Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5417f0dc189942252300002e/80

Jeste li alergični na ose i pčele možete saznati i prije uboda

Alergijske reakcije najčešće su uzrokovane ubodima pčela, bumbara, osa, stršljena i mrava. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni dok ose i stršljeni napadaju i kada nisu uznemireni

Ubod ose, pčele ili nekog drugog insekta neugodan je sam po sebi, no kada se to spoji s alergijskom reakcijom, tada situacija postaje vrlo ozbiljna. Mnogi ljudi izgubili su život upravo zbog burne reakcije. Nedavan primjer je tragičan slučaj 63-godišnjeg muškarca iz okolice Varaždina koji je u nedjelju pokušao sam uništiti osinje gnijezdo. Burno je reagirao na ubode i, nažalost, do bolnice nije stigao živ, pišu 24 sata.

Da je netko alergičan na ubod može se saznati i ranije, ali većinom ljudi to shvate tek nakon uboda. Kakva testiranja postoje objasnila je prof.dr.sc. Ljubica Matijević Mašić, dr.med., specijalist interne medicine, alergolog i klinički imunolog iz Poliklinike A.B.R. 

"Nažalost, najčešće se alergija na ose, pčele, i često stršljene, saznaje tek nakon neugodnog prvog iskustva - uboda navedenih kukaca! Mogućnosti dijagnostike su ispitivanje kutanim testom - prik test na alergen pčele, ose, stršljena (što također može biti traumatično i izazvati burnu reakciju) i "in vitro" test tj. ispitivanje specifičnih imunoglobulina E na navedene alergene što se radi ispitivanjem uzorka krvi (nije ni na koji način opasno za ispitanika i daje  precizan odgovor), a radi se u specijaliziranim ustanovama - laboratorijima i nažalost ovisi o mogućnostima nabave specifičnih pripravaka."

Simptomi alergijske reakcije

- Simptomatologija uboda kukca na koji se javlja alergijska reakcija varira od blage lokalne reakcije - crvenila, otekline, svrbeža na mjestu uboda do generealizirane urtikarije (koprivnjače), angioedema (oteklina mekih tkiva - kapaka ili, što je najopasnije, glotisa) tegoba sa disanjem (otežano disanje), ubrzanog rada srca (tahikardije) pa do slabosti, malaksalosti i ili gubitka svijesti, znači od blaže alergijske reakcije do intenzivne ili pak kliničke slike anafilaktičkog šoka - objašnjava prof.dr.sc. Ljubica Matijević Mašić, dr.med.

Prva samopomoć kod uboda

- U situaciji uboda navedenih insekata kao prva "samopomoć" je staviti hladni oblog na mjesto uboda, eventualno lokalno kremu na bazi antihistaminskog djelovanja, ili kortikosteroidnu kremu. Potom, ako se ne smiruje, uzeti antihistaminik (Allegra, Aerius, Belodin, Claritin,Telfast, Xyzal, Nixar ili sl.). Ukoliko se tegobe intenziviraju, potrebno je javiti se u najbližu medicinsku ustanovu - dodaje  prof.dr.sc. Ljubica Matijević Mašić, dr.med. 

Napominje da su alergije na ubod insekta ozbiljna i opasna pojava:

"Kod bolesnika kod kojih postoji već znana alergijska predispozicija, bilo bi važno napraviti dijagnostiku i ovog oblika alergije i posavjetovati se sa specijalistom alergologom. U slučajevima gdje postoje anamnestički podaci o alergiji na insekt sa ozbiljnom kliničkom slikom generalizirane alergijske reakcije, osobito u rizičnim zanimanjima ( pčelari, vinogradari,...) ili u boravcima izvan dostupnih većih medicinskih centara, indicirano je imati kod sebe autoinjektor - pripremljeni pripravak adrenalina (epinefrin, tipa Epipen i sl.), tako da osoba može sama sebi ubrizgati najpotentniji lijek za ozbiljne alergijske reakcije a to je adrenalin (lijek izbora, uz kortikosteroide, koji se daje u bolničkim ustanovama kod generalizirane alergijske reakcije)." 

Na što morate pripaziti ako ste alergični?

Kako se ljudi alergične na ubode insekata trebaju ponašati:

- žalac odmah uklonite sa mjesta uboda i stavite hladan oblog
- imajte lijekove u pripravnosti, u slučaju potrebe primijenite hitnu terapiju (autoinjektor, antihistaminik, kortikosteroid)
- izbjegavajte brze pokrete poput mahanja rukama zbog tjeranja insekata jer tada postaju agresivni
- izbjegavajte jake mirise poput parfema (neke kreme za sunčanje, losioni sa mirisom) jer oni privlače insekte
- izbjegavajte jesti slatko i sočno voće u otvorenom prostoru
- budite oprezni pri radu u vrtu, zaštitite otvorene dijelove tijela dok radite u cvjetnjaku ili voćnjaku
- nemojte hodati bosi po travi jer pčele često borave u djetelini
- izbjegavajte široku i lepršavu odjeću žarkih boja jer se kukac može uvući pod odjeću
- slatke namirnice držite pokrivenima
- kante za smeće držite zatvorenima
- prozor u spavaćoj sobi držite zatvoren tijekom dana ili se zaštitite sa mrežom protiv insekata

Alergijske reakcije najčešće su uzrokovane ubodima pčela, bumbara, osa, stršljena i mrava. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni dok su ose i stršljeni često agresivni te napadaju i kada nisu uznemireni, posebno u kasno ljeto i jesen. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 09 2017 19:38:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .