Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/570b6dd20dfb8aaa5c8b4685/80

Izetbegović: U Hrvatskoj "naslijepo" govore u ugroženosti Hrvata u BiH

Predstavnici vlasti u Hrvatskoj bez pravih argumenata govore o ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, a svima je jasno da u toj zemlji nije moguće provesti opsežnije ustavne promjene niti ima smisla razmišljati o organizairanju nekog "Daytona 2" jer za to nema ni minimuma potrebne političke suglasnosti, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio portal Klix

- Smatram da predstavnici Republike Hrvatske nemaju pravu analizu i informaciju, da 'naslijepo' prate i podržavaju ono što od njih traži vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS). To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, šta god hoće i kad god hoće i slično. Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića doista stati iza zahtjeva koji su protivni ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima - kazao je Izetbegović.

Konstatacije o ugriženosti Hrvata u BiH odbacio je kao neutemeljene ističući kako to "nije istina", a sve je obrazložio tvrdnjom kako su hrvatski predstavnici u tijelima vlasti znatno više zastupljeni nego što Hrvati u postocima sudjeluju u ukupnom broju stanovnika.

- Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini. U strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je ogroman broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju s 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, mada su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata - kazao je Izetbegović.

Za odnose njegove Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH ocijenio je kako bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države, a najvećoj hrvatskoj stranci u BiH predbacio je kako je te odnose pokvarila "stavljajući se u zaštitu kladioničarskog lobija", kao i stoga jer se nije potrudila naći  rješenje za ustroj Mostara. 

Komentirajući moguće izmjene izbornih pravila Izetbegović je kazao kako je model zaštite hrvatskih interesa od preglasavanja moguće naći kroz mehanizme koji bi djelovali na razini općina, a ne županija. U SDA drže kako bi se time riješio prigovor Hrvata da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH s teritorija Federacije BiH.

- SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci - kazao je Izetbegović. 

Izetbegović je kazao kako je za cijelu BiH sada najvažnije nastojati provesti gospodarske reforme koje bi poboljšale ukupno stanje u zemlji, a intervencije u ustav i izborni zakon moguće su tek na minimalnoj razini odnosno onoliko koliko je to nužno da bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava koja glasi da se i predstavnicima nacionalnih manjina mora omogućiti kandidiranje za člana Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta. Kazao je kako je SDA spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost ostalih u Domu naroda.

- Što se mene i Stranke demokratske akcije (SDA) tiče, u ovom mandatnom razdoblju nema govora o bilo kakvim širim reformama ustava BiH koje izlaze iz jasno definiranih okvira onoga što je neophodno da se provede sudska odluka u predmetu' Sejdić-Finci' jer za takvo što ne postoji minimum konsenzusa između ključnih političkih aktera u BiH - kazao je Izetbegović.

Najavio je kako će se aktualna vlast do isteka mandata 2018. baviti isključivo provedbom gospodarskih i socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije što su, po njegovu sudu, ujedno pitanja koja su od životnog interesa za građane BiH.

- Otvaranje priče o širim ustavnim reformama bi preusmjerilo fokus s ovih prioritetnih životnih pitanja - kazao je bošnjački politički lider. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 31 2016 11:15:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58448dde1eea8f421b8b45d2/80
Foto: Screenshot YouTube

Inzko čestitao Van der Bellenu

Sretan što je izgubio Dodikov kandidat

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH i austrijski diplomat Valentin Inzko u nedjelju je čestitao pobjedu novoizabranom predsjedniku Austrije Alexanderu Van der Bellenu, a posebno je zadovoljan što je izgubio kandidat kojega je podupirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"'Zajedno' je filozofija pobjednika. Drago mi je da Bosanci i Hercegovci (u Austriji), a među njima posebice Srbi, nisu slijedili poziv Milorada Dodika da glasuju za kandidata Hofera, znajući, naravno, kakve stavove po pitanju stranaca zastupa" izjavio je Inzko u povodu pobjede ljevičara Van der Bellena nad kandidatom dasničarske Slobodarske stranke Norbertom Hoferom.

Inzko je tijekom predizborne kampanje otvoreno podupirao Van der Bellena, čak i oglasima koje je osobno plaćao.

"Alexander Van der Bellen je bio vjerodostojniji kandidat. On će biti predsjednik koji povezuje. Naposljetku, Van der Bellen je kao kandidat eksplicitno zagovarao i zastupao europske vrijednosti i interese", izjavio je austrijski diplomat, prenose mediji u BiH.

Inzko je ocijenio kako je njegova domovina glasala za europski put te tolerantnu i otvorenu zemlju koja je do sada primila više od milijun izbjeglica i migranata.

U predsjedničke izbore u Austriji otvoreno se uključio i Dodik koji je agitirao među Srbima s austrijskim državljanstvom da glasuju za Hofera.

Tvrdio je kako je Hofer političar koji razumije potrebe Srba, posebice onih u BiH te je izrazio očekivanje kako će njegova pobjeda prdonijeti promjeni sadašnje austrijske potpore cjelovitosti i očuvanju teritorijalnog integriteta BiH.

Zbog takve dosljedne politike vlade u Beču Dodik je u otvorenom verbalnom ratu s austrijskim veleposlanikom u BiH Martinom Pamerom i s visokim predstavnikom Inzkom. 

Nakon što su objavljeni rezulati predsjedničkih izbora u Austriji, iz oporbe u RS-u otvoreno su poručili Dodiku kako je svojim postupcima obrukao bosanske Srbe.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović Milorad izjavio je kako je podupirući Hofera Dodik nanio ogromnu štetu RS.

"Milorad Dodik je po tko zna koji put zlorabio dužnost predsjednika RS-a i nanio nemjerljivu štetu RS-u, svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i to podupirući kandidata stranke čija je povijest veoma dvojbena", kazao je Borenović.

 Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 23:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Škotska zabranila pušenje u automobilu s djecom

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta

U ponedjeljak u Škotskoj, u sklopu vladina plana za "generaciju bez duhana", na snagu stupa novi zakon o zabrani pušenja u automobilu u kojemu se nalaze djeca. 

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta.

Ako slučaj dođe do suda kazna bi mogla dosegnuti i 1000 funta. Zakon su u prosincu jednoglasno usvojili članovi škotskog parlamenta. Nova mjera uvedena je u sklopu plana škotske vlade o smanjenju stope pušenja na manje od pet posto do 2034. godine. 

"Nije sigurno zapaliti cigaretu kada je u automobilu dijete kojemu štete opasne razine kemikalija, čak i tijekom kraćih vožnji", rekla je škotska ministrica zdravstva, Aileen Campbell. 

Po podacima WHO-a pasivno pušenje povezuje se s razvojem astme, respiratornim upalama, rakom pluća i srčanim oboljenjima.

Usvajanje zakona pozdravile su udruge za borbu protiv pušenja, a udruga Ash Scotland smatra da ono šalje jasnu poruku o tome da bi djeca trebala odrastati u okolini bez duhanskog dima. 

"Iz razgovora s roditeljima znamo da žele zaštititi djecu od duhanskog dima, no često ne znaju dovoljno o tome u kolikoj je mjeri duhanski dim štetan i koliko dugo se zadržava u zraku čak i kada ga više ne možete namirisati", objasnila je izvršna direktorica Ash Scotlanda Sheila Duffy. 

Zakon o zabrani pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca na snazi je u Engleskoj i u Walesu od listopada 2015. Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 22:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/584475171eea8f95198b4615/80
Foto: Facebook

Proeuropski Van der Bellen postao zaštitno lice Austrije

Kandidat kojeg su podržavali Zeleni osvojio je 53,3 posto prema 46,7 posto glasova za Norberta Hofera iz protuimigrantske Slobodarske stranke (FPOe), pokazale su projekcije austrijske javne televizije

Val olakšanja proširio se u nedjelju Europom nakon što je nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen pobjedio desničarskog suparnika Norberta Hofera na predsjedničkim izborima u Austriji.

Kandidat kojeg su podržavali Zeleni osvojio je 53,3 posto prema 46,7 posto glasova za Norberta Hofera iz protuimigrantske Slobodarske stranke (FPOe), pokazale su projekcije austrijske javne televizije.

Van der Bellen je tako ponovio je uspjeh s prvih, neregularnih izbora u svibnju i spriječio Hofera da postane prvi ultradesni predsjednik u nekoj od članica EU-a.

"Oduvijek sam se borio za proeuropsku Austriju", rekao je novi austrijski predsjednik na javnoj televiziji, ističući posebno vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti.

Van der Bellen (72), umirovljeni profesor ekonomije Sveučilišta u Beču, pobijedio je u drugom krugu izbora u svibnju s 50,3 posto glasova. Drugi krug izbora kasnije je poništen zbog nepravilnosti u brojanju glasova.

Sin je nekadašnje aristokratske obitelji estonskih i ruskih korijena koji su pobjegli pred boljševicima i završili u Austriji.

Poznat po svojem odmjerenom i sporom načinu govorenja, karijeru ekonomista počeo je na Sveučilištu u Innsbrucku.

Prvo je bio socijaldemokrat, a pokret Zelenih privukao ga je tijekom masovnih prosvjeda protiv nove elektrane na Dunavu 1984. godine.

U politiku je ušao kao zastupnik Zelenih u dobi od 50 godina. Predsjednik stranke bio je 11 godina, do 2008. godine.

Za predsjednika države natječe se kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, no kampanju su mu financirali i organizirali oporbeni Zeleni.

Budući da je dijete izbjeglica, zauzima se za multikulturalnu, tolerantnu Europu.

"Mislim da bi bila velika greška kada bi se zauzimao za razlaz EU-a", govorio je Van der Bellen u kampanji.

"Želim biti predsjednik centra. Neki žele prikazati da se na predsjedničkim izborima bira između dva ekstrema. Ne slažem se s time, ja sam u centru društva", isticao je.

 

Hofer priznao poraz, ali neće napustiti politiku

 

Poraženi Hofer dao je do znanja da neće napustiti politiku i najavio da će se za šest godina ponovno kandidirati za predsjednika.

"Nikad neću iznevjeriti svoje birače", rekao je.

Predsjednički kandidat krajnje desnice čestitao je svome suparniku na pobjedi, nakon što su prve procjene pokazale da je izgubio predsjedničke izbore u Austriji.

"Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu", napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je "beskrajno tužan".

"Beskrajno sam tužan što nije uspjelo", dodao je.

 

Strah od domino efekta u drugim članicama EU-a

 

Promatrači su strahovali da bi Hoferova pobjeda mogla pokrenuti domino efekt na izborima koji se iduće godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i u Nizozemskoj. Bojazan je bila tim veći zbog Brexita i šokantne pobjede Donalda Trumpa na izborima za američkog predsjednika.

"Čestitam Slobodarskoj stranci na hrabroj borbi. Idući izbori bit će naši", napisala je na Twitteru francuska saveznica FPOe Marine Le Pen iz Nacionalne fronte, kandidatkinja na izborima 2017.

Europski političari također su se bojali da bi Hoferova pobjeda mogla utrti put za povratak u vladu njegove stranke koju su utemeljili bivši nacisti.

Van der Bellenova "pobjeda je teški poraz nacionalizma, protueuropske politike i nazadnog populizma", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na Twitteru.

Austrijski kancelar i socijaldemokrat Christian Kern kaže da je sretan što su izbori završili. "Uvjeren sam da će Van der Bellen biti odličan partner za otvorene politike usmjerene na budućnost i nadu", rekao je.

 

Odahnuli njemački političari

 Pobjeda pro-europskog kandidata Alexandera van der Bellena na predsjedničkim izborima u Austriji izazvala je olakšanje kod vodećih političara njemačkih parlamentarnih stranaka. Kandidat desnice Norbert Hofer jedan je od najvećih kritičara izbjegličke politike njemačke vlade i svog suparnika Van der Bellena je do posljednjeg trenutka optuživao da je "produžena ruka Berlina" u Austriji. "Europi je pao kamen sa srca. Izbor u Austriji je jasna pobjeda razuma nad desnim populizmom", poručio je preko Twittera njemački dokancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel koji je istodobno čestitao kandidatu Alexanderu van der Bellenu na pobjedi.

 I socijaldemokratski ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinemeier u prvoj reakciji izazio olakšanje Van der Bellenovom pobjedom koja je, kako je rekao, "dobar znak protiv populizma u Europi". "Ako se preliminarni podaci potvrde, bit će to dobar znak protiv populizma u Europi", rekao je Steinmeier, kandidat za idućeg njemačkog predsjednika. Glavna tajnica SPD-a Katarina Barley je istodobno upozorila na to kako ishod izbora u Austriji ne može biti "znak za opuštanje".

"Desni populisti u čitavoj Europi stvaraju raspoloženja i apeliraju na niske instinkte. Mi se moramo svakog dana iznova protiv toga boriti", zaključila je Barley. Glavni tajnik kršćansko-demokratske unije (CDU) Peter Tauber izrazio je zadovoljstvo Van der Bellenovom pobjedom ali je ukazao na podijeljenost u austrijskom društvu. "Glavna zadaća novog predsjednika bit će ponovno ujediniti podijeljeno austrijsko društvo", rekao je Tauber.

 Predsjednik grupe demokršćanski zastupnika u Europskom parlamentu i političar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CU) Manfred Weber izbore u Austriji je okarakterizirao kao "jasan pro-europski signal" i poraz desnih populista. "Party desnih populista je zasad otkazan", poručio je Weber. Vanjskopolitički glasnogovornik Unije CDU/CSU Juergen Hardt izrazio je u razgovoru za dnevnik Rheinische Post zadovoljstvo što je antieuropske i politika okrenuta protiv izbjeglica u  Austriji doživjela poraz.Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 21:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/584465c81eea8f351a8b45d4/80
Foto: Facebook

Hofer priznao poraz na austrijskim predsjedničkim izborima

Ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svojega suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Predsjednički kandidat krajnje desnice Norbert Hofer čestitao je u nedjelju svome suparniku na pobjedi, nakon što su prve procjene pokazale da je izgubio predsjedničke izbore u Austriji.

"Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu", napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je "beskrajno tužan".

"Beskrajno sam tužan što nije uspjelo", dodao je.

Ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svojega suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšane za većinu europskog establishmenta i pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Van der Bellena, koji je tijesno pobijedio Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke na prvim izborima u svibnju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Van der Bellen ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji agencije SORA za televiziju OeRF u koju su uključene i rezultati djelomičnog prebrojavanja glasova.

Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova, a Hofer 46,4 posto, uz marginu pogreške od 1,2 posto.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka.Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 20:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .