Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59060e50b4739868658b45f7/80

Pravda je pobijedila: Svećenik protjeran iz župe u Gradištu

Neka samo ide. Konačno ćemo odahnuti. Dosta nam je svega. Jedva čekamo novog svećenika. Tako su stanovnici Gradišta komentirali vijest da će župnik Asić napustiti njihovo selo

Neka samo ide. Konačno ćemo odahnuti. Dosta nam je svega. Jedva čekamo novog svećenika.

Tako su stanovnici Gradišta kod Županje komentirali vijest da lokalni župnik Alojzije Asić (70) napustiti njihovo selo. Bijes vjernika, a i cijele hrvatske javnosti, Asić je izazvao svojim najnovijom skandalom, pišu 24 sata.

Župnik Asić, podsjećamo, je u nedjelju, organizirajući prvopričesničku misu, 30-tak malenih prvopričesnika poslagao oko oltara no, odvojio je troje djece s poteškoćama u razvoju. Jedno od te djece je i maleni Adam Kadić (11), dječak koji ima Down sindrom, koji se silno radovao svojoj prvoj pričesti sa prijateljima iz razreda i škole.

- Moj stariji sin vodio je Adama na probe u crkvu za pričest. Primjetio je da naš svećenik počinje odvajati troje djece, mog Adama i još dvoje blizanaca koji imaju poteškoće u razvoju, od ostalih prvopričesnika. Stavljao ih je stalno sa strane. Sama ddjeca su pitala svećenika zašto Adam i dva brata stoje dolje a ne sa njima, svećenik je rekao da oni neće biti kod oltara. To je čak rasplakalo jednu djevojčicu iz Adamovog razreda, a to je čuo i moj stariji sin koji mi je to kasnije i ispričao - ispričala nam je mama Slavica Kadić koja osim Adama ima još četvoro starije djece. Svi su iskreni vjernici, uzorna obitelj koja svake nedjelje ide u crkvu i poštiva svećenika. Slavica Kadić je potom napisala pismo đakovačkom biskupu Đuri Hraniću koji je osobno krstio njenog Adama po rođenju. Nakon njenog pisma i brune reakcije javnost na skandalozam postupak, Asić na kraju nije odvojio trojicu dječaka od ostale djece.

To ga nije spriječili da na misi ospe drvlje i kamenje po svojim župljanima.

- Jedna me je žena prijavila policiji da sam davio njenog sina tijekom vjeronauka, a to je ona sama napravila da mi napakosti. U ovoj sam župi u 17 godina proživio svoj križni put. Popljuvan sam, trnjem okrunjen, srušili su me na ulici i izudarali. Odlučio sam da je vrijeme da odem, da sačuvam svoje zdravlje i svoju zdravu pamet. Oni koji su me ogorčili neće imati mira. Savjest će ih proganjati - poručio je Asić.

Kako neslužbeno doznajemo najvjerojatnije će biti umirovljen.

Asićevo skandalozno ponašanje osudio je i župnik Mario Matković iz Žrnovnice kraj Splita.

- Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi, a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme. Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio... Klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti - napisao je Matković na svom Facebook profilu. Kad smo s njim razgovarali nije želio ništa dodatno komentirati. Rekao je da stoji iza onoga što je objavio.

- On je taj koji laže i cijelo selo to zna ali ga svi trpimo i šutimo jer smo svi ovdje vjernici. Žalosno je da crkva tolerira takve svećenike - zaključila je na kraju mama Slavica, pišu 24 sata.

Facebook komentari

hr Mon May 01 2017 18:35:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/597773aeb9e03e9e478b45c3/80

Održan sastanak na temu rješavanja prometnih problema na području Imotskog

Uskoro Imoćani dobivaju kružni tok..

Na sastanku gradonačelnika Imotskoga Ivana Budalića, njegovih zamjenika Vice Čikeša i Milana Zdilara te predsjednika Gradskog vijeća Grada Imotskoga Perice Tucaka i njegova zamjenika Branislava Škeve s dožupanom Antom Šošićem, direktorom Hrvatskih cesta Split Nevenom Matijevićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste Petrom Škorićem te Zlatkom Čaljkušićem, voditeljem organizacijske jedinice građenja Županijske uprave za ceste dogovoreni su konkretni pomaci prilikom rješavanja prometnih problema u Imotskom. Direktor Hrvatskih cesta Split, Neven Matijević istaknuo je kako će uskoro krenuti rješavanje problema raskrižja kod Vukadinovića.

 "Do kraja kolovoza raspisat ćemo natječaj za projektiranje i nakon što budu ispoštovane sve procedure, krenut ćemo u gradnju kružnoga toka na toj lokaciji", kazao je Matijević. Gradonačelnik Budalić Matijevića je upoznao sa zahtjevima Imoćana, a jedan od najvažnijih je cesta prema Zagvozdu. "Radi se o prometnici koja omogućava prekograničnu povezanost. Bitno je istaknuti da je u cijeli projekt uključena lokalna zajednica sa svojim idejama. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za razrađivača visibility studije", istaknuo je Matijević. Dožupan Ante Šošić istaknuo je kako će on osobno i Splitsko-dalmatinska županija dati potporu svim dobrim projektima na području Imotskoga.

 

Istaknut je i problem križanja na imotskoj Điradi između ulice Bruna Bušića i Blajburške ulice. Ravnatelj ŽUC-a Škorić dao je suglasnost za pokretanje procedura kako bi se napravio kružni tok na toj lokaciji. Škoriću je prezentirana ideja gradnje ceste kojom bi se obišlo Crveno jezero, kako bi stvorio prostor za bolje gospodarenje Crvenim jezerom. "Podržavam ovu ideju i uzet ćemo ju obzir. Struka mora kazati svoje, razmotrit ćemo sve što je predloženo i vrlo brzo ćemo dati svoj odgovor", kazao je Škorić.

 

Sudionici sastanka obišli su i Vinjane Donje, gdje stanovništvo negoduje zbog brze vožnje i otežanoga prolaska pješaka. Dogovoreno je da će se pristupiti primjerenom obilježavanju pješačkih prijelaza i izgradnji nogostupa na tom području. Također, obišli su i križanje Ulice Bruna Bušića i državnih cesta D60 i D76.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775fcbb9e03ee9448b46b2/80
Foto: Facebook

Zadranin boluje od teške bolesti, ali mu država ne želi dati tablete

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio.
Iako živi u Rijeci, Danijel Romić rođeni je Zadranin, otac dvoje male djece koji u životu ima puno želja, ali jednu koja se nažalost postavila kao prioritet. Danijel samo želi biti zdrav otkako mu je dijagnosticiran GIST (Gastrointestinalni stromalni tumori), a doktori su mu dali priliku putem eksperimentalne kontrolne terapije lijekom Nexavar, inače namijenjenim za liječenje bolesnika s lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom bubrega u drugoj liniji liječenja, piše antenazadar.hr

Lijek, odnosno terapija istim, za 28 dana košta 27 tisuća kuna, a Danijelu treba dovoljno Nexavara za tromjesečnu terapiju. Bolnice u Zagrebu i Rijeci odbile su njegov zahtjev za nabavkom lijeka, a odgovor Ministarstva zdravlja nije dobio. Danijel Romić upravo zato treba našu pomoć, odnosno pomoć bivših onkoloških bolesnika koji su uspješno pobijedili svoju bolest uz pomoć Nexavara, a u zalihama im je ostalo barem malo tableta koje mu mogu spasiti život.

Danijel je apel uputio i putem Facebooka

https://www.facebook.com/danijel.romic.5/posts/10214343974379643

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 17:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59765f86b9e03ee1478b4569/80

Grad produžio rok za prijavu šteta nastalih zbog požara

Zakonski rok je osam dana od nastanka događaja koji je prouzročio štete, no može se produžiti i na pedeset.
Do kraja jučerašnjeg dana zaprimljeno je 235 prijava, no štete se i dalje mogu prijaviti.

Pročelnik za mjesnu upravu i samoupravu te zaštitu i spašavanje Filip Butorović rekao je da je zakonski rok za prijavu šteta osam dana , ali odlučeno je da će se iskoristiti zakonska mogućnost
koja u slučaju izvanrednih okolnosti omogućuje produženje roka.
 
2015. godine nakon bure ukupno su zaprimljene 162 prijave.

Apelira se na građane da što prije dostave prijave kako bi bile obrađene, ali one će se zaprimati sve dok ne budu morale biti upućene županijskom povjerenstvu na daljnju obradu.


Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59775693b9e03ee9448b46a4/80

Dalmatinci iz Rijeke donirali vatrogasne cijevi

Suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka omogućena donacija DVD- u Žrnovnica
Zavičajno društvo Dalmacije Rijeka još jednom je pokazalo humanost te osiguralo sredstva za nabavku vatrogasnih cijevi te na taj način pomogao DVD-u Žrnovica kojemu je u požaru uništen veliki dio opreme.

Donacija je omogućena suradnjom Zavičajnog društva Dalmacije i HNK Rijeka. Riječki Dalmatinci iako fizički odvojeni od Dalmacije duhom su i dalje vezani uz svoj rodni kraj te su rado podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.

Predsjednik Zavičajnog društva Dalmacije, Ante Vranješ, osobno je uručio donaciju te im čestitao na dobro odrađenom poslu i nesebičnom angažmanu. Susret s DVD-om Žrnovica je bio srdačan, ali zbog još uvijek aktivnih požarišta vrlo kratak.

Facebook komentari

hr Tue Jul 25 2017 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .