Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5343a6011799421123efed5a/80

Tragična nesreća na D3 kod Svetog Ivana Zeline ukazuje na ključne probleme našeg cestovnog prometa

Vozač je bio umoran, ali vozio se prometnicom bez zaštitne ograde, s pogibeljnim zonama izlijetanja i previsokim ograničenjem brzine (80 km/h), u 20-godišnjem automobilu bez sustava aktivne sigurnosti...

Nažalost medijski atraktivan negativni slučaj ponekad zasjeni prometnu nesreću koja bi nas mogla i trebala naučiti kako poboljšati naš cestovni prometni sustav, koji je od 2000. neprekidno, 60-ak posto razmjerno pogibeljniji od prosjeka EU-a. 

Prekjučer u 5:20, nakon povratka sa svadbe, na državnoj cesti D3 u mjestu Hrastje, nedaleko Svetog Ivana Zeline, vozač Volkswagen Golfa 1.9 TDI, na ravnom dijelu ceste, bez zaštitne ograde, s ograničenjem brzine 80 km/h, sletio je u odvodni uzdužni kanal, ispresijecan prilazima s betonskim bočnim zidovima te se zabio u nezaštićen armiranobetonski stup te poprečni betonski zid. 

Ovo je primjer prometnice koja po protokolu EuroRAP zaslužuje najgoru ocjenu, nula zvjezdica, kakve kolokvijalno zovemo 'cestama koja zovu smrt'. Dakle, to je cesta koja ne 'oprašta greške vozača', nego izaziva, praktički potiče smrtonosni ishod. 

Poginuli su dijete i 38-godišnja majka, a drugo i 44-godišnji vozač teško ozlijeđeni. Vozač se, u ranim jutarnjim satima, pri povratku sa svadbe, vozilom zabio u armirano betonski stup, a potom u bočni betonski zid prilaza. Takve je udarce teško preživjeti i u najmasivnijim i najsigurnijim automobilima, pokazala je to tragedija Lady Di, 1997. 

Volkswagen Golf četvrte generacije, uveden 1997 (proizvodio se do 2003.) nije imao najvažnije sustave aktivne sigurnosti, autonomno kočenje, sustav za upozoravanje napuštanja trake i ESP, kojima su opremljene već osnovne verzije još uvijek aktualnog modela sedme generacije.

Da je zlosretni i neodgovorni vozač prethodno htio kupiti novi, sigurni automobil, trebao bi platiti četiri slijeda poreza! 

Prvog u osnovnoj cijeni (marži, namijenjenoj poslovanju), drugog, PDV (jedan od najvećih na svijetu), trećeg PPMV (trošarinu, jednu od najvećih na svijetu) i četvrtog, godišnji porez (do 10-godina starosti). 

Stoga se, s obitelji, našao u starom vozilu, koje je srećom, za svoju generaciju, bio iznimno siguran i izvrsne antikorozivne zaštite (očuvane noseće strukture) te opremljen dizelskim motorom, pa se, pri takvom strašnom udaru, nije zapalio

U nekom drugom modelu kompaktne klase te generacije, pogotovo s benzinskim motorom, ishod bi, izvjesno, biti tragičniji!

Zbog toga ova tragična nesreća ukazuje na dvije bitne mjere, bez kojih neće biti većih pomaka u sigurnosti na našim cestama:

1. Saniranje opasnih dionica, prvenstveno zaštićivanje i uređivanje pogibeljnih zona izlijetanja (prioritet su odvodni kanali ispresijecani betonskim prilazima i armiranobetonskim mostićima te nezaštićeni armiranobetonski stupovi uz ceste) te opasnih raskrižja, koje treba zamijeniti kružnim tokovima, a najfrekventnija denivelirati.

2. Na nova vozila koja imaju pet zvjezdica za sigurnost po standardu EuroNCAP trošarinu i godišnji porez smanjiti za 50 posto, a ako imaju i sustav autonomnog kočenja, koji podrazumijeva i upozorenje na napuštanje trake, ukinuti.

Nužno je usto:

3. Povećanje izvjesnosti kažnjavanja, postavljanjem radarskih kamera na sva opasna mjesta te unapređenjem kvalitete i učinkovitosti pravosuđa. 

4. Odgovornost i kažnjavanje, koje je usmjereno 99,9 posto prema vozačima i ostalim izravnim sudionicima u prometu, treba proširiti i na one koji su odgovorni za projektiranje pogibeljnih prometnih rješenja i loše signalizacije, posebice sigurnosno neusklađenog, previsokog ograničenja brzine.

Konačno trebamo shvatiti da se parcijalnim rješenjima, poput nedavnog drastičnog povišenja kazni, nećemo ni približiti prosjeku cestovne sigurnosti EU-a! 

Stanje možemo popraviti samo sustavnim pristupom, prvenstveno kroz navedene četiri mjere.

hr Wed Sep 04 2019 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite
Danas je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja, a koje se trebaju javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 27. veljače 2020. godine, do 16:00 sati.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu iz Ministarstva graditeljstva pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.  

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece. Na poziv će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 
hr Wed Feb 19 2020 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .