Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae2cdb22af47fc4988b45de/80

U Brown Beach House hotelu predstavljena nova Mercedesova A klasa

Na predstavljanju nove Mercedes Benz A-klase, koja redefinira pojam modernog luksuza, od 9. do 25. travnja Dalmaciju je posjetilo 480 novinara iz cijelog svijeta kojima je domaćin bio luksuzni dizajnerski hotel Brown Beach House. Smješten u povijesnom gradu pod zaštitom UNESCO-a, Trogiru, Brown je u kratkom roku od otvorenja, postao jedan od najupečatljivijih hotela na Jadranu.

Najbolji svjetski novinari iz područja specijaliziranih auto-moto i lifestyle medija upoznali su se s dijelom Lijepe Naše, između ostalih posjetili su Barone tvrđavu u Šibeniku, te druge prekrasne lokacije u Primoštenu i Splitu, a hotel Brown Beach House bio je centralna lokacija cjelokupnog događanja.

Novinari su dnevno pristizali u grupama po četrdesetak osoba, a za što bolji doživljaj destinacije, s aerodroma su pristizali brodovima na hotelski dok i Beach bar gdje im je osoblje pružilo toplu dobrodošlicu uz osvježavajuće koktele. Gosti su testirali novu A-klasu po hrvatskim cestama, a nakon vožnje i upoznavanja s očaravajućim lokacijama uz obalu, vraćali su se u Brown gdje su, osim uživanja u hrani, smještaju i pomno biranim detaljima koji se nalaze u svim prostorijama ovog dizajnerskog hotela, novinarima organizirane i virtual reality radionice, interaktivne prezentacije te 3D prikaz rada motora novog Mercedes-Benza.

„Ponosni smo na činjenicu da je Mercedes-Benz odabrao naš hotel za predstavljanje nove A-klase, kao i na to da smo ugostili 480 novinara iz cijelog svijeta koji su nam pristizali iz Irske, Švedske, Portugala pa sve do Južne Koreje i Australije. Kod nas su uživali u specijalitetima chefa Gorana Šikića koji je dizajnirao poseban menu te ih iznenadio spojem suvremene kuhinje s tradicionalnim dalmatinskim okusima. Slika našeg hotela obišla je svijet, što nam posebno imponira. Još jednom se pokazalo kako je specifičan dizajn poput našeg odlična osnova za inkorporiranje vizualnog identiteta određenog brenda, što naši klijenti itekako primjećuju. U budućnosti planiramo ugostiti još mnogo ovakvih evenata, koji u nama, osim ljepote i modularnosti prostora, vide i pouzdanog partnera.“ – izjavila je Stanka Karažija, direktorica hotela Brown Beach House.

Brown Beach House nalazi se u pomno obnovljenoj kamenoj zgradi izgrađenoj početkom 20. stoljeća, nekadašnjoj tvornici 'Duhanka' u Trogiru. U sklopu hotela radi i suvremeni high-end restoran Cartina u kojem se poslužuju doručak, ručak i večera te je otvoren i za one koji nisu gosti hotela. Brown Beach House Croatia dio je međunarodne grupacije boutique hotela 'Brown Hotels' te prvi na hrvatskoj obali. Interijer modernizira retro estetiku po kojoj je ova grupacija i prepoznata, naslanjajući se na mediteransku estetiku pedesetih godina, što ga, osim ugodnom mjesta za odmor, čini i atraktivnom lokacijom za održavanje privatnih i poslovnih zabava i prezentacija.

hr Fri Apr 27 2018 09:18:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb4eca0e49386c098b46c4/80
Foto: Pixabay

Dvije zabranjene haljine koje se ne smiju nositi na svadbi

Mladenci bi na dan svojeg vjenčanja trebali biti glavne zvijezde. Baš zato je preporučljivo da gosti ne pokušavaju (svjesno ili nesvjesno) “ukrasti” pažnju ostatka uzvanika svojim odabirom odjeće, frizure, modnih dodataka ili neprikladnim ponašanjem.
Kada je u pitanju nepoželjni dress code – gošće bi trebale izbjegavati odjeću bijele boje, a pogotovo bijele haljine ukrašene čipkom, tilom, perlicama i drugim detaljima koja se obično može naći na vjenčanici, piše Zadovoljna

No isto tako zabranjene su i haljine jarko crvene boje. Istraživanja su pokazala da je odjeća ove boje preveliki mamac za poglede zbog čega će se mladenka vjerojatno osjećati loše na vlastitoj svadbi. 

Modni znalci naglašavaju da biste se trebali suzdržavati i od nošenja odjevnih predmeta predubokog dekoltea ili od prozirnih materijala. 

Nekoć se smatralo kako su i crne haljine nepoželjne za vjenčanja, no stvari su se značajno promijenile u nekoliko posljednjih desetljeća. Svaka samopouzdana žena zna da je mala crna haljina izvrstan odabir za bilo koju priliku, pa tako i za vjenčanja koja traže eleganciju i nenametljivost.
hr Sat Oct 20 2018 17:52:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Neke vrste voća i povrća imaju manje pesticida od drugih, provjerite koje su na vrhu liste

Danas je teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, ljepšeg izgleda, duljeg trajanja... No iako su to male količine legalnih otrova, česta konzumacija takvih plodova dugoročno donosi loše posljedice po naše zdravlje.

Američka udruga Environmental Working Group (EWG) objavila je godišnji popis voća i povrća koje ima najviše i najmanje pesticida. Na prvome mjestu najčišćih je kukuruz koji nema puno prirodnih nametnika. Dobro se drži i luk, a od voća je najsigurniji ananas, piše 100 posto.

Jabuke, jagode, nektarine i grožde su voće koje ima najviše pesticida u sebi. Tu su i cherry rajčice koje rado koristimo u salatama.
Popis plodova s najviše i najmanje pesticida ne razlikuje se mnogo od prošlogodišnjeg, odnosno, situacija je slična iz godine u godinu.

Ako niste sigurni u porijeklo, ogulite koru

Iako je lista prvenstveno namijenjena američkim potrošačima, navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na sigurnoj listi. U svakom slučaju, kada god možete kupujte provjereno voće i povrće od lokalnih proizvođača ili organskog podrijetla, a kada niste sigurni, svakako ogulite koru i dobro ga operite.

Problem je što pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa neki koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari.

Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo vodom, to i dalje ne uklanja ostatke pesticida. U raznim ispitivanjima dokazano je da se može ukloniti ostatak pesticida za 75 posto.

hr Sat Oct 20 2018 16:14:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587aa3731eea8ff3f68b4641/80
Foto: Pixabay

Za pušače i bivše pušače: Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerojatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili koristit će vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.
Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima, piše Zadovoljna.

Luk 
Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u sprečavanju raznih bolesti dišnog sustava. 

Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

- 400 grama luka
- 1 litra vode
- 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 žlice kurkume
- korijen đumbira veličine palca

Priprema:


1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi. 

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkum te smanjite vatru na laganu temperaturu. 

3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u hladnjak i ondje držite cijelo vrijeme.

4. Uzmite dvije žlice eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata poslije obroka.
hr Sat Oct 20 2018 16:14:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb17d60e4938be0a8b464c/80
Foto: DN

DRAČA Tko bi rekao da ona ima ljekovitih svojstava pa čak i afrodizijačkih?

Još kao mali voljeli smo grickati plodove drače, podsjećali su na okus jabuke. Baka je govorila da su zdravi.

Paliurus spina christi - lat. je naziv ove dalmatinske biljke. Sam naziv potječe od riječi Krist, koji je bio okrunjen ovom trnovom krunom.

DRUGI NAZIVI: kristova drača, žestica, crna drača

Drača je listopadni grm visine do 3 metra, razgranate krošnje. Grane su sivkasto do crvenosmeđe, prekrivene oštrim trnjem. Trnje je smješteno u nasuprotne parove, veće i manje. Listovi su naizmjenično raspoređeni, jajoliki, kožasti, blago nazubljeni. Cvjetovi su mali, zvjezdastog oblika, čaška se sastoji od vjenčića s pet žućkastozelenih latica. Cvate od svibnja do kolovoza. Plodovi su okrugli, okriljeni s koštunicom u sredini.

Boja je zelenkastožuta do crvenkasta, a ovisi o sazrijevanju. Plodovi se sakupljaju od kolovoza do listopada kad su potpuno zreli i poprime žutosmeđu boju. Suše se na prozračnom mjestu, ne na suncu. Čuvaju se u keramičkim ili staklenim posudama. Uglavnom raste po krševitom kraju zato ima jak razvijen korijen, koji crpi vodu duboko iz zemlje.

Kod drače su ljekoviti njeni plodovi koji dozrijevaju u kasno ljeto. Plodovi su jestivi. Preporuča se 10 plodova dnevno za bolju probavu. Najbolje ih je jesti na prazan želudac. Drača ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Zbog velikog sadržaja treslovina liječi sve probavne organe, upalu debelog crijeva, spriječava zatvordizenteriju,  zaustavljanje proljeva.  Čaj od plodova drače izvrsno liječi reumu, potiče rad bubrega i izlučivanje mokraće. Liječi neke nervne bolesti, upalu grla i ždrijela. Služi za bolje ispiranje desniTeško zacjeljujuće rane liječimo čajem od plodova drače.

Drača je i medonosna biljka.Cvjetovi drače su mali, žućkasti, neugledni, diskretnog mirisa, a pčele ih obožavaju. Med od drače snižava kolesterol, jača imuni sustav i kardiovaskularne bolesti. Pčelari kažu da je dobar afrodizijak kao i lijek kod malignih oboljenja.

ČAJ OD PLODOVA DRAČE

Jednu do dvije žlic smrvljenih plodova drače stavimo u 2 dl hladne vode. Kuhamo dok ne zakipi. Ostavimo poklopljeno 10 -ak minuta, procjedimo i pijemo jednu do dvije šalice dnevno prije obroka.


hr Sat Oct 20 2018 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .