Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c08ccc30e493874398b45bb/80
Foto: PIXABAY

Sarajevo se guši u smogu: Provjerite kakva je situacija u Hrvatskoj

Tri su dana građani Sarajeva udisali otrovni i zagađeni zrak, a indeks kvalitete zraka bio je sve gori. Tijekom utorka stanje se napokon znatno popravilo, a povodom te priče provjerili smo kakva je kvaliteta zraka u hrvatskim gradovima te postoji li opasnost za zdravlje

Na prvom mjestu po zagađenosti zraka je, očekivano, Slavonski Brod čiji stanovnici već godinama muče muku s visokim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku (dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon, ugljikov monoksid, sumporovodik, benzen te lebdeće čestice PM 2.5 i PM 10), a glavni je uzrok tome rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu.

Trenutna kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu izrazito je dobra jer ni jedna onečišćujuća tvar ne prelazi dozvoljeni prag, pa se indeks kvalitete zraka nalazi u kategoriji vrlo niskog zagađenja.

Koncentracija štetnih tvari smanjila se u odnosu na utorak kada je indeks kvalitete zraka zbog lebdećih čestica (mješavina organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine) promjera manjeg od 2.5 mikrometra (PM 2.5) iznosio visokih 96.70, što pripada kategoriji vrlo visokog onečišćenja, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP).

Druga mjerna postaja Slavonski Brod-2 u utorak je izmjerila vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica promjera manjeg od 10 mikrometra (PM 10), pa je najveći izmjereni indeks kvalitete bio 146.3. U srijedu poslijepodne je iznosio 30,80, pa se može reći da je situacija za sada pod kontrolom, piše tportal.hr

Zrak nije pretjerano čist ni u glavnom gradu, pa je Zagreb zauzeo drugo mjesto zbog povećane koncentracije dušikovog dioksida. Indeks iznosi 50,5, dok su u utorak problem bile lebdeće čestice PM 10, pa je indeks bio 63,5 prema postaji Zagreb-2 na Maksimirskoj cesti. Postaja Zagreb-1 u Vukovarskoj ulici i Zagreb-3 na Sarajevskoj cesti trenutno pokazuju čišći zrak jer se podaci nalaze u razini vrlo niskog i niskog onečišćenja.

Opasnost prijeti i mještanima naselja Ripenda Verbanci, u sastavu grada Labina, koji se nalazi u kategoriji srednjeg onečišćenja zbog visoke koncentracije sumporovog dioksida, a indeks iznosi 53,40. Ta je koncentracija bila i najviša zabilježena mjerenjima u srijedu.

Unatoč rafineriji, Siščani u srijedu udišu čišći zrak što pokazuju sve tri mjerne postaje. Sisak-1, mjerna postaja u blizini rafinerije u utorak je zabilježila visoke koncentracije lebdećih čestica PM 10, pa je indeks kvalitete zraka iznosio 80,4, što pripada kategoriji visokog onečišćenja.

Gradovi s najčišćim zrakom, odnosno koji se nalaze u kategoriji vrlo niskog onečišćenja su Split, Karlovac, Kutina, Pula, Osijek, Varaždin i Velika Gorica.

U susjednoj Bosni i Hercegovini glavni grad postao je opasan po život jer su građani tri dana udisali ogromne koncentracije onečišćenog zraka. Iako se stanje osjetno popravilo tijekom srijede i pokazatelji su se spustili na normalne vrijednosti, u utorak u jutarnjim satima indeks kvalitete zraka bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi.

hr Thu Dec 06 2018 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce01dd129111c058e8b45dc/80
Foto: FB Petar Škorić

Komemoracija na Bleiburgu protekla mirno, uhićena jedna osoba

Na Bleiburgu je obilježena 74. godišnjica bleiburške tragedije
Na Bleiburgu je danas obilježena 74. godišnjica bleiburške tragedije koju organizira počasni Bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. 

Komemoracija je započela molitvom kod hrvatskog groba, nakon čega je održana procesija i misa, a sve je završilo polaganjem vijenaca. Komemoraciji su prisustvovali Milijan Brkić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnik Petar Škorić, veleposlanik Miro Kovač..

U ime Vlade došao je ministar uprave Lovre Kuščević te ministar branitelja Tomo Medveda izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji je predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić. 

Na komemoracija je došlo i do prosvjeda 
protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih policajaca., javlja Dnevnik.hr

Na komemoraciji se okupilo oko deset tisuća ljudi, a propovjed je održao krčki biskup Ivica Petanjak.

Na samom kraju komemoracije, jedna osoba je digla ruku poput 'Hitlerovog pozdrava' te je privedena. Trenutno je nepoznata nacionalnost muškarca kojega je policija prevezla u Klagenfurt. Prijeti mu nekoliko tjedana zatvora, doznaje Dnevnik.hr


hr Sat May 18 2019 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af6d01a2af47facc38b4584/80

Bleiburg pod opsadom: Misu i prosvjede prati brojna policija

Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350...

Na Bleiburg danas kreće oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda (PBV) organizirano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, te dijaspore stiže njih još oko 65, kazao nam je jučer voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić.

Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350.

- To je zbog najavljenih demonstracija protiv služenja mise, tih 30 policajaca više pazit će da ne dođe do miješanja - istaknuo je Vukušić za 24sata.hr

No policijskih snaga bit će i znatno više jer je austrijska vlada ove godine itekako pooštrila pravila okupljanja na Bleiburgu. Uz deset policijskih vodova, bit će i dva protueksplozivna tima, dva helikoptera tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova, te, kako piše Večernji list, Kobre i deset pripadnika za borbu protiv terorizma koji govore hrvatski. Stiže i 12 policajaca iz Hrvatske.

Kao i lani, i ovogodišnju komemoraciju financira Hrvatski sabor s 500.000 kuna, a među specifikacijama koje smo dobili ističe se povećanje iznosa za mobilne zahode, te prostor za Crveni križ. S 30.375 kuna ta je stavka skočila na 125.000 kuna. Kako pojašnjava Vukušić, austrijski zakon o javnom okupljanju računa dvostruko veće koeficijente kod crkvenih okupljanja, stoga je i veći trošak.

Ipak, ove godine nema naknada za HBK jer misu neće držati biskupi. Neće ove godine biti ni državnih ili stranačkih čelnika zbog predizbornih aktivnosti za europarlamentarne izbore.

Prema novim pravilima, zabranjeni su i štandovi s hranom i memorabilijama, i to ne samo na mjestu okupljanja, već i u cijelom gradu. Jesti i popiti se može u tamošnjim trgovinama i gostionicama, upućuje Vukušić. Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po 4000 eura. Stoga je Savez udruga HOS-a odredio da neće na Bleiburg nositi zastave ni majice jer se zakoni moraju poštovati, piše 24sata.hr

hr Sat May 18 2019 09:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Švicarski novinari snimili hrvatsku policiju kako ilegalno deportira migrante!? 'Uperili su pištolje u nas'

MUP se u nekoliko navrata ogradio od bilo kakvih kriminalnih djelatnosti takve vrste

Na švicarskoj javnoj televiziji SRF bit će emitiran prilog u kojemu se nalazi snimka hrvatske policije koja ilegalno deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. U već dostupnoj tekstualnoj verziji priloga stoji kako je to kršenje međunarodnih i zakona Europske unije te da "Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH. 

Švicarski su novinari dokumentirali četiri takva slučaja koji se u kojima je hrvatska policija protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina migranata porijeklom je iz Pakistana, Alžira i Afganistana. 

S njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali švicarski novinari.

Jedan mladić iz Pakistana ispričao je kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u kombi i odvukla ravno do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, prisjetio se Pakistanac. 

"Tada su nam uništili mobitele i poslali nas natrag u BiH", rekao je za SRF. Dodao je i kako su im policajci ukrali i novac.  

Dotaknuli su se i svjedočanstva afganistanske obitelji s malom djecom koje su hrvatski policajci zaustavili su šumi. "Uperili su pištolje u nas i rekli da stanemo", prisjetili su se tog potresnog događaja. Dodali su da su bili prestravljeni i da su plakali. Zatražili su azil, a policajci su im se samo nasmijali i rekli da dobivaju "bosanski azil". 

Švicarski su novinari razgovali s više od sto migranata i izbjeglica, a svi su rekli da im je odbijen azil. Od mnogih migranata čuli su ista svjedočanstva - to predstavlja kršenje zakona, piše vijesti.hr 

Video pogledajte OVDJE

hr Wed May 15 2019 20:04:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cdc535c29111cda888b45c0/80
Foto: Screenshot/Youtube

Hrvatica naslijedila milijunski iznos, donirala ga djeci u Africi

Ivanka Čugura je novac naslijedila od susjeda pored kojih je živjela 20 godina. Nakon što su oboje preminuli, odlučila je novac donirati djeci i djevojkama u Africi, a nekoliko puta ih je i posjetila

Hrvatica Ivana Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, ona je odlučila osnovati Zakladu iz koje novac ide u humanitarne svrhe, javlja Fenix

U Stuttgart je Ivanka došla 1972., a cijeloga života radila je u raznim ustanovama socijalne skrbi. Život joj se preokrenuo kada je prije 13 godina naslijedila milijunski iznos od susjeda koji su živjeli pokraj nje 20 godina. 

- Naše prijateljstvo počelo je 1979.godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradi. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu. Susjed je htio vidjeti kakvi smo ljudi. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. Susjed je bio odvjetnik iz Calwa, a susjeda je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika - ispričala je Ivanka za televiziju SWR. 

- Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni - nastavila je. 

Susjeda joj je rekla da s novcem radi što god želi, no Ivanka nikada nije htjela potrošiti taj novac na sebe. Kada je susjeda otišla u Dom za umirovljenike, Ivanka ju je često posjećivala. Sve do 2006. godine kada je umrla. 

Tri mjeseca nakon smrti susjede, Ivanka je dobila novac i osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi. Rekla je kako joj je uvijek bio san otići u Afriku, a kada je otišla nije mogla vjerovati da je doista tamo. Nekoliko je puta bila tamo, a planira otići i iduće godine, piše 24sata.hr

- Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu - rekla je Ivanka. 

- Kroz Zakladu želim ispuniti i želju svome srcu. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim učiniti boljim život i zdravlje djece, pogotovo djevojka u Africi i Latinskoj Americi. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti - izjavila je u intervjuu. 

hr Wed May 15 2019 19:59:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .