Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b84ef7fcb557a59888b463f/80

Boban: “I dalje ću dosađivati ministru prometa“

Što se tiče prometnice do Omiša očekujemo u idućoj godini gradnju nadvožnjaka nad rijekom Cetinom i tunel na poljičkoj strani
Blaženko Boban splitsko-dalmatinski župan provodi radno ljeto. Može ga se sresti po svim dijelovima županije, od Sinja na Alki, do Hvara na obilježavanju 150. obljetnice turizma, pa čak i na vrhu Mosora, gdje je najavio veliku akciju obnove opožarenih šuma. Gasio je i požar s omiškim vatrogascima kada su im izgorjela vozila. 
S obzirom na to da je stalno na putu jako dobro je upoznat u kakvom su stanju prometnice u cijeloj županiji i gužvama na cestama, osobito izraženim tijekom ljeta. I Vlada RH na sjednici u Splitu donijela je niz prometnih projekata. Razgovarali smo s Bobanom što se čini da bi Split, ali i Splitsko-dalmatinska županija, riješili prometne poteškoće, piše lokalni.hr

Na sjednici Vlade u svibnju definirani su projekti vezani za prometnu povezanost splitske aglomeracije i cijele Splitsko-dalmatinske županije. Je li se počelo raditi?

- Od sjednice Vlade prošlo je četiri mjeseca i nekih posebnih pomaka nije bilo. Razumijem da je ljetna pauza, ali ipak sam neki dan kada je predsjednik Vlade bio u Splitu iskoristio priliku i dogovorio sastanak početkom rujna u Zagrebu u njegovu kabinetu s ministrom prometa Olegom Butkovićem i ravnateljem HC-a Josipom Škorićem. Smatram se odgovornim za sveukupni život u mojoj županiji iako nemam nadležnosti nad državnim tvrtkama koje rukovode cestama.


Što očekujete od tog sastanka?

- Već sam ih izvijestio kako očekujem točnu dinamiku svih do sada provedenih aktivnosti i plan za naredni period. Moram reći kako je dosad formirano povjerenstvo za tunel Kozjak i na čelu mu je Boris Majić iz HC-a, a Županija je imenovala svog člana. Imali smo nekoliko sastanaka i rečeno mi je da za 18 mjeseci možemo očekivati sam početak radova na sjevernoj strani portala tunela i spoj s autocestom, izlaz Vučevica.


Ministar Butković je na otvaranju čiovskog mosta novinarima rekao kako ste mu svaki dan dosađivali.

- Da, a ja sam mu odgovorio da ću mu dosađivati i u buduće za nastavak aktivnosti. Trogirani su dobili čiovski most, dovršena je brza cesta do Splita, ali zbog zagušenosti prometa od Trogira do Omiša, njezin nastavak je iznimno važan. Očekujemo da ćemo vidjeti dinamiku i te ceste Solin – Omiš. Što se tiče prometnice do Omiša očekujemo kroz 2019. nadvožnjak nad rijekom Cetinom i tunel na poljičkoj strani kako bi barem bajpasirali magistralu s tugarskom cestom do završetka ovog projekta. Tako bi promet išao u zamosorje, a proširenje ceste kroz Žrnovnicu radi naša Županijska uprava za ceste do konca godine. Osim toga, imam neke informacije da će se u 2019. godini raditi nadvožnjak na Širini u Solinu, gdje danas nastaju prometni čepovi, a radila bi se još jedna traka na Dragovodama na ulazu u Split. 


Ostaje projekt Ravča-Drvenik i cesta Zagvozd-Imotski?

- I to su teme o kojima planiram razgovarati s Butkovićem i Škorićem. U papirnatom smislu, gdje stoje i do kud se došlo sa studijama? Inzistirat ćemo precizne datume aktivnosti vezanim za ove prometnice. Sazrelo je vrijeme i nadam se da će i drugi shvatiti da i splitska aglomeracija izgradi prometnu infrastrukturu poput Rijeke, Zagreba i Osijeka. Neću im dati mira dok ne budemo imali kompletan dinamični kalendar aktivnosti za svaku prometnicu koja je na sjednici vlade 4. 5. 2018. definirana.


Omišani kažu kako više ne vjeruju obećanjima koja slušaju 30 godina i da tunel ne vodi nigdje. Što je ovaj put drugačije?

- Ja vjerujem našoj upornosti i taj tunel neće voditi nigdje. Moram reći da smo i sami odgovorni za ono što smo u 25 godina prometno zaostali za drugim većim centrima u Hrvatskoj. Dio odgovornosti je na nama. Struka mora dati zadnju riječ, a politika treba dati samo okvire. Na žalost mnogi projekti bi bili gotovi pa i ovaj o kojem govorimo da se politika nije uplitala u struku i nije se provodilo kako je struka zacrtala. Jedinstvo i zajedništvo lokalnih političara mora biti kada je u pitanju komunalna infrastruktura ovog podneblja. Ne smije se dogoditi da tko zna iz kojih razloga oponenti politički traže zamjerke, odgađaju projekte. Zadar se izgradio zajedništvom, jedinstvom lokalnih političara i zajednički nastupom prema Zagrebu i nacionalnoj razini. Zadrani se u Zadru politički nadmeću, a kada prođu sv. Rok zajednički nastupaju. Na žalost, u našem bazenu je to obrnuto. Ovdje se tetošimo, a kada prođemo Dugopolje nemamo zajednički nastup ni za rješavanje infrastrukture, a kamoli ostalih problema. To želim promijeniti. Osim što imam izvrsnu suradnju s Oparom, gradonačelnikom Splita vjerujem da su i ostali shvatili da je ključ uspjeha u zajedništvu.

Kada ćete na godišnji odmor?

Kad mi prođe ovaj mandat, 2021. godine. hr Tue Aug 28 2018 08:48:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dubrovačka biskupija reagirala: "Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti"

"U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa."
Dubrovačka biskupija reagirala je priopćenjem na Telegramovu priču o časnoj sestri koja je na Korčuli tjerala djecu da crtaju svoje kolege, koji ne idu na vjeronauk, kako bi ih približili Isusu.

U nastavku donosimo priopćenju u cijelosti i autentično: 

- U sklopu vjeronaučnog programa učenici su radili zadatak naziva ‘Nacrtaj koga bi želio/željela dovesti Isusu’ iz radne bilježnice odobrene u skladu s Programom katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi. Učenicima je Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima, te su učenici upravo tim povodom nacrtali blisku osobu s kojom žele podijeliti ljubav i dobrotu. 

U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa. 

Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti, niti joj je bila želja bilo što nametati svojim učenicima. Ako je navedeno nekoga povrijedilo, vjeroučiteljici, kao i Katehetskom uredu najiskrenije je žao. - stoji u priopćenju. 

hr Sun Nov 18 2018 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno u 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1744b0e4938d7118b4772/80
Foto: D.N.

"I u mom gradu Vukovar svijetli": Počeo je mimohod za sve žrtve Vukovara

Kao i svake godine, Torcida organizira mimohod u čast Grada Heroja
U Splitu je u 18 sati počeo, već tradicionalni, mimohod pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli"

Splićani su se okupili na dnu Vukovarske ulice te će hodati sve do novih grafita.

Torcida je, još ranije, pozivala sve građane da im se pridruže i da se suzdrže od pirotehničkih sredstava jer žele da ovaj mimohod protekne mirno.

Podsjetimo, u suradnji s Udrugama osoba s invaliditetom Split, Sinj, Trogir, Metković i Makarska od sutra će u prodaju (Klub navijača i Torcida Shop) biti pušteni lampioni koje ćemo upaliti duž Vukovarske, a sav prihod ide u humanitarne svrhe vukovarskim obiteljima kojima je to najpotrebnije. 
Cijena jednog lampiona je 10 kuna.


hr Sun Nov 18 2018 18:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .