Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb3a1396f2ab848138b4593/80

Stjepko Rošin izradio je plakat za Sudamju: 'Uz Isusovu krunu iskomunicirao sam poruku utjehe!'

Projekt ovogodišnje izrade plakata bio je posebno izazovan jer je baš kriza dala puno mogućnosti, ali i već prezentirala mnogo poruka u borbi protiv koronavirusa.
Iako u moderno vrijeme sve više nestaje tog 'vizualnog pristupa' u obitelji i cijelom svijetu, a povećava se moderni, internet način komunikacije od vremena do vremena dođe neki novi detalj koji potakne na razmišljanje. Jedan od takvih je svakako i simboličan rad ovogodišnjeg plakata za splitsku feštu, ali i sveukupno 'životno djelo' poznatog splitskog dizajnera i fotografa Stjepka Rošina.

Ovogodišnje posebne prilike Sudamje bile su prigoda i za izradu posebnog, nešto drugačijeg plakata koji nije tiskan nego je odgovorno ostao doma.
- Plakat Sudamje sam prvi put radio 2006. godine na poziv tadašnjeg gradonačelnika grada Splita Ivana Kureta. Sjećam se tih vremena prigodnih svjetskih koncerata u Splitu. Kao dodatnu plakatnu aplikaciju Sudamje unutar istog vizualnog nastupa, osmislio tada npr. i za koncert Cesaria Evore.
Nakon toga uslijedile su još tri godine Sudamje, 2007., 2008. te 2009. godina sa pripadajućim koncertnim plakatima koji su ostavili poseban pečat tog vremena svjetskog Splita, barem kada su koncertni nastupi u pitanju, govori nam Stjepko.

Nakon osam godina dobio je poziv od sadašnjeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare pa je tako osmislio ovogodišnji i još dva plakata u dvije prošle godine. Ovaj je, nastavlja nam ovaj talentirani autor, bio posebno izazovan jer je baš kriza dala je puno mogućnosti, ali i već prezentirala mnogo poruka u borbi protiv koronavirusa.

Ipak, ovogodišnji plakat Sudamje ne prikazuje virus nego nešto što se u stvarnosti može dovesti tek u poveznicu s virusom.

- Odmah sam znao da želim napraviti plakat utjehe.  Sjetio sam se one Isusove „Ne bojte se.“ koja je puno puta u Bibliji izgovorena u različitim situacijama i koja nam daje snagu da izdržimo. On je svojom mukom i uskrsnućem ne samo otkupio naše grijehe već nas spasio od svog zla ovog svijeta pa tako i bolesti. A jedan od simbola Isusa i žrtve je njegova kruna. A ona se naziva na latinskom „CORONA SPINAE CHRISTI“. Corona znači kruna. A virus se naziva koronom zbog svog specifičnog izgleda koji podsječa na krunu. I tu je ta nevidljiva veza kojom obilježavam vrijeme pandemije. Iskomunicirana je poruka utjehe, bez doslovnog prisustva virusa, priča nam Stjepko koji je izabrao i posebnu fotografiju Toma Dubravca koja prikazuje okno Vestibula.- Da bi ga se inače vidjelo potrebno je malo se potruditi i pogledati koji put prema gore, doslovno ali i metaforički. Previše buljimo u pod i ekrane mobitela, zaokupljeni sa površnim stvarima. Naravno, savršeno mi je legla kružnica otvora Vestibula u odnosu na kružnicu krune, nastavlja Rošin.


Izazova se ne boji, a spreman je na kritike i komentare


'Najteže je biti prorok u svom selu', stara izreka koja vrijedi za svako područje na cijelom svijetu, ali i teza kako radom i zalaganjem pojedinac dobiva i povjerenje šire javnosti. Rečenica je to u kojem se može opisati i angažman Stjepka Rošina. Baš smo ga zato pitali koliko je odgovorno, a u isto vrijeme i časno biti na usluzi svom rodnom gradu.

- Preuzimanja odgovornosti i izazova se ne bojim. Naprotiv. Teško je samo što se nalazite na listi za odstrel. Morate biti pripravni na kritike i komentare i onih koji nemaju dobru namjeru. Jako je teško pridobiti naklonost javnosti jer najglasniji su upravo takvi. A mnogi misle i da znaju sve pa su upravo sada mreže pune „liječnika“ i „znanstvenika“. Ali to je očito u ljudskoj prirodi i sa tim se oni koji su izloženi javnoj kritici zbog svog djelovanja moraju naučiti nositi, govori Stjepko koji tvrdi i kako je ponosan što će njegova djela ostati kao dio memorije Splita.

Nagradu mu je zadovoljstva puka, ali svakako je, posve srcu draga i nagrada sa svjetske dizajnerske scene koja je stigla prošle godine u vidu 'Red Dot' nagrade za dizajn zbirke pjesama 'Ubroji i mene'.

- U svijetu nagrada zna se što ovakva nagrada znači, kratko je komentirao Stjepko koji je istaknuo kako je vrlo teško igrati tu 'svjetsku ligu'.

- To je skupo, traži puno vremena i novaca, a što je meni kao pojedincu jako teško. Kriteriji su jako visoki. Sudjeluje cijeli svijet. Možete imati vrhunsku ideju, ali zbog ograničenog budžeta nedovoljnu dobru izvedbu ili natječajnu prezentaciju, i ne možete proći. Poticaj te vrste mi u principu ne treba jer volim svoj posao, a i jednako sam spreman na dokazivanje. 
Meni je ionako draže kad me više cijene po dizajnu, nego po nagradi, jer konačno, dizajn se ne radi zbog nagrada, nego zbog zajednice i pojedinca. Ali da nagrada dobro dođe i kao tapšanje po ramenu, pogotovo u kriznim trenutcima, to svakako. Lagao bih kad bih rekao da ne zatitra moj ego, zaključuje nam naš sugovornik.
hr Thu May 07 2020 07:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf26c480e4938f5198b4603/80
Foto: Wikipedija

Čak pet hrvatskih otoka završilo na popisu uglednog portala Business Insider

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri.
U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka.

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera:

Vis

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije.

- Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

- Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama, dodao je.

Šolta

- Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve, rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

- Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju, dodala je.

Mljet

- Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka, rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

- Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah, dodao je.

Brač

- Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

- Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti, kaže on.

Hvar

- Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže, r ekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

- Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu, pišu 24 sata.

hr Fri May 29 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene!

Restoran nudi i usluge cateringa
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, mesna plata za 100 kuna te pizza za samo 30 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri May 29 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecf7daa6f2ab810468b45a5/80

ZVJEZDANO SELO MOSOR Svoja vrata ponovno otvara od ponedjeljka!

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.
U skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućenima svim astronomskim društvima u RH, udruga Zvjezdano selo Mosor od sljedećeg ponedjeljka (1. lipnja) nastavlja s radom s učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te ostalim građanima.

Već u ponedjeljak će s početkom u 20.15 sati biti održan sat nastave Male škole astronomije za učenike osnovnih škola, dok će u srijedu takva nastava biti upriličena za srednjoškolce i sve one starije.

Nastava Male škole astronomije se održava u prostorijama Udruge, u Šimićevoj ulici br. 50.

U petak i subotu (5. i 6. lipnja), pak, zvjezdarnica Udruge u Gornjem Sitnom će nastaviti s uobičajenim primanjem posjetitelja u radnom vremenu od 17 do 24 sata.

Promatranja neba će biti vršena manjim teleskopima, s terase zvjezdarnice. Radujemo se nastavku suradnje sa svim sudionicima u našim aktivnostima i svim ostalim korisnicima naših usluga.
hr Thu May 28 2020 11:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8d3fe329111ce8088b4697/80
Foto: Pixabay

Podignuta optužnica protiv 38-godišnjaka: Teško ga ozlijedio jer je homoseksualac

Tereti ga se da je ovo kazneno djelo počinio iz mržnje zbog spolnog opredjeljenja
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (38) zbog počinjenja kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz mržnje zbog spolnog opredjeljenja.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 7. kolovoza 2019. oko 2,30 sati u Sutivanu zbog netrpeljivosti prema osobama homoseksualne orijentacije prišao 25-godišnjaku za kojeg je ranije te večeri u ugostiteljskom objektu doznao da je homoseksualac i zbog toga ga provocirao i vrijeđao pogrdnim riječima.

Okrivljenika se tereti da je, s ciljem da teško tjelesno ozljedi oštećenika, snažno ga udario stisnutom šakom u lijevu stranu lica i nanio mu tešku tjelesnu ozljedu (krvni podljev područja lijevog oka s krvarenjem u spojnicu, oteklina desne jagodice lica i prijelom lijeve jagodične kosti, dna i bočne strane lijeve očne šupljine). - izvijestio je DORH. 

Tereti ga se da je navedeno kazneno djelo počinio iz mržnje zbog spolnog opredjeljenja.
hr Wed May 27 2020 20:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .