Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Pravi razlog zbog kojeg je talijanski umak bolji od našeg

Bojite li se maslinova ulja? Mislite li da su lokvice na površini znak neuspjelog umaka? Dok tako mislimo Talijani će uvijek voditi u pripremi ragua, savršenstva slow-fooda...

Talijanima je ragu svetinja, bilo da se jede kod kuće ili u restoranu. No ne postoji jedinstveni recept za savršeni mesni umak s rajčicom. Koliko nona, toliko recepata pa tako neke u mesnici traže junetinu i svinjetinu, druge dodaju i kobasice. Jednako je s dilemama oko češnjaka koji često izostaje, a pitanje je i da li dodati koju kao vina – ili cijelu bocu.

Neke none su učile njihove majke da nema dobrog ragua bez peperoncina, druge bi vas istjerale iz kuhinje da im se približite s „paklenom papričicom“. Mir za stolom nastaje tek kad se teme skrenu na maslinovo ulje i vrijeme potrošeno na krčkanje. U tih nekoliko sati dok živahni crveni mjehurići plešu po površini, a miris ragua se uvlači u zidove, izlazi na dvorište i susjedstvu najavljuje da se nešto fino krčka – arome se dovode u ravnotežu sve dok ukućanima ne porastu zazubice.

Poprilična lokvica ulja koja se skupi na vrhu nije znak za uzbunu nego veselo trljanje dlanovima jer bez maslinovog ulja nema dobrog ragua. I to je ono što u našem podneblju često zaboravljaju, u strahu od masnoće. Ulje je pokretačka energija tog veličanstvenog domaćeg umaka koja ne isparava tijekom sporog kuhanja. Ono povezuje i upija okuse sastojaka da bi se u konačnici privila i čvrsto povezala sa škrobom tjestenine, njoka, lazanja…

„Bez ulja se ne kuha“, jedna je od deviza Talijanke Emiliane Livi koja suvereno vlada kuhinjom Trattorie del Moro, jedne od omiljenih u Orvietu (Umbria). 

„Ulje je ključan sastojak gotovo svakog talijanskog jela. Ne samo zato što spaja namirnice nego i zbog toga što daje toliko okusa“, kaže Emiliana.

Kad je riječ o količinama, prave formule nema – za neke kuhare je to 2-3 velikodušne žlice po porciji umaka, a za druge pola šalice ulja na litru umaka. Ulje koje se u kombinaciji sa soffrittom (mješavina korjenastog povrća – često kombinacija luka, mrkve i celera) pretvara u bazu za slasna jela mora teći – pa pustit da se „glog, glog, glog“ čuje neko vrijeme. Mlada maslinova ulja mogu dati određenu notu kiseline, zaokružiti i podignuti arome.

Stoga, imate li maslinova ulja – nemojte se suzdržavati. Pustite ga neka teče dulje nego inače, a po završetku krčkanja sloj masnoće nemojte odvajati; za razliku od životinjskih masnoća, maslinovo ulje neće obložiti usta masnim filmom niti otežati jelo, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 31 2019 16:14:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8cdfa29111cf5508b456d/80

Prvi Lovestock festival – Kaštela grad ljubavi!

Klupska techno senzacija ABOP nastupit će na otvaranju prvog festivala ljubavi u Kaštelima

 Radi se o novom festivalu koji će se u centru Kaštel Lukšića na prostorima Kulturnog centra, Novog parka i plaže Šhoulavy održati od 13. do 16. lipnja ove godine

Kaštela grad ljubavi ili Lovestock festival održat će se u organizaciji Kaštelanskog kazališta, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela, Županije Splitsko-dalmatinske te tvrtki CEMEX, Ribola, Marina Kaštela, Uni Rent i hotela Kastel koji su zajedničkim snagama omogućili besplatan ulaz i kampiranje svim posjetiteljima festivala.

Osim velikih glazbenih zvijezda, grupe ABOP, u koncertnom dijelu festivala nastupiti će sarajevska skupina Foxy Head, Grefran iz Bihaća, svoj posljednji koncert u Hrvatskoj održati će Punčke, a Senka Bulić još će se jednom preobraziti u veliku Patti Smith u svojoj predstavi/performansu „Dream of Life“.

Kako se radi o kreativnom festivalu čiji program i aktivnosti traju tijekom cijela tri dana, organizatori su najavili radionicu glume Martine Kartelo, radionicu plesa Nataše Pavlov, beach party „From Russia with Love“ Angelike Anokhine, Fire Show, pričaonice za djecu i još puno toga što će biti otkriveno do početka samog festivala ljubavi, a cijeli program kreirati će i svi posjetitelji festivala.

hr Thu Apr 18 2019 21:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb89b0529111c5a508b459b/80
Foto: Pixabay

Frizeri otkrivaju: Koliko puta tjedno prati kosu?

Profesionalci savjetuju korištenje šampone koji ne sadrže sulfate jer oni isušuju kosu i vlasište pa se ono u konačnici brže masti jer folikuli počnu proizvoditi više masnoće

Iako se učestalost pranja kose ne može točno odrediti, obzirom da smo svi različiti, postoji pravilo koje vrijedi za sve - prati kosu manje pa će se manje i mastiti. Otkrio je to Julian Farel, renomirani frizer iz New Yorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ukoliko smanjimo učestalost korištenja omiljenih šampona. 

Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum - masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja.

"Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta tjedno, ne češće", rekao je ovaj frizer.

Njegov kolega Paul Cucinello dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta na tjedan.

Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo.

"Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta tjedno, ne češće", rekao je ovaj frizer.

Njegov kolega Paul Cucinello dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta na tjedan.

Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo, prenosi Mirror.

Pazite kod nanošenja regeneratora - stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu tjemena. Također, kosu ne tretirate uređajima za stiliziranje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stiliziranje na maksimalnoj temperaturi, već je smanjite.- prenosi 24 sata.

Osim svega toga, na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stiliziranje jer oni u konačnici brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati.

hr Thu Apr 18 2019 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb855c229111ccc4e8b45f5/80
Foto: Screenshot: YouTube: @Allrecipes, @Eats Amazing, @Kids Cooking and Crafts, @Emily Norris, @Crafty Panda

Gotovo u par minuta: Kreativan uskršnji doručak koji će djeca obožavati

Bilo da želite s djecom pripremati ukusan doručak ili samo želite iznenaditi ukućane, ove brze i jednostavne ideje vašem će uskršnjem stolu podariti potpuno novi blagdanski doživljaj
Blagdan Uskrsa djeca posebno obožavaju, osim što cijeli dan pripremaju gnijezda i vesele se bojanju i crtanju pisanica, nerijetko najviše iščekuju nedjeljno jutro i okupljanje oko stola.

Mnogima je pripremanje jela uoči blagdana stresan, ali i užurban. Umjesto toga, unesite dašak kreativnosti i znatiželje u svoju kuhinju i iznenadite svoje najmanje. Možda vam se oduže pranjem suđa.

Možete se koristiti vlascem, lukom, jajima, jagodama, jajolikim čokoladnim bombonima, bananama, mrkvom, jabukama, rižinim keksima, jogurtom, namazima, pancetom, borovnicama... Samo nebo je granica!

Mi vam donosimo dva brza recepta, a u nastavku možete pogledati još nekoliko ideja.

Uskršnji pilić:

Sastojci:
Jaja
Majoneza
Kiseli krastavci
Hren
Papar
Mrkva
Crne masline

Tvrdo skuhajte jaja. Kada su gotova pustite ih neko vrijeme da se ohlade. Nakon što ste pažljivo skinuli ljusku, s nožem odrežite vrh jajeta, ali dovoljno nisko da doprijete do žumanjka. Žumanjke izvadite i stavite u posebnu zdjelu, a preostali dio jaja ostavite sa strane. Kada ste to učinili sa svima, izdvojenim žumanjcima u zdjeli dodajte majonezu, sitno nasjeckane kisele krastavce, žlicu hrena i malo papra. Sve izblendajte dok ne dobijete finu smjesu za punjenje. Donji dio jajeta napunite smjesom od žumanjaka zatim na vrh vratite preostali dio jajeta koji ste skinuli na početku. 
U konačnici od mrkve napravite nogice i kljun, a od crnih maslina oči.

Ukusan i zdrav uskršnji sladoled od jogurta s voćem:

Sastojci:
Grčki jogurt
Šumsko voće/ Bobičasto voće
Med
(Čokolada za kuhanje ili voćna marmelada)

Pomiješajte grčki jogurt s malinama, borovnicama i nasjeckanim jagodama. Po želji možete dodati i sladila poput meda ili rižinog sirupa. Sve izlijte u kalup za led ili kolače s jajolikim ispunjenjem, a na vrh postavite drvene štapiće. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata ili cijelu noć. Servirajte s rastopljenom čokoladom ili voćnom marmeladom.

Dobar tek!













hr Thu Apr 18 2019 17:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8743829111cce4f8b458e/80
Foto: TZ Vodice

Na 31. Uskrsnom doručku u Vodicama čeka vas i Vodička karitula

31. Uskrsni doručak održat će se na Uskrsni ponedjeljak 22.04.2019. godine. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizira TZ grada Vodica za sve goste i domaćine koji u vrijeme Uskrsa borave u Vodicama.
I ove godine pripremili su bogat kulturni program u kojem će nastupiti KU Perlice iz Vodica, KUD Koledišće iz Jezera, Klapa Oršulice iz Vodica, a za dobru zabavu nakon degustacije će se pobrinuti Mile Perkov i Johnny Walkers band.  U programu sudjeluju i djeca dječjeg vrtića Tamaris odjevena u narodne nošnje i male Žudije, te Vodičke mažoretkinje.

Na svečanom stolu uz kroštule, fritule, bubice i ostale slastice, posebno za Uskrsni doručak Pekarna Klara priprema veliku originalnu Vodičku karitulu – tradicionalnu vodičku uskrsnu slasticu.

U suradnji s LAG More 249, lokalni proizvođači ponuditi će svoje proizvode na prigodnom sajmu domaćih proizvoda. 

Dođite i proslavite Uskrsne blagdane u Vodicama!
hr Thu Apr 18 2019 14:57:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .