Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae63c4cb557a44af8b4bd0/80
Foto: Ilustracija

Skandal u katoličkom dječjem domu: "Za laku noć obilazio bi krevete i zavlačio ruke pod pokrivač..."

Više bivših štićenica dječjeg doma "Ivan pavao II" u Čitluku, u BiH, progovorilo je o svojem životu u navedenom domu te seksualnom zlostavljanju koje su trpjele u periodu od 2001. do 2014. godine.
U dječjem domu "Ivan Pavao II" otkriven je slučaj seksualnog zlostavljanja djece, koji se prema svjedočanstvima deset bivših štićenica tog doma, događalo u periodu između 2001. i 2014. godine. Kao svojeg zlostavljača, prozvale su franjevca Kornelija Kordića i sve su redom, pričajući svoju priču za Novosti, potvrdile da je Kordić često, njih i drugu djecu, dodirivao po intimnim dijelovima tijela.

Navedeni tjednik prenosi priče pet djevojaka, od kojih četiri tvrde da su bile Kordićeve žrtve, dok je peta tvrdi da je vidjela Kordića kako bludniči nad djetetom s posebnim potrebama.

Kordićev "ritual" za laku noć

Prva djevojka novinaru novosti opisala je Kordićev "ritual", kojeg je ovaj navodno provodio nakon večernje mise i molitve, odnosno iza 20 sati i to, kako kaže djevojka, gotovo svakodnevno. Kordić je u dom dolazio iz obližnjeg crkvenog doma u sklopu crkve Krista Kralja gdje je živio.

"Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za ‘laku noć’ bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela", ispričala je.

Miljenicama davao najviše pozornosti

Ista bivša štićenica doma dalje kaže kako je Kordić imao miljenice među djevojčicama te da nisu baš sve djevojčice to prolazile sa svećenikom. "Imao je ‘miljenice’, cure kojima je poklanjao najveću pozornost. Znalo se tko su. Druge bi dirao onako usput", ističe.

Nadalje tvrdi da je Krodić djevojčice neprimjereno dirao i pred drugim ministrantima iz Čitluka te da su im se gradska djeca podrugljivo podsmjehivala.

"Pozivao nas je u krevet, da se malo odmorimo"

Samostanske prostorije u kojima je Kordić živio, morala je čistiti kao i druge djevojke, a tvrdi da se sjeća kako ih je Kordić pozivao u krevet "da se malo odmore".

"Nismo na to pristale. Znale smo što to znači", dodala je.

Za probleme djevojčica znale su pojedine sestre u domu i sablažnjavale su se nad svim tim, no Kordićeva sestra, Kornelija, svaki put kad bi čula o čemu djevojčice pričaju, vezano za svog brata, počela bi im prijetiti, kaže na kraju prva svjedokinja.

"Prijetila je da će nas poslati tamo odakle smo i došle nastavimo li širiti laži o Korneliju. To su govorili i djeci bez roditelja, koja nemaju nikoga svoga", dodala je.

"Osjetila sam da me dira... skamenila sam se"

Njezinu priču o kasnovečernjim posjetima "za laku noć", potvrdila je i druga svjedokinja, koja je u dom u Čitluku dovedena 2001. godine. Kad ju je Kordić prvi put počeo seksualno zlostavljati, kaže, imala je tek 10 godina.

"Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osjetila sam da me dira. Sjećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim", ispričala je.

Godinama me sama suočavala s tim događajima i istinom, a danas ima poruku - javnost mora znati za to nasilje.

"Šutnja i bespomoćnost postoje sve dok ne shvatimo kako nismo bespomoćni i da moramo progovoriti. Javnost mora znati za nasilje koje se sistematski i institucionalno prešućuje i podržava. Mi, djeca tog doma, zaslužujemo svoj glas", poručuje druga svjedokinja.

"Ulazio je u sobu u gaćicama"

Treća svjedokinja pak tvrdi da je Kordić iste stvari djci radio i u domu u Vionici, gdje su pak bila smještena djeca uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole. Danas je dom u Čitluku isključivo za dječake, a onaj i Vionici za djevojčice.

Kordić u Vionici ima vikendicu, tvrdi treća svjedokinja, a dom je tamo posjećivao nakon jutarnje mise, između 10 i 12 sati. I njezina iskustva slična su svjedokinjama prije nje. Ona se pak najviše sjeća događaja iz 2008. i 2009. godine, kad je imala 11 i 12 godina i tvrdi da je Kordić nad njom i drugom djecom bludničio i u vrijeme ljetnih praznika u Neumu.

"Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao", kaže ona i dodaje kako djevojčicama nije davao da se mažu kremom za zaštitu od sunca, već je to bila njegova zadaća.

"Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati", priča.

Kao najgoru stvar ističe to što joj nitko nije vjerovao kad bi o svemu i progovorila. "Psiholog mi nije povjerovao, tvrdio je da živim u svetom katoličkom centru. Prijatelj mi isto nije vjerovao. Svi su mislili da izmišljam", rekla je.

"Više je volio one koje je više mogao iskorištavati"

Četvrta svjedokinja u dom je došla s navršenih devet godina i potvrdila je priču o Kordićevim miljenicama.

"Sve je to do danas loše utjecalo na mene jer nisam imala nikoga od svojih. Tamo sam trebala doživjeti ljubav, a ne probiranje koga će više ispipati. Više je volio one koje je više mogao iskorištavati", priča ona.

"Žao mi je što nisam otišla novinarima"

Peta djevojka koja je ispričala svoju priču, na svojoj koži, kaže, nije iskusila Kordićevo zlostavljanje, ali tvrdi da je vidjela što je radio u sobi s djevojčicom s posebnim potrebama koja je tad imala 14 godina. Ona je u to vrijeme bila i nešto starija od ostalih štićenica te se jasno postavila prema Kordiću.

"Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke", prisjetila se.

Kordić je sve rekao svojoj sestri Korneliji nakon toga, kaže peta svjedokinja, ali na način da ju je optužio da ga je napala bez razloga. Sestra Kornelija ju je optužila da laže rekla joj da pokupi stvari i napusti dom, no predomislila se kad joj je djevojka zaprijetila da će joj pozvati novinare.

"Danas mi je žao što već tada nisam otišla novinarima", ističe na kraju.

Gdje je anonimmno pismo iz 2010. godine?

Na čitav slučaj, na kraju, reagirala je tek jedna osoba iz doma i to 2010. godine, anonimnim pismom biskupu mostarsko-duvanjskom Ratku Periću, koji to demantira, pišu Novosti, navodeći obrazloženje Perićeve biskupije "da Kordić, a posebno Dom za djecu u Čitluku i Vionici, ne potpadaju pod bilo kakvu vlast njihova Biskupskog ordinarijata".

Odgovorili su i da je o svemu obaviješten poglavar hercegovačke franjevačke provincije Ivan Sesar te da je 2010. i 2011. godine obaviješten i Vatikan.

Sesar je međutim Novostima rekao da nikad nije zaprimio niti jednu pismenu pritužbu na račun Kordića pa da od Perića nikad nije mogao niti zatražiti pismo.

"Mimo naznaka koje mi je usmeno prenio biskup Perić, u tome trenutku nisam imao validnih dokaza za otvaranje slučaja", rekao je Sesar, piše dnevnik.hr

hr Fri Apr 12 2019 14:59:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d064b7129111ca8d08b45ba/80
Foto: PIXABAY

Kolaps mreže: milijuni ljudi u Južnoj Americi bez struje

Argentina, Urugvaj, dijelovi Brazila i Paragvaja, gdje žive deseci milijuna ljudi, ostali su bez struje, javlja BBC
Rano jutros prema lokalnom vremenu opskrba električnom energijom prekinuta je zbog kvara na sustavu.

Argentinski mediji objavili su da vlakovi stoje, a prometna signalizacija ne radi. Službe nastoje otkloniti kvar, što bi, kažu, moglo potrajati satima.

Procjenjuje se da je bez struje oko 48 milijuna ljudi, piše HRT.
hr Sun Jun 16 2019 16:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d02686129111c17ca8b4608/80
Foto: UNICEF

Jemen trese najveća humanitarna kriza na svijetu - 1,8 milijuna djece akutno pothranjeno!

Djeca su najviše pogođena
Zbog razornih sukoba koji traju već 4 godine Jemen je suočen s trenutno najvećom humanitarnom krizom u svijetu. Gotovo cijela zemlja treba humanitarnu pomoć jer je ugroženo 80 posto  stanovništva.

Najgore i najviše su pogođena djeca. 1,8 milijuna djece je akutno pothranjeno, a 360 tisuća djece u dobi do 5 godina je u izravnoj životnoj opasnosti zbog teške akutne pothranjenosti.

Na rubu gladi su i trudnice te  majke dojilje, njih čak 1,1 milijun je akutno pothranjeno. Kako bi odgovorio na potrebe pothranjene djece i majki u Jemenu, 
UNICEF je pokrenuo jedan od najvećih programa humanitarne pomoći i podrške u svijetu.

Ova kriza ima razarajući učinak na živote djece u Jemenu, a rizik od njihove smrti svakoga se dana povećava. Njihovo preživljavanje ovisi o dostavi hitne međunarodne pomoći. UNICEF je na terenu i uspijeva doprijeti do djece te im osigurati  neophodnu pomoć. 

Od izbijanja sukoba, 2015. godine, do danas UNICEF je dostavio više od3.000 tona prehrambenih i medicinskih proizvoda. Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku poziva sve hrvatske građane, tvrtke i medije da se uključe u apel i svojim donacijama pomognu djeci Jemena da prežive. 
Sve o UNICEF-ovom programu možete saznati OVDJE


hr Thu Jun 13 2019 17:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af968e02af47f6bc78b45b9/80
Foto: Screenshot / YouTube

Sud BiH odbio pritvoriti Mamića, oduzeli mu dokumente

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za određivanje pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni nakon što je raspisana međunarodna tjeralica, te naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranom procesu protiv njega.
Izašavši iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju Hrvatskoj. Nakon toga Sud BiH odbio je zahtjev za Mamićevo izručenje, kao i određivanje pritvora, što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.  

Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa - rekao je odvjetnik Rajić.

Ponovio da nije oštetio proračun ni Dinamo, osječki sud nazvao zločinačkim

Sam Mamić je izlazeći iz Suda BiH bio vidno raspoloženiji od trenutka kada je stigao pred tu pravosudnu instituciju. Ponovio je tvrdnje da nije oštetio ni državni proračun ni Dinamo.  

Upitan o tome kakav će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u ovoj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo., piše HRT
hr Tue Jun 11 2019 19:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cffc2b729111c87c78b45e5/80
Foto: Manfred Helmer

Bečom prometuju prvi autobusi bez vozača

Nakon dvije godine testne faze bečki autonomni autobusi prevezli prve putnike

Prije nekoliko dana u promet su pušteni prvi autonomni autobusi bečkog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien“. Dva nova autonomna autobusa na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“.

Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima.

Novi su autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom lipnja 2019. i prvi su se putnici napokon imali prilike provozati se novim autobusima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća 10 stanica, a završava kod postaje podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do centra grada. Vožnja novouvedenom autobusnom linijom pri tom je potpuno besplatna za sve.

Zbog sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju. 

Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je 10 rezervirano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem. 

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javnim prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa. 

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. 

Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.


hr Tue Jun 11 2019 17:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .