Istina je, možete zatrudnjeti čak i ako se ne seksate

Iako je malo vjerojatno da dođe do trudnoće bez vaginalnog seksa, stručnjaci kažu da ipak postoje šanse za to. 

– Iako postoji puno mitova o vjerojatnosti trudnoće u različitim scenarijima, važno je pričati o realnim situacijama u kojima se to može dogoditi – rekla je doktorica, prenosi index.

Prvo je bitno spomenuti neke od karakteristika sperme. U samo jednom mililitru sjemena može se naći i do 20 milijuna spermija, a ako uzmete u obzir da muškarac prosječno ejakulira 3.5 mililitra tijekom odnosa govorimo o jako velikom broju spermija. 

– Treba imati na umu da i kap sjemena može uzrokovati trudnoću ako dospije do vagine – ističe Minkin.

Druga stvar koju je bitno imati na umu je da se spermiji kreću. 

– Oni su dizajnirani kao mali olimpijski plivači čiji je jedini posao da plivaju vaginalnim kanalom i nađu jajašce -kaže Minkin.

– Dovoljno su aktivni da od stidnice dođu do unutrašnjosti vagine ako su dovoljno blizu vaginalnog otvora. Ako uz to ima puno vaginalnog sekreta oko stidnice, još im je lakše plivati – dodala je.

Valja istaknuti i da spermiji mogu preživjeti izvan tijela, a koliko dugo ovisi o tome gdje se nalaze. Što je mjesto toplije i vlažnije, dulje će preživjeti. 

– Spermiji mogu živjeti unutar vaginalnog kanala i do pet dana – kaže Minkin koja je nabrojala načine na koje sperma može doći do vagine i potencijalno uzrokovati trudnoću.

1. Ako muškarac ejakulira na ili u blizini vagine tijekom takozvanog suhog seksa, oralnog seksa ili druge vrste seksualnih igrica

“Ako ejakulat dođe dovoljno blizu stidnice, moguće je da uđe u vaginu”, kaže Minkin.

2. Ako se ostatak sperme nađe na prstima ili seks igračkama koje dospiju u vaginu

“Ako su spermiji još živi kad prsti dospiju u vaginu, mogu ući u vaginalni kanal i plivati do jajašca. Isti je scenarij i sa seks igračkama”, kaže doktorica.

3. Ako muškarac ejakulira u anus tijekom nezaštićenog analnog seksa, sjeme može iscuriti van i dospjeti u vaginu

Iako je vrlo vjerojatno da žena neće zatrudnjeti od analnog seksa, to je tehnički moguće u slučaju da sperma iscuri i dospije do stidnice.

Zaključak je jednostavan: Što se sjeme nađe bliže stidnici u bilo kojoj situaciji, vjerojatnije je da će spermij dospjeti u vaginu i uzrokovati trudnoću. Neke su žene zatrudnjele slijedom ovih scenarija, iako je to statistički mala vjerojatnost.

POSLJEDNJE DODANO: