Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c31d9a20e4938456e8b45f0/80
Foto: Pixabay

Sedam činjenica koje niste znali o mrkvama (i zašto biste ih trebali jesti češće)

Kakva bi to bila juhica, varivo ili umak - bez dodatka mrkve? Ovo slasno korjenasto povrće nepresušno je vrelo kulinarske inspiracije i dobar izvor hranjivih tvari koje jačaju imunitet tijela i čine ga otpornijim na sezonske bolesti.
1. Mrkva potječe iz Afganistana 
Danas mrkve uspijevaju u cijelome svijetu, a prve kultivirane vrste potječu iz Afganistana, gdje su rasle još prije 1300 godina. S Bliskog istoka proširile su se u sjevernu Afriku, a od tamo prema Španjolskoj i ostatku svijeta. 

2. Divlja mrkva je afrodizijak 
Za razliku od kultivirane, divlja mrkva pripada porodici štitarki, a karakterizira ju stožast bijeli i žilav plod. Raste po poljima i livadama, a u pučkoj medicini njezinim se plodom, cvijetom i sjemenom liječe brojne boljke – od hormonalnih poremećaja do probavnih smetnji. Neki se kunu i u njezina moćna afrodizijačka svojstva. 

3. Mrkva je izdržljivo povrće 
Mrkva je jedno od rijetkih vrsta povrća koje ne morate izvaditi iz zemlje uoči zime. Njezin plod izdržat će zamrzavanje zemlje bez većih posljedica na okus. Štoviše, što je mrkva dulje u zemlji, to je njezin okus sve slađi i slasniji.

4. Mrkve su saveznice ljepote 
Čak 88 posto sastava mrkve otpada na vodu. Zbog toga ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost te ju je preporučljivo grickati kada ste na dijeti.

Mrkve su ujedno i najveći biljni izvori vitamina A, koje tijelo sintetizira iz karotenoida. Beta-karoten iz mrkve pomaže u zaštiti organizma od bolesti krvožilnog sustava, u poboljšanju vida, te jamči lijep izgled kože. 

5. Mrkve dolaze u raznim bojama 

Iako je na tržištu najzastupljenija mrkva narančaste boje, u svijetu postoji više od 20 vrsta ovog slasnog ploda. Njezini plodovi dolaze pak u raznim bojama, od nježno žutih do tamno ljubičastih nijansi. 

6. Kuhanjem se otpušta više beta-karotena 

Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja - otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja, piše punkufer.hr

7. Mrkve se lako čiste 
Čišćenje mrkve ne mora biti dugotrajno niti zamorno. Jeste li znali da se mrkva može očistiti u dva potpuno jednostavna poteza?
hr Fri Feb 22 2019 20:27:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2ea7e29111cbb948b4590/80
Foto: Pixabay

Akne, zadah i osipi znakovi su da je tijelo zagađeno toksinima

U prosjeku čovjek do 70. godine pojede čak 100 tona hrane, popije 40.000 litara vode i skupi oko 15 kila toksičnog otpada u tijelu. Simptomi toksičnosti su akne, neispavanost i neugodan zadah

Stručnjaci procjenjuju da se u 70 godina, što je prosječni životni vijek, u crijevima skupi oko 15 kilograma toksičnog otpada, koji treba izbaciti iz organizma kako ne bi došlo do razvoja bolesti.

Također, stručnjaci su izračunali da prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tekućine, od čega barem petinu čine namirnice koje organizam ne može probaviti, niti iskoristiti kao energiju, već predstavljaju otpad koji se nakuplja u organizmu.

Hrana koja se nakuplja su najčešće višak šećera, rafinirane žitarice, kvasac, pržena i masna hrana, alkohol i kofein, prerađene namirnice s pojačavačima okusa, brza i suha hrana koja ima malo vlakana, pa čak i sirove namirnice koje organizam inače teško probavlja.

Uz to, većina ljudi pije premalo vode koja je izrazito važna za probavu i izbacivanje toksina iz tijela. Da situacija bude još gora, današnji brzi tempo života je doveo do toga da se jako puno ljudi neredovito hrani što je jedan od uzroka usporavanja metabolizma. Najbolji primjer za to je preskakanje obroka, koje privremeno usporava metabolizam i skladišti višak hrane kako organizam kasnije ne bi gladovao.

Dugotrajna konzumacija masne i teško probavljive hrane, s previše šećera, kao i previše alkohola,. mogu dovesti do bolesti jetre poznate pod nazivom masna jetra, kao i do pojave žučnih kamenaca. Problemi s jetrom mogu dovesti do čestih mučnina i povraćanja, bolova u području trbuha, taloženja masnoća oko struka, pa i do problema s kožom – od svrbeža, do promjene boje kože, odnosno karakterističnog žućkastog tena. Toksini u organizmu mogu dovesti i do pojave sindroma policističnih jajnika, do problema u radu štitnjače, kao i do kronične bubrežne bolesti, šećerne bolesti i drugih.

Znakovi koji upućuju na povećanu koncentraciju toksina u tijelu:


Akne i loš ten - prerađena hrana, kao i ona s dodatnim šećerima može izazvati upalne procese na koži.

Kronična bol - javlja se kao simptom upale koje je nastala kao reakcija na nakupljanje toksina u određenom dijelu tijela. Najčešće je riješ o 'tihoj' boli koja je konstantna, poput bola u vratu, zglobovima ili leđima.

Problemi sa spavanjem - Ako na večer ne možete zaspati, a za to nema nekog posebnog razloga, postoji velika mogućnost da vam ej tijelo puno toksina. Jedno od rješenja je povećanje fizičke aktivnosti, te topla kupka prije spavanja.

Česte glavobolje - Glavobolja je jedan od znakova da je vaše tijelo opterećeno toksinima, pogotovo ako se one ponavljaju često i traju dulje vrijeme. To najčešće nisu teške glavobolje, nego neugodna, tupa bol, slična glavobolji koja se javi kad je visoka vlaga u zraku i najčešće ne prolazi dok se ne odmorimo.

Neugodan miris tijela i zadah - Loš zadah je rezultat bakterija i toksina koji se nakupe na jeziku, dok neugodan miris nastaje zato što otrovi putem znoja isparavaju kroz kožu.

Višak kilograma oko struka - Ako imate izražene masne nakupine oko trbuha i ne možete skinuti kilograme čak i ako se držite rigorozne dijete, to je znak da je poremećena ph ravnoteža u tijelu te da biste trebali alkalizirati tijelo. Jedan od načina je da povećate unos tekućine, i to alkalizirane vode.

Alergije i osipi - Kad jedete nešto što tijelo ne prepoznaje, ili doživljava kao napad na imunološki sustav, mogu se javiti osipi, mrlje na koži ili crvenilo. Pokušajte voditi dnevnik prehrane i utvrditi na koju hranu tako reagirate, pa ih izbacite iz prehrane. Ako se ove reakcije javljaju često, posjetite alergologa, javlja 24sata.


hr Mon May 20 2019 19:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2cc0129111c69948b45a2/80

Dobitnici ulaznica za film 'Stockholmski sindrom'

Čestitamo sretnim dobitnicima
Dobitnici ulaznica su: 

Kristina Medvedović

Maja Prlić

Dea Koljanin

Joško Hrabar

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 05.06.2019. u CineStaru Split, Joker centar.

Dvojica naoružanih pljačkaša su 1973. godine u Stockholmu, u razdoblju od pet dana, držali četvero zaposlenika kao taoce. Tijekom tog vremena žrtve su se dobro upoznale s pljačkašima, a po završetku talačke krize su bili toliko emocionalno povezani da su čak stali u njihovu obranu. Događaj je izazvao pažnju tadašnje cjelokupne svjetske javnosti jer su se taoci zbližili sa pljačkašima i okrenuli protiv predstavnika vlasti, što je dovelo do psihološkog fenomena danas poznatog kao Stockholmski sindrom.
hr Mon May 20 2019 18:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2c0c829111c69948b459a/80
Foto: Pixabay

PITAJTE NUTRICIONISTE: Osvrt na španjolsku gastronomiju

Nije riječ samo o vrsti hrane, već i o samoj kvaliteti te vrste hrane, učestalosti, načinu i tajmingu konzumacije istih

Znam da je edukativni najbolji epitet za opisati karakter većine mojih prijašnjih članaka, međutim ovaj će biti više informativnog karaktera jer ću pisati o tradicionalnoj španjolskoj hrani, mojim iskustvima, doživljajima na nekakav blogersko - novinarski način pa se nadam da će Vam biti zanimljivo, a možda i korisno.

Uglavnom proveo sam nešto manje od 4 mjeseca na stručnoj praksi (istraživanje u laboratoriju) u Španjolskoj, a za to vrijeme živio u zaista gradu nenadmašne ljepote, Sevilli, ali sam većinu slobodnog vremena putovao tako da sam stigao posjetiti Lisabon, Valenciu, Las Palmas... Usput stekao brojna iskustva, prijatelje, nematerijalna bogatstva, koja su iako je to već izlizana floskula, zaista neprocjenjiva. Osim toga, sam život u Andaluziji (jug Španjolske) zaista je svakome za preporučiti, odlična klima, veseli ljudi, izostanak užurbanog načina života i naravno šlag na kraju, fantastična“ španjolska kuhinja“.


Na spomen španjolske hrane većina će ljudi na prvi tren pomislit okej „tapasi“ i „paella“, netko upućeniji će se sjetiti možda maslinovog ulja, pršuta, dobrog vina i onda pomisliš „već viđeno“ pa to imaš i u Hrvatskoj, „neš ti te španjolske hrane“...

Međutim nije riječ samo o vrsti hrane, već i o samoj kvaliteti te vrste hrane, učestalosti, načinu i tajmingu konzumacije istih, tu se krije razlika koja je uvjetovana mentalitetom, geografskim područjem, klimom, povijesnim utjecajima, svašta nešto zar ne ?


Pa krenimo od toga što su zapravo ti tapasi ? Tapasi nisu vrsta hrane/jela, već način hranjenja, točnije tapa je mali tanjurić na kojem dobiješ , logičnu manju količinu hrane, a koja će hrana biti poslužena naravno gost bira. Ono što je kod nas otići na pizzu, u „fast food“ ili u neki oblik „street fooda“ za španjolce su to tapas barovi. Opisao bih ih kao neku vrstu „street slow food“ restorana koji su iznimno popularni, zapravo mjesta gdje se ljudi okupljaju, druže, opuštaju, a ukusnost hrane je samo dodatak na tu cijelu priču. Cijena jednog tapasa varira najčešće između 2 i 3 eura, što znači da ako naručiš 3 tapasa (uz koja ćeš dobiti i tradicionalne pšenične štapiće), za 60-ak kn možeš pojesti 3 različita vrhunska jela, a istovremeno bit sit. Osobno sam probao preko 15 različitih vrsta tapasa, dok su mi definitivno pobjednici, a jasno mi je da nisu slučajno andaluzijski specijaliteti, „cola de toro“ (rep od bika), fantasičan okus zavaljajući jedinstvenom spoju proteina, masti i želatine te „carillada“, (svinjski obrazi), mekano meso koje se topi u ustima... Ma za prste polizat !

Eto nas na paelli, zapravo ne pretjeranom kompliciranom jelu koje je dobilo naziv po velikoj tavi u kojoj se priprema, usudio bih se reć relativno sirotinjskom jelu za široke mase, koje se temelji na riži, šafranu i trećoj konkretnijoj namirnici, bilo to meso, morski plodovi ili mješavina povrća. Iako je okarakterizirana nacionalnim jelom, zapravo je simbol regije Valencie, gdje je prvi put i nastala originalna receptura, stoga kada sam posjetio i istoimeni glavni grad te regije, paella je bila „must try“. Lokalni stanovnici smatraju kako je originalna valencijanska paella ona koja se radi s plodovima mora, pa sam takvu i probao (3. ocijenjenu na trip advisoru) i zaista nije razočarala, kratko rečeno savršeno začinjeni rižot od plodova mora.


E sad meni najzanimljiviji dio gdje ću vam pokušati kroz hranu dočarati životni stil Andaluzije. Naime Andalužani su hedonisti, ljudi isključivo teže svakodnevnom uživanju, bilo tu u društvenim događanjima hrani, piću i sl., nažalost kao posljedica teško toga nemaju preveliki afinitet prema bavljenju sportom,  a bome nisu im ni prehrambene navike bog zna što, nažalost htio ne htio, primjetio sam kako ne jedu mnogo voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i općenito cjelovitih žitarica. Rezultat toga je relativno velika prevalencija pretilih te ljudi prekomjerne tjelesne mase, a i oni koji bi prema indeksu tjelesne mase bili adekvatni imaju izrazito loš sastav tijela (veliki udio masnog, a mali udio mišićnog tkiva).

Eh, to ti je problem kad studiraš nutricionizam pa sve što ima veze s prehranom i zdravim načinom života automatski registriraš, analiziraš, zaključuješ...


E da maslinovo ulje, pršut... Kako u Španjolskoj Sunce izlazi 2 h sata kasnije nego kod nas, cijeli je životni ritam pomaknut 1 - 2 h sata kasnije pa se njihov doručak konzumira oko 9:30 - 10 h najčešće u popularnim tzv. „caffeteriama“ (neka varijanta kafića), kada u tim trenucima ne možeš proći pokraj caffeterie, a da ne vidiš mase ljudi kako uživaju u prvoj kavi i pazite sad njihovom tradicionalnima „bocadillu“ (sendviču) ili „tostadi“ (tostu) sastavljenih od maslinovog ulja, pršuta, svježe rajčice ili namaza od rajčice te ponekad sira. Španjolci se jednostavno dave u tome i stvarno moram priznati odlična kombinacija. (p.s. najbolji sam bocadillo pojeo u Valenciji zbog famoznog iberskog pršuta). 

I bome takav doručak uz kavu kao supresor apetita solidno zasiti, a koliko je dugoročno gledajući nutritivno dobar pa hmm ovisi, hoće li kruh biti integralni ili bijeli, je li kriška pršuta masnija ili mesnatija, hoće li se pretjerivati sa sirom ili ćemo dati prednost rajčici. Ali po mojoj intuiciji svakako bolji doručak od cornflakesa, krafni, kroasana, piroški ili slično. Što se tiče ručka, rijetko kuhaju kod kuće, najčešće otiđu ili u Tapas bar ili opet u caffeteriu na još jedan „bocadillo“, međutim kada kuhaju to su uglavnom večere i nerijetko se na meniju nađu tradicionalna „Sevillanska“ jela, „garbanzos“, (varivo od slanutka) te „gazpacho“ (juha od rajčice) i tu konačno dolazim na svoje jer ne samo što obaraju okusom već su i nutritivno „high quality“ jela koja pršte vitaminima, mineralnim tvarima, vlaknima... Da da znam odmah Vam je porastao apetit...

Došli smo i do našim okusnim pupoljcima najdražih, slastičarskih proizvoda s kojima me nažalost  Španjolska definitivno nije oduševila, jer kako volim više slatko nego slano možda sam mrvicu i pristrano razočaran. Iako sam imao priliku probati kolače koji su tradicionalni za njihov najvažniji tjedan u godini, tzv. „Semana santa“, jednostavno mi taj nekakav oblik i okus tijesta koji podsjeća na ostajali kruh preliven amrofnom masom šećera, meda i anisa nije bio po guštu... Kakogod u pekarama je situacija nešto bolja, ali i dalje ni blizu hrvatskim pekarama, osim što se gotovo svugdje mogu naći „američke“ šuplje krafnice, kroasani, iznimno su im popularni „napolitanas“ i „herraduras“, koje bih najlakše opisao kao specifično lisnato tijesto punjeno čokoladnim namazom i ajde to je fino, ali ništa posebno, dapače bolje su naše piroške, trokuti, buhtle...


I za kraj moj je konačni doživljaj španjolske kuhinje generalno pretežno pozitivan, njihova su tradicionalna jela gastronomski zgoditak te dobitna kombinacija za svačije nepce i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. S nutricionističkog su gledišta pozitivne strane njihove prehrane, uporaba maslinovog ulja kao dominantnog medija za termičku obradu hrane te relativno česta konzumacija grahorica i mahunarki, relativno niska učestalost konzumacije mesnih prerađevina uz relativno učestalu konzumaciju ribe. S druge su strane negativne karakteristike, relativno mali unos povrća i orašastih plodova uz pretjerani unos soli, rafiniranih namirnica te slastičarskih proizvoda, najvjerojatnije kao posljedica utjecaja zapadnjačke kulture te manjka vremenan za kuhanje vlastite hrane.


Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr
hr Mon May 20 2019 16:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2adba29111c61938b45bf/80
Foto: PROMO

Dijelimo ulaznice za film 'Stockholmski sindrom'

Dobitnike ćemo objaviti oko 18 sati
Najbržim čitateljima dijelimo četiri puta po dvije ulaznice za film Stockholmski sindrom, a sve što trebate napraviti jest poslati osobne podatke s naslovom maila 'Stockholmski sindrom' na mail: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 05.06.2019. u CineStaru Split, Joker centar.

Dvojica naoružanih pljačkaša su 1973. godine u Stockholmu, u razdoblju od pet dana, držali četvero zaposlenika kao taoce. Tijekom tog vremena žrtve su se dobro upoznale s pljačkašima, a po završetku talačke krize su bili toliko emocionalno povezani da su čak stali u njihovu obranu. Događaj je izazvao pažnju tadašnje cjelokupne svjetske javnosti jer su se taoci zbližili sa pljačkašima i okrenuli protiv predstavnika vlasti, što je dovelo do psihološkog fenomena danas poznatog kao Stockholmski sindrom.
hr Mon May 20 2019 15:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .