Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd62afd29111c5ef98b459a/80

NA MLADIMA SVIT OSTAJE: 'U današnje vrijeme koje je unakaženo tehnologijom, mladi se sve više udaljavaju od čitanja.'

Razgovarali smo s mladićem koji je izdao svoju debitantsku zbirku pjesama

Oduvijek se znalo da knjige obogaćuju čovjeka. U današnje vrijeme, kada je tehnologija uzela maha, sve manje je onih koji čitaju, a kamoli pišu tekstove ili pjesme. Kako bilo, uvijek postoji barem jedna osoba koja je drugačija od drugih i koja vraća nadu i svjedoči da na ovom svijetu postoje još uvijek oni koji ga žele promijeniti. Junak je ove priče Vladimir Tomaš, 20-godišnjak koji je prije mjesec dana predstavio svoju debitantsku zbirku pjesama 'Oprostite mi prešućeno'. Idući tjedan,  27. studenog, u srijedu, predstavit će knjigu i splitskoj publici u Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“. 

Vladimir je student treće godine preddiplomskog studija Hrvatskoga jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku u Zadru. Oduvijek je gajio ljubav prema hrvatskom jeziku i književnosti pa je tako sudjelovao na raznim literarnim natjecanjima, a njegove su pjesme već objavljivane u raznim časopisima i publikacijama.

U ovoj je godini Vladimir odlučio objaviti svoju debitantsku zbirku pjesama 'Oprostite mi prešućeno'. Knjiga se sastoji od 40 pjesama podijeljenih u sedam cjelina. Tematikama je pjesama raznorodna i moglo bi se reći da je svaka cjelina priča za sebe. 


Odakle inspiracija za knjigu? Je li to nešto što već dugo pripremaš?

- Ovo je jako teško pitanje. Inspiracija dolazi nenadano i kratko ostaje pa sve što smislim brzo stavljam na papir, mobitel ili slično. Inspiracija je u modernom vremenu šarolika i sve može biti inspiracija ili poziv za istom. Odavno pišem pa je ova zbirka zapravo kruna svih mojih mladenačkih snova, vizija i predodžbi svijeta i vremena u kojem živimo - 

Na početku svake cjeline ukratko je naznačen 'opis' cjeline, a u njima se mogu pronaći egzistencijalni i religiozni motivi ponajviše, kao i učestali motiv sna kojim su obilježene skoro sve pjesme u zbirci. To je poezija traganja i čovjekove vječne kozmičke vrtnje i lutanja. 

Po tvom mišljenju, vole li mladi danas čitati? Zapravo, čitaju li dovoljno ili je po tebi sve to postalo površno?

- Mislim da se u današnje vrijeme, koje je unakaženo tehnologijom i medijskim bombardiranjima i manipulacijama, mladi sve više udaljavaju od čitanja. To smatram ogromnim društvenim problemom, ali i odgovornošću svih profesora književnosti koji bi trebali na sve moguće načine poticati i usmjeravati mlade duše na pisanu riječ koja je temelj razgovora pojedinca sa svijetom i vremenom, koja je vodič, tumač i pokazatelj svega što se oko nas odvija i što neprimjetno supostoji s nama.

Također, smatram da smo u nastavi književnosti opterećeni irelevantnim podatcima i da se književnost obrađuje na pogrešan način (ne krivicom profesora nego školskog sustava) i da tako svi reprezentativni autori i njihova djela postaju podatak koji će se naučiti iz skripte ili sažetka, a ne iz njihova intelekta i njihovih riječi - 

Svoju je knjigu Vladimir prvo predstavio u Zadru. Njegova zbirka prihvaćena je kao studentski projekt na Sveučilištu, a Vladimir kaže da se osjećao poprilično izgubljeno na predstavljanju. 

- Predstavljanje je trajalo nekih sat vremena, ali zapravo kao vječnost – bilo je nabijeno emocijama, stihovima i glazbom koja je pratila čitanje i donijela potpuno novu sferu koju smo svi, nadam se, duboko proživjeli -

Na predstavljanju su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić, sveučilišna profesorica, ali i urednica zbirke, koja je zaslužna za knjigu u fizičkom obliku jer je na njezinu inicijativu i izdana. Također, sudjelovala je i pročelnica Odjela za kroatistiku doc. dr. sc. Sanja Knežević, koja je također, na razini Odjela, pomogla da knjigu držimo u rukama. Nadalje, tu su bile i Monika Marić, bivša predstavnica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, za čijeg je mandata zbirka prihvaćena kao valjani studentski projekt, ali i Gloria Bralić koja je moderirala predstavljanje.

Iako je svjestan da je jako mlad postigao veliki uspjeh izdavši knjigu, Vladimir se ne zanosi previše jer njemu je pisanje odavno u krvi te je očekivao da će njegovi stihovi kad-tad biti ukoričeni. 

Je li tvoj san postati pisac? I što misliš, kakva je trenutna književna scena u Hrvatskoj?

- Mislim da je svaki čovjek pisac, bilo na papiru ili u mislima. Ne volim određenja više ili manje kvalitetnih, uspješnih – doživljaj je subjektivan, u umjetnosti ne postoji strogi objektivni parametar koji će nas razvrstati u neke koševe; svi smo mi  na neki način pisci i umjetnici. 

Što se tiče trenutne književne scene u Hrvatskoj, mislim da se puno piše, ali malo stvara. Čini mi se da su rijetki oni koju su stilski specifični i inovativni, ali je važno da se piše – pisanje je dar, ali i veliki trud i vježba. Talent se, kao i život, “brusi” do kraja života.

Vladimir kaže da su mladi u današnjem vremenu prepušteni sami sebi te da im treba što više 'lovaca u žitu'.

- Svi su mladi ljudi nevini i nespremni za ovaj 'mlin vremena' koji ne pita i ne razmišlja o njima – prepušteni su sebi i bore se. Trebaju im 'lovci u žitu' koji će njihove snove i mladenačku dobrotu prevesti preko provalije i usmjeriti ih na istinski put koji im je dodijeljen po rođenju -

Što bi poručio mladima koji također pišu, a njihovi tekstovi nisu prepoznati? Što trebaju učiniti?

Trebaju vjerovati u sebe i u svoju riječ koju će sigurno netko prepoznati. Taj netko ne treba biti profesor, književnik ili netko čija je struka vezana uz književnost, to može biti i prijatelj, prijateljica, roditelj – čim tvoja riječ u nekome probudi bilo kakav osjećaj, natjera ga na razmišljanje i pogled u sebe samoga, tada znaj da ono što radiš ima smisao i svrhu. 

Knjigu će sljedeće srijede predstaviti i u Splitu, u svom rodnom gradu.

- Nije lako predstavljati sebe i svoje riječi pred ljudima uz koje si rastao i koji su, manje ili više, dio tebe, ali i tvoje zbirke. Velika je to hrabrost, ali i odgovornost.

I još za kraj, zašto baš naslov oprostite mi prešućeno?

- Naslovom želim opravdati sve što sam mislio i sanjao, a nisam rekao. Moja je zbirka drugi dio mene i mislim da je pravo vrijeme da ljudima iznesem sebe kojeg sam prešutio. Maleni je to dio, ali veoma značajan. 

I sigurno da ja upravo sada pravo vrijeme za sve mlade ljude koji se žele pokazati i dokazati da to učine te spoznaju koliko vrijede i da puno toga mogu promijeniti i pokrenuti u ovom surovom svijetu.hr Wed Nov 20 2019 07:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eec66eedaf72d8e028b4668/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovoga su vikenda u restoranu Rus!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna,
 i mesna plata za 100 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jul 10 2020 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f071012daf72d6d2d8b45ae/80

"Dinara back to life" ponosno predstavlja vizualni identitet i web stranicu

Dinara u nježnim, optimističnim bojama snažnog značenja! Dinara back to LIFE projekt je dobio prepoznatljiv i upečatljiv vizualni identitet te web stranicu na kojoj ćete moći saznati sve o projektu obnove travnjaka na Dinari!

Ako vas u budućnosti zainteresiraju travnjaci i stočarstvo na Dinari, gdje kupiti najbolji med i što je stadu najdraže imati na meniju, Dinara back to LIFE je web stranica za koju trebate znati. 

Jednim klikom proširite svoje znanje o flori, fauni i očuvanju Dinare te osnaživanju perspektive o razvoju potencijala Dinare. Dinara back to LIFE je projekt zaštite prirode i bioraznolikosti te obnove dinarskih pašnjaka na čijem očuvanju će raditi stručnjaci iz nekoliko institucija, a priliku za uključivanje i rad dobit će i mladi iz cetinskog kraja.

Kako počinje virtualna priča o Dinari?

Travnjaci na Dinari nekada su bili bogatstvo domaćem stanovništvu; stoka se u ljetnim mjesecima izvodila na ispašu i vraćala u nizine tek u zimskom razdoblju. Takav način života nazivan još i transhumanca, pridonosio je i čuvao biološku raznolikost Dinare. Posljednih tridesetak godina, život na Dinari uvelike se promjenio,  ostali su tek statistika i zapisi te pokoje manje stado s pastirom duž cijelog područja. Kako bi sačuvali travnjake koji su u najvećoj mjeri zapušteni ili gotovo nestali, ali i dinarski život  od zaborava,  projektom Dinara back to LIFE želja je restaurati travnjake, oživjeti pašnjake i sačuvati ptičje vrste ovisne o Dinari. Osim obnove travnjaka, potencijal za razvoj cijelog područja prepoznat je u radu domaćeg stanovništva i jačanju poljoprivrede, stočarstva, ali i turizma.

Stvaranje vizualnog identiteta započeto je u veljači internetskom anketom među lokalnim stanovništvom, ali i šire, kako bi otkrili kakva je percepcija javnosti o Dinari. Kreativni ciklus započeo je prikupljanjem ideja, razmatranjem boja, stilova i simbola koji će kroz jedinstven i zanimljiv način prikazati ne samo područje, već i svakodnevni život stanovništva, njihov trud i rad te mogućnost održivog upravljanja Dinarom .

- Dinara je veličanstvena i puna života, iako često čujemo epitete poput surova, divlja ili teška. Stvaranjem identiteta o prirodnim, kulturnim i životnim vrijednostima Dinare, ne samo da smo htjeli prikazati njezinu vidljivu snagu, golet i krš, pa i najviši vrh Lijepe naše; naša želja je osvijestiti ljude na bogatstvo koje Dinara pruža i njezinu važnost za svijet oko nas. Vizualni identitet možda se na oko čini suprotan očekivanim epitetima za krš, on je brižan, pun simbolike, podsjetnik da dobro Dinare treba znati kako poštovati, mudro koristiti i bezvremenski čuvati,  ističe Melani Glavinić, članica projektnog tima.

Fokus na budućnost, mjesto za svih

Vizualni identitet virtualno i web stranica oživjele Dinare nosi potpis mladih, iskusnih i kreativnih riječkih snaga simboličnog naziva Radionica. Dizajn je moderan, vedar i usklađen sa svim načelima današnjeg dizajna te lako prepoznatljiv, dok web koristi moderan font čistih i jasnih linija. Dodatni elemenati su kalendar na kojem će biti zakačene obavijesti o aktivnostima, volonterskim akcijama, izložbama ili druženjima s domaćim stanovništvom, a jednim klikom dostupna je stručna literatura. Web je ispunjen bogatim, stručnim sadržajem pisanim lako razumljivim stilom i jezikom, a posebnu čar daje Dnevnik Dinare u kojem ćete moći pratiti aktivnosti 'iza scene' i dojmove kako članova projektnog tima, tako i ostalih sudionika. Posebnost ove web stranice je jednostavna interaktivna karta dinarskog područja koje će se redovito puniti izvješćima o travnjacima, ali i najvažnije – na kojoj mogu sudjelovati svi OPG-ovi s područja Dinare tako što će imati svoj besplatni promotivni prostor.

- Dinara treba biti i ostati 'živa', a to je moguće jedino u suživotu s prirodom, radom i gradnjom aktivne virtualne zajednice vrijednih ljudi koji prepoznaju njezin potencijal, proizvode i ukazuju nam da se – može. Ovaj web je mjesto za svih koji mogu ili žele biti dio njezine budućnosti, a mi ćemo se nesebično truditi svojim stručnim znanjem i iskustvom biti im podrška, ali i neizrecivo biti zahvalni Dinari!, zaključuje Dinara back to LIFE tim i poziva sve zainteresirane OPG-ove od Knina do Trilja da ih kontaktiraju putem nove web stranice ili Facebook profila.

hr Thu Jul 09 2020 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8dd6dd29111cecd48b462d/80
Foto: Pixabay

Ako ste preuzeli neku od ovih aplikacija za Android, odmah ih uklonite!

Zlonamjerni razvojni programeri stalno se domišljaju novim načinima kako zaobići zaštitne mehanizme koji bivaju postavljeni u Play
U Googleu su iz trgovine Play izbacio novu rundu aplikacija za koje su utvrdili kako su štetne. Ako ste ih ranije preuzeli, preporučamo da ih čim prije obrišete. - prenosi tportal

Krivicu za pojavu zlonamjernih aplikacija ne treba u potpunosti pripisati Googleu, iako su oni svakako odgovorni za sve što se događa u njihovoj trgovini. Naime, razvojni programeri stalno se domišljaju novim načinima kako zaobići zaštitne mehanizme koji bivaju postavljeni u Play.

Za ovih je 25 aplikacija ustanovljeno kako kradu korisničke podatke pri logiranju u Facebook. Otkrili su ih u francuskoj tvrtci za kibernetičku sigurnost Evina i o tome obavijestili Google. 

Evo popisa spornih 25 aplikacija:

1) Super Wallpapers Flashlight (com.wallpaper.flashlight.compass)

2) Padenatef (com.sun.newjbq.beijing.ten)

3) Wallpaper Level (com.liapp.level)

4) Contour level wallpaper (com.communication.walllevel)

5) iPlayer & iWallpaper (com.ldl.videoedit.iwallpapers)

6) Video maker (com.androidapp.videosedit.v)

7) Color Wallpapers (com.play.ljj.wallpapercomapss)

8) Pedometer (com.baidu.news.pedometer)

9) Powerful Flashlight (com.meituan.ybw.flash)

10) Super Bright Flashlight (com.tqyapp.sb.flashlight)

11) Super Flashlight (com.superapp.xincheng)

12) Solitaire Game (com.game.tqsolitaire)

13) Accurate scanning of QR code (com.tqyapp.gr)

14) Classic card game (com.card.colitairenew)

15) Junk file cleaning (com.xdapp.cleaning)

16) Synthetic Z (com.tqygame.syntetic)

17) File Manager (com.smt.filemanager)

18) Composite Z (com.game.hcz)

19) Screenshot Capture (com.tianqiyang.lww.screenedit)

20) Daily Horoscope Wallpapers (com.tianqiyang.lww.constellation)

21) Wuxia Reader (com.wuxia.reader)

22) Plus Weather (com.plus.android.weather)

23) Anime Live Wallpaper (com.tqyapp.chuangtai)

24) iHealth Step Counter (com.tiantian.lang.tencent)

25) com.tqyapp.fiction (com.tqyapp.fiction)

hr Thu Jul 09 2020 13:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb402366f2ab89f178b4569/80

'Voli me' u izvedbi Petra Graše najemitiranija pjesma prošle godine i zaradila najviše novca u Hrvatskoj

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019
 
Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2019. godinu. Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za tu godinu isplaćeno je 101,5 milijuna kuna autorskih naknada, dok ukupni promet glazbenih licenci iznosi 141,3 milijuna kuna.
Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46%), ostatak se odnosi na prava mehaničke reprodukcije (3,2%), digitalna prava (2,22%) te prava iz inozemstva (7,11%). Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2019. dostupno je na linku.

Ponosni smo na još jednu dobru godinu i obavljen rad u njoj. Nažalost, iz perspektive srpnja 2020. godine, kada u Hrvatskoj već 3 mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima. Iako je važno ne zaboraviti ih, i raditi kako bi se godine poput 2019. što prije ponovno vratile“, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019. - domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019. donijela najveću zaradu je „Voli me“ u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi „Rekao si“ autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a „Ovaj grad“ Mije Dimšić, autorskog trojca DimšićBačić i Dimter na trećem je mjestu najemitiranijih i najkorištenijih.

Više informacija pogledajte u infografici...
hr Wed Jul 08 2020 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .