Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58211aa91eea8f7d9f8b4604/80
Foto: D.N.

Split ugostio ponajbolje svjetske znanstvenike iz područja kemijskog obrazovanja

U Splitu je održana 3. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju
U Splitu se prošlog tjedna, pod pokroviteljstvom Predsjednice  Republike Hrvatske, održala 3. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju. Taj je međunarodni znanstveni skup, obogaćen primjerima dobre prakse, specifičan zbog aktivne suradnje znanstvenika i stručnjaka s ciljem unaprjeđenja nastave kemije u školama i na fakultetima.

Skup je organizirao Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu uz pomoć Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog prirodoslovnog društva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Organizirana je kroz niz predavanja, kratkih usmenih priopćenja i radionica na temu kemije i kemijskog obrazovanja.

Tijekom četiri dana, oko 150 sudionika je imalo priliku čuti ponajbolje svjetske znanstvenike iz područja kemijskog obrazovanja poput prof. Roberta Boba Bucata, Mariane DeWane, Thomasa Greenbowa i drugih te aktivno sudjelovati 11 radionica. Na njima su se obrađivale raznovrsne teme, od učenja kemije vođenog istraživanjem, preko eksperimenata o materijalima i povratka u doba pneumatske kemije kako bi se razumio kontekst i značaj velikih kemijskih otkrića, pa sve do molekulskih deskriptora i geometrije za kemičare.

U vrijeme kada je u društvu važno osvijestiti važnost obrazovanja u STEM području i povećati njegovu kvalitetu, ova Konferencija znanstvenicima i nastavnicima kemije omogućava stjecanje relevantnih spoznaja i novi temelj za budući rad.

Povratne informacije od sudionika ukazuju da su organizatori uspješno Konferenciju priveli kraju te da su Split i Dalmacija za one koji su po prvi put boravili na ovom prostoru, prepoznati kao područje koje u budućnosti treba svakako posjetiti.

Facebook komentari

hr Tue Nov 08 2016 07:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c0502c179942fb56b2ea4c/80

Broj zaraženih HIV-om u porastu zbog manje osviještenosti u porastu

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina

U Sloveniji je od prve pojave AIDS-a virus HIV-a otkriven kod oko 900 osoba, a porast potvrđenih infekcija ove je godine rekordan, objavio je u četvrtak slovenski Zavod za javno zdravlje povodom Svjetskog dana AIDS-a.

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina.

To je rekordni godišnji porast broja infekcija, a najmanje slučajeva od pojave te bolesti i njenog razmaha zabilježeno je 2006., kad su registrirana samo 33 nova slučaja infekcije tim virusom.

Slovenski infektolozi upozoravaju da svijest o opasnosti od HIV-a opada i da je slično i u svijetu. Radi se o tome da  nova spolno aktivna generacija u rizičnoj skupini homoseksualaca više nije toliko pozorna kad se radi o zaštiti, odnosno uporabi kondoma kako je bila prethodna, kada je bolest završavala kobno. Zbog u međuvremenu otkrivenih lijekova koji koče i kontroliraju razvoj AIDS-a više nije toliko prisutan strah od smrti koju su infekcija HIV-om i AIDS izazivali 90-ih godina prošlog stoljeća.

 U Sloveniji nije uspostavljen registar osoba zaraženih HIV-om pa je teško govoriti o broju onih kod kojih je prisutan, ali je vjerojatno riječ o nešto manje od dvije tisuće osoba, navode  slovenski infektolozi. Dodaju kako na porast broja inficiranih zbog smanjene zaštite vjerojatno utječe i trend češćeg korištenja droga za stimuliranje spolnog nagona koje prilikom spolnih aktivnosti koristi najugroženija skupina.Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 16:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Pušačima mlađima od 50 osam puta veći rizik od srčanog udara

Pušači mlađi od pedeset imaju osam puta veći rizik od srčanog udara nego njihovi vršnjaci nepušači, objavili su znanstvenici

Ta se razlika smanjuje s godinama, pa je u skupini od 50 do 65 rizik pet puta veći, a iznad 65 tri puta.

Rezultati su iznenađujući jer mlađi ljudi obično nemaju toliko zdravstvenih problema koji se povezuju s godinama i povećavaju rizik od srčanih bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka ili kolesterola.

"Pušenje je vjerojatno najsnažniji od svih faktora rizika i svoj pogubni učinak iskazuje prije nego drugi faktori", zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu Heart.

Svi pušači imaju znantno veći rizik za srčani udar od nepušača, ali dosad nije bilo jasno kolik je po dobnim skupinama.

Kako bi to ustanovili, znanstvenici kardiovaskularnog odjela opće bolnice u Sheffieldu proučili su podatke za 1727 odraslih osoba, žrtava tipičnog srčanog udara, poznatog po akronimu STEMI, između 2009. i 2012. godine.

Gotovo pola pacijenata bili su pušači, a ostali su bili jednako podijeljeni između bivših pušača i onih koji nikada nisu zapalili cigaretu.

U prosjeku su pušači, žrtve srčanog udara, bili desetljeće mlađi od od bivših pušača ili nepušača.

Ukupno su pušači imali trostruko veći rizik za srčani udar od bivših pušača i nepušača zajedno.

Rezultati bi trebali biti poziv na buđenje mladim pušačima, naglašava se u studiji, ali znanstvenici priznaju da je mlađima teško objasniti koliko više riskiraju. Smanjenju rizika pomoći će već i smanjenje u broju dnevno popušenih cigareta.Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 12:54:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/583533a71eea8f4ede8b45ac/80
Foto: Facebook

Nada za liječenje ovisnosti o alkoholu u hormonalnoj povezanosti mozga i jetara

Studija je u prvi plan iznjedrila interakciju između hormona FGF21 i gena u mozgu nazvanog beta-Klotho

Hormonalna povezanost između mozga i jetara koja utječe na regulaciju unosa alkohola u organizam mogla bi pomoći znanstvenicima u razvoju novih pristupa u liječenju alkoholizma, pokazalo je novo istraživanje. 

Znanstvenici s londonskog King's Collegea prvi su put uspjeli pokazati na koji način hormon jetara FGF21 igra veliku ulogu u postavljanju granica kada je posrijedi konzumiranje alkohola, prenose britanski mediji. 

Analiziran je DNK više od 105.000 ispitanika koji su morali ispuniti i upitnik o tome koliko tjedno alkohola konzumiraju.

Studija je u prvi plan iznjedrila interakciju između hormona FGF21 i gena u mozgu nazvanog beta-Klotho. 

Kod 40 posto sudionika istraživanja, posebna varijacija beta-Klotha povezala se s manjim unosom alkohola u organizam. 

Daljnje studije pokazale su da je laboratorijske miševe bez spomenutog gena alkohol privlačio puno manje. 

Istraživanje upućuje na to da utjecaj hormona FGF21 na konzumiranje alkohola uvelike ovisi o aktivnosti beta-Klotha. 

"Provedena studija otkrila nam je ranije neprepoznatu vezu između jetara i mozga koja utječe na količinu konzumiranog alkohola kod ljudi, a u budućnosti bi se mogla iskoristiti u terapeutske svrhe kod osoba koje imaju problema s prekomjernom konzumacijom alkohola", rekao je profesor Gunter Schumann s Instituta za psihijatriju King's Collegea.

"Rezultati upućuju na zanimljivu povezanost između FGF21 koji se proizvodi u jetrima kao odgovor na unos šećera i alkohola, a potom izravno signalizira mozgu da ograniči konzumaciju alkohola. Ne možemo isključiti mogućnost da beta-Klotho ne utječe i na okolne gene, zbog čega je potrebno provesti dodatna genetska istraživanja", kazao je Schumann. 

Suautor studije profesor Paul Elliot s londonskog Imperial Collegea je dodao "da istraživanje u konačnici može rezultirati novim načinima u liječenju osoba ovisnih o alkoholu". 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Facebook komentari

hr Tue Nov 29 2016 15:15:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/535c2b4e1799423a4e527170/80

Znanstvenici otkrili kako da uklone strah iz mozga

Istraživači su otkrili način da uklone određene strahove iz mozga, koristeći kombinirano vještačku inteligenciju i tehnologiju skeniranja mozga. Ova tehnika, objavljena u znanstvenom časopisu "Nature Human Behavior", može dovesti do novih metoda liječenja stanja poput posttraumatskog stresa i fobija

Kako prenosi Science Daily, tim istraživača je uspio identificirati memoriju straha u mozgu koristeći tehniku "Decoded Neurofeedback" (dekodirane povratne informacije). Na taj način su identificirali kompleksne moždane sheme koje predstavljaju određeni strah i uspjeli ih "pregaziti" dajući subjektima na eksperimentu novčanu nagradu.

- Način na koji se emitira informacija u mozgu je veoma kompliciran, ali uz pomoć vještačke inteligencije sada možemo identificirati te informacije. Glavni izazov nam je bio da smanjimo ili uklonimo strah, bez prethodnog buđenja u mozgu - objasnio je dr. Aji Koizumi iz istraživačkog centra u Osaki koji je bio pokretač ovog eksperimenta, prenosi N1.

Facebook komentari

hr Wed Nov 23 2016 13:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .