Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Pravi razlog zbog kojeg je talijanski umak bolji od našeg

Bojite li se maslinova ulja? Mislite li da su lokvice na površini znak neuspjelog umaka? Dok tako mislimo Talijani će uvijek voditi u pripremi ragua, savršenstva slow-fooda...

Talijanima je ragu svetinja, bilo da se jede kod kuće ili u restoranu. No ne postoji jedinstveni recept za savršeni mesni umak s rajčicom. Koliko nona, toliko recepata pa tako neke u mesnici traže junetinu i svinjetinu, druge dodaju i kobasice. Jednako je s dilemama oko češnjaka koji često izostaje, a pitanje je i da li dodati koju kao vina – ili cijelu bocu.

Neke none su učile njihove majke da nema dobrog ragua bez peperoncina, druge bi vas istjerale iz kuhinje da im se približite s „paklenom papričicom“. Mir za stolom nastaje tek kad se teme skrenu na maslinovo ulje i vrijeme potrošeno na krčkanje. U tih nekoliko sati dok živahni crveni mjehurići plešu po površini, a miris ragua se uvlači u zidove, izlazi na dvorište i susjedstvu najavljuje da se nešto fino krčka – arome se dovode u ravnotežu sve dok ukućanima ne porastu zazubice.

Poprilična lokvica ulja koja se skupi na vrhu nije znak za uzbunu nego veselo trljanje dlanovima jer bez maslinovog ulja nema dobrog ragua. I to je ono što u našem podneblju često zaboravljaju, u strahu od masnoće. Ulje je pokretačka energija tog veličanstvenog domaćeg umaka koja ne isparava tijekom sporog kuhanja. Ono povezuje i upija okuse sastojaka da bi se u konačnici privila i čvrsto povezala sa škrobom tjestenine, njoka, lazanja…

„Bez ulja se ne kuha“, jedna je od deviza Talijanke Emiliane Livi koja suvereno vlada kuhinjom Trattorie del Moro, jedne od omiljenih u Orvietu (Umbria). 

„Ulje je ključan sastojak gotovo svakog talijanskog jela. Ne samo zato što spaja namirnice nego i zbog toga što daje toliko okusa“, kaže Emiliana.

Kad je riječ o količinama, prave formule nema – za neke kuhare je to 2-3 velikodušne žlice po porciji umaka, a za druge pola šalice ulja na litru umaka. Ulje koje se u kombinaciji sa soffrittom (mješavina korjenastog povrća – često kombinacija luka, mrkve i celera) pretvara u bazu za slasna jela mora teći – pa pustit da se „glog, glog, glog“ čuje neko vrijeme. Mlada maslinova ulja mogu dati određenu notu kiseline, zaokružiti i podignuti arome.

Stoga, imate li maslinova ulja – nemojte se suzdržavati. Pustite ga neka teče dulje nego inače, a po završetku krčkanja sloj masnoće nemojte odvajati; za razliku od životinjskih masnoća, maslinovo ulje neće obložiti usta masnim filmom niti otežati jelo, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 31 2019 16:14:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed28c0e6f2ab8774b8b459a/80

From Hong Kong with love: Sretan Dan državnosti!

Popularni Kinez objavio je novi video u kojem još jednom iskazuje ljubav prema Hrvatskoj
Popularni “Imotski Kinez“ objavio je još jedan video u kojem pjeva našoj domovini, a ovom prigodom čestitao je i Dan državnosti. Video je objavila i Facebook stranica Imotski crnjaci, a obožavatelji su se uskoro javili s brojnim komentarima podrške i oduševljenja.

- Dajte čovjeku državljanstvo!“, “Veći domoljub od slučajnog predsjednika“, “Odmah ga na Pantovčak...“, 
samo su neki od brojnih komentara.

Kako zvuči izvedba pjesme Od stoljeća sedmog s kineskim naglaskom, poslušajte u videu.


hr Sat May 30 2020 18:38:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf26c480e4938f5198b4603/80
Foto: Wikipedija

Čak pet hrvatskih otoka završilo na popisu uglednog portala Business Insider

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri.
U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka.

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera:

Vis

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije.

- Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

- Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama, dodao je.

Šolta

- Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve, rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

- Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju, dodala je.

Mljet

- Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka, rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

- Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah, dodao je.

Brač

- Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

- Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti, kaže on.

Hvar

- Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže, r ekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

- Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu, pišu 24 sata.

hr Fri May 29 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene!

Restoran nudi i usluge cateringa
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, mesna plata za 100 kuna te pizza za samo 30 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri May 29 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecf7daa6f2ab810468b45a5/80

ZVJEZDANO SELO MOSOR Svoja vrata ponovno otvara od ponedjeljka!

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.
U skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućenima svim astronomskim društvima u RH, udruga Zvjezdano selo Mosor od sljedećeg ponedjeljka (1. lipnja) nastavlja s radom s učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te ostalim građanima.

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.

Nastava Male škole astronomije se održava u prostorijama Udruge, u Šimićevoj ulici br. 50.

U petak i subotu (5. i 6. lipnja), pak, zvjezdarnica Udruge u Gornjem Sitnom će nastaviti s uobičajenim primanjem posjetitelja u radnom vremenu od 17 do 24 sata.

Promatranja neba će biti vršena manjim teleskopima, s terase zvjezdarnice. Radujemo se nastavku suradnje sa svim sudionicima u našim aktivnostima i svim ostalim korisnicima naših usluga.
hr Thu May 28 2020 11:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .