić je najradosniji s djedom i bakom i najsretniji smo kod djeda i bake. S djedom i bakom, duhovno smo zreliji i humano plodniji. Sve smo to, i još više, božanski veliki s betlehemskim Djetetom. 

8. Braćo i sestre, sretan Božić Vama, svim obiteljima i svim ljudima dobre volje. 

Prije svega, sretan Božić osobama treće životne dobi, djedovima i bakama. 

U Božićnoj radosti, želim svim unukama i unucima da budu na ponos svojih djedova i baka, očeva i majki. A svim djedovima i bakama, bilo doma u obitelji ili po domovima, s betlehemskim Djetetom želim radosne dane i blagoslovljene godine u društvu svojih unukâ, a u zajedništvu Emanuela - Boga s nama. Amen.


hr Fri Dec 20 2019 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d46f2daf72d16598b45c1/80

Apel prema Sinju: 'Na Alci je mala mogućnost zaraze, problem su aktivnosti prije i poslije Alke!'

Nakon Alke vrlo brzo slijedi još jedan događaj visokog rizika - Velika Gospa.

Danas kreću alkarske svečanosti u Sinju. Tim povodom je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ponovno uputila apel.

- Jako je bitno da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera. Sam čin Alke je dobro organiziran, tu postoji vrlo mala mogućnost da se bilo tko zarazi jer će se poštovati sve epidemiološke mjere. Ali, problem su aktivnosti prije i nakon održavanja Alke - međusobno druženje u kafićima, restoranima, noćnim klubovima i u slavljima. Trebamo biti odgovorni, imamo već nekoliko dana povećan broj zaraženih. Nemamo organizirane manifestacije, a na vrhu smo, kaže Karin.

Zadnjih mjesec dana je sa sinjskog područja 81 novooboljela osoba. 

- Postoji mogućnost od širenja zaraze pa moram još jednom pozvati na oprez oko Alke, kratko je rekla Karin.

Nakon Alke vrlo brzo slijedi još jedan događaj visokog rizika - Velika Gospa

- Predložili smo da slika Gospe bude van crkve i da ljudi ne dolaze blizu, da ne bi bilo kontakata. Apeliramo da ljudi drže razmak dok hodočaste. Oni su tada umorni, kašljat će i pojačano disati pa je povećana mogućnost širenja zaraze, kazala je Karin.

hr Fri Aug 07 2020 14:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8f4db829111c32d88b45e2/80
Foto: Mario Strmotić (Hina)

Željka Karin: 'Problem su noćni klubovi! Svima je sve ovo dosadilo, ali mjera se moramo držati!'

Jedan period nije bilo zaraženih iz noćnih klubova, a sada su se slučajevi opet pojavili.

Sve više je oboljelih mladih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od jučer je brojka porasla za 21 osobu. Četvero od njih zarazilo se u noćnom klubu, jučer je bilo dvoje osoba povezana s noćnim klubovima.

- Testiramo veliki broj uzoraka, ali to nam ne pomaže i ne smanjuje broj ako su ljudi neodgovorni. Znamo kako nam je sve ovo već pomalo dosadilo, neke mjere nekima izgledaju i ne opravdane, ali jednostavno moramo se toga držati, dodala je Karin.

Jedan period nije bilo zaraženih iz noćnih klubova, a sada su se slučajevi opet pojavili.

- Vidite, stalno nam se miješaju noćni klubovi, pa svadbe. Sve je vezano za druženje većeg broja ljudi, tvrdi Karin.

Četvero turista u karanteni je u Trilju. Radi se o obitelji iz Švedske kojoj je jedan član bio pozitivan.
hr Fri Aug 07 2020 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c17cadaf72dec328b459d/80
Foto: DalmacijaNews

Koronavirus u Hrvatskoj: U posljednja 24 sata potvrđena 62 nova slučaja zaraze!

Nacionalni stožer je objavio najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj
U protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 553.

Među njima je 122 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1.093 osoba.  
 
4.758 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu pedeset i pet osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 126.410 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.466 osoba zaraženih novim koronavirusom.
hr Fri Aug 07 2020 14:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

Splitsko-dalmatinska županija danas ima 20 novooboljelih!

15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dok se 1 osoba nalazi na respiratoru
Od ukupno 338 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Makarske 2 osobe, iz Sinja 4 osobe, iz Trilja 1 osoba, iz Gradca 2 osobe, iz Podstrane 1 osoba i iz Segeta 1 osoba.

Uz 20 novooboljelih, pozitivna je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Od ukupnog broja novooboljelih, njih 9 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 11 epidemiološki obrađuju.

507 osoba nalazi se u samoizolaciji.

15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

U karanteni se nalaze 4 osobe stranog državljanstva
hr Fri Aug 07 2020 11:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .