Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b84ef7fcb557a59888b463f/80

Boban: “I dalje ću dosađivati ministru prometa“

Što se tiče prometnice do Omiša očekujemo u idućoj godini gradnju nadvožnjaka nad rijekom Cetinom i tunel na poljičkoj strani
Blaženko Boban splitsko-dalmatinski župan provodi radno ljeto. Može ga se sresti po svim dijelovima županije, od Sinja na Alki, do Hvara na obilježavanju 150. obljetnice turizma, pa čak i na vrhu Mosora, gdje je najavio veliku akciju obnove opožarenih šuma. Gasio je i požar s omiškim vatrogascima kada su im izgorjela vozila. 
S obzirom na to da je stalno na putu jako dobro je upoznat u kakvom su stanju prometnice u cijeloj županiji i gužvama na cestama, osobito izraženim tijekom ljeta. I Vlada RH na sjednici u Splitu donijela je niz prometnih projekata. Razgovarali smo s Bobanom što se čini da bi Split, ali i Splitsko-dalmatinska županija, riješili prometne poteškoće, piše lokalni.hr

Na sjednici Vlade u svibnju definirani su projekti vezani za prometnu povezanost splitske aglomeracije i cijele Splitsko-dalmatinske županije. Je li se počelo raditi?

- Od sjednice Vlade prošlo je četiri mjeseca i nekih posebnih pomaka nije bilo. Razumijem da je ljetna pauza, ali ipak sam neki dan kada je predsjednik Vlade bio u Splitu iskoristio priliku i dogovorio sastanak početkom rujna u Zagrebu u njegovu kabinetu s ministrom prometa Olegom Butkovićem i ravnateljem HC-a Josipom Škorićem. Smatram se odgovornim za sveukupni život u mojoj županiji iako nemam nadležnosti nad državnim tvrtkama koje rukovode cestama.


Što očekujete od tog sastanka?

- Već sam ih izvijestio kako očekujem točnu dinamiku svih do sada provedenih aktivnosti i plan za naredni period. Moram reći kako je dosad formirano povjerenstvo za tunel Kozjak i na čelu mu je Boris Majić iz HC-a, a Županija je imenovala svog člana. Imali smo nekoliko sastanaka i rečeno mi je da za 18 mjeseci možemo očekivati sam početak radova na sjevernoj strani portala tunela i spoj s autocestom, izlaz Vučevica.


Ministar Butković je na otvaranju čiovskog mosta novinarima rekao kako ste mu svaki dan dosađivali.

- Da, a ja sam mu odgovorio da ću mu dosađivati i u buduće za nastavak aktivnosti. Trogirani su dobili čiovski most, dovršena je brza cesta do Splita, ali zbog zagušenosti prometa od Trogira do Omiša, njezin nastavak je iznimno važan. Očekujemo da ćemo vidjeti dinamiku i te ceste Solin – Omiš. Što se tiče prometnice do Omiša očekujemo kroz 2019. nadvožnjak nad rijekom Cetinom i tunel na poljičkoj strani kako bi barem bajpasirali magistralu s tugarskom cestom do završetka ovog projekta. Tako bi promet išao u zamosorje, a proširenje ceste kroz Žrnovnicu radi naša Županijska uprava za ceste do konca godine. Osim toga, imam neke informacije da će se u 2019. godini raditi nadvožnjak na Širini u Solinu, gdje danas nastaju prometni čepovi, a radila bi se još jedna traka na Dragovodama na ulazu u Split. 


Ostaje projekt Ravča-Drvenik i cesta Zagvozd-Imotski?

- I to su teme o kojima planiram razgovarati s Butkovićem i Škorićem. U papirnatom smislu, gdje stoje i do kud se došlo sa studijama? Inzistirat ćemo precizne datume aktivnosti vezanim za ove prometnice. Sazrelo je vrijeme i nadam se da će i drugi shvatiti da i splitska aglomeracija izgradi prometnu infrastrukturu poput Rijeke, Zagreba i Osijeka. Neću im dati mira dok ne budemo imali kompletan dinamični kalendar aktivnosti za svaku prometnicu koja je na sjednici vlade 4. 5. 2018. definirana.


Omišani kažu kako više ne vjeruju obećanjima koja slušaju 30 godina i da tunel ne vodi nigdje. Što je ovaj put drugačije?

- Ja vjerujem našoj upornosti i taj tunel neće voditi nigdje. Moram reći da smo i sami odgovorni za ono što smo u 25 godina prometno zaostali za drugim većim centrima u Hrvatskoj. Dio odgovornosti je na nama. Struka mora dati zadnju riječ, a politika treba dati samo okvire. Na žalost mnogi projekti bi bili gotovi pa i ovaj o kojem govorimo da se politika nije uplitala u struku i nije se provodilo kako je struka zacrtala. Jedinstvo i zajedništvo lokalnih političara mora biti kada je u pitanju komunalna infrastruktura ovog podneblja. Ne smije se dogoditi da tko zna iz kojih razloga oponenti politički traže zamjerke, odgađaju projekte. Zadar se izgradio zajedništvom, jedinstvom lokalnih političara i zajednički nastupom prema Zagrebu i nacionalnoj razini. Zadrani se u Zadru politički nadmeću, a kada prođu sv. Rok zajednički nastupaju. Na žalost, u našem bazenu je to obrnuto. Ovdje se tetošimo, a kada prođemo Dugopolje nemamo zajednički nastup ni za rješavanje infrastrukture, a kamoli ostalih problema. To želim promijeniti. Osim što imam izvrsnu suradnju s Oparom, gradonačelnikom Splita vjerujem da su i ostali shvatili da je ključ uspjeha u zajedništvu.

Kada ćete na godišnji odmor?

Kad mi prođe ovaj mandat, 2021. godine. hr Tue Aug 28 2018 08:48:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11f83f29111cdfdf8b457d/80
Foto: Društvo Marjan/Facebook

Društvo Marjan upozorava: Stabla za sječu su nepropisno doznačena

O svemu su upozorili na svojoj Facebook stranici

Društvo Marjan je na svojoj Facebook stranici upozorilo na sljedeće:

Pet nepropisno doznačenih stabala u krugu od 50 m sjeverno od ZOO vrta, bez zatesa i bez vidljivog žiga doznačnog čekića.
Propisno doznačeno stablo pri samom dnu debla mora, uz oznaku bojom, imati vidljiv žig doznačnog čekića na deblu (ne na kori stabla) s kojeg je prethodno sjekiricom uklonjena kora (zates). 
Također, na prsnoj visini je oznaka bojom vidljiva sa sve 4 strane.
Iz ovih fotografija vidljivo je da je nepoznata neovlaštena osoba, na nepropisan način označavala stabla za sječu.


hr Tue Jun 25 2019 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11d86c29111c2bdf8b458c/80
Foto: Pixabay

Hrvatska na dnu EU po skraćenom radnom vremenu: Ne možemo si to priuštiti

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom
Hrvatska se ubraja u rijetke države EU u kojima rad sa skraćenim radnim vremenom jedva postoji jer ga koristi tek 4,9% muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine za razliku od Nizozemske, Austrije i Njemačke koje prednjače po broju zaposlenih na nepuno radno vrijeme.

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom.

Pokazuju to podaci Eurostata za 2018. U prosjeku u EU petina radnika radi skraćeno. No u zapadnoj Europi obitelji si mogu priuštiti da jedan član radi puno radno vrijeme, a drugi skraćeno i pritom pristojno žive. Nizozemska prednjači s 46,8% radnika koji rade skraćeno, slijede Austrija s njih 28% te Njemačka s njih 27%. U cijelom EU veći je udio žena (31%) koje rade skraćeno u odnosu na muškarce (8%) što je isto znakovit podatak, piše Večernji.hr


hr Tue Jun 25 2019 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11cfa729111cdfdf8b456b/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan državnosti: Evo što se dogodilo prije 28 godina

Na današnji dan prije 28 godina Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Odluci Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika SFRJ prethodio je referendum građana održan 19.svibnja 1991. godine.

Dan državnosti se do 2001. obilježavao 30. svibnja jer je na taj dan konstituiran prvi višestranački Sabor 1990.godine. Na današnji datum slavi se pak od 1991. jer je tada Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Odluku o samostalnoj i suverenoj državi objavio je 1991. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Brijunskom je pak deklaracijom određen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, a istekom moratorija 8. listopada 1991. Hrvatska je raskinula sve državno-pravne veze s ostalim republikama i postala samostalna i neovisna država.hr Tue Jun 25 2019 09:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Europi prijete po život opasne vrućine: U Hrvatskoj od četvrtka novi toplinski val

Nakon jakog nevremena koje je za vikend pogodilo najviše kopnene krajeve zemlje, u ponedjeljak je prevladavalo sunčano i ipak malo manje vruće vrijeme. U Europu ovaj tjedan stiže vrlo intenzivan i moguće smrtonosan toplinski val, javlja Severe Weather Europe.

U utorak će u cijeloj zemlji biti sunčano, a u Posavini i ponegdje u unutrašnjosti moguća je i kratkotrajna jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i bit će vrlo toplo čak i noću, od 22 do 25 stupnjeva.

Poslijepodne će biti sunčano i koji stupanj toplije nego u ponedjeljak, ali još neće biti posve stabilno, osobito u istočnijem dijelu gdje može pasti i malo kiše. Temperatura će iznositi od 28 do 31 stupnjeva, javlja Ana Bago Tomac za NovuTV

Na istoku zemlje promjenjivo, ali uz lokalne i uglavnom slabe pljuskove bez grmljavine. Najviša temepratura slična ili malo viša nego u ponedjeljak, od 28 do 31 stupnjeva.

Pljuskovi su lokalno mogući i u gorskom dijelu, dok će na Jadranu biti sunčano i vruće. Poslijepodne će bura okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.

Na južnom dijelu i u utorak će biti ljetno i vruće, temperatura će se popeti i do 35 stupnjeva, a puhat će umjeren sjeverozapadnjak i bura.

More je idealno za kupanje i rashlađivanje, a temperatura će biti između 23 i 26 stupnjeva.

Uz sunčano vrijeme i UV indeks će na Jadranu biti vrlo visok, a u unutrašnjosti zbog promjenjive naoblake, ponegdje i pljuskova, visok.

Od četvrtka pa do kraja tjedna bit će i vrlo vruće, uglavnom 35 ili više stupnjeva pa nas tako očekuje povratak sunčanog i ljetnog vremena.

Na Jadranu slično, sunčano i vruće, a od četvrtka i vrlo vruće zbog čega će biti izdano i upozorenje za novi toplinski val.

hr Tue Jun 25 2019 09:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .