Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5acb12a42af47f94698b475f/80

I one su nekad nesigurne, umorne i obeshrabrene: kako izgleda jedna noćna smjena medicinskih sestara

Znate li kako izgleda smjena medicinske sestre koja jednako sabrana mora biti tijekom dana, u izvanrednim situacijama i ono najteže - tijekom noći. One su često iscrpljene, nekada su uplašene, nesigurne, ali svejedno kući odlaze sretne.
U Hrvatskoj, bolnice su mjesta koja skrbe za sve više pacijenata. Mnogi zdravstveni djelatnici slažu se kako su bolesti u posljednje vrijeme uznapredovale i ne zahvaćaju samo starije ljude. Na bolničkim hodnicima mogu se zateći pune klupe, a često i bolnički kreveti koji ne stanu u već "pune" prostorije. Problem s krevetima, ali i osobljem, nešto je s čim se doktori, ali i medicinske sestre susreću svaki dan. Međutim, njihova najveća odgovornost, osim toga što pokušavaju svakoga smjestiti, je skrbiti o pacijentima i dati im nadu u ozdravljenje. Za svoju "žrtvu" dobiju tek dan slobodno.

Dvije medicinske sestre pristale su opisati jednu noć u bolnici iz perspektive medicinskog djelatnika, prijatelja i jedinog oslonca kojeg bolesnici imaju dok leže na odjelima. Iako, oni to često ne primjećuju.

1. Koja je vaša glavna obaveza tijekom noćne smjene, što radite tada?

I.K.:  "Glavna obaveza mi je koordinirati posao ostalih sestara u smjeni i pratiti teče li posao kako treba. S tim da nisam lišena posla koji obavljaju i ostale kolegice. Terapija, njega, praćenje vitalnih funkcija i zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata."

A.E.: "U noćnoj smjeni glavna briga mi je bolesnik i sve što treba učiniti da mu bude bolje; kako davati terapije, njegu oko bolesnika i na koji način razgovarati s njim."

2. Kako izgledaju izvanredne situacije tijekom noći, koliko vas one iscrpljuju?

I.K.:  Izvanredne situacije su identične kao i po danu. Tj. nema razlike je li dan ili noć. Baš iz tog razloga, obavljati  hitne slučajeve u ponoć ili u 3:00 ujutro kao da je podne, dodatno iscrpljuje."

A.E.: "Izvanredne situacije su česte i jako stresno djeluju na mene, koliko god smo pripremljeni na sve to je uvijek iznenadna i nagla promjena. Primjerice; to je kao da hodate, šetate i odjednom morate skočiti negdje."

3. Kako se osjećate kada svane, vaša smjena završi i vi odlazite kući?

I.K.: "Sretno i premoreno."

A.E.: "Sretna sam pogotovo nakon noćne smjene jer mi je to nešto najiscrpljujućije. Svakako nisam opuštena jer uvijek mislim jesam li sve napravila, je li svatko dobio svoju terapiju. Iako spremna dođem raditi, nekada ni sama nisam sigurna jesam li dobro nekome dala lijek i na pravi način, jer jednostavno - umor me svlada."

4. Koliko vam je teško odraditi noć i razmišljate li ikad o tome koliko ste umorni?

I.K.: "Da. Često razmišljam koliko sam umorna. I u zadnjih nekoliko godina vidno mi je teže odrađivati noćne smjene nego prije. Vjerojatno zbog obima posla koji je porastao u zadnjih par godina..."

A.E.: "Noćnu mi je teško odraditi i stalno razmišljam koliko sam umorna samo zbog jedne izgubljene noći..."

5. Koliko (dana) dobijete slobodno nakon noćne smjene i kako nadoknađujete nedostatak kvalitetnog sna?

I.K.: "Izlazak iz noćne smjene i još 24 sata. Ako za to postoji mogućnost naravno. Nekada ni toliko. Mislim da san nikad ne možemo u potpunosti nadoknaditi. Često se od premorenosti ne može niti zaspati. Sve to dovodi do začaranog kruga u kojem postajete frustrirani. Nismo ni svjesni koliko san utječe na našu kvalitetu života."

A.E.: "Slobodni dani, nakon jedne noćne smjene su samo taj dan koji znači izlazak i sutradan ponovno radimo. Zna se dogoditi da ponekad radimo i tri noćne smjene za redom, tada dobijemo dva dana slobodno. Nedostatak sna nadoknađujem spavanjem i to po mogućnosti dugim spavanjem..."

6. Jesu li pacijenti susretljivi?

I.K.: "Susretljivost pacijenata ovisi o težini njihova stanja ,ali dosta i o karakteru same osobe."

A.E.: "Susretljivi nisu, obično uvijek traže više nego što imam vremena za pružiti im."

7. Mislite li da bi vam noći bile lakše kada bi u Hrvatskoj bilo više medicinskog osoblja koje radi noćne smjene?

I.K.: "Mislim da broj sestara koje rade noćnu smjenu treba biti povećan na frekventnijim odjelima. Nisu svi odjeli u istoj potrebi za osobljem."

A.E.: "Svakako bi bilo lakše kada bi u noćnoj smjeni i inače bilo više osoblja, sigurnije bi bilo i brže."


hr Mon Apr 09 2018 09:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b48daf2cb557a651d8b4781/80
Foto: Pixabay

Grizete nokte? Ovo je pet neočekivanih stvari koje vam se mogu dogoditi

Onikofagija odnoso nekontrolirano grickanje nokti može rezultirati ozbiljnim problemima

Jedna od najčešćih loših navika je grickanje nokata, a uz povećane količine stresa i tjeskobe ova praksa može postati sve intenzivnija

Međutim, to nije tako bezopasno kako se možda čini. Osim što na taj način unosite brojne bakterije s prljavim rukama, onikofagija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe, piše Život i stil.

1. Infekcija kože

Dermatolozi tvrde da stalno griženje nokata često rezultira infekcijom kože ispod nokta. Bakterijska infekcija može uzrokovati crvenilo, oticanje prsta, a čak se i gnoj može početi nakupljati ispod površine nokta. Ovo se stanje mora liječiti oralnim antibioticima.

2. To može biti put prema artritisu ili nepokretnosti 

Bakterijske infekcije mogu se oteti kontroli i zaraziti zglobove na rukama. Jedna nehigijenska navika tako se pmože transformirati u ozbiljni septički artritis. Operacija je često jedini način da se ovo zdravstveno stanje riješi. Direktor medicinskog centra na Yaleu, doktor David Katz, otkrio je: "To može voditi do trajne nepokretnosti ili čak infekcije cijelog tijela koja može biti opasna po život."

3. Nokti vam se zauvijek mogu deformirati

Kronično grickanje noktiju dovodi do uništavanja tkiva ispod nokta, a ishod je trajna deformacija nokta. 'Grebeni' na noktima su horizontalne linije i simptom su da je nokat kratkoročno ili čak dugoročno prestao rasti. 

4. Moguće je da se pojavi herpes

Liječnici tvrde da postoji velika mogućnost da preko noktiju prenesete herpes. Ovaj je scenarij posebno vjerojatan, ako ste inače skloni zdravstvenim problemima s usnom šupljinom. 

5. Mijenja vam se i zagriz

Osim deformacija na rukama, može doći i do deformacije zagriza odnosno čeljusti. Ljudi koji grizu nokte stalno koriste iste zube i pokrete, a taj pritisak na zube može dovesti do trajne promjene zagriza. 

Prestanite gristi nokte uz pomoć neukusnog laka koji će vas odbijati od te navike, a pokušajte otkriti stvarni razlog zašto su vam ruke stalno u ustima. Često pomažu stres loptice i držanje nekog predmeta kada vam dođe želja za grickanjem. 

hr Mon Jul 16 2018 08:05:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b41b8cb557ac0298b4603/80
Foto: Boško Ćosić

VIDEO Pogledajte kako su Imoćani poželjeli sreću Vatrenima

Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića
Sa svih strana Lijepe Naše, ali i svijeta stiže podrška za naše Vatrene koja će se danas, od 17 sati boriti za naslov svjetskog prvaka.

Tako su i Imoćani, uoči finalne utakmice, uz organizaciju Frenkija Skake i Lea Lipoglavšeka snimili prigodni spot koji potpisuje Boško Ćosić, kao znak podrške našoj vatrenoj reprezentaciji.

Kako slika govori više od riječi, nema druge nego da uživate u ovim prekrasnim kadrovima iz Imotskog. 




Inače, 
Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića. 


hr Sun Jul 15 2018 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b2069cb557af6028b4e3c/80

Euforija oko Svjetskog prvenstva zahvatila i crkve

Cijela Hrvatska se priprema za povijesnu utakmicu
Tlo u Hrvatskoj treslo se nakon Mandžinog gola koji nas je odveo do finala Svjetskog prvenstva. Trgovine se zatvaraju ranije, čak je i sam premijer apelirao na poslodavce da svojim radnicima omoguće gledanje utakmice.

Izgleda kako euforija nije zaobišla ni crkve. U crkvi sv. Petra u Starom Gradu na Hvaru je ona poznata "Bog i Hrvati" dobila puni smisao. Svećenik i ministranti preko svojih halja odjenuli su dresove kako bi iskazali potporu našoj reprezentaciji, a gradom kruže priče kako se i popodnevne mise otkazuju.

Popodnevna utakmica, bez obzira na ishod, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pripremite svoje živce i navijačke rekvizite, odjenite dresove i navijajte za Vatrene!
hr Sun Jul 15 2018 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b1b8ccb557abc278b462b/80
Foto: Privatni album

Prekrasna priča iz Splita: Zoran Anić i njegova kockasta golf-jedinica

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska

Mnogo poruke podrške, slike navijačkih aktivnosti, brojnih zanimljivosti i predviđanja životinja dolaze nam ovih dana iz svih dijelova zemlje i svijeta, a jedan navijački rekvizit, ako ga uopće možemo tako nazvati, već 10 godina plovi najviše ulicama Splita, ali i dalje. Kockast u cijelosti, sa stranama svijeta na kojoj su hrvatski igrači, a na krovu s potpisima izabrane nogometne vrste – Zoran Anić i njegova golf jedinica...

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska, a kako koji susret ide dobije uvijek neki dodatak. Ova jedinica prošla je mnogo, mnogo kilometara po Splitu, a bila je i pravi navijački rekvizit na nedavnim putovanjima u Zagreb i Livno.

- U to vrijeme je izbornik bio Slaven Bilić, a jedan od glavnih igrača Niko Kranjčar, a kao i ova ovogodišnja takva je atmosfera potaknula da golf postane kockasti.  Iako nisam na početku planirao da će ostati ovoliko dugo u kockicama, ali je jednostavno podrška igračima prije svega  bila jača od svih problema i nevolja unutar HNS-a! - rekao je Anić.

Zoran sa svojim prekrasnim vozilom postao je prepoznatljivi brend svakog velikog natjecanja nogometnih izabranika, a njegov golf uvijek najavi nešto veliko. Pa upravo se i velika stvar dogodila kada je nogometna reprezentacija na gostovanju u Splitu u kvalifikacijskoj utakmici s Italijom potpisala njegov auto.

Još jedna prekrasna stvar na jedinici je i strane svijeta s igračima nogometne vrste pa tako u slikama možete vidjeti kako je Zoran dao mjesto hrvatskim igračima, a ona najnovija strana je desna strana vozila na kojoj cijelom dužinom ide ulica Rebićeve strane.


Na kraju je Zoran poručio:

"Što se mene tiče, a mislim i većine naših državljana,  već smo prvaci i siguran sam da osim igračkih vrijednosti i izbornika je i Bog ovdje umiješao prste jer se neke promjene i unutar HNS-a ipak događaju, a nadam se da će ih skoro biti i više", a zaželimo i mi da Hrvati postanu prvaci, a da Zoranova golf jedinica i dalje broji kilometre s kockicama jedine nam Hrvatske.

hr Sun Jul 15 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .