Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581a15d51eea8fcc928b45a7/80

Znate li tko je ona? Ukrala je novac, cigarete i alkoholna pića

Policija traži mlađu vitku ženu smeđe kose koja je 22. rujna krala iz trgovine u Crikvenici. Oštetila ih je za nekoliko tisuća kuna, a krala je novac, cigarete i alkohol

U tijeku je kriminalističko istraživanje krađe trgovine mješovitom robom u Crikvenici 22. rujna. Ovim kaznenim djelom za više tisuća kuna oštećena je tvrtka iz  Zagreba, a otuđen je novac, cigarete i alkoholna pića, prenosi Fiuman.

Tijekog istrage izrađen je foto robot moguće počiniteljice, a riječ je o vitkoj ženskoj osobi, visine oko 170 centimetara, smeđe-kestenjaste kose, s izrazito bijelim zubima. Bila je odjevena u duge tamne hlače, bež balerinke, sivu majicu s kapuljačom i tamnosivim prugama različitih širina te s crnom sportskom torbom na ramenu.

Molimo građane ukoliko raspolažu informacijama o ovoj ženi da obavijeste Policijsku postaju Crikvenica na telefon 051/439-010 i 439-039, njima najbližu policijsku postaju ili  nazovu na broj 192.

Facebook komentari

hr Wed Nov 02 2016 19:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58adbdb9b47398e96d8b45d5/80
Foto: ŠibenikIN

Šibensko tužiteljstvo nastojat će u slučaju Horvatinčić dokazati da je "sinkopa" smicalica obrane

Je li Tomislav Horvatinčić u trenutku pomorske nesreće kod Primoštena u kolovozu 2011. godine imao takozvanu sinkopu, radi koje je kratko bio bez svijesti i tako neubrojiv bio neodgovoran za izazivanje nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, glavni je prijepor oko kojeg će se u nastavku suđenja pred šibenskim Općinskim sudom sporiti tužiteljstvo i obrana.

Da sudsko vijeće pod predsjedanjem Maje Šupe nije razjasnilo taj ključni trenutak suđenja, mišljenja je i drugostupanjski Županijski sud u Zadru, koji je na temelju žalbi tužiteljstva i obrane, upravo radi tog detalja po službenoj dužnosti tražio da se suđenje vrati na početak, piše ŠibenikIN.

- Zbog navedene bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koju su ukazivale stranke, drugostupanjski je sud po službenoj dužnosti presudu ukinuo, a pritom se nije upuštao u razmatranje daljnjih prigovara stranaka, činjenične i pravne prirode, jer zbog nedostatka razloga glede postojanja ili nepostojanja odlučne činjenice, to u ovom trenutku nije niti moguće, obrazloženje je zadarskog suda koji smatra da iz šibenske presude nije jasno je li Tomislav Horvatinčić imao sinkopu ili ne.

Drugim elementima žalbi tužiteljstva i obrane, nisu se ni bavili, smatra šibenska općinska državna odvjetnica Irena Senečić koja je na 16 stranica žalbe detaljno objasnila zašto smatra da je Horvatinčić kriv za izazivanje pomorske nesreće sa smrtnom posljedicom pa za okrivljenika i dalje traži bezuvjetni zatvor radi kaznenog djela počinjenog iz nehaja.

Ona će na suđenju koje se nastavlja 20. ožujka insistirati da se na glavnoj raspravi reproducira VTS radarska snimka koja prikazuje kretanje i gustoću prometa na području pomorske  nesreće kobnoga 16. kolovoza 2011. godine.

- Na prvom suđenju nije prihvaćeno da se u dokazne svrhe pregleda vještvo i da se kao svjedok pozove i sasluša sudski vještak pomorske struke Jurica Pešo, a optužba ga smatra bitnim. Smatram da su u ovom predmetu bila provedena samo dva vještačenja, ono splitskog Conmara i Brodarskog instituta iz Zagreba,  a ono treće, Ratka Marinovića, po nama nema svojstvo sudskog vještačenja jer nije napravljeno po nalogu suda nego je uneseno u spis i proglašeno od strane suda vještačenjem jednakovrijednim kao prva dva, što po nama nije zakonito te smo to isticali i u žalbi – kaže državna odvjetnica Senečić.       

No, drugostupanjski se sud tim dijelom žalbe nije niti bavio već je po utvrđenoj bitnoj povredi kaznenog postupka vratio suđenje na početak, a ostale razloge žalbi tužiteljstva i obrane nisu niti razmatrali, pojašnjava šibenska tužiteljica, javlja ŠibenikIN.

- Na nama je da dokažemo krivnju okrivljenika za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće s neizravnom namjerom uslijed čega je prouzročena smrt dviju osoba – rekla je Senečić.

Ukratko, tužiteljstvo na ponovljenom suđenju namjerava dokazati da je Tomislav Horvatinčić u trenutku pomorske nesreće bio ubrojiv i pri punoj svijesti, što je evidentno iz skice u kojoj je lučkom kapetanu sabrano opisao što se dogodilo.

On je lakomisleno, iako je morao biti svjestan da može ugroziti promet ako ne pazi, automatskim pilotom upravljao gliserom pri brzini od 26,3 čvorova i presjekao put talijanskom bračnom paru, naletio na njihovu jedrilicu, lomio je i gliserom prešao preko tog plovila. Talijani su od siline udara odbačeni u more gdje su i preminuli.

Sinkopa je, kao dijagnoza, uspostavljena je naknadno, jer je u okrivljenikovoj povijesti bolesti dotad nema, pa će tužiteljstvo nastojati dokazati da je to smicalica obrane. U nastavku suđenja šibensko tužiteljstvo ustrajat će na tvrdnji da Horvatinčić nije gledao gdje vozi i zato ga smatraju odgovornim za stradanje talijanskog bračnog para te traže za njega bezuvjetnu zatvorsku kaznu.    

Prvi pokušaj da to i dokažu bit će već 20. ožujka kada će se pred sudom pojaviti vještaci medicinske struke kako bi razjasnili je li bilo famozne sinkope ili ne, što je i za Županijski sud u Zadru bio jedini razlog radi kojeg je po službenoj dužnosti ukinuta nepravomoćna šibenska presuda Horvatinčiću po kojoj je uvjetno bio kažnjen na 20 mjeseci zatvora, ne ponovi li tijekom tri godine kazneno djelo, piše ŠibenikIN.
Facebook komentari

hr Wed Feb 22 2017 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58adbbdbb47398926f8b456b/80
Foto: Branko Božić / Zadarski list

Podivljali muškarac Aliju motikom razbio njušku

Perišić kazuje kako je tijekom srijede, 15. veljače, htio iskoristiti vedar i sunčan dan, no stvari su tada krenule po zlu...

- U jednom trenutku začuo sam kako 8-mjesečno štene Ali ispušta bolne urlike i jezivo cvili. Potrčao sam svom silinom prema mjestu otkud su dolazili zapomagajući jauci. Kad tamo moj ljubimac bespomoćno leži na zemlji krvlju oblivene glave. Obuzela me panika. Odmah sam primijetio ubodnu ranu ispod lijevog oka i krv koja šiklja iz nosa. Suze su mi krenule iz očiju. Zapitao sam se tko je mogao učiniti ovakvo nedjelo nad nedužnim stvorenjem. Izvadio sam svoje maramice pokušavajući zaustaviti krvarenje, u čemu sam koliko toliko uspio - govori zadarski zaljubljenik u kinologiju i lovstvo, dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid Alen Perišić, koji ima vlastitu uzgajivačnicu s leglom i u njoj 16 pasa, piše Zadarski list.

Perišić kazuje kako je te srijede, 15. veljače htio iskoristiti vedar i sunčan dan, vrijeme izuzetno pogodno za njega i njegova četiri lovačka psa engleska ptičara da se iz Zadra uobičajenom rutom otisnu do lokaliteta Bunari Božići, mnedaleko čuvenog viadukta Božić na vrletima Velebita iznad mjesta Jasenice. Ovaj lokalitet se nalazi unutar lovišta sv. Brdo, kojim gospodari lovni ovlaštenik Račić d.o.o., a radi se o rezervatu koji ima dozvolu za ispuštanje i dresuru pasa ptičara.

 I uzgajivaču pasa prijetio smrću

- S obzirom da smo odradili vremenom propisanu normu na terenu, pozvao sam pse i negdje oko 14 sati uputili smo se prema vozilu kako bismo krenuli natrag. U jednom trenutku samo iz njemu poznatih razloga štene Ali, koje ima zvonce oko vrata, odvojilo se te se udaljilo od nas, ne mareći za moja uporna dozivanja. Nisam ga više mogao pogledom pratiti, jer je teren izuzetno nepregledan zbog velikih suhozidova, priča ovaj uzgajivač pasa, koji je po pronalasku teško ozlijeđenog psa pokušavao zaustaviti krvarenje.

- Kad sam podigao pogled ugledao sam čovjeka i ženu dvadesetak metara podalje od mjesta zločina. Nikad ih do sada nisam na tom mjestu vidio. Prišao sam im te sam ih upitao jesu li možda vidjeli tko je mog psa zatukao? Muškarac od svojih 60-tak godina, za kojega sam kasnije, za davanja iskaza u policijskoj postaji, doznao da je riječ o A. B. s boravištem u Maslenici, ljutito mi je odgovorio.

  - Napao me tvoj pas. Ubit ću te maj.. ti tvoju tebi i tvom psu. Ovo je moje, ovo je moja zemlja, gubi se odavde, ljutito mi je poručio.

 Na to sam mu odgovorio "hvala vam lijepo, zaista niste normalni", što je tog muškarca potaknulo da prema meni zamahne motikom, kojom je zatukao mog psa, pri čemu je ponovno zaprijetio kako će ubiti mene i psa! Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Facebook komentari

hr Wed Feb 22 2017 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894482cb47398830b8b456f/80
Foto: Miroslav Lelas

Korčula: Mladi dugoprstić ukrao agregat, dvije motorne pile, berač maslina, brusilicu i kosilicu

Lopov je provalio u poljsku kućicu
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Korčula 26-godišnjak se sumnjiči da je sredinom veljače, iz poljske kućice na području Blata, ukrao agregat za struju, dvije motorne pile, berač maslina, brusilici i kosilicu, oštetivši 72-godišnjeg vlasnika za oko 15 tisuća kuna, doznajemo iz PU dubrovačko - neretvanske. 
Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Facebook komentari

hr Wed Feb 22 2017 12:01:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a41a6bb47398144e8b4570/80

Prodavačica hoće ići na more: 28-godišnjakinja sebi u džep stavila 1881 kunu

Malo je popravila svoj kućni budžet, ali je vrlo brzo otkriveno čime se bavila...

Šibenska policija uhitila je i na obradu privela 28-godišnju prodavačicu trgovine sa sjedištem u Zagrebu. Na teret joj se stavlja pronevjera i 11 kaznenih djela krivotvorenja isprave. 

Ona je, kao zaposlenica oštećene tvrtke u trgovini u Šibeniku, u vremenu od 25. studenog do 29. prosinca prošle godine protupravno prisvojila 1.881 kunu. Novac joj je povjeren u radu, a ona je 11 puta stornirala račune i izvršila fiktivni povrat novca kupcu. Novac je zadržala za sebe. Također je vršila skeniranje artikla kada kupcu ne bi izdala račun i novac zadržavala za sebe. Na račune je upisivala imena i prezimena njoj poznatih osoba i potpisivala se u njihovo ime.

Protiv osumnjičene će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnesena kaznena prijava. 

Facebook komentari

hr Wed Feb 22 2017 10:54:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .