Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/567bc9c94b3a4659598b4570/80

Švedski bloger nabrojao 55 razloga zašto posjetiti Hrvatsku bar jednom u životu

Zaljubljeni par iz Švedske, koji je proputovao cijeli svijet, nabrojao je čak 55 razloga zašto bi trebalo posjetiti Hrvatsku.

Putoholičar i fotograf Alex Waltner na svom blogu Swedish Nomad objavio je tekst pod nazivom “55 razloga zbog kojih bi svi morali posjetiti Hrvatsku barem jednom”, u kojem je nabrojao sve što ga je natjeralo da se zaljubi u Lijepu našu.

U uvodu teksta, Alex, koji sa svojom djevojkom Christine od 2014. godine putuje svijetom, navodi kako voli balkanske zemlje te ističe kako je Hrvatsku najviše posjećivao i otkrivao.

Pretprošlo ljeto čak mjesec dana s djevojkom proveo je u Zagrebu, a posjetili su i Plitvička jezera, Krku, Zadar, Dubrovnik i mnoga druga mjesta. Kako su bili oduševljeni, tako su se vratili i 2017. godine kad su posjetili Hvar, Ston, Makarsku, Omiš i Split.

“To je nevjerojatno raznolika zemlja puna kulture, povijesti, prirode i neke prilično ukusne hrane! Dakle, kao što možete zaključiti, veliki sam obožavatelj Hrvatske i onoga što zemlja ima za ponuditi posjetiteljima”, napisao je te naveo svojih 55 razloga zbog kojih misli da bi svi jednom u životu morali posjetiti ovaj djelić svijeta, prenosi Index.

1. Prekrasna priroda – “puno zemalja ima prekrasnu prirodu, ali Hrvatska ima divnu raznolikost”

2. Cijene su i dalje razumne – “odlična vrijednost za novac”

3. Plitvička jezera – “još jedan dokaz moćne prirode u Hrvatskoj”

4. Hrana – “kvalitetna morska hrana, ali i unikatna tradicionalna jela”

5. Dubrovnik – “svaki fan Igre prijestolja trebao bi prepoznati ovo mjesto”

6. Mirogoj – “ne šalim se kada kažem da je ovo jedno od najljepših groblja svijeta”

7. Omiš – “mjesto adrenalinske zabave”

8. Dioklecijanova palača u Splitu

9. Spektakularne plaže

10. The Yacht Week

11. Crkva sv. Marka – “najposebnija crkva koju sam ikad vidio”

12. Nacionalni park Paklenica – “još jedan dokaz savršene prirode”

13. Hrvatska glazba – pažnju mu je privukao spot Lane Jurčević

14. Makarska

15. Klima

16. Brač i plaža Zlatni rat

17. Trogir

18. Hvar

19. Stonske zidine – uspoređuje ih s Kineskim zidom

20. Festival Ultra

21. Motovun

22. Medenjaci – “klasik koji preporučujem svima”

23. Korčula

24. Prilika za ronjenje u čistom moru i među brodskim olupinama

25. Varaždin

26. Muzej prekinutih veza – “zanimljivo i jedinstveno mjesto u Zagrebu”

27. Velebit – “priroda koju trebate iskusiti”

28. Šibenik

29. Kornati – “nestvarno lijepi”

30. Vino – “nije toliko poznato, ali je jako fino”

31. Jedrenje

32. Zvjezdarnica Višnjan – “nezaboravno večernje iskustvo”

33. Gorski kotar – “‘pluća Hrvatske’, sa 63 posto pokrivenosti šumama”

34. Fritule

35. Solaris resort

36. Hum – “najmanji grad na svijetu, u kojem živi samo 24 ljudi”

37. Slavonija – “zaslužuje više pažnje”

38. “Najljepši zalazak sunca u Zadru”

39. Pula – “morate vidjeti jedan od najbolje sačuvanih amfiteatara”

40. Zagora – “Hinterland”

41. Hrvatska čipka

42. Paški sir

43. Advent u Zagrebu

44. Rakija

45. Karlovac – uključujući i pivo

46. Maslinovo ulje

47. “Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”

48. Lavanda, koju je pohvalio zbog kvalitete, kao i širok izbor proizvoda od lavande

49. Noćni život

50. Rovinj – “jedno od najfotografiranijih mjesta”

51. Crni rižoto

52. Vis

53. Split – koji je “morao posebno spomenuti, iako već ima Dioklecijanovu palaču na popisu”

54. Nacionalni park Krka – “jedno od najljepših mjesta u Europi”

55. Ljudi – “gostoljubivi i prijateljski nastrojeni”

hr Wed Jan 03 2018 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e9f0f2af47f53428b4770/80
Foto: Pixabay

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja?

Tek što smo doznali kako će Facebook početi administratorima grupa nuditi mogućnost naplate članstva, slična vijest dolazi i iz Googleovog YouTubea

 Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video uradaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTubea koji ponekad ukida monetizaciju. Podsjetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sjedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su željeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način financiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće stvarati vlastiti “premium” sadržaj i naplaćivati pristup svojem kanalu. Mjesečna bi pretplata trebala biti 4,99 dolara, a za nju bi gledatelji dobivali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prijenosa uživo, pa sve do emojija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su posljednjih mjeseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTubeova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i prodavati razne promotivne materijale, poput personaliziranih maskica za mobitele, šalica i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima), piše Bug.

hr Sat Jun 23 2018 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e82ab2af47f49468b467a/80
Foto: Pixabay

Japanke ne biste nikako trebali nositi cijelo ljeto

Premda ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala

Popularne japanke, plastične ili gumene šlape za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala. Kao rezultat toga noge su izložene većem pritisku i moraju napornije 'raditi' kako bi pružile oslonac tijelu. Osim toga, ukoliko ih često nosite, osjetljiva koža stopala brže će se isušivati.

Ipak, stručnjaci se slažu kako nošenje ovakve obuće ima i svoje prednosti, poput toga da ukoliko ih nosimo povremeno i bez pretjerivanja daju slobodu vašim stopalima te ne ograničavaju poput drugih vrsta zatvorene obuće - dakako ako u npr. japankama ne pješačite nekoliko kilometara.

Liječnici kažu kako uvijek pri kupnji trebamo dati prednost natikačama koje su anatomski oblikovane i imaju čvršći oslonac kako nam se noge ne bi umarale u njima. U ovakvu obuću vrijedi uložiti više novca, dodaju, kako ravne natikače ne bi uzrokovale probleme sa stopalima ili mrske žuljeve i natiske pa birajte modele provjerenih brendova.

Kako bi se spriječilo pretjerano isušivanje stopala, nemojte zaboraviti na hidratiziranje kože kvalitetnim kremama, a radi prevencije žuljeva na stopalima prilikom nošenja ljetne obuće stavite malo pudera ili dezodoransa za noge. - piše tportal.

hr Sat Jun 23 2018 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e6b082af47f49468b463b/80
Foto: Pixabay

Četiri vrste namirnica koje nikada ne smijete zamrzavati

Postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti. No, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču, što zbog promjene okusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti. Doznajte koje vrste namirnica nikako ne biste trebali zamrzavati.

1. Hrana koja sadrži velike količine tekućine

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne biste smjeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa će zelena salata pak uvenuti i postati smeđa.

2. Mliječni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni.

3. Svježa i kuhana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja također više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane. - piše Zadovoljna

hr Sat Jun 23 2018 17:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e51162af47f4a498b456c/80
Foto: Pixabay

Morska hrana potiče seksualni život i brže začeće

Parovi koji jedu mnogo hrane iz mora imaju više spolnih odnosa i brže osiguraju potomstvo

Znanstvenici su pratili 500 parova u Michiganu i Teksasu tijekom jedne godine tražeći od njih da bilježe potrošnju hrane iz mora i učestalost spolnih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da su izgledi za spolni odnos bili 39 posto veći u dane kad je par konzumirao plodove mora.

Do kraja godine 92 posto parova koji su barem dva puta tjedno na jelovniku imali morske specijalitete začelo je dijete u usporedbi sa 79 posto onih koji su jeli manje ribe i školjkaša.

Povezanost između morske hrane i plodnosti ostala je i kad se uzelo u obzir učestalost spolnih odnosa.

- Dok povećanje seksualne aktivnosti može biti jedan bihevioralni mehanizam koji povezuje unos morske hrane i veću plodnost to nije jedini mehanizam. - kaže voditeljica studije Audrey Gaskins, nutricionistica s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

- Smatramo da uočena veza morske hrane i plodnosti, neovisno o seksualnoj aktivnosti, može biti posljedica poboljšanja u kvaliteti sjemena, menstrualnog ciklusa i kvalitete embrija. Ranija istraživanja uočila su te pozitivne učinke povećanog unosa morske hrane i masnih kiselina. - kaže Gaskins.

Liječnici savjetuju pacijente da barem dva puta tjedno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama poput lososa, skuše, haringe ili tune jer je unos tih kiselina povezan sa smanjenjem rizika srčanog i moždanog udara.

No ženama koje žele začeti sugerira se da ne jedu više od tri puta tjedno ribe kako bi izbjegle izlaganje živi koja može izazvati prirođene poremećaje djeteta i ima je dosta u morskim psima, sabljarkama, skuši i tuni.

Znanstvenici su utvrdili da su muškarci koji su jeli više morske hrane u godini prije istraživanja imali češće spolne odnose u odnosu na muškarce koji su jeli manje plodova mora dok kod žena ta veza nije bila toliko jasna, pokazalo je istraživanje.

Prema znanstvenicima na izglede za začeće nije utjecalo koliko je morske hrane par konzumirao u godini prije istraživanja, navodi se u radu objavljenom u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Na to koliko su ljudi jeli morske hrane nije utjecalo njihovo obrazovanje, prihodi, vježbanje ili tjelesna težina.

Manjkavost studije je što nije preciznije analizirano koju su vrstu ribe ispitanici jeli, a što bi ukazalo na rizik njihove izloženosti živi, upozoravaju stručnjaci.

- Nisu sve ribe jednake. - kaže Tracey Woodruff sa sveučilišta California u San Franciscu. “Mnogo sardina ili inćuna je dobro jer su male i nema u njima mnogo zagađenja”, kaže Woodruff. “Tuna je kompliciranija jer može sadržavati više žive.” - prenosi Život i stil

hr Sat Jun 23 2018 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .